Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.1
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta
Tylko ich nie zagrzej, z temperaturą trzeba ostrożnie. Ja kiedyś moczyłem w wodzie nasiona marakuji na grzjniku i je ugotowałem;(
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Spokojnie ja już w przygotowaniach smędziłam, że nasiona mi schną. Jeszcze dużo czasu. Moje ładnie teraz przyschły (obok piecyka). Najważniejsze by nie było wilgoci. Długo były mokre, a potem nagle wyschły ładnie. Ale jeszcze z tydzień dwa odczekam.
Ja już się cieszę, że i nasiona tykw będą ;) Oj mój ogródek się rozrośnie jak się załapię. Spodobały mi się wazony z tykw np. na suszone kwiatki.
Błażej zdjęcia fajne. Szkoda, że w mojej okolicy tego typu imprez nie ma. Tyle co jarmark na rynku ;) U Was widziałam piękne dynie ozdobne za 50 gr. U nas na jarmarku to by kosztowały po 15zł każda. Czy pieniądze zbieraliście może na jakiś cel?
Ja już się cieszę, że i nasiona tykw będą ;) Oj mój ogródek się rozrośnie jak się załapię. Spodobały mi się wazony z tykw np. na suszone kwiatki.
Błażej zdjęcia fajne. Szkoda, że w mojej okolicy tego typu imprez nie ma. Tyle co jarmark na rynku ;) U Was widziałam piękne dynie ozdobne za 50 gr. U nas na jarmarku to by kosztowały po 15zł każda. Czy pieniądze zbieraliście może na jakiś cel?

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
To jest akcja towarzystwa także wszystkie zarobione czy zaoszczędzone pieniądze przy jednej akcji czy imprezie zasilają inną akcje. Tak To się tu kula jednak nie wiem kto tu komu pomnik składa. Czy To zgarnęli wpisowe i oni sprzedawali dla siebie czy się dogadali na jakiś procent. Teraz na przykład jest akcja przekazania dyń domom dziecka. W zeszłym roku poszło do jednego a w tym roku dowiedziałem się że będą rozmawiać z pięcioma. Także jedną dynie na ten cel zostawiłem.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Super sprawa.
U nas jarmark to normalnie stoiska i zarabiają dla siebie. Oj chętnie bym takich dyń ozdobnych kupiła, jeszcze nasionka potem z nich wydłubać.
U nas jarmark to normalnie stoiska i zarabiają dla siebie. Oj chętnie bym takich dyń ozdobnych kupiła, jeszcze nasionka potem z nich wydłubać.
- BobejGS
- Kontakt:
Ja dostałem gratis od koleżanki ozdobną ale później pomagałem takiemu panu się pakować i ją zostawiłem
Dobrze że giganty wziąłem 

Całe kosze dyń ozdobnych po 1zł widziałam w Carrefourze.
- BobejGS
- Kontakt:
Ma ktoś jakiś sprawdzony sposób by sprawdzić czy nasiona wyschły? Ja zrobiłem mały eksperyment. Włożyłem trzy nasiona do dilerki i położyłem na grzejnik jeśli zapasuje lub znajdzie się dużo wody To oznaczać będzie że jeszcze mocno mokre są. Ma ktoś jakiś lepszy sposób? Dodam że jak wczoraj kilka jadłem To w środku były mocno soczyste 

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Jak były soczyste, to znaczy że jeszcze nie wyschły. Zmień sposób suszenia. Połóż nasionka na papierze na szafkach w kuchni - to najcieplejsze miejsce. Pojedynczą warstwą i tak, żeby się nie stykały
.

- BobejGS
- Kontakt:
Ale do jedzenia były dla mnie w sam raz
To muszę je cienką warstwą położyć albo wybrać ilość którą potrzebuje na już i te suszyć osobno.

-
- 500p
Ja bym się bał w kuchni jakoś mam wrażenie że tam jest spora wilgoć zwłaszcza pod sufitem. Gotowanie, para i te sprawy.
- BobejGS
- Kontakt:
Te nasiona są wielkie także jak mają gdzie odparowac To git Ja mam już trzeci Dzień na grzejniku i jeszcze mokre. No skorupka sucha ale środek jeszcze mokry.
-
- 100p
- Od: 10 maja 2010, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie miałem czasu wcześniej pokazać zbioru mojej dyni
nadrabiam to teraz

Niestety na mojej wadze nie udało mi się jej zważyć bo za duża.
Według miary ma niewiele ponad 200 kg, na pewno było by dużo lepiej
gdyby nie rozerwał się pęd główny
pisałem o tym na poprzednich stronach.
nadrabiam to teraz

Niestety na mojej wadze nie udało mi się jej zważyć bo za duża.
Według miary ma niewiele ponad 200 kg, na pewno było by dużo lepiej
gdyby nie rozerwał się pęd główny

Pozdrawiam Janusz
-
- 500p
Ja nie mogę na grzejniku bo mam kota. Ale dziś pod wieczór jadę do mamy a ona ma podłogowe ogrzewanie i tam sobie porozkładam duże nasiona (tykwy mam ich ponad 500, nasion rzecz jasna nie tykw)
- BobejGS
- Kontakt:
kuczjan mam podobną wagę i też miałem kłopot z ich zważeniem w zasadzie To największa nie miała szans się na niej zmieścić. A wagi oficjalne były około 10kg mniejsze po ponad tygodniu gdy były ważone na konkursie. Jeśli nie dasz rady zorganizować jej ważenia To pozostanie ci ważenie jej w kawałkach 

-
- 200p
- Od: 10 maja 2013, o 14:12
Bobej już wiem jak możesz wyciąć swojego giganta ! Patrz tu : http://imgsrv4.funzu.com/2011/11/One-Bi ... ng-005.jpg
Dzieciaki posikałyby się ze strachu
Dzieciaki posikałyby się ze strachu