Ogród IGI. Żurawkowy zawrót głowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród IGI. Żurawkowy zawrót głowy.

Post »

Iga to zrób mu zdjęcie jak śpi, psiaki mają takie fajne pozy w czasie snu że czasami można się nieźle uśmiać. :;230
Fajną nagrodę dostałaś, ja sobie podobną fundnęłam ale trochę większą, 12l do bielenia i oprysków. :uszy
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iguś to aktualne widoczki z ogrodu? nic śniegu u ciebie nie ma?
Ja również czekam na fotki małego rozrabiaki 8-) :lol:
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Agnieszko, mówisz i masz. ;:108

Majeczko, mały śpi wyjątkowo grzecznie, na boczku.

Spacerek w -12 , na słoneczku.

Małe tarzanki.

Obrazek

A co to się rusza za ogrodzeniem???

Obrazek

Piłeczka, to to co teriery lubią najbardziej.

Obrazek

No rzucaj!!! ;:65

Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iguś, u mnie śniegu jak na lekarstwo, ale widzę, że u Ciebie w ogóle go nie ma :shock:
Jestem ciekawa, czy żurawki przeżyją te mrozy...
Psina słodziutka!!
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Zupełnie jak Tekila gdy była kuleczką :;230 :;230
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ilonko, Tekila nadal jest kuleczką , tylko trochę większą. :;230

Witaj Moniko, już po wakacjach?? O żurawki się nie martwię, bardziej im szkodzi woda niż susza. Pewnie coś wypadnie, ale ja się przyzwyczaiłam, takie zimy są u nas na Kujawach. :roll: Dlatego nie okrywam roślin, ma rosnąć to co przeżyje. Trochę kory i kopczyki , to całe zabezpieczenia. :roll:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Iguś, pocieszłaś mnie w takim razie :) Przeżyją najsilniejsze, bo w ogóle nie są zabezpieczone :lol: Szczerze mówiąc myślałam, że będzie więcej śniegu :roll:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Masz rację. Tak jak w bioksie jest waga piórkowa i ciężka. :;230 Lucky pewnie mógłby chodzic pod Tekilą z merdającym ogonem
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucku, jak na razie mieści się pod szafkami kuchennymi, które mam na nóżkach. ;:224 Myślę,ze głowa Tekili, to cały on. :uszy

Moniko, cóż prognozy zimowe bywają mylące, śnieg będzie, ale wtedy gdy już nie będzie mrozów.

CD......

Obsidian,
Terra Nova, 2002 rok. Czarna, przepiękna roślina, obowiązkowa do kolorystycznych zestawień. Nie zmienia barwy na słońcu, nie przypala się. Potrzebuje 2 lat by pokazać swoje piękno.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Palace Purple, Brian Halllwell, 1989 rok, w Polsce jedna z bardziej rozpowszechnionych odmian, daje dużo siewek powtarzających cechy odmiany. Z wiekiem trzeba odmładzać, ale doskonale rośnie w każdych warunkach. Niska cena powoduje popularność odmiany. Tworzy duże kępy o mocnej kolorystyce, wspaniale kontrastujące z innymi roślinami. Wymaga gleby stale lekko wilgotnej, na stanowiskach suchych kępy tracą pokrój i nie wyglądają atrakcyjnie.

Obrazek

Obrazek

Paris,pochodzi od Mint Frost,zielona, Pięknie i obficie kwitnąca odmiana introdukowana w 2006 roku przez Terranova Nurseries. Warta posiadania, zdrowa, ładna roślina,
kwitnienie obfite, powtarza kwitnienie jesienią. Dobrze rośnie na jednym miejscu wiele lat. Raczej do cienie, choć zacieniona w południe rośnie dobrze w innych warunkach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Peach Flambe, Terra Nova, 2005 rok. Roślina o wielokolorowych liściach, barwy od pomarańczu do prawie bordo. W zależności od stanowiska, oświetlenia i pory roku, zmienne.
Średniej wielkości, ładna kępa, nie wymaga odmładzania. Doskonała na rabaty słoneczne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Peach Melba, Terra Nova 2005 rok. Zaliczana do mniejszych przyrost bardzo dobry, tolerancyjna co do nasłonecznienia. Zmienne zabarwienie w zależności od pory roku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Peach Crisp, nowość Terra Nova 2010 roku, ciekawa, nie za wielka, podobna do Marmalade , tylko w innych barwach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pear Crisp, Terra Nova, 2011 rok. Mocno karbowane liście , roślina raczej mała, ale ładnie komponuje się z innymi i kolorowych liściach. Kiepsko rośnie w gruncie.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Uwielbiam wsze4lkie żurawki zaczynające się na peach. Takie kolory nadaja życia ogrodowi.
Musze sobie jeszcze zakupić.
Dzięki za zdjęcia. Piesio super.
Ostatnie zdjęcie to raczej Dlaczego nie uciekasz? :;230
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

U mnie 'Pear Crisp' pięknie urosła, ale ma duże wymagania glebowe - rośnie w idealnie pulchnym i przepuszczalnym kompoście, do tego często była podlewana.

Pozwolę sobie wkleić moją:

Obrazek
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Piotrze , moje też tak urosły, ale jak dla mnie za mało. :roll:

Małgosiu, Peache sa fajne , ta ich zmienność. ;:224

CD.....

Pepermint Spice, Odmiana wprowadzona na rynek w 2005 roku przez Terranova Nurseries. Kępy duże, zwarte, pięknie komponuje się z żurawkami o kolorowych liściach. Jesienią i na wiosnę liście mają charakterystyczne, mocne żyłkowanie. Doskonała do dużych donic, liście na długich łodygach pięknie zwieszają się z donicy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Petite Murble Burgundy, Śliczna miniaturowa odmiana, niezbyt często spotykana w handlu. Tworzy nieduże, zgrabne kępy.

Obrazek

Petite Pearl Fairy, Primrose Path, 1997 rok. Maluch , na niewielkie rabaty, zachwyca jak kwitnie.

Obrazek

Obrazek

Pinot Gris, Thierry Delabroye, 2006 rok. Duża, około 45 cm, zmienna kolorystyka liści,od zielonego do ciemnego, zgaszonego różu. Rośnie doskonale na każdym stanowisku, warta posiadania. U mnie od 2 lat, bez zarzutów.

Obrazek

Pistache, Sandrine Delabroye (Francja) w 2006 roku, Zalecane stanowisko - pół-cieniste-cieniste, stanowczo unikać bezpośredniego słońca które pali liście. U mnie to drugie podejście, pierwsze nie przeżyły zimy.Ładne, duże , pokryte włoskami liście, o cytrynowych barwach.

Obrazek

Plum Pudding,
Terra Nova, 1996 rok. Niedoceniana wspaniała , zdrowa roślina, mniejsza , ale bardzo podobna do Amethyst Myst, Po roku tworzy już wspaniałą kepę. Doskonała i do cienia i do słońca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Plum Royale, Jedna z najnowszych odmian żurawek - introdukcja z 2009 z USA i prawdziwy hit również na rynkach europejskich. Tworzy przepiękne kształtne kępki! Na liściach ma bardzo charakterystyczne zgrubienie, które powoduje ich zawijanie się w dół - niespotykane u innych żurawek. Zdecydowanie do cienia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pluto,
Seria planet, podobny do Stormy Seas, tylko trochę mniejszy. Celem porównania u mnie rosną obok siebie. Odmiana o ciekawej historii. Powstała w wyniku mutacji przy mnożeniu roślin in-vitro i została zauważona (i później nazwana), w sprowadzonej z Holandii do Polski, partii żurawek. Poza polskim rynkiem mało znana. Tworzy zgrabne kępy lekko pofalowanych liści o dosyć ostrym kształcie.

Obrazek

Obrazek

Prince Of Silver, , 2002 rok.
Piękna odmiana tworząca zwarte rozety liści o bardzo łagodnym, wręcz okrągłym, kształcie. Od innych odmian typu 'silver' można ją odróżnić również po delikatnej czerwonawej obwódce na liściach. innych odmian typu 'silver' można ją odróżnić również po delikatnej czerwonawej obwódce na liściach.

Obrazek

Prince,
Wijnhout, 1997 rok. Ciekawa roślina, dla mnie nieznane pochodzenie. U mnie od 2011 roku, podczas jednego sezonu osiągnęła imponujące gabaryty. Doskonale rośnie na słońcu.

Obrazek

Obrazek

Purple Petticoats,
Wspaniała żurawka, "klasyka" firmy Terranova Nurseries, którą trzeba mieć. Odmiana, która została nagrodzona w bardzo wielu konkursach ogrodniczych. Tworzy piękne, duże kępy. Liście są mocno fryzowane, bardzo ciemne - roślina idealna do zestawień kolorystycznych i kontrastujących!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

W tym watku wszystko jest naj ... najpiękniejsze żurawki, najpiękniejsze ich ekspozycje, największe kuszenie, najrozkoszniejszy psiunio, nie znam właścicielki,pewnie też jest naj.... ;:167
Marta
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Tyle, że ten 'Prince' to nie 'Prince'...
Ona powinna być ciemno-bordowa i dosyć mocno pofalowana na brzegach liścia. Do tego średniej wielkości, maksymalnie 40cm szerokości, a toto wyrosło bydle (u mnie również).
Ta żurawka jest naprawdę ładna, ale póki co to albo kundelek, albo osobnik niezidentyfikowany. :wink:
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Piotrek pod taką nazwą kupiłam w Vitroflorze, mi to wygląda na mutację Brownies. Mam zamówiony Prince , odbieram w kwietniu, zobaczymy co to będzie. :roll:

3 Kotki, milusia jesteś. :P
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”