Piotrze , moje też tak urosły, ale jak dla mnie za mało.
Małgosiu, Peache sa fajne , ta ich zmienność.
CD.....
Pepermint Spice, Odmiana wprowadzona na rynek w 2005 roku przez Terranova Nurseries. Kępy duże, zwarte, pięknie komponuje się z żurawkami o kolorowych liściach. Jesienią i na wiosnę liście mają charakterystyczne, mocne żyłkowanie. Doskonała do dużych donic, liście na długich łodygach pięknie zwieszają się z donicy
Petite Murble Burgundy, Śliczna miniaturowa odmiana, niezbyt często spotykana w handlu. Tworzy nieduże, zgrabne kępy.
Petite Pearl Fairy, Primrose Path, 1997 rok. Maluch , na niewielkie rabaty, zachwyca jak kwitnie.
Pinot Gris, Thierry Delabroye, 2006 rok. Duża, około 45 cm, zmienna kolorystyka liści,od zielonego do ciemnego, zgaszonego różu. Rośnie doskonale na każdym stanowisku, warta posiadania. U mnie od 2 lat, bez zarzutów.
Pistache, Sandrine Delabroye (Francja) w 2006 roku, Zalecane stanowisko - pół-cieniste-cieniste, stanowczo unikać bezpośredniego słońca które pali liście. U mnie to drugie podejście, pierwsze nie przeżyły zimy.Ładne, duże , pokryte włoskami liście, o cytrynowych barwach.
Plum Pudding, Terra Nova, 1996 rok. Niedoceniana wspaniała , zdrowa roślina, mniejsza , ale bardzo podobna do Amethyst Myst, Po roku tworzy już wspaniałą kepę. Doskonała i do cienia i do słońca.
Plum Royale, Jedna z najnowszych odmian żurawek - introdukcja z 2009 z USA i prawdziwy hit również na rynkach europejskich. Tworzy przepiękne kształtne kępki! Na liściach ma bardzo charakterystyczne zgrubienie, które powoduje ich zawijanie się w dół - niespotykane u innych żurawek. Zdecydowanie do cienia.
Pluto, Seria planet, podobny do Stormy Seas, tylko trochę mniejszy. Celem porównania u mnie rosną obok siebie. Odmiana o ciekawej historii. Powstała w wyniku mutacji przy mnożeniu roślin in-vitro i została zauważona (i później nazwana), w sprowadzonej z Holandii do Polski, partii żurawek. Poza polskim rynkiem mało znana. Tworzy zgrabne kępy lekko pofalowanych liści o dosyć ostrym kształcie.
Prince Of Silver, , 2002 rok.
Piękna odmiana tworząca zwarte rozety liści o bardzo łagodnym, wręcz okrągłym, kształcie. Od innych odmian typu 'silver' można ją odróżnić również po delikatnej czerwonawej obwódce na liściach. innych odmian typu 'silver' można ją odróżnić również po delikatnej czerwonawej obwódce na liściach.
Prince, Wijnhout, 1997 rok. Ciekawa roślina, dla mnie nieznane pochodzenie. U mnie od 2011 roku, podczas jednego sezonu osiągnęła imponujące gabaryty. Doskonale rośnie na słońcu.
Purple Petticoats, Wspaniała żurawka, "klasyka" firmy Terranova Nurseries, którą trzeba mieć. Odmiana, która została nagrodzona w bardzo wielu konkursach ogrodniczych. Tworzy piękne, duże kępy. Liście są mocno fryzowane, bardzo ciemne - roślina idealna do zestawień kolorystycznych i kontrastujących!