Ogródek pod dębami część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami część 4

Post »

Też mam, na wiosnę, zamówioną sadzonkę przywrotnika od jednej z forumowiczek. Miałam plan posadzić go obok przetacznika kłosowego (zamówienie dopiero w styczniu). Ale po zastanowieniu postanowiłam skorzystać z Twojego pomysłu.
Widziałam na zdjęciach u jednej forumowiczki połączenie przywrotnika z biała szałwią - również ciekawe.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,jestem jeszcze jednak ciemna masa ogrodowa,bo nie znam żadnego przywrotnika ani bodziszków.Nawet chyba ich niegdy nie widziałam,a szkoda,bo piekne. ;:223
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cynthia, Rysiu, Małgocha - przywrotnik ostroklapowy to fajna bylinka, która rośnie zarówno w słońcu, jak i w półcieniu. Kwitnie wiosną i u mnie bardzo się rozsiewa, szybko tworząc malownicze kępki. Wyróżnia się pięknymi liśćmi, na których rano zbierają się wielkie krople rosy. Mało wymagająca. Polecana do podsadzania róż. Obrazek

Hala, przywrotnik w towarzystwie białej szałwi też musi wyglądać pięknie. Zresztą sama biała szałwia też cudna, chciałabym mieć taką Obrazek

Igiełko, masz rację, to przede wszystkim liście są jego ozdobą Obrazek

Artam, otóż to, pomiędzy hostami niesamowicie rozrosły mi się zawilce japońskie, które aczkolwiek są ładne, to zdominowały już całą rabatę i zaczynam je wyautowywać, bo mi wlezą do mieszkania, jak tak dalej pójdzie. Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Wandziu, jeszcze tylko jedno pytanie :)
Czy przywrotnik jest taką spokojną byliną i nie rozłazi się na rabacie czy raczej trzeba go pilnować?
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu,jak to sie tak rozsiewa,to może mogłabym uśmiechnąć się do ciebie o małą sadzonke jak będziemy u Szmita?
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wando, zawilce japońskie to te różowe kwiatuszki? Czy one się wysiewają tak mocno? Miałam zamiar posadzić wiosną, ale skoro takie agresywne, to najpierw sprawdzę, czy można je ograniczyć od jakiejś przestrzeni...

hosty z przywrotnikiem fajnie wyglądają, ja dostałam od Klarysy sadzonki przywrotnika, na razie rośnie pomiędzy wrzoścami i pęcherznicą...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Witaj Wandziu.Orlikami mnie urzeklaś-no żeby tak same z siebie?U mnie jakoś nie rozsiewają się,może muszę jeszcze poczekać.Bardzo je lubię.Ostatnie zdjęcia też powalające.Ale ja w sprawie łączenia Bonity +...
Wiesz Falstaf na pewno będzie większy niż Bonita.Więc jeśli na niego się zdecydujesz-to raczej za Bonitką.
Munstead Wood ma podaną wysokość 90cm-byłby wsam raz.Purple Rain do 50cm-kwiaty w bukiecikach.Rhapsody podaną wysokość ma do 80-90 cm a u mnie 180cm :;230 :;230
Pięknie wyglądałaby też Baronessa albo jeśli już mocny kolor to jesczcze Burgund Ice-70-90 cm.
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.72274

http://www.bbc.co.uk/gardening/plants/p ... 2625.shtml

http://www.bbc.co.uk/gardening/plants/p ... 2625.shtml [/quote]

https://www.styleroses.co.uk/index.php?proId=102
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wando Twoje kompozycje kwiatowe gustownie dobrane,dają efekt zapełnionej całkowicie grządki a za takimi nasadzeniami stoję murem ;:108 ,jedna masa kwiatów ,co dodaje urokowi części ogrodu...Przywrotnika nie mam ,choć liście jego szczególnie w kroplach deszczu czy rosy ,wyglądają wspaniale...ale jak sama piszesz rozsiewa się dosyć intensywnie...na moich niewielkich poletkach już niestety nie może znaleźć miejsca... :?A szkoda...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Cynthia, przywrotnik ma tę dużą zaletę, że grzecznie trzyma się kępy i nie lezie tam, gdzie nie trzeba. Oczywiście z biegiem czasu kępa się poszerza i staje się całkiem spora, a więc radziłabym ci zostawić mu od razu więcej miejsca. Obrazek

Małgocha, jasne, że się podzielę, nawet sama chciałam zaproponować, tylko musisz się przypomnieć, bo po tak długim czasie to mogę zapomnieć Obrazek

Igor, bardzo mi miło, że mając tylko godzinkę, zajrzałeś do mnie, bo nie było cię strasznie dawno. Pierwiosnków ząbkowanych rzeczywiście nie mam. Próbowałam z nimi kilka razy, ale się nie udało. A podobają mi się baaardzo. Jeżeli możesz się podzielić, to ja bardzo chętnie bym przyjęła. A wiesz, że teraz modne stały się jeszcze pierwiosnki łyszczaki, i podobno nawet pachną. Pozdrawiam serdecznie Obrazek

Sure, te różowe kwaituszki na zdjęciu to nie zawilce, tylko bodziszki. Na fotce widać jedynie liście zawilców. One kwitną jesienią. Są wysokie i ekspansywne ogromnie. Radzę posadzić gdzieś osobno Obrazek

Aneczko, dziękuję za linki. Jak zwykle jesteś niezawodna w udzielaniu mi rad różanych. Wiesz, ta moja rózowa róża to jest Bonica, a nie Bonita, a to jednak nie to samo. Bonica chyba jest dość wysoka, z tego co mi wiadomo. Tak czy owak z pokazanych przez ciebie kwiatów najbardziej by mi pasowała Munstead. Już sobie zapisałam. Obrazek

Alionuszko, bardzo mi przyjemnie, że mnie odwiedziłaś :D Mówisz, że moja ciasnotka przypadła ci do gustu? Prawdę mówiąc, ja też lubię nasadzenia, w których nie widać ziemi. Także pod różami będę starała się zapełnić wolne miejsca bylinami pasującymi do nich. :D Przywrotnik zajmuje po pewnym czasie sporo miejsca, a więc rzeczywiście nie da się go wcisnąć byle gdzie.Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu,u mnie skleroza zaawansowana.Chyba na kartce bedę musiała zapisać.Zresztą najlepiej jak weżmiesz to,co masz w nadmiarze,a bedę swoim samochodem z M,bo jest w kraju,to zmieszczę połowe ogródka,nie pogniewam sie wcale. :;230
X_Ro-a

Post »

Wandziu! czy ja również mogę stanąć w kolejce do przywrotnika :?: Mam tyle hektarów :wink: do obsadzenia, że moje oszczędności ze świnki mogą tego nie wytrzymać :;230 :;230
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Małgosiu i Romko, przywrotniki są już wasze Obrazek

Tak wygląda wczesną wiosną mój wielki skalniak pod dębem-Czesławem. Dąb nie ma jeszcze liści i bylinki mogą sobie spokojnie zażywać wiosennego słoneczka.
Obrazek

CIEMIERNIK na tle PIERWIOSNKÓW
Obrazek

PRAGNIA SYBERYJSKA
Obrazek

ŻAGWIN
Obrazek

KWITNĄCE WISIENKI
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu,ty czarodziejko,zrób coś,żeby kartki z kalendarza leciały przez zime w błyskawicznym tempie.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Wandziu, fajny masz skalniaczek :D . To chyba naturalne zbocze pagórka :?:
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Małgosiu, jak widzisz robię, co mogę :D
Halu, dąb był łaskaw urosnąć tutaj na lekkiej górce. Otoczyliśmy go skalniakiem i tak już zostało. Zajmuje w ogrodzie miejsce centralne :D

Obrazek

Obrazek

UBIOREK WIECZNIE ZIELONY
Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”