Ogród tesciowej, który wziełam pod swoje skrzydla

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród tesciowej, który wziełam pod swoje skrzydla

Post »

Kupiłam w zeszłym roku mieczyki w kilku kolorach, ale jakoś nie umiem z nimi postępować. Kwitną mi bardzo późno i są takie wiotkie, przewracają się na sąsiednie rośliny. Muszę chyba coś doczytać na ich temat.
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Justyna no to ładnie jesteś zabezpieczona :D ależ się poświęcamy dla tych kwiatów... najważniejsze że się sprawdza ta lodówka, choć spotkałam się z takimi opiniami że u niektórych w lodówce pleśniały te cebulki...

MaGorzatka a powiedz mi kiedy je sadzisz??? jak są wiotkie tzn przewracają się to znaczy że za płytko je posadziłaś, trzeba je sadzić na trzykrotność wielkości cebulki albo troszku głębiej, dłużej będą wschodzić ale za to nie będą się pokładać. Albo jak już będą wysokie to porób im takie kopczyki z ziemi i wtedy też nie powinny się pokładać. Moje pokładają się jak pada silny deszcz, wtedy dużo wody jest na płatkach i opadają na dół, ale to że moje rosną wzdłuż płotu to poptostu je przywiązuję do niego żyłką i nie przewracają się :lol:

Jak masz jakieś jeszcze wątpliwości albo pytania to postaram się odpowiedzieć :D
MaGorzatka

Post »

Elizko, sadziłam je 14 maja, bo robię zawsze notatki w kalendarzu biodynamicznym, więc mogłam sprawdzić. Może i za płytko były, ale wydaje mi się, że się starałam odmierzać tę głębokość sadzenia, o której piszesz. A w ogóle, to zakwitły mi chyba te stare tylko, jeszcze po poprzedniej właścicielce, a te nowo kupione to chyba nie.
I moje to były takie cienkie, a Twoje wyglądają, jak oddział wojska :)
Czy mogły je zeżreć nornice?
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W lodówce jest duża wilgotność , mogą pleśnieć. . Zależy także w czym przechowujemy. Na pewno nie w foliowej torebce.
Elizko , moja ziemia jest piaszczysta i lużna. Przy deszczach i wietrze , nic nie pomaga , tylko wiązanie do czegoś trwałego. MaGorzatka sadzi 14 maja , ja jestem za nieco wcześniejszym sadzeniem. Mały przymrozek nie zniszczy liści .Kiedy Ty sadzisz cebule mieczyków. :?:
MaGorzatka

Post »

tade k pisze: MaGorzatka sadzi 14 maja , ja jestem za nieco wcześniejszym sadzeniem.
Tadziu, ja nie sadzę 14 maja, tylko rok temu tak posadziłam. Uczę się :)
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Elizko. Wpadłam z rewizytą i zaniemówiłam widząc Twoje cebulowe najpierw narcyzy i tulipany, później lilie i mieczyki. Przeczytałam jak dotąd 15 stron i jeszcze tu wrócę aby uzupełnić resztę, ale podziwiam. Piękne mieczyki i aż zazdrość bierze, że ich nie sadzę, ale nie mam możliwości ich przechowywania. :D :wit
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

MaGorzatka pisze:
tade k pisze: MaGorzatka sadzi 14 maja , ja jestem za nieco wcześniejszym sadzeniem.
Tadziu, ja nie sadzę 14 maja, tylko rok temu tak posadziłam. Uczę się :)
Można sadzić co 2 tygodnie poczynając od połowy kwietnia , wtedy ostatni raz wyjdzie właśnie w połowie maja. Nie jest to dobre dla cebulek , mają krótki okres wegetacji, chyba że nie zależy nam na nich. Te bardziej wartościowe posadż wcześniej. ;:108
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Witaj ,przepięknie pokazałaś nam swoje cebulowe piękności ;:63
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Ale mnie przestraszyłeś Tadek z tym pleśnieniem że poleciałam sprawdzić... Na szczęście wszystko w porządku, pięknie się przechowują. Na razie mam tam tylko mieczyki więc temperatura na minimum chłodzenia i mam w papierowych torebkach w szufladzie schowane. Tylko kiedy je stamtąd wyjąć? Może byście doradzili...
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Wiele odmian mieczyków widzę po raz pierwszy :shock: . Czekam z niecierpliwością na dalsze zdjęcia, bo teraz będą chyba te z najciemniejszymi kwiatami, które najbardziej mi się podobają.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

MaGorzatka ja za pierwszym razem sadziłam w połowie kwietnia, a za drugim razem jakos pod koniec kwietnia. W tym roku będę sie także starała sadzić w połowoe kwietnia (zależy jaka pogoda będzie)
MaGorzatka pisze: I moje to były takie cienkie, a Twoje wyglądają, jak oddział wojska :)
Czy mogły je zeżreć nornice?
Ale cienkie miały liście czy co??, bo skoro liście to może były małe cebulki? bo przy małych cebulkach są cieńdze listki.
A nornice... noo mogły też je zjeśc chociaż bardziej one gustują w tulipanach i liliach :)

Tadku moja ziemia to także piach i nie jest aż tak źle :wink:
tade k pisze: ja jestem za nieco wcześniejszym sadzeniem. Mały przymrozek nie zniszczy liści .Kiedy Ty sadzisz cebule mieczyków. :?:
Ja też jestem za wcześniejszym sadzeniem, ale Tadku wydaje mi się że jak już liście pojawią się nad ziemią i przyjdą przymrozki to jednak może je zniszczyć - tak ktoś tu już pisał. Dopóki są pod ziemią to raczej nic im nie grozi przy majowych przymrozkach.

ada.kj Witam nowego gościa :wit cieszę się że moje kwiaty mogły Cie w jakiś sposób zachwycić ;:224
A gdzie mieszkasz że nie masz warunków do ich przechowywania?? może jednak by się udało jakoś je przechować - próbowałaś?

Zapraszam częściej :tan

marzenia06 :wit zapraszam na kolejną dawkę 8-)

justyna_gl ja nigdy w lodówce nie przechowywałam, ale wydaje mi się że można tak na początku kwietnia już wyjąć. Jak nie obierałaś ich z łusek to nie powinny wyschnąć w przeciągu 2 tygodni do posadzenia :)

slila1 na najciemniejsze jeszcze troszkę trzeba poczekać, jeszcze sporo jest przed nimi do pokazania :)
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

tak więk kolejne... ;:224

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
majar
1000p
1000p
Od: 26 sty 2011, o 14:21

Post »

Było strasznie goło, zrobiło się kolorowo i wesoło Elizo! :D Dalszych sukcesów życzę. :wit
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Elizo będę cierpliwie czekać, oglądając w miedzy czasie inne Twoje piękności.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

majar ojjj było było golutko :lol: dziękuję ;:196

slila1 wiesz tak jak przejrzałam te swoje zdjęcia to stwierdziłam że nie mam aż takich ciemnych tych mieczyków, będą w lato o ile zakwitną ;:224

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”