ogród Agaty (sure) - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: ogród Agaty (sure) - cz.2

Post »

A zobacz jak mi rósł w lipcu miskant Afrika z tego sklepu FG
https://lh3.googleusercontent.com/-5tj4 ... C02363.JPG
a teraz niestety zanikła zupelnie, ale juz zamówilam w innym sklepie
No tak, zielnik
https://lh6.googleusercontent.com/-NLm6 ... CN5916.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-yYp8 ... CN5910.JPG
https://lh5.googleusercontent.com/-MYs_ ... CN5909.JPG
i najwazniejsze ci wkleje,
https://lh5.googleusercontent.com/-7JC9 ... CN6001.JPG
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rzeczywiście, bardzo bujnie kwitnie. Muszę pomyśleć o oddzieleniu swojej mięty, żeby się tak nie rozłaziła. Kłącza oczywiście pełzną pod włókniną... ;)

i jeszcze przypomniała mi się nazwa tej rośliny w kropeczki - ligularia :)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mieszkam na wsi, więc korzystam z "dorobku" znajomych krów :D Kompost sypałabym wiosną, po co namawiać trawę do lepszego wzrostu przed zimą. Ale od razu zaznaczam, że swojej łąki nie nawożę. Na pewno żaden nawóz nie zadziała na włókninę. Tam, gdzie mam włókninę, w żywopłocie tujowym, używam długo działającego bezpośrednio na ziemię pod drzewko-nie spali.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Ciekawy jest ten zielnik Doroty, ja ma również tylko miętę ale ostatnio dostałam kilka ziół od Bufo-bufo. Tylko, że nie zapamiętałam ich nazw. W kuchni bardzo mało stosuję ziół i raczej już ich nie będę używała, tak więc chyba potraktuję je jako roślinki ozdobne.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aga Mercedes malutki :) trzeba jakoś zimą oznaczyć chyba, żeby nie zdeptać :roll:
On chyba nie rośnie szybko, bo mój ubiegłoroczny wydaje się jakby wcale nie urósł, czuprynka tylko bardziej gęsta ;:108
Miałam kiedyś takie maleństwo, judaszowca, musiałam przesadzić z trasy biegowej mojego psa :;230
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p

Post »

zmieniłam to zdjęcie na link, żeby ci nie zaśmiecać wątku

faktycznie ta ligularia znana

Powiem jeszcze wszystkim, że Twój zakatek lesny jest cudowny ;:138 Widzialam wczoraj :P
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, to szczęściara z Ciebie. To na pewno tez nie jest tak drogie, jak nawóz ze sklepu ogrodniczego? Ale kiedyś chyba słyszałam, że można granulki rozpuszczać w wodzie i podlewać, choć nie wiem, czy z tym naturalnym nawozem się uda, nie przyglądałam się jeszcze temu. Czasem "producenci" jeżdżą i sprzedają z samochodu workowany nawóz, jednak nigdy nie kupowałam. Chyba po prostu nie mam zaufania, co tam w środku jest. Ostatnio przy robieniu miejsca do parkowania przywieźli mi wykonawcy czarnoziem na tę część ogrodu i teraz walczę ze skrzypem...

Lusiu, a u nas kuchnia bez przypraw chyba nie mogłaby istnieć. Jezeli już gotujemy, często są to jakieś włoskie potrawy, ale dotychczas korzystaliśmy z gotowych mieszanek. Ta mięta, to pierwsze zioło, które mam i jeszcze jej nie używalam praktycznie. Zresztą oprócz mojito i herbatki miętowej na razie nie wyobrażam sobie dla niej zastosowania...

Jolu, Merc bardzo malutki, ale na szczęście przeżył. wydawało się, że listków nie wypuści. W tym miejscu jest bezpieczny, chyba, ze dopadnie go śnieg z dachu (myślę, ze nie sięgnie).Już sobie kupiłam nawet specjalne plastikowe "patyczki" do oznaczania, jak się wreszcie zabiorę za to, podpiszę wszystko. Mam trochę cebulek do posadzenia, więc muszę to zrobić koniecznie, bo już mi się mylą... :roll:

Dorotko, z tym "cudownym" to bardzo uprzejma jesteś! Dla mnie to na razie tam straszny bałagan, a jak jest chaos, to rządzi sila (czyli paprocie, jak na razie)! :;230

W nocy były ulewy, błyskało się, ale chyba bez gradobicia, bo nie widzę żadnych zniszczeń w ogrodzie. Jest słońce i wiatr, zaraz wybiorę się na inspekcję! :)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p

Post »

Lusia 57 pisze:Ciekawy jest ten zielnik Doroty, ja ma również tylko miętę ale ostatnio dostałam kilka ziół od Bufo-bufo. Tylko, że nie zapamiętałam ich nazw. W kuchni bardzo mało stosuję ziół i raczej już ich nie będę używała, tak więc chyba potraktuję je jako roślinki ozdobne.
Lusia, ziola pięknie kwitną, hmm, tak wiejsko :D
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p

Post »

My dużo uzywamy ziół z naszego ogródka. Głównie miętę - w lato do wody z cytryną, do lodów, parzona taka świeża prosto z ogrodu - pycha, tymianek - suszę w suszarce do grzybów i mam na cały rok, a uzywam dużo do mięsa, jajek, zapiekanek, majeranek jest jednoroczny i trzeba kupować sadzonki lub z nasion na wiosnę - nasiona to nie dla mnie, nie mam cierpliwości, ale sadzonki ok i ścinam i suszę, nie ma dużo roboty jak jest suszarka elektryczna, oregano to ogrodowe jak dla mnie jest bez aromatu, szałwia ok, melisa też super, poza tym kolendra świeża jest super - ten aromat! wysiewalam z nasion prosto do ziemi, bazylia mam tylko w doniczce ale kupuje sadzonki a ta jednoroczną wysiewam do doniczki, szczypiorek i pietruszka u mnie muszą być, dzieci wciągaja szczypiorek, nawet prosto z grządki, mam jeszcze lubczyk - pycha do zupy. Lubczyk, kolendrę, szczypiorek, pietruszkę , koperek można mrozić.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, dzięki za info, wykorzystam na następny rok, tylko muszę pomyśleć, gdzie wydzielić im jakieś odgrodzone miejsce, bo tam, gdzie mam miętę nie bardzo pasuje... :roll:

hm, wklejam parę fotek, bo wcześniej myślałam, że nie mam u siebie prawie żadnych "kulek", znalazłam jednak - czerwone! ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a, jeszcze oczywiście "kulka" Anabelki, zapomniałabym...

Obrazek

oraz nowa choinka, na swoim miejscu:

Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p

Post »

Widzialam taki fajny zielnik - slimak z cegieł, w środku wyższy, na zwenątrz nizszy, tez mi sie podobał.
Jak bedziesz miała oddzielny to nie ma stresu że mieta porośnie wszystko. Ja mam 3 odmiany mięty, najlepsza jest taka mięsista
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam jeszcze żadnego miejsca na zielnik, z konieczności musiałby być mały, raczej wyobrażam go sobie w formie drewnianej "skrzynki" niż czegoś stałego, wymurowanego. Jeśli nie znajdę miejsca, pewnie postawię jakieś donice? :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

W zamian zaprzyjaźnionym rolnikom ofiarowuję sadzonki :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p

Post »

Sure pisze:Nie mam jeszcze żadnego miejsca na zielnik, z konieczności musiałby być mały, raczej wyobrażam go sobie w formie drewnianej "skrzynki" niż czegoś stałego, wymurowanego. Jeśli nie znajdę miejsca, pewnie postawię jakieś donice? :roll:
Właśnie mam zamiar sobie sprawić w przyszłym roku zielnik podręczny z podluznej drewnianej donicy na tarasie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”