Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c

Post »

:wit Chudziak ,moje są takie jak Twoje pomidorki ;:108 Zdjęcia wstawione są na 54 stronie tego wątku

Asia
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

moje kiełbaski też są inne niż Jankiela..
Moje mają jeszcze te dziubki na końcu :D
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

U mnie...mam "różne Kalmany" chyba, że krzaczki w trakcie przestawiania na etapie rozsady zostały przemieszane. Jedne małe jak Principe borgese, tylko "z dziubkiem", a drugie podłużne o malinowo-czerwonym kolorze bez "dziubka".
Zachwycił mnie też San Marzano od Arabelli i Super Roma od Neil, a także (jeśli znów nie pomieszałam, bo nie mogę znaleźć zdjęcia do porównania) Włoski sałatkowy, również od Neil. Duży ładny i wyrównany pomidor. Jak zwykle niezawodny był Bawole serce - tym razem z nasion sklepowych, z tym, że mimo oryginalnych nasion jedne pomidorki są koloru malinowego, a inne typowo "pomidorowego".
Natomiast mistrzostwo bije Megagroniasty wielkie ukłony dla Kozuli ;:180 ;:180 ;:180.
pozdrawiam Ewa
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Ewik ,czyli Kalman to będzie ten drugi podłużny bez dziubka o kolorze malinowo-czerwony. :D
Asia Obrazek
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

Ja miałem Cream Sausage w zeszłym roku i też były inne. Wydłużone, kolor właśnie kremowy, trochę ciemniejsze niż jabłka Papierówki.
Pozdrawiam,

J
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

leff pisze:Ja miałem Cream Sausage w zeszłym roku i też były inne. Wydłużone, kolor właśnie kremowy, trochę ciemniejsze niż jabłka Papierówki.
Moje też były inne :wit . A takich jak na focie w ogóle nie miałam :roll: . Gruszkowe miały inny kształt i nie zbierałam z nich nasion.
A w tym roku w ogóle nie mam pomidorów :( . Po tygodniowym wyjeździe okazało się, ze pomidorki stoją w półmetrowej wodzie i już właściwie nie ma co ratować. ;:223
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Tak wygląda mój Kalman. Trafiają się owoce o różnych kształtach, także podłużnych i wygiętych.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu moje "duże Kalmany" podobnie wyglądają :D Możesz mi jeszcze powiedzieć co to za odmiana - największy z prawej strony, a to moje pomidory podejrzane, że są Kalmanami :lol: :
duży Kalman:
Obrazek
mały Kalman:
Obrazek
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę Maćku, że Twój Kalman podobny jest w kształcie do mojego dużego Kalmana, tylko moje są jeszcze większe od Twoich -jeśli na zdjęciu jest "tradycyjne"pudełko zapałek.
pozdrawiam Ewa
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Ewik ,te pomidorki pokazane strzałką to Kalmany,ale ten mały na osobnym zdjęciu to chyba nie Kalman :roll:
A ten gościu koło Kalmanów to nie wiem co za jeden ;:224
Asia
Kasencja

Post »

Mój megagroniasty dzisiaj zostal oberwany :) . 400 gram pomidorków :wink:

Wyrosło 5 gron ( na piątym gronie sam się zakończył ), a dopiero wyczytałam, że lepiej prowadzić na dwa :) .

Obrazek Obrazek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit a mój megagroniasty dopiero zaczął zawiązywać owoce ;:224 (pisałam tu na forum ,że miałam z nim problemy ,ale niedawno odbil i zaczął rosnąć i zawiązywać kwiaty)..puściłam go na jedno grono.Raczej nie łudzę się,że pomidorki dojrzeja ,ale niech sobie rośnie .Zobaczę ,do jakiego stadium dojdzie przez wrzesień i październik.
W ogóle mam pecha do megagronka. Zostawiłam sobie jedną sadzonkę, dwie pozostale oddalam znajomym,rodzinie. Ostatnio koleżanka przyniosła mi od mamy 3 pomidorki( ;:224 ) na nasionka. Jednego zjadlam na spróbowanie jak smakują ,z pozostalych dwóch wydłubałam nasionka. Położylam je na talerzyku ,ale nie parapet. A mój mąż wymył talerzyk :;230 :;230 Nawet nie byłam zła. Rozbawiłam się totalnie :wink:
Ale jemu było żal nasionek. Szczerze powiedziawszy ,jest świetnym degustatorem.
Asia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

Asiu - bądź dobrej myśli. Jeżeli początek września będzie ciepły, słoneczny to i Ty się doczekasz swoich megagronków :).

U mnie dzisiaj wielkie wydarzenie: degustacja pierwszego megagronka. Nie napiszę na ile części został podzielony :wink: - chętnych nie brakowało.

Wspaniały smak :)

Obrazek

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje megagronki ogłowiłam za drugim gronem,niemalże od razu, żeby się nie przemęczały, tym bardziej, że ziemia nie była nawożona jesienią zeszłego roku, a w obecnym sezonie też nie miałam zbyt wiele czasu :( dzięki temu już sporo owoców zostało zjedzonych. Są naprawdę bardzo dobre, nawet moja mama, której dałam na spróbowanie domaga się, żeby posiać więcej w przyszłym roku, mimo, że na początku mówiła, że ona woli tradycyjnie większe pomidory :wink: U mnie co prawda niektóre kwiaty nie zawiązały - pewnie za mało jedzonka, ale i tak dużo miały i jeszcze będą miały owocków:
Obrazek
Asiu -Pelasiu, ten jegomość koło Kalmanów, to chyba malinowy okrągły. ńiestety u mnie nie bardzo wyszły te malinowe, miałam3 krzaczki, z czego jeden chyba też okazał się Kalmanem:
Obrazek -zdjęcie sprzed miesiąca.
Natomiast dwa pozostałe miały tylko po kilka owoców. Pierwsze radośnie zjadłam, a w dwóch na nasiona okazało się, że prawie nie ma nasion, coś mi się kojarzy, że z 2 pomidorów zebrałam 3 nasionka.
pozdrawiam Ewa
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Mi 36 też nie wyszły. Jeden tylko krzaczek owocował normalnie. Ale ma chyba niedobory potasu bo ma zielone plamy :roll:
Ale zebrałam nasionka . Spróbuję jeszcze raz z nimi. Tak samo Kalman. Nie równo dojrzewał, ale mimo to pomidor pycha.
Ps.Problemy mojej uprawy pomidorów wiązaly się tym ,że wiosną, w marcu zasiliłam ziemię obornikeim gołębim i azot, pod wpływem ciepła ,zamieniał się w gaz i uszkadzał sadzonki.
Asia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”