Pozdrawiam.
Nasiona powoli dojrzewają i niedługo będzie można je zbierać.Chciałem zachęcić do uprawy z nasion w pojemnikach.
Nagrałem taki krótki filmik pokazujący moją uprawę w pojemnikach.
U mnie ślimaki zeżarły wszystkie liście.Są tylko łodyżki z nasionami jeszcze zielonymi.
Chyba czas podsunąć im "niebieskie" jedzonko.Albo piwko.
Które jest bardzo skuteczne.Wieczorem, wśród truskawek na dwóch podstawkach zrobiłam im piwiarnię.Dziś rano pełno śpiących "piwoszy".
Dzisiaj zrobię im zacier z drożdży.W zeszłym roku pomógł.
Wysiałam nasiona. Jestem ciekawa co z tego będzie.
To były nasiona z ...bukietu, który rwałam kiedyś na nieużytkach. Więc może wyjść różnie. Wyschły same w wodzie po przekwitnięciu kwiatów po czym je wysiałam w nieużywanym zakątku.
Pozdrawiam.
U mnie nasiona jeszcze nie dojrzały, ale ten czas nadchodzi nieubłaganie.
Dzisiaj zamieszczam film, jak produkuję podłoże z kartonu do uprawy czosnku niedźwiedziego.
Podłoże to zastępuję ziemię liściową, zarówno jeśli chodzi o cechy fizyczne jak i skład chemiczny.
Natomiast jest dużo lepsze fitosanitarnie.
Przypominam, że ziemi liściowej używamy do wysiewu nasion i produkcji siewek.Więcej na ten temat u wujka google.
W mnie już dojrzewają i opadają. Bardzo nierównomiernie. Chodzisz na pole i zbierasz ziarnko do ziarnka czy całe bukiety i do domu?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
jeśli to pytanie o bukiety do mnie to ja zerwałam je jeszcse jak nie kwitły,zrobiłam z nich bukiet i trzymałam w wodzie jak normalne kwoaty. Przyznam się że kwiaty śmierdzą i nie polecam takiej ozdoby ;P
Ale za to w wazonie te kwiaty przekwitły i nasiona wyglądają na dojrzałe. Zobaczymy co z tego będzie, a na użytek jeszcze się przejdę i zerwę trochę nasion i wysieję.
Pozdrawiam.
Dojrzałość nasion do zbioru sprawdzamy podobnie jak przy zbożu.Rozcieramy kwiatostan i patrzymy jakie są nasiona i jak się łuszczą.
Powinny się łatwo łuszczyć ,powinny być czarne i twarde.
Zbyt wczesne zbieranie nasion nie ma sensu, chyba, że zbieramy je na czosnkowy pieprz, przyprawę.
Jeśli nasiona już się sypią, to zbieramy kwiatostany, dajemy do naczynia i stawiamy do ciepłego pomieszczenia.
Sprawdzamy ile nasion się wysypało i czy zachowują kształt, czyli, czy są dojrzałe.
Z czosnkiem niedźwiedzim może być problem, bo tak jak napisałaś dojrzewa bardzo nierównomiernie.
Dodam jeszcze, że na pewno nie zbieram ziarnko po ziarnku, bo co roku zbieram parę kilogramów, a to jest już parę par tych ziarenek.
Pozdrawiam.
Dzisiaj o zbieraniu nasion.
Zamieściłem parę zdjęć z działki.Wystarczy popatrzeć na barwę i kształt kwiatostanów i od razu widać, że nasiona są niedojrzałe i trzeba czekać jeszcze z tydzień, przy obecnej pogodzie.Z takich nasion nic nie wyrośnie, jeśli je pozbieramy.
Pozdrawiam.
W uprawie czosnku niedźwiedziego w skrzynkach już jesień.Liście zanikają i zostają setki małych cebulek w skrzynkach.
Na ich zagospodarowanie mam czas do jesieni.Duże pójdą na sprzedaż, a małe do doniczek i na parapet okienny do pędzenia na wczesne liście.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Pozdrawiam.
Na forum zamieszczam od trzech lat filmy z historią upraw w skrzynkach.Historia tych ostatnich skrzynek też jest w wątku.
Nasiona były siane w sierpniu 2020.Część cebulek w skrzynkach to cebulki jednoroczne i dwuletnie, ponieważ starsze od trzech lat w górę sprzedaję.
Nasiona zbieramy w czerwcu, a siejemy w lipcu.Oczywiście to są terminy orientacyjne.Tak ogólnie to zbieramy nasiona jak są dojrzałe, a siejemy je jak najszybciej od terminu zbioru.
Siejemy gęsto, tak jak się to robi przy rozsadzie.Te setki malutkich cebulek mogą być dawane do doniczek, albo do ziemi.Mieszkam na Podkarpaciu i tutaj nie ma sensu dawać cebulek do ziemi, bo wystarczy posypać nasiona i czosnek rośnie jak głupi.Wystarczy czekać, aż do wysiania nasion, a czosnek zarośnie każdą działkę.
W mojej miejscowości zarósł przykładowo cmentarz.Sam się zasiał i sam się rozmnaża.
Sianie i rozmnażanie czosnku niedźwiedziego w skrzynkach jest konieczne dla terenów Polski centralnej i północnej, bo na południu Polski jest to agresywny chwast, który rośnie bez niczyjej interwencji,jeśli nie wykopujemy cebulek przed wydaniem nasion.
ullak pisze:W mnie już dojrzewają i opadają. Bardzo nierównomiernie. Chodzisz na pole i zbierasz ziarnko do ziarnka czy całe bukiety i do domu?
Pozdrawiam.
Mam kilkaset tysięcy cebulek, a żniwa trwają około dwóch tygodni.Zaczęły się parę dni temu.
Mój dzienny zbiór.
Dziennie wychodzi po przesianiu około pół kilograma nasion.
Takiej wielkości są moje kwiatki.