U Przemka w ogrodzie cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Przemka w ogrodzie cz.II

Post »

Grzesiu no przecież napisałem że dużo, bardzo dużo ;:223 i wcale to nie jest takie śmieszne, ale róże piękne :wink: . Tak ruszyłem z wiosennymi pracami :;230 , ale z zimowym okrywaniem roślin to jeszcze bardziej jak Ty jestem za nimi. :roll:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ma być jeszcze cieplej a zima lekka, więc zdążysz Przemku ze wszystkim. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Grażynko właśnie na to liczę, sprawdziłem prognozy i najbliższe dni dość zimne a poźniej jeszcze temperatura się podniesie, więc na spokojnie mogę jeszcze trochę popracować w ogrodzie :D

A jeśli nie muszę się śpieszyć to zabrałem się za realizację wiosennych planów :wink: , skalniak który już dawno przestał być skalniakiem :roll: rozebrałem i wczoraj zrobiłem od nowa nie będzie na nim już skalniakowych bylinek, tylko kamienie i kulki, miałem go zrobić dopiero wiosną ale jakoś sprawnie teraz poszło, wiosną dosypię aby trochę żwirku, aby nic niepotrzebnego nie było widać :wink: dosadzę jeszcze ze dwie kulki, jakiś karłowy berberys dla rozweselenia całości i może jakąś kępkę niskiej trawki.

Tak wygląda wstępna wersja, w rzeczywistości będzie to trochę jaśniejsze tylko kamienie brudne od ziemi były, a woda w wężu zamarzła :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

oszronione fotki ostatnio modne to i kilka moich
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

WidzęPrzemku że przymroziło u mnie też ale w dzień nadal plusowo .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Pióropusze wszelakich traw zachwycają mnie najbardziej o tej porze roku. I to dzięki tobie Przemku mam je też u siebie, bo to ty pierwszy mnie uświadomiłeś, że chińskie miskanty nie rozrastają się odłogami, tylko trzymają kęp. Zawsze więc będę je kojarzyć z tobą. "Morning light" dobrze zabezpieczyłeś :?: ;:224
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Geniu zimno i w dzień też na lekkim minusie bo szron się cały czas utrzymuje, brr a na tarasie lodowisko.

Wandziu cieszę się, że trawki przestały przerażać swoją ekspansywnością i stały się porządane w ogrodzie :D , jak pisałem zabrałem się za realizację wiosennych planów, a z okrywaniem jeszcze czekam temperatury się stopniowo obniżają co sprzyja hartowaniu roślin i ich uśpieniu, jak się jeszcze ochłodzi to je okryję, a teraz mozliwe jeszcze ocieplenie więc wg mnie okrywanie nie jest jeszcze konieczne :wink: "Morning light" ma się dobrze :)
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nieziemski widok twojego skalniaka przykuł mnie do monitora.
Wiesz Przemku chyba odgapię twój pomysł. :oops:
Też mam taki pseudoskalniak i już dawno chciałam go zlikwidować, tylko inwencji twórczej mi zabrakło.
A tu proszę....jak na zamówienie.....taki cudny widok. :roll:
Skalniak bezobsługowy to jest to, co kogrusie lubią najbardziej. ;:108
Teraz tylko przyjdzie mi dobrą szkółkę znależć i takie ładne kamienie......tylko gdzie je znależć. ;:24
U mnie albo jasne, albo zwyczajny łupek.........szkoda, ze nie mieszkam blizej Ciebie, przyjechałabym z taczkami..... :;230
Pomysł ....rewelka ;:138
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

A bardzo proszę odgapiać :D nie mam głowy do takich małych skalniakowych bylinek :roll: , co innego liliowce czy inne większe, a te powrastały jedne w drugie nie wiedziałem już co zostawić a co nie, a właśnie skalniak bezobsługowy i trwały chciałem uzyskać, a takie szczepione kosówki i inne iglaste na takim tle wyglądają bardziej naturalnie, gdybym jeszcze miał jaśniejsze kamienie albo łupki to by jeszcze lepiej wyszło ale co zrobić u mnie same granitowe polodowcowe otoczaki z pola których mam zatrzęsienie więc upycham je gdzie mogę :wink: , ale kamienie kupować :?: jak swoich masa, więc szyję tym co mam :roll: Ale to chyba tak jest że podoba się to czego nie mamy a to czego jest w nadmiarze bagatelizujemy :wink:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Może i masz rację.
Ale wiesz jak to jest.
Cudze chwalicie, swego nie znacie........ :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

No proszę, jakie przyspieszenie! Wiosenne plany już zrealizowane! Wiosną zrealizuje się letnie, latem jesienne i jesienią można już odpoczywać, bo zimowych planów nie ma! Sprytnie! :;230 A ja jeszcze jesiennych do końca nie zrealizowałam! I już nie zrealizuję...
Ale nie dziwię się, że robota Ci się w rękach paliła, bo jak plan jest dobry, to wprowadzanie go w życie idzie jak z płatka...Nie wiem, czy to właściwe określenie dla targania kamieni :wink:
Pięknie! Kulkowym skalniakom mówię głośne TAK! Zapowiedziałam sobie, że już nigdy więcej skalniaka, ale takie skalniaki to zupełnie co innego! Dostatek kamienia u Ciebie, zazdroszczę, ja wciąż zmagam się z brakiem surowca, a plany ambitne! Jak już wszystkie rabaty otoczę kamiennymi ścieżkami, to sobie taki skalniak usypię! Postanowione!
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Tak, tak,. najbardziej podoba nam się to, czego nie mamy i nie zawsze doceniamy to, co mamy ;:108 Mnie zawsze na widok Twoich wielkich i pięknych kamieni serce przyśpiesza bicie :lol:
Zdjęcia oszronionych roslin zawsze są piękne, ale Twoje sa wyjątkowe! Pierwszy raz widzę takie lodowe kolie na różach :shock: Nie wiem, czy to świadczy o silniejszym mrozie, czy może wieksza różnica temperatur to sprawiła :roll:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Super Ci wyszedł skalniak :!: Ja co prawda lubię dłubać przy małych skalniakowych roślinach ale tak też mi się podoba. Rabata ma charakter ;:63
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Grażynko otóż to :wink: a takie niby rumowisko skalne z iglastymi dodatkami z takich łupków chyba jeszcze bardziej naturalnie by wyglądało :wink:

Marto zimy na szczęście póki co nie widać :D więc zabrałem się za realizację wiosennych planów :wink: a z okrywaniem roślin jeszcze trochę poczekam może się jeszcze ociepli, a do okrywania również używam słomy :wink: to dobry materiał darmowy, tylko straszny bałagan się robi po takim okrywaniu ale dobro roślin ważniejsze, a ja zwykle czekam do ostatniej chwili bo jak już tej słomy nanoszę to najlepiej aby śnieg spadł to wszystko sprzątnięte i przykryte :lol: , pod dość grubą jej warstwą gunnera przezimowała jakby zimy nie było.
A ten skalniak trochę pusto wygląda ale z każdym dniem podoba mi się bardziej a jak juz pisałem wiosną jeszcze kilka roslin się na nim zadomowi.

Izo kiedyś wywoziłem kamienie z ogrodu a teraz dostrzegłem że mogą tworzyć ciekawy element w ogrodzie, więc wracają :wink: a jeszcze mam w planie zrobić wiosną jedną rabatę całą taką kamienistą bo latem podpatrzyłem coś podobnego i chodzi za mną ten pomysł, było może bardziej żwirkowo ale żwirek trzeba kupowac a kamienie są darmowe więc żwirku będzie tylko tyle aby zapełnić drobne szczeliny.

Jacek dzięki, :D nie sądziłem że Tobie taki surowy typ "skalniaka" się spodoba chociaż widziałeś że poprzednio nie było najlepiej :;230 juz za tardzo trawiasto było. Dlatego też powierzchnia odkrytej gleby została ograniczona prawie do zera.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Przemku, widzę że praca nad skalniakiem już na finiszu, a tak się zarzekałeś że nie masz pomysłu ;) a tu proszę :) wyszło to na prawdę bardzo fajnie. Golden Spreader całkiem spora już u Ciebie i co mnie zawsze mile zaskakuje u Ciebie w ogrodzie, masz wiele już leciwych, odchowanych, pięknych egzemplarzy roślin, których mogę tylko pozazdrościć ;:180
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Przemku skalniak bomba .Bardzo mi się podoba .Szkoda ,że nie mam tylu kamieni ,bo bym zaraz coś wymodził
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”