Mój ogród w cieniu sosen cz.5.
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród w cieniu sosen cz.5.
Ewelinko-pokaż dekoracje domowe.....u Ciebie zawsze tak cudnie.....
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam, witam Was po dłuższej przerwie
To miłe ,że o mnie całkiem nie zapominacie . Ostatnio zaniedbałam bardzo forum ( przyczyny mogłabym mnożyć, bo i praca, i remont domu ,i zdrówko , które ciągle przypomina , jaki mam nr PESEL
, no a teraz jeszcze przedświąteczna gorączka przygotowań... ).
duduś namiar na głazy - BORÓWIEC pod Poznaniem. To żółty granit , "kamyczki" o wadze od 100-400kg(!) i tzw. potokowy żółty dla uzyskania naturalnego efektu .Ale czy skorzystasz z tego adresu- wątpię ( to chyba troszkę za daleko od Ciebie ? ) Szukaj w punktach sprzedających kamień ogrodowy po prostu.
Zdjęć skalniaka jest w WIZYTÓWCE i w wątkach sporo, więc nie ma sensu, bym wklejała je raz jeszcze.
Znajdziesz je m.in. tutaj : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=406
JLG - dałam radę , bo "chcieć to móc", a ja bardzo "chcieć "
Ale trochę to trwało ( ogród ma 12 lat i powstawał stopniowo ) , kosztowało to sporo czasu , pracy i co tu ukrywać - pieniążków. Sama zaprojektowałam ogród: osie widokowe, rabaty, skalniaki, miejsca dla roślin i elementów małej architektury, ale nie wszystko robiłam sama. W cięższych pracach pomagają mi zwykle moi panowie - mąż i syn .Duży skalniak z wielkimi kamieniami układała czteroosobowa ekipa osiłków . I mieli co dźwigać ! Do corocznego przycinania sosen angażuję fachowców - to nie na nasze siły i możliwości , potrzebny jest bowiem sprzęt : piły, drabiny i rusztowanie . Natomiast wszystkie bieżące prace pielęgnacyjne,opryski, czyszczenie, przycinanie roślin , przesadzanie i dosadzanie wykonuję sama , a w koszeniu sporego trawnika pomaga czasem mój M. 
Jak to było w rajdowej piosence :
?Mężczyzna nie musi być młody,
Mężczyźnie nie trzeba urody,
Mężczyzna się nie ma podobać nikomu,
Ale ? potrzebny jest w domu !? ( a ja dodam ,że w ogrodzie też !
)
Izo-Tamaryszku W tych donicach mam szkarłatne TUJE. Bez problemu wytrzymują kilka sezonów , potem sadzę je do ogrodu lub wędrują na działkę teściowej , by zbyt długo nie męczyły się w donicach. Na zimę mocno podlewam i to chyba jedyny konieczny zabieg. Wiosną zasilam je nawozem do iglaków. Donice są duże, stoją pod dachem , na ganku, przy ciepłej ścianie domu, więc i chłody tujkom nie straszne .
Tymczasem zdjęcie poniżej to nowy nabytek .Świątek z lipowego drewna , wypatrzony na "Festiwalu sztuki i rzemiosła artystycznego", który odbywał się niedawno na poznańskich Targach. Trzeba go zakonserwować , bo wiosną powędruje do ogrodu i zajmie miejsce w konarach sosny porośniętej bluszczem.

Mój Chrystus frasobliwy ma ok50cm. wysokości i po zakonserwowaniu , powędruje wiosną do ogrodu.Zajmie miejsce w konarach widocznej na zdj. poniżej sosny - teraz jest tam niewielka , mało widoczna budka lęgowa.

Grażynko - świąteczne dekoracje w domu już są , ale nie zrobiłam jeszcze zdjęć. Jutro zrobię i wkleję

duduś namiar na głazy - BORÓWIEC pod Poznaniem. To żółty granit , "kamyczki" o wadze od 100-400kg(!) i tzw. potokowy żółty dla uzyskania naturalnego efektu .Ale czy skorzystasz z tego adresu- wątpię ( to chyba troszkę za daleko od Ciebie ? ) Szukaj w punktach sprzedających kamień ogrodowy po prostu.
Zdjęć skalniaka jest w WIZYTÓWCE i w wątkach sporo, więc nie ma sensu, bym wklejała je raz jeszcze.
Znajdziesz je m.in. tutaj : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=406
JLG - dałam radę , bo "chcieć to móc", a ja bardzo "chcieć "

Jak to było w rajdowej piosence :
?Mężczyzna nie musi być młody,
Mężczyźnie nie trzeba urody,
Mężczyzna się nie ma podobać nikomu,
Ale ? potrzebny jest w domu !? ( a ja dodam ,że w ogrodzie też !

Izo-Tamaryszku W tych donicach mam szkarłatne TUJE. Bez problemu wytrzymują kilka sezonów , potem sadzę je do ogrodu lub wędrują na działkę teściowej , by zbyt długo nie męczyły się w donicach. Na zimę mocno podlewam i to chyba jedyny konieczny zabieg. Wiosną zasilam je nawozem do iglaków. Donice są duże, stoją pod dachem , na ganku, przy ciepłej ścianie domu, więc i chłody tujkom nie straszne .
Tymczasem zdjęcie poniżej to nowy nabytek .Świątek z lipowego drewna , wypatrzony na "Festiwalu sztuki i rzemiosła artystycznego", który odbywał się niedawno na poznańskich Targach. Trzeba go zakonserwować , bo wiosną powędruje do ogrodu i zajmie miejsce w konarach sosny porośniętej bluszczem.

Mój Chrystus frasobliwy ma ok50cm. wysokości i po zakonserwowaniu , powędruje wiosną do ogrodu.Zajmie miejsce w konarach widocznej na zdj. poniżej sosny - teraz jest tam niewielka , mało widoczna budka lęgowa.

Grażynko - świąteczne dekoracje w domu już są , ale nie zrobiłam jeszcze zdjęć. Jutro zrobię i wkleję

- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
No to czekam na dekoracje.....i powiem Ci że ja też tego lata nabyłam Frasobliwego,zakolorowany ale mniejszy.....gdzieś go tam mam u siebie 

Ewelino, byłam na tym festiwalu przedmiotów artystycznych i widziałam te rzeźby. Fantastyczne! Ja kiedyś myślałam o takiej maleńkiej kapliczce i też już miałam taką małą rzeźbę upatrzoną, ale odłożyłam sprawę na później. Kapliczkę chciałam powiesić na murze.
Śliczna ta twoja rzeźba i fajne miejsce dla niej wybrałaś
Ewelinko, życzę Ci dużo radości świątecznych i spełnienia marzeń w 2012 roku
Śliczna ta twoja rzeźba i fajne miejsce dla niej wybrałaś

Ewelinko, życzę Ci dużo radości świątecznych i spełnienia marzeń w 2012 roku

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Mój dom już od kilku dni jest świątecznie ustrojony ( nie było jedynie kiedy siąść i wstawić zdjęcia). Teraz , gdy makowiec w piekarniku , mam chwilkę czasu , więc ... zapraszam :

Srebrno - biała choinka z nielicznymi akcentami ze słomy i czerwieniejącym tu i ówdzie jabłuszkami - taką lubię najbardziej

Na domu czerwienieją lampki - pięknie to wygląda po zmroku , tylko wtedy trudno zrobić zdjęcie ...

Na kominku zawisła girlanda, a na komodzie stanęły słomiane anioły. Mam nadzieję ,że do WIGILII nie zjedzą orzechów , które mają w zasięgu swoich anielskich skrzydeł ?
W każdym kątku i zakątku mieszkania stoją świąteczne dekoracje ...

Więcej zdjęć w wątku z DEKORACJAMI-TUTAJ : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2682860

Srebrno - biała choinka z nielicznymi akcentami ze słomy i czerwieniejącym tu i ówdzie jabłuszkami - taką lubię najbardziej

Na domu czerwienieją lampki - pięknie to wygląda po zmroku , tylko wtedy trudno zrobić zdjęcie ...

Na kominku zawisła girlanda, a na komodzie stanęły słomiane anioły. Mam nadzieję ,że do WIGILII nie zjedzą orzechów , które mają w zasięgu swoich anielskich skrzydeł ?

W każdym kątku i zakątku mieszkania stoją świąteczne dekoracje ...

Więcej zdjęć w wątku z DEKORACJAMI-TUTAJ : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2682860
Ewelino! przepięknie przygotowałaś dom
magię świąt czuć w każdym miejscu Tego pięknie ustrojonego domu.

- Danio
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
Piękny Świątek oryginalna i stylowa ozdoba. Mam podobnego, wyrzeźbionego przez mojego tatę. Już od kilku lat stoi w kapliczce w moim ogrodzie.
Pozdrawiam Dorota
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Ewelinko Twój dom jest piękny i bez ustrojenia masz super gust i smak w projektowaniu wnętrz , miło było u ciebie gościć. 

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
To miło,że podobają się Wam moje gwiazdkowe dekoracje. Przyznam ,że ich wymyślanie, wykonywanie , słowem - cała ta ceremonia zdobienia domu na Święta niezmiennie sprawia mi wiele radości

Wigilia i oba świąteczne dni minęły u nas w radosnym, rodzinnym nastroju, gwarnie i miło.
Ale wiadomo :"Święta , święta i po świętach - nikt już o nich nie pamięta ..." No , może niezupełnie nikt, bo w końcu w domu nadal panuje świąteczny klimacik , więc i nastrój pozostał
Tyle ,że teraz zaczynamy odliczać ostatnie dni starego roku .
A za oknami zima jak jesień ; grudzień jak listopad... szaro, mokro , smutno.A trawnik zielony jak wiosną ! A więc, żeby wątek nie zapadł w sen zimowy, wkleję taki zimowo-jesienny widok przez okno i portret nieco znudzonego psa...

Dorotko- napisałaś :

Wigilia i oba świąteczne dni minęły u nas w radosnym, rodzinnym nastroju, gwarnie i miło.
Ale wiadomo :"Święta , święta i po świętach - nikt już o nich nie pamięta ..." No , może niezupełnie nikt, bo w końcu w domu nadal panuje świąteczny klimacik , więc i nastrój pozostał

A za oknami zima jak jesień ; grudzień jak listopad... szaro, mokro , smutno.A trawnik zielony jak wiosną ! A więc, żeby wątek nie zapadł w sen zimowy, wkleję taki zimowo-jesienny widok przez okno i portret nieco znudzonego psa...

Dorotko- napisałaś :
Może więc podpowiesz, jak taką rzeźbę z surowego drewna najlepiej zakonserwować , aby wytrzymała długo w ogrodzie , narażona na działanie niekorzystnych warunków atmosferycznych ? Doradzono nam olej lniany , ale może masz lepszy pomysł ?Danio pisze:Piękny Świątek oryginalna i stylowa ozdoba. Mam podobnego, wyrzeźbionego przez mojego tatę. Już od kilku lat stoi w kapliczce w moim ogrodzie.
- Danio
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
Ewelinko, mój świątek jest co roku malowany trzema warstwami oleju lnianego. Trzyma się dobrze, tylko trochę zmienił kolor.
Pozdrawiam Dorota
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ewelinko, zgadzam się, że nastrój nadal świąteczny, chociaż u mnie pogoda raczej pasuje do świąt, ale ...wielkanocnych.
Od kilku dni jest cieplutko, ale mało tego - pięknie świeci słoneczko
Przyroda jest trochę zdezorientowana, moje pieski też - mogę o nich dużo powiedzieć, ale na pewno nie są znudzone
Właśnie wróciliśmy z długiego spacerku i wszyscy, łącznie z psami zachwycaliśmy się prawdziwie wiosenną aurą :P
Pozdrawiam Cię serdecznie jeszcze w starym roku
Od kilku dni jest cieplutko, ale mało tego - pięknie świeci słoneczko

Przyroda jest trochę zdezorientowana, moje pieski też - mogę o nich dużo powiedzieć, ale na pewno nie są znudzone

Pozdrawiam Cię serdecznie jeszcze w starym roku

- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Ewelino, jestem pod urokiem wystroju świątecznego Twego domu, zresztą zawsze twierdziłam że masz wysublimowany smak wystroju wnętrza. Obejrzałam wszystkie dekoracje i zaintrygowała mnie szopka Bożonarodzeniowa - srebro? Nigdy czegoś podobnego nie spotkałam. Zresztą w komplecie ze świecami pięknie współgra. Wszystkiego najlepszego w 2012.
Nie pamiętam imienia Twojego pupila, ale rzeczywiście znudzony jak mops.
Nie pamiętam imienia Twojego pupila, ale rzeczywiście znudzony jak mops.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Kochani ! Obudziłam się po sylwestrowym szaleństwie, patrzę ja sobie ... a tu Nowy Rok ! Nie do wiary, że znowu zaczął się kolejny styczeń !
Z NADZIEJĄ,ŻE TEN ROK BĘDZIE DOBRY, POMYŚLNY I RADOSNY, ŻE NIE PRZYNIESIE NAM ZGRYZOT I SMUTKÓW , ŻYCZĘ WAM SPEŁNIENIA MARZEŃ I PRAGNIEŃ, ZDRÓWKA ORAZ ... WIELU SUKCESÓW OGRODNICZYCH W KOLEJNYM SEZONIE, KTÓRY CORAZ BLIŻEJ !
Dalu masz rację co do pogody - ja mam za oknami zieloniutki trawnik , co z choinką komponuje się ... dziwnie. No, ale na to nie mamy wpływu, pozostaje więc mieć nadzieję , że pożytek z tej zimy - nie zimy będzie taki, że choć rośliny nam nie poprzemarzają. Oby !
Zosiu /"zwkwiat" Szopka , o której pisałaś to taka miniaturka - srebrne figurki pomieszczone w atłasowym pudełeczku wielkości tych od pierścionków ! Dostałam ją w prezencie od mojego brata
Jest maleńka , ale zajmuje od kilku lat honorowe miejsce na kominku .
Co do psiaka - na zdjęciu rzeczywiście wygląda jak znudzony mops i bardzo to wtedy manifestował. Nasz psiak po prostu lubi , gdy się nim zajmujemy, a zdjęcie zrobione w czasie przedświątecznych przygotowań , kiedy niewiele było czasu na zabawy, drapanie brzuszka , czy miętolenie uszu
Zapewniam ,że podczas spaceru miał już całkiem inną minę !

Z NADZIEJĄ,ŻE TEN ROK BĘDZIE DOBRY, POMYŚLNY I RADOSNY, ŻE NIE PRZYNIESIE NAM ZGRYZOT I SMUTKÓW , ŻYCZĘ WAM SPEŁNIENIA MARZEŃ I PRAGNIEŃ, ZDRÓWKA ORAZ ... WIELU SUKCESÓW OGRODNICZYCH W KOLEJNYM SEZONIE, KTÓRY CORAZ BLIŻEJ !
Dalu masz rację co do pogody - ja mam za oknami zieloniutki trawnik , co z choinką komponuje się ... dziwnie. No, ale na to nie mamy wpływu, pozostaje więc mieć nadzieję , że pożytek z tej zimy - nie zimy będzie taki, że choć rośliny nam nie poprzemarzają. Oby !
Zosiu /"zwkwiat" Szopka , o której pisałaś to taka miniaturka - srebrne figurki pomieszczone w atłasowym pudełeczku wielkości tych od pierścionków ! Dostałam ją w prezencie od mojego brata

Co do psiaka - na zdjęciu rzeczywiście wygląda jak znudzony mops i bardzo to wtedy manifestował. Nasz psiak po prostu lubi , gdy się nim zajmujemy, a zdjęcie zrobione w czasie przedświątecznych przygotowań , kiedy niewiele było czasu na zabawy, drapanie brzuszka , czy miętolenie uszu

- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Ewelinko
gwiazdkowe dekoracje - POEZJA !!!
Domek bajecznie się prezentuje

Domek bajecznie się prezentuje