Ogród Wioli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Wioli

Post »

Agatko, altanka na której się wzorujemy jest bardzo ładna, ale jak nam ona wyjdzie ... zobaczymy.
Co do wędlin, to w zupełności się z Tobą zgadzam. Już nie pamiętam kiedy kupowałam w sklepie to nafaszerowane świństwo. Obecnie przeważnie robię w piekarniku różne pieczenie i pasztety, ale już nie mogę się doczekać własnej wędzonki ;:65

Grażynko, czytam to co napisałaś i jakby to było o mnie :wink:
Ja sporo roślin pozbyłam się całkowicie z ogrodu a część, których szkoda mi było tak drastycznie potraktować przekopałam na tyły.
Naoglądamy się na tym forum różnych roślin a potem chorujemy na nie. U mnie kiedyś było to nie do opanowania. Teraz nie ulegam już tak pokusom, bo przekonałam się, że nie wszystko co pięknie wygląda u kogoś będzie pasowało do mojego ogrodu.

Agnieszko, masz grillo - wędzarnię ?
Jeśli tak, pędzę do Ciebie jej szukać.

Tamaryszku, miło mi gościć Cię w moim ogrodzie. Jejku, tyle pytań ... postaram się jakoś odpowiedzieć :wink:
Nie mam rabaty typowo hortensjowej. Wyjątek stanowi tworzony od tego roku szpaler z różnych odmian. Staram się nimi wypełniać puste miejsca. Towarzystwo mają różne. Te w cieniu żurawki i brunnery a te na słońcu szałwie, liatry, przetaczniki - takie strzeliste, kłosowate byliny w kolorze różu, fioletu ... Host, tak jak pisałaś, nie lubię. Może dlatego, że niszczą mi je ślimaki i brzydko wyglądają takie z dziurami.
Pstrolistną pnącą - Mirandę - mam od dwóch lat. Na razie stoi w miejscu i się aklimatyzuje. One podobno tak mają. Stoją kilka lat w miejscu, ale jak już ruszą ....
Białą hortensją ogrodową, kwitnącą na jednorocznych pędach jest podobno Coco. Piszę podobno, bo jej nie mam. Czytałam jedynie o tej odmianie w necie. Ktoś na forum też już pisał, że wypuściła w tym roku nowe pędy i zakwitła na nich.
Co do hortensji bukietowych w cieniu, to moim zdaniem, do takiego głębokiego one się nie nadają. Jeśli jest to świetlisty cień, albo dociera w ciągu dnia słońce, to jest to dla nich wyśmienite miejsce. Na takie stanowisko, nadają się chyba wszystkie odmiany.

Dorotko, my mięliśmy w tym roku robić ogrodzenie, ale ze względu na to, że muszę wykopać bukszpany przesunęliśmy tą inwestycję na przyszły rok.
Szkoda mi ich było przesadzać w środku lata, bo pewnie ucierpiały by mocno.

Halinko, Early Sensation "BULK" to odmiana, która zakwita wcześniej od większości hortensji bukietowych, bo już pod koniec czerwca.
Kwiatostany duże, ażurowe, szybko przebarwiające się na ciemnoróżowy kolor i trwa tak do października.
Kwiaty utrzymują się na ciemnoczerwonych, sztywnych pędach i dzięki temu nie wymagają podpierania.
Liście tej odmiany wybarwiają się jesienią na odcienie czerwieni i brązu.
Odmiana o średnim tempie wzrostu.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie ma co ukrywać, ze w ogrodzie robi się jesiennie. Zakwitają zwiastuny jesieni, liście na drzewach nie są już tak soczyście zielone, trawa nie rośnie już tak szybko, dojrzewają dynie i ten zapach .... zapach jesieni, który czuć zwłaszcza o poranku ....

pięciornik z miskantem zebrinus

Obrazek

powojnik Anita

Obrazek

kobea nieustannie mnie zachwyca

Obrazek

zaczynają kwitnąć hibiskusy

Obrazek

robinia powtarza

Obrazek

pięknie pachnący powojnik bylinowy - nie pamiętam odmiany

Obrazek

lisi ogon - tojeść orszelinowa

Obrazek

indygofera

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

E,tam....moja robinia cała zżółkła i prawie liście zrzuciła.... :(
tojesc-lisi ogon...nie wylazł po zimie.....
a clematisy....ech .....
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
haszka
200p
200p
Od: 5 cze 2011, o 00:06

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedź....masz rację już czuć jesień w poietrzu....bu.....śliczna jest ta tojeść ;:138
Pozdrawiam Halina.........

Druga miłość Haszki - ogród
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Wiolu ;:167 Witaj :wit Pięknie ;:63 Miskant Zebrinus piękny , powojniki cudne , lisi ogon śliczny . Hibiskusa mam też takiego . Powiedz mi Wiolu jak sprawuje Ci się Indygofera ?? jest śliczna ,mam małą w doniczce i nie wiem gdzie i czy już mogę wsadzić - boję się żeby nie zmarzła w zimę .
Dobrej nocy ;:19 ;:196
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, cóż to za zły humor ?
Mi się trochę poprawiło. Kilka dni poza domem i piękna pogoda zrobiły swoje. Szkoda tylko, że upały nastały dopiero teraz, kiedy jesień tuż tuż .... :?

Halinko
, nie ma za co. Zawsze, jeśli tylko będę potrafiła, to pomogę w sprawie hortensji :D

Tereniu, indygoferę mam już ładnych parę lat. Rośnie na słonecznym stanowisku w rodzimej, gliniastej ziemi. Co roku ładnie kwitnie. Wiosną może napędzić strachu, ponieważ jej pędy wymarzają całkowicie. Trzeba je usunąć i czekać cierpliwie, aż odbije od korzenia. Ja, każdej wiosny myślę, ze wymarzła a ona co roku odbija :lol:

Grillo - wędzarnia się robi. M, chyba za honor wziął sobie ukończenie jej jak najszybciej i codziennie po pracy muruje aż do ciemnej nocy.
Powoli wędzarnia nabiera kształtów, pojawiają się pierwsze łuczki, które bardzo mi się podobają :D
Na dzień dzisiejszy mamy taki stan

to jest palenisko do wędzarni
Obrazek

to będzie grill

Obrazek

obok grilla - wędzarnia
Obrazek

i widok całości
Obrazek

Obrazek

Okazało się, ze wylaliśmy za mało płyty. Trzeba będzie jeszcze dolać ok 0,5 metra - do końca wędzarni.
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

:wit Wiola pięknie u Ciebie ;:180
Kobea cudowna, ja co roku siałam w tym roku odpuściłam :oops:
miałam jeszcze białą też piękna, nowe nabytki hortensjowe
same okazy ta z kwiatem imponująca, bardzo mi się podoba :tan
Oj super ta wędzarnia zaczyna wyglądać ;:108
Miłego i ;:3 dnia ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiolu u mnie kobea też już kwitnie :tan nie widziałam wcześniej kwiatów bo wylazła wysoko na pergolę.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzidziu, ja natomiast pierwszy raz w życiu posadziłam kobeę. Mam dwie - fioletową i białą. Fioletowa jest o wiele większa i bujniej kwitnie.

Dorotko, to super. Ja obawiałam się, ze biała mi nie zakwitnie, bo straszny mikrus z niej w porównaniu z fioletową. Niedawno jednak wypatrzyłam pierwszy kwiat :D
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Wiolu! Ja białą kobeą byłam rozczarowana... Dla mnie kwiaty były za mało wyraziste, późno zakwitła i w rezultacie więcej jej nie sadziłam.
Wędzarnio -grill wyglada imponująco..! Obok zapewne będzie kącik do biesiadowania..? Mięsa i wedliny na pewno będą wyborne.
Czy hortensja pnąca Miranda Ci zakwitła? Mam kilka pnących , ale dwie z nich rosną już chyba trzeci roki nie zakwitły. A jedna kwitła pięknie od pierwszego roku .
U mnie ślimaki skupiły się na języczkach, które o tej porze kwitną,ale liście mają tragiczne.
Zrobiłam u siebie podsumowanie doświadczeń hortensjowych, zajrzyj w wolnej chwili, ciekawe czy mamy podobne wrażenia. Coco zapisałam!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

To może Ci się uda zebrać z nich nasionka. Ja kiedyś siałam z takich zbieranych własnych nasion i fajnie rosły.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izo, białą kobeą chyba i ja będę rozczarowana .... Nie jest nawet w połowie tak okazała jak fioletowa.
Przy grillo-wędzarni będzie altanka - dach kopertowy na czterech drewnianych filarach. Widziałam już taki kącik i bardzo mi się podobało. A że u mnie ogród jest pochyły, to murki muszą być.
Miranda jeszcze mi nie kwitła, ale czekam cierpliwie ;:65

Dorotko, jestem niestety wygodnicka jeśli chodzi o sianie roślin. Wolę kupić sobie w maju ze 2 ładne sadzonki niż bawić się w sianie już od lutego.
Na przyszły rok posieję jedynie żółte mięsiste pomidory, które są bardzo smaczne a nie do zdobycia u nas oraz już na rozsadnik aksamitki i astry albo cynie.

trochę zdjęć

Zmasakrowane jesienią przez ekipę od ocieplenia, ledwo odżyły :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

szałwia i jarzmianka powtarzają kwitnienie

Obrazek

Obrazek

ta tawułka kwitnie niestrudzenie

Obrazek

pierwsze moje chryzantemy

Obrazek

zawilec japoński rozrósł się i wreszcie widać go na rabacie

Obrazek

ostatnia lilia

Obrazek

i trochę buszu

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Wiola :wit
jestem zdziwiona bo u mnie biała Kobea była śliczna
nawet wcześniej zaczęła kwitnąć od fioletowej ;:108
Chryzantema kojarzy mi się z jesienią :wink: ale śliczna
wrzosy masz cudowne, ja jakoś nie mogę się ich dochować :roll:
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Wiola śliczności
Czy ta chryzantemka to zimuje w gruncie ?
Mam pytanie odnośnie hortensji Kyushu , czy ona przebarwia się na różowo ?
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Wędzarnia zapowiada się wspaniale, już czuję ten zapach :) . Piękne portrety , pięknie kwitnących roślin, jarzmianka cudna. Co robisz, aby szaławia kwitła dwa razy? Też bym chciała :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”