Ogród Ignis05 cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 cz2

Post »

Agnieszko, :wink: sama się dziwię, że oprócz brzóz i winobluszczu liście innych krzewów i drzew mam jeszcze niewiele muśnięte jesienią. :roll: Nawet mój klonik japoński jest jeszcze zielony. :lol:
Róże zamawiałam , ale oszczędnie. Czekam na dostawę 2 z 3 zamówionych, bo trzecia im wyszła. Jedną mam jeszcze do posadzenia w doniczce, ale czekam aż dalie skończą swój sezon i wtedy zwolni się miejsce dla róż. :lol:
Czyli upychania ciąg dalszy . :;230

Mireczko, :wink: Ta jesień jest złota i piękna. ;:3 Aż szkoda, że już się niedługo zakończy ten piękny czas.
Jednak też już się za deszczem solidnym rozglądam, bo na rabatach już sucho. ;:65 Coś nam dzisiaj zaczęło kropić, może będzie tego więcej. A później może jeszcze będzie pięknie :?:
Teraz rzeczywiście jeszcze można oglądac róże, ale nie tylko. Niektórzy pokazują piękne trawy , inni żurawki a nawet dalie. Moje też jeszcze kwitną. :lol:

:wit
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lusiu, :wink: pewnie u Ciebie były zimniejsze noce i dlatego masz już mocniejsze kolory jesienne. :roll:
Ta tawułka to są samosiewki z mojej złotej tawułki. Niektóre rosną takie same złote jak matula, inne już nie powtarzają jej barw a są zielone. Teraz wszystkie się jednakowo przebarwiły. :lol:

Na dowód, że nie same róże kwitną o tej porze jeszcze raz moje kwitnące dalie. :lol:

Te dwa kwiaty to są z jednego krzaczka. :tan

Obrazek

Obrazek

Te dwa to już następny krzaczek, ma największe kwiaty z moich dalii :tan

Obrazek

Obrazek

I jeszcze takie kwitną.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

No i śliczne są wszystkie ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, tak ;:138 ;:138 ;:138 śliczne wszystkie, a te dwa pierwsze kwiatki są tak różne, że aż trudno uwierzyć, że z jednego krzaczka.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirka i Lusiu, Dzięki Wam za pochwały moich kwiatków. ;:180
Mam jeszcze jedną dalię, ale akurat odpoczywa. :?
Ta pierwsza latem miała kwiaty takie częściowo w paski a częściowo w czerwieni. Taka sobie mutantka. :;230
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Krysiu, po słonecznym dniu, deszczowy i wietrzny wieczór. Mam, nadzieję, że u ciebie też roślinki podlane.
Po południu, chodziłam po ogródku z konewką, bo w niektórych miejscach naprawdę bardzo sucho.
Pięknie ogród dzisiaj wyglądał. Tez zauważyłam, że jeszcze jesień ze swoimi kolorami się za bardzo nie rozpanoszyła.
Dalie urocze, lubię te igiełkowe.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Justyno, słonecznym? To jednak mieszkasz daleko ode mnie! ;)

Krysiu, Twój rozchodnik jest piękny! I dalie też, nie widziałam jeszcze takiej kolorowej, jak ta pierwsza..
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Witaj Krysiu, wstąpiłam do Twego ogrodu, przypadkiem. Jestem oczarowana pięknymi różami. Pozostałe rośliny też piękne, szczególnie dalie. j
Ja w roku następnym będę wysiewać dalie. Otrzymałam w prezencie nasiona orginalne angielskie, ciekawi mnie czy wysiewałaś z nasion i czy ładnie kwitną w roku wysiania?
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

klarysa pisze:Krysiu, po słonecznym dniu, deszczowy i wietrzny wieczór. Mam, nadzieję, że u ciebie też roślinki podlane.
.......
Justynko, :wink: U mnie też wczoraj wieczorem lunęło. Ale mam wrażenie, że jeszcze za mało tej wody spadło na ogród. Kiedy wyjrzałam do ogrodu miałam wrażenie, że ten ogród aż zachłysnął się tą wodą. Dzisiaj, jak wróciłam z pracy zauważyłam, że deszcz ten postrącał torebki nasienne z moich belamek. Pozbierałam je, ale okazało się , że w środku są puste. :(
Może za późno wytworzyły się kwiaty, bo rośliny wyrosły z nasion w tym sezonie. :?: A może zabrakło im już owadów zapylających ? Może trzeba się samemu pobawić w zapylanie kwiatków ?
Sure pisze:Justyno, słonecznym? To jednak mieszkasz daleko ode mnie! .....
Agatko, :wink: Justynce do nas jest rzeczywiście dosyć daleko. Ale i tak udało się nam znaleźć takie miejsce, gdzie mogłyśmy się spotkać. A czwartek , do popołudnia u mnie też jeszcze było dość pogodnie. :roll: Czasami te chmury tak dziwnie krążą. Kiedyś wiosną pisali o wielkiej ulewie koło Żukowa. Cieszyłam się, że ta chmura zahaczy o mój ogród, ale jeszcze przez kilka dni u mnie nadal trwała susza. :shock:
zwkwiat pisze:Witaj Krysiu, wstąpiłam do Twego ogrodu, przypadkiem. ....Ja w roku następnym będę wysiewać dalie. Otrzymałam w prezencie nasiona orginalne angielskie, ciekawi mnie czy wysiewałaś z nasion ?
Witaj Kwiatuszku w moim ogródku ;:7
Kiedyś na początku mojego "ogrodowania" wysiewałam dalie, ale niestety to była porażka. Złapały jakieś choróbsko i nic z nich nie wyszło. Teraz sadzę bulwy daliowe i te zawsze niezawodnie rosną i kwitną. Mnożą się przy okazji i co roku ma się więcej kwiatów, o ile uda się te bulwy przechować. Ciekawa jestem Twoich dalii z nasion. Zajrzyj do wątku Żabeczki, ona ma dalie z wysiewów. :)
Tutaj o tym pisze : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=728
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Róże, dalie i jesienne kolorki...... ;:224
Krysiu teraz to już chyba końcówka jesieni, bo w górach już jest śnieg. :?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, ;:196 przez pogodę , jaka nastała w ostatnie dni dopadła mnie straszna chandra. :? Szkoda, że już zamknęłaś swój wątek. Miałam nadzieję zaglądać jeszcze na Twój balkonik i podziwiać Twoje śliczne rośliny.
Oby jeszcze tak szybko zima nas nie dopadła. :wit

Zimno, mokro i ciemno. :(
Zwłaszcza rano, kiedy jadę do pracy jest straszna ciemnica a mokra jezdnia jeszcze bardziej psuje widoczność. :cry: Ostatnio już czasami wygląda słońce na chwilę i znowu chmury z deszczem. Dzisiaj nareszcie złapałam chwilę, gdy jeszcze mogłam wyjść do ogrodu. Pstryknęłam kilka fotek i znowu przegonił mnie deszcz. :?

Ogród jeszcze tak źle nie wygląda. Jeszcze w najlepsze kwitną niektóre róże i dalie. Jeszcze sporo nierozwiniętych pąków mają astry i chryzantemki. Nawet jakiś biały pierwiosnek zakwitł.

Kwitnie wciąż ten sam kwiat Polki
Obrazek

Piękne kwiaty Crown Princess Margarethy :D
Obrazek

Niezawodny Przyjaciel Rybaka ;:167
Obrazek

Piękna Papageno ma te kwiaty w tym chłodzie już też ponad tydzień :wink:
Obrazek

-- 12 paź 2011, o 17:48 --

Mme Isaac Pereire teraz lepiej kwtnie niż latem. :tan :shock:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Astry mają jeszcze pąki.
Obrazek

Chryzantemki coraz bardziej się rozrastają u stóp Kanzana.
Obrazek

Klon japoński dopiero zaczyna nabierać kolorów. :wink:
Obrazek

Wiąz Geisha przycięłam, bo strasznie się rozbujał i nowe liście na nowych przyrostach już nie miały tego uroku.
Będę go prowadziła jako taką kulkę na pniu, tym bardziej, że rośnie na małym skalniaczku nad oczkiem wodnym. :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Róże cudowne i aż żal będzie patrzeć jak mróz zbierze swoje żniwo.
Ja już cieszę się, że ten nie najlepszy sezon mam za sobą.
Czekam na wiosnę..... :heja
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Śliczne...a ta przedostatnia to?...

Oj, tak to jest o tej porze roku, ogródek jeszcze żyje, ale już dzień coraz krótszy i nie ma kiedy się nacieszyć...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko ;:196 też już czekam na następny sezon, ale jeszcze sporo pracy przed nami. Mam zamiar jeszcze bardziej przyłożyć się do ochrony moich róż. Widać , ile wysiłku kosztuje je odbudowywanie swoich pędów, przez to pierwsze kwiaty pojawiają się później i to pierwsze kwitnienie nie jest tak obfite. Taka MMe I. Pereire dopiero teraz pokazuje mi swoje piękne kwiaty, podobnie Księżniczka Małgosia, Westerland, Polka i inne. Powinnam kwiaty i pąki tych róż może już ściąć do wazonu, ale jeszcze mi szkoda, tak pięknie zdobią jeszcze ogród.

Agnieszko, :wink: już podpisałam wszystkie róże, trzy ostatnie zdjęcia to ta sama MMe I. P. :lol:
Pogoda ostatnio nie nastraja optymistycznie. Kiedy wracam do domu szybko już robi się ciemno, pada deszcz i wieje zimny wiatr.
Większość roślin już znalazło swoje miejsce w ogrodzie. Dalie jeszcze kwitną i czekam na róże. Postanowiłam, że jednak ten drobny pachnący powojniczek przechowam w donicy w garażu. Jeszcze wszystkie tarasowce mam na tarasie. Tulipany posadziłam w donice i jeszcze muszę je zadołować. Mam nadzieję, że w ten weekend pogoda pozwoli na pracę w ogrodzie. ;:170
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Krysiu, po dzisiejszym dniu, nadzieja na piękną jesień coraz mniejsza.
Deszcz, grad i zimnica straszna. Szkoda mi paków róż. Tyle ich jeszcze.
Tarasowce poszły do domku. Zostały tylko pelasie.
Pozostałe zadołowane i przyszykowane na atak mrozu (podobno weekend taki ma być z przymrozkami porannymi).
Na weekend nic nie planuję ogrodowego, ponieważ wybieram się z małym dzieckiem na zwiedzanie stolicy. muszę wywiązać się z danej obietnicy.
Zebrałam przekwitnięte kwiatostany z piękności pomarańczowej, ale nie wiem czy tam są nasionka. Podsuszę i przekonam się.
Też nie znoszę jazdy w mroku ;:223
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”