W rzeczywistości różaneczników mam niewiele, dwa prawie 20 letnie krzewy nieustalonych mieszańców azali pontyjskiej, jedną azalię japońską, jeden rododendron n/n oraz cztery krzaczki miniaturowych różaneczników. Faktem jest, że te maleństwa potrafię pięknie zakwitnąć i na fotografiach wychodzą bardzo dobrze.Bufo-bufo pisze:Pięknie zakwitły Ci azalie, masz ich całkiem sporo, szkoda że krótko kwitną.
Masz rację, to prawdopodobnie jest 'Dorthmund'. Wyhodowałem sobie tą różyczkę z "patyczka" pozyskanego sam już nie wiem skąd, w każdym bądź razie nazwy tej róży nigdy do końca nie ustaliłem.Tajka pisze:... ta na ostatniej fotce przypomina mojego Dorthmunda .
Kapturnice Tajko są tak naprawdę roślinami mało wymagającymi. Oczywiście jeśli przygotuje się dla nich odpowiednie stanowisko.Tajka pisze:Twoje ulubione kapturnice także nie zawiodły i kwitną, a to nie są pospolite rośliny w naszych ogrodach,...
Nie boją się mrozów, nie potrzebują nawożenia. W każdym bądź razie są łatwiejsze w uprawie od rosiczek czy muchołówek.
Kilka aktualnych zdjęć z mojego bagienka.
zakwitł właśnie nasz rodzimy mieczyk dachówkowaty Gladiolus imbricatus

kapturnica purpurowa Sarracenia purpurea

całe stadko licząc od lewej, kapturnica czerwona Sarracenia rubra, z przodu kapturnica żółta Sarracenia flava z tył po prawej (ta kwitnąca) to oczywiście kapturnica purpurowa Sarracenia purpurea

do kompletu kapturnice górskie Sarracenia oreophila

i jeszcze taka fotka z widocznym na pierwszym planie storczykiem, pogonią Pogonia ophioglossoides