Kwiatowe rozmaitości Heliofitki
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kwiatowe rozmaitości Heliofitki
Iwona
piękne begonie,ja mam tylko tygrysią.A czy miejsce po cięciu draceny zalałaś woskiem?Bo myślę że jak się zaleje to już nie odbiją?
A może ma to zabezpieczyć przed wyciekaniem soków?
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja Iwonko już dzisiaj powsadzałam pierwszą partię bulw begonii ogrodowych do donic. Jedna bulwa już nawet powypuszczała w torfie kiełeczki. Ale inne jeszcze zupełnie śpią.
Wspomniałaś gdzieś, że nie masz białej. POdobnie było ze mną, ale już mam białe zamówione w necie. Tę cytrynową masz przepiękną, ja mam nieco żywszy kolor. POwiedz mi, czy nie masz problemów ze zbyt długimi pędami. Widuję u ludzi takie dość niskie, krępe krzaczki, a moje pędy wydłużają się nie wiadomo po co, a potem łamią. Stoją na ganku i jak mąż albo synci idą do pracy, to zawsze któryś tak fajtnie ręką lub torbą, że stale coś się łamie.
Wspomniałaś gdzieś, że nie masz białej. POdobnie było ze mną, ale już mam białe zamówione w necie. Tę cytrynową masz przepiękną, ja mam nieco żywszy kolor. POwiedz mi, czy nie masz problemów ze zbyt długimi pędami. Widuję u ludzi takie dość niskie, krępe krzaczki, a moje pędy wydłużają się nie wiadomo po co, a potem łamią. Stoją na ganku i jak mąż albo synci idą do pracy, to zawsze któryś tak fajtnie ręką lub torbą, że stale coś się łamie.
- milkicja

- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pięknie kolorowo w twoim wątku, Ja również już tęsknie za latem, za kolorami, słońcem.............eh...
Przyjemnie oko nacieszyć kolorami kwiatów.
Buziaki
Przyjemnie oko nacieszyć kolorami kwiatów.
Buziaki
-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
To miłe, że tak wielu osobom spodobały się moje begonie. Dziękuję za tak wiele ciepłych słów pod ich adresem ;:91 To prawda, że begonie królewskie zachowanie mają iście królewskie i potrzeba trochę czasu, aby zrozumieć ich potrzeby. Kiedy jednak uda nam się z nimi "dogadać", to pięknieją w oczach, a my w końcu jesteśmy szczęśliwi, że nasz trud nie poszedł na marne
Kasiu jeżeli chodzi o dracenę, to nie zalałam jej pieńka woskiem. Masz rację zapobiega to wyciekowi soków, zasychaniu końcówki pieńka i pewnie jest jeszcze wiele innych powodów dla których to się robi. Konieczne jest to w stosunku do dracen, których pieniek ma zdecydowanie większą średnicę. U dracenki-chudzinki szybciutko zasklepiła się rana
Kasiu kiedy wiele, wiele lat temu mój tata wylewał gorący wosk na pieniek obciętej juki, też miałam obawy, że ją poparzy
okazało się, że nie dość, że ładnie odbiła, to chyba zrobiła to nawet szybciej, niż te, które nie zostały potraktowane woskiem.
Wandziu do tej pory nie miałam begonii o białych kwiatach, ponieważ mam białą elewację domu i stwierdziłam, że będą mało widoczne. Dodam, że wejście do domu mam od strony wschodniej i to właśnie one witają moich gości. Kiedy jednak zobaczyłam u Gosi begonię o bielutkich kwiatach, stwierdziłam, że muszę taką mieć. W końcu mogę wstawić donicę między czerwone żurawki
Ja jeszcze nie posadziłam swoich bulw do doniczek, bo boję się, że będą miały długie, wyciągnięte pędy (mało słońca). Robię to zazwyczaj w połowie marca. Sadzę do małych doniczek (więcej zmieści się na parapecie), a dopiero później przesadzam do właściwych. Masz rację, to kwiaty o kruchych łodygach, dlatego staram się tak ustawiać doniczki, aby nie stały na szlaku ludzi, kotów lub psów 
Mileno miło mi Cię gościć w moim wątku
Pozdrawiam wszystkich tęskniących za przesadzaniem kwiatków, pracą w ogródku i wydawaniem pieniędzy w kwiaciarniach i centrach ogrodniczych
Kasiu jeżeli chodzi o dracenę, to nie zalałam jej pieńka woskiem. Masz rację zapobiega to wyciekowi soków, zasychaniu końcówki pieńka i pewnie jest jeszcze wiele innych powodów dla których to się robi. Konieczne jest to w stosunku do dracen, których pieniek ma zdecydowanie większą średnicę. U dracenki-chudzinki szybciutko zasklepiła się rana
Wandziu do tej pory nie miałam begonii o białych kwiatach, ponieważ mam białą elewację domu i stwierdziłam, że będą mało widoczne. Dodam, że wejście do domu mam od strony wschodniej i to właśnie one witają moich gości. Kiedy jednak zobaczyłam u Gosi begonię o bielutkich kwiatach, stwierdziłam, że muszę taką mieć. W końcu mogę wstawić donicę między czerwone żurawki
Mileno miło mi Cię gościć w moim wątku
Pozdrawiam wszystkich tęskniących za przesadzaniem kwiatków, pracą w ogródku i wydawaniem pieniędzy w kwiaciarniach i centrach ogrodniczych
- elcia1974

- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Iwonko, nie pozostaje mi nic innego, jak tylko poraz kolejny zachwycic się twoimi Begoniami. ;:91
Masz do nich rękę. Brawo!
Masz do nich rękę. Brawo!
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
-
davussum
- 500p

- Od: 26 sie 2010, o 15:39
Witam
Begonie ładne ale ja osobiście nie przepadam za nimi
a tu trochę wiosny do której mi tęskno...
żonkile i hiacynty

Begonie ładne ale ja osobiście nie przepadam za nimi
a tu trochę wiosny do której mi tęskno...
żonkile i hiacynty

-
heliofitka

Dorotko zapowiada się wiosennie i kolorowo
Mam nadzieję, że pochwalisz się rozkwitniętymi kwiatuszkami 
Piękne wiosenne drobiazgi ale za to jak cieszą 
-
davussum
- 500p

- Od: 26 sie 2010, o 15:39
już się nie mogę doczekać kiedy zaczną rozkwitać
Begonie piękne , bardzo je lubię
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- anik
- 1000p

- Od: 28 maja 2010, o 13:05
Kolekcja begonii zachwycająca. Widać dla chcącego nic trudnego utrzymać je przy życiu. A hiacynty i żonkile niech szybciutko zakwitną i przyniosą wiosnę ze sobą.
-
heliofitka

MARZEC
a to znaczy, że wiosna tuż, tuż...chociaż kalendarzowa
Postanowiłam sprawdzić, jak mają się moje rośliny. Większość z nich wygląda słoneczka. To widok bluszczu od strony mieszkania...

a taki widok mają przechodnie

Grudniki wypuszczają kolejne nowe liście (to te czerwone)

Zielone też nie próżnują. Spójrzcie na zroślichę. Te małe błyszczące liście, to 'świeżynki", a widzę, że będzie ich jeszcze więcej

Zasmucił mnie jedynie widok pączków fiołka
Mam nadzieję, że to nie choroba, tylko moje zaniedbanie

ale żeby nie kończyć pesymistycznie, to powiem Wam, że aichryson szykuje się do kwitnienia

Pozdrawiam

a taki widok mają przechodnie

Grudniki wypuszczają kolejne nowe liście (to te czerwone)

Zielone też nie próżnują. Spójrzcie na zroślichę. Te małe błyszczące liście, to 'świeżynki", a widzę, że będzie ich jeszcze więcej

Zasmucił mnie jedynie widok pączków fiołka

ale żeby nie kończyć pesymistycznie, to powiem Wam, że aichryson szykuje się do kwitnienia

Pozdrawiam
- nuta23
- 1000p

- Od: 17 kwie 2010, o 13:53
Zroślich, bluszczyk i grudnik pięknie rosną. Kwiatuszki na aichrysonie słodkie.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
moje początki
- elila
- 1000p

- Od: 24 kwie 2009, o 20:05
- Kontakt: