Tam gdzie rosną kaktusy... i nie tylko- Paula
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tam gdzie rosną kaktusy... i nie tylko- Paula
Rozmowa o ogólnie mówiąc jakości zdjęć była w tym dziale maglowana kilka razy. Jedni wzięli to do serca, a drudzy (jak grochem o ścianę) zostali przy swoich nawykach 

-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sesja wyszła przepięknie
Tym samym i mnie zmobilizowałaś do takiego przedsięwzięcia, tym bardziej, że już od pewnego czasu noszę się z takim zamiarem
Bardzo jestem ciekawa Twojej listy. Może uchylisz rąbka tajemnicy w wątku "Nasze kaktusowo-sukulentowe plany/marzenia..." - moją listę tam znajdziesz
albo po prostu zdradź nam na co polujesz w swoim wątku, bo ciekawość aż mnie zżera...
Ciężko mi określić, która miałby być moją faworytką - M.schiedeana, M.marksiana, M.painteri f.mostruosa ... Wszystkie PIĘKNE

Tym samym i mnie zmobilizowałaś do takiego przedsięwzięcia, tym bardziej, że już od pewnego czasu noszę się z takim zamiarem

Bardzo jestem ciekawa Twojej listy. Może uchylisz rąbka tajemnicy w wątku "Nasze kaktusowo-sukulentowe plany/marzenia..." - moją listę tam znajdziesz

Ciężko mi określić, która miałby być moją faworytką - M.schiedeana, M.marksiana, M.painteri f.mostruosa ... Wszystkie PIĘKNE

- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
Daga, z niecierpliwością czekam na Twoją sesję - wiem, że Twoja kolekcja jest dużo większa i trudno się zmobilizować, ale mam nadzieję, że nie karzesz mi jeszcze długo czekać.
Moja lista na najbliższe lata:1 oznaczam najbliższe cele
Mammillaria aureilanata var. alba
Mammillaria baumii
Mammillaria gracilis 'Arizona snowcap' 1
Mammillaria guelzowiana
Mammillaria huitzilopochtli var. niduliformis
Mammillaria peninsularis
Mammillaria sempervivi 1
Mammillaria senilis
Mammillaria sphaerica
Mammillaria spinosissima 'Un pico'
Mammillaria uncinata 1
Mammillaria wagneriana 1
Mammillaria yaquensis 1
Lista jest ciągle w przebudowie, a raczej "dobudowie" - rzadko z czegoś rezygnuję, natomiast zawsze znajdzie się coś pięknego, co chętnie bym przygarnęła
Artur, najważniejsze w robieniu zdjęć roślinom, które się kocha jest danie innym szansy, aby cieszyli się nimi razem z nami. Czytelne zdjęcia ułatwiają zadanie
Moja lista na najbliższe lata:1 oznaczam najbliższe cele
Mammillaria aureilanata var. alba
Mammillaria baumii
Mammillaria gracilis 'Arizona snowcap' 1
Mammillaria guelzowiana
Mammillaria huitzilopochtli var. niduliformis
Mammillaria peninsularis
Mammillaria sempervivi 1
Mammillaria senilis
Mammillaria sphaerica
Mammillaria spinosissima 'Un pico'
Mammillaria uncinata 1
Mammillaria wagneriana 1
Mammillaria yaquensis 1
Lista jest ciągle w przebudowie, a raczej "dobudowie" - rzadko z czegoś rezygnuję, natomiast zawsze znajdzie się coś pięknego, co chętnie bym przygarnęła

Artur, najważniejsze w robieniu zdjęć roślinom, które się kocha jest danie innym szansy, aby cieszyli się nimi razem z nami. Czytelne zdjęcia ułatwiają zadanie

- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziwne, że na liście nie ma takich roślinek jak:
M. theresae
M. luethyi

M. theresae
M. luethyi

Pozdrawiam, Darek.
M. luethyi też bym z chęcią przygarnął jak by ktoś miał na zbyciu 

- theoria_
- Kontakt:
Darek, o tych jeszcze nie śmiem marzyć...
- phoebs
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
I u Ciebie piękne mammillarki 

najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Paula, gdybyś wcześniej tę listę podała... Wróciłam dopiero z Rumii, a stałam tam nad Mammillariami myśląc co, komu. Ale skąd miałam wiedzieć, co która ma
W każdym razie rób miejsce na parapecie na wiosnę. Dorzucę jeszcze M. carmenae

W każdym razie rób miejsce na parapecie na wiosnę. Dorzucę jeszcze M. carmenae

- theoria_
- Kontakt:
Aniu, cieszę się, że mnie odwiedziłaś. Dziękuję za te miłe słowa, tym bardziej, że sama masz wiele pięknych mamilarii.
Magda, rozpieszczasz nas! Nie masz powodów do zmartwień, bo już samo "polowanie" na rośliny daje satysfakcję, niemniej jednak bardzo dziękuję za dobre chęci i kolejną mamilarkę
Magda, rozpieszczasz nas! Nie masz powodów do zmartwień, bo już samo "polowanie" na rośliny daje satysfakcję, niemniej jednak bardzo dziękuję za dobre chęci i kolejną mamilarkę

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Paula - u mnie jedna z mamilari poważnie szykuje się do kwitnienia - mimo, że jej nigdy nie zimowałam w ciągu trzech lat pobytu u mnie. U żadnej z Was/miłościczek Mammillaria raczej takiej nie widziałam - jak/jeśli zakwitnie (pączki już są spore, widać różowe płatki)- wkleję fotkę i bedę liczyć na waszą pomoc w identyfikacji gatunku (Magda/Sokolica napisała kiedyś pod zbiorowym zdjęciem kaktusów w moim wątku: M.pringlei, ale nie wiem, której to dotyczy, mimo że próbowałam sprawdzić w necie - aż mi wstyd, że w tej dziedzinie jestem taka zielona...)
Czy Twoje mamilarie zakończyły już kwitnienie, bo coś mi się niezbyt 'normalna' ta moja wydaje
Czy Twoje mamilarie zakończyły już kwitnienie, bo coś mi się niezbyt 'normalna' ta moja wydaje

- theoria_
- Kontakt:
Na pewno z dziewczynami jakoś damy radę z identyfikacją. Mamilarie zwłaszcza te popularniejsze nie wybrzydzają i kwitną bez zimowania po osiągnięciu jako takiej dojrzałości, ale z pewnością nie jest to dla nich zbyt dobre.
Moja M. hahniana zawsze kwitnie zimą i też nie wydaje mi się to normalne, ale taka widać jej uroda
Obecnie powtórnie będzie kwitła M. camptotricha, dopatrzyłam się również maciupeńkich pączków na grudniku - kiedy będzie można go podlać?
W wolnej chwili postaram się zrobić zdjęcia - tym razem już na 100% ostatnich - nowości.
Moja M. hahniana zawsze kwitnie zimą i też nie wydaje mi się to normalne, ale taka widać jej uroda

Obecnie powtórnie będzie kwitła M. camptotricha, dopatrzyłam się również maciupeńkich pączków na grudniku - kiedy będzie można go podlać?
W wolnej chwili postaram się zrobić zdjęcia - tym razem już na 100% ostatnich - nowości.
- theoria_
- Kontakt:
Zdjęcia zrobione na szybko po pracy, więc z góry uprzedzam, że nie są najwyższych lotów
Nowości:
M. pectinifera od Artura - mam nadzieję, że podołam jej wymaganiom (będę wdzięczna za wszelkie rady)

Gymnocalycium monvillei v. grandiflorum od mojego
- trzeba przyznać, że ma świetny gust. A kiedy usłyszałam, że podczas zakupu oglądał z każdej strony czy nie chodzą po nim żadne robaki i czy nie gnije od spodu, rozpierała mnie duma

A tutaj już stali bywalcy mojego parapetu
Drugie kwitnienie mamilarii od Małgosi

Roczne bliźniaki w końcu chyba wychodzą na prostą po poparzeniu, każdy wypuścił już po 2 listki

M. schiedeana znów na zimę zamieniła się w dmuchawiec ;)

Nowości:
M. pectinifera od Artura - mam nadzieję, że podołam jej wymaganiom (będę wdzięczna za wszelkie rady)

Gymnocalycium monvillei v. grandiflorum od mojego

A tutaj już stali bywalcy mojego parapetu
Drugie kwitnienie mamilarii od Małgosi

Roczne bliźniaki w końcu chyba wychodzą na prostą po poparzeniu, każdy wypuścił już po 2 listki

M. schiedeana znów na zimę zamieniła się w dmuchawiec ;)

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo ładne rośliny dziś pokazałaś.
Będziesz z nich mieć pożytek!
Szczególnie podoba mi się M. pectinifera i M. schiedeana - te super!
Twój M ma dobry gust - nie wiem gdzie kupował tego gymno ale on wygląda mi na Gymnocalycium monvillei v. grandiflorum a to naprawdę śliczna roślina.

Będziesz z nich mieć pożytek!
Szczególnie podoba mi się M. pectinifera i M. schiedeana - te super!
Twój M ma dobry gust - nie wiem gdzie kupował tego gymno ale on wygląda mi na Gymnocalycium monvillei v. grandiflorum a to naprawdę śliczna roślina.

- theoria_
- Kontakt:
Rzeczywiście wygląda jak ten, który wskazałeś a pochodzi z centrum ogrodniczego w Białej Podlaskiej. Niestety nie było mnie przy zakupie, ale na pewno jeszcze się tam wybiorę!
Widzę, że jednak sentyment do mamilarii pozostał
M. pectinifera posadziłam w bardzo mineralnym podłożu, tak płytko żeby szyjkę korzeniową otaczały kamyki. Czy powinnam wiedzieć o niej coś więcej oprócz tego, że lubi nieduże doniczki (niestety nie miałam mniejszej
) i ma wrażliwe na przelanie korzonki 
Widzę, że jednak sentyment do mamilarii pozostał

- julita20
- Od: 29 lip 2010, o 16:42
Same cudeńka pokazałaś