Ogród piofigla cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piofigla cz.2

Post »

Olgo cała przyjemność po mojej stronie, bardzo miło nam było gościć Ciebie oraz Genię w naszym ogrodzie. Przyznam szczerze że miałem pewne obawy, czy w ogóle mamy się czym pochwalić, ale po sympatycznych opiniach z Waszej strony, nabraliśmy przekonania, że nie jest tak źle. W każdym razie staramy się, aby żyć w jak najprzyjemniejszym otoczeniu, a jak nam to wychodzi, pozostawiamy do oceny innym. Dziękuję i zapraszam :D

Moniko dziękuję bardzo, że odwiedzasz mój wątek, jest mi bardzo miło. Lilii mam trochę, a za sprawą wytwarzania cebul przybyszowych (zwłaszcza azjatyckie) będzie ich więcej i też będzie trochę obsługi, bo jednak te nowe cebulki trzeba odebrać, bo na rabacie stworzy się las liliowy który może spowodować też słabsze kwitnienie w takiej gęstwinie. Ale ogólnie tak, cebule od posadzenia do zakwitnięcie nie wymagają prawie zachodu, no może troszkę oplewić jeśli potrzeba :D

Nowo rozkwitające lilie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I trochę szerszy plan

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Tomek :wit
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Tomku, lilie piękne!!
Co to za żółte kwiaty na ostatnim zdjęciu?
Miłego wieczoru :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
x-d-a

Post »

Tomku, jaki wspaniały, bujny i kolorowy jest Twój lipcowy ogród!
A lilie - gwiazdy lipca- należą do moich najukochańszych kwiatów, więc oglądam je z wielką przyjemnością :D Są w zasadzie bezproblemowe i takie piękne! A niektóre dodatkowo pachną oszałamiająco ;:108
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Moniko to rudbekie, musiałem je mocno podwiązać bo wiatr nie pozwalał im stać, ale to mocniejsze skupienie nie przeszkadza im w kwitnieniu :D

Dalu witaj. W zasadzie to sam się dziwię tej bujności, bo długotrwała susza już zaczynała pokazywać swoje skutki. Na szczęście deszczyk, może uciążliwy dla niektórych, przyniósł roślinom ukojenie i pozwolił nadal jako-tako egzystować, z czego się cieszę i oby tak dalej :D Jest teraz tak przyjemnie w ogrodzie, że gdybym nie musiał wstać raniuśko do pracy, siedziałbym sobie w nim przy świecach do późnej nocy :D , te gorące wieczory nie potrwają za długo

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tomku zawsze wiedziałam że Twój ogród jest przepiękny i to pisałam , ja nic bym w nim nie zmieniła .
Ale nic dziwnego wiadomo kto go tworzył , Ty i Twoi rodzice jesteście tacy kochani ,że inaczej nie mogło by być.
Nawet Michał zachwycony był wyjazdem i Wami .
Pozdrawiam Was Wszystkich
Genia
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Geniu, to bardzo miłe co piszesz, staraliśmy się, aby Goście poczuli się u nas dobrze. Cieszymy się że cała wizyta w Krakowie, nie zawiodła Waszych oczekiwań, a przecież ewentualne niedociągnięcia, zawsze można poprawić kolejnym razem :D

Moim liliowcom, żyć nie dają ślimaki, które nie tylko gryzą liście ale też kwiaty i to na nich najbardziej widać szkody, jednak mimo tego czasem udaje mi się jakiś kwiat uchwycić, na matrycy aparatu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sporo lili, właściwie wszystkie orientalne, jeszcze nie kwitnie, kończą kwitnienie moje azjatki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I coś do śmiechu, lilia wodna, w moim miniaturowym oczku wodnym, kiedy ja wreszcie założę staw :;230

Obrazek

Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku , ale ze mnie gapa nie zauważyłam u Ciebie oczka .

Tomku u mnie już ostatnie lilie kwitną reszta już przekwitła ,liliowców to całkiem spora kolekcja się nazbierała ,szkoda tylko że ślimaki sobie je upodobały .

Genia
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

To zdjęcie lili wodnej jest naprawdę świetne, ja w przeciwieństwie do Geni widziałam tę lilię wodną. Twoje lilie są bezkonkurencyjne, a piszeszże orientalne dopiero zakwitną no. no.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Geniu witaj, właśnie z tymi ślimakami, zbieram je codziennie przed wieczorem, a jednak nadal skądś przychodzą i kto wie czy liliowców nie przeniosę do przedniej części ogrodu, jeśli nadal będzie taki problem. Szkoda by było, bo w tym miejscu zapowiadało się dobre kwitnienie, jednak co któryś kwiat obgryziony. Spróbuję jeszcze preparatu i zapory z wapna, bo tak mi ktoś doradził :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Olgo dzięki, co do orientalnych, to przed pół godziną mieliśmy lekki gradzik i zaraz idę zobaczyć czy jeszcze zakwitną, mam taką nadzieję, jedna to nawet jest mojego wzrostu.
Wczoraj pokazywałaś morze rdestów na Kondratowej a nie wiem czy zauważyłaś, że i u mnie w ogrodzie rdesty rosną, co prawda malutkie dopiero i nie z Tatr ale ze szkółki bylin w Jaworniku :)

Obrazek

Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Liliowce pięknie kwitną i wydaje się że kwiaty dość duże .
Ja w tym roku wiosna nim liście się rozłożyły rozsypałam preparat na ślimaki i jest dużo mniej niż co roku w przyszłym roku zrobię to samo .
Genia
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:224 jakie trochę lili ?
Toż to całe bukiety i jakie paradne.
No a kolekcją liliowców to mnie zaskoczyłeś Tomku.
Jeszcze niedawno nie widziałam ich u Ciebie, a tu proszę.... :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Geniu przed wieczorem zebrałem chyba ze dwa kilo tych oślizłych łobuzów, nie wiem czy jest ich bezliku? i wciąż nowe nadchodzą. Jutro kupię ten preparat i zobaczę co będzie, bo liliowce mają jeszcze dużo pąków, mogłyby sobie długo po kwitnąć :)

Grażynko lilie rzeczywiście dość się udały i co najważniejsze zaskakują mnie swoją żywotnością i wytrzymałością na warunki atmosferyczne, jak dotąd nie straszne im deszcze i wiatry. Liliowce przypadły mi też bardzo do gustu, oczywiście to jeszcze nie kolekcja ale sporo z nich już ładnie kwitnie, tylko mają jak sie okazało wrogów (ślimaki) ale pokonamy je, no chyba że nie damy rady :;230

Zakwitły nam mieczyki abisyńskie 'Acidantera', ładnie pachną, ale coś je zaczynam podejrzewać o małą trwałość, zobaczymy

Obrazek

Obrazek

Rozwar też szaleje

Obrazek

I te słoneczne rudbekie

Obrazek

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Witam :wit Spacer po Waszym ogrodzie to dopiero rozkosz. Wszystko pięknie , zadbane i tak ciekawie zestawione roślinki , że nie można się napatrzeć :shock: Twoje fotki są piękne i tajemnicze .
Będę do ciebie zaglądała - tyle tutaj cudownych widoczków ;:180

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Acidantera nie przepada za upałem i deszczem a tego u nas ostatnio nie brakuje.
Więc się nie dziw, ze krótko kwitnie.
Też ja miałam, ale żle mi się przechowywała zimą i zrezygnowałam.
No i to wykopywanie na zimę...... :? , jak ja tego nie lubię. :evil:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Jolu bardzo Ci dziękuję za miłe słowa. Powiem tak, jak większość osób w podobnej sytuacji, że ogród przedstawia jeszcze wiele do życzenia a zdjęcia to wiadomo, wybiera się najatrakcyjniejsze miejsca a tez niepożądane wykadrowuje. Cały czas pracujemy nad coraz lepszym wizerunkiem, staramy się jak możemy mimo że wielokrotnie same chęci nie wystarczają, ale aby do przodu :)

Grażynko czyli że 'Acidantery' trzeba wykopywać jak inne mieczyki a miałem się właśnie o to zapytać, wyprzedziłaś moje myśli, dziękuję. Nasze rosną w pełnym słońcu, wydawało mi się że tak im będzie najlepiej, muszę je codziennie obserwować, żeby wiedzieć jak z nimi postąpić w przyszłym roku. Tak, wykopywanie to problem, ale w ogóle uroda mieczyków jest tego warta, dla mnie bardziej kłopotliwe byłoby ich podpieranie, gdyby nie chciały utrzymywać pionu :)

Obrazek

Hortensja bukietowa 'Bobo', tegoroczny nabytek

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”