Ankowo cz.2
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ankowo cz.2
Aniu, jakie śliczne te cynie 

- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Dziękuję Olu
Aniu, cynie w tym roku posiałam po długiej przerwie -nie było ich u mnie ładnych parę lat. Ale cieszę się z nich, zwłaszcza że kilka jest pełnych, będę miała już własne nasiona teraz.

Aniu, cynie w tym roku posiałam po długiej przerwie -nie było ich u mnie ładnych parę lat. Ale cieszę się z nich, zwłaszcza że kilka jest pełnych, będę miała już własne nasiona teraz.
Aniu a ja nie jadłem leczo z cukini , a może podłoże to to samoZielona_Ania pisze:
Martuś, ta cukinia to odmiana Striato d'Italia. Dumnie prawda? Nie robiłam serio. Robiłam leczo, albo zapiekaną z ryżem, ale podłoże nie znam.

Żona robi go z kiełbaską , cebulą , dodaje papryke surową lub marynowaną , przecier pom. . przyprawy i gotowe ....mniam , mniam

- Zielona_Ania
Adamie, to mi wygląda na bardzo podobną rzecz- bo do leczo daję cukinię, paprykę, pomidor i cebulę, trochę kiełbasy, tylko na sam koniec jeszcze wbijam do tego jajko. Ale bez jajka też jest dobre 

- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Ja też bardzo lubię cynie,rosną u mnie co roku.Sama zbieram nasiona i wysiewam.Zielona_Ania pisze: Aniu, cynie w tym roku posiałam po długiej przerwie -nie było ich u mnie ładnych parę lat.
Ale cieszę się z nich, zwłaszcza że kilka jest pełnych, będę miała już własne nasiona teraz.
Jednak spotkałam się z czymś takim,że miałam w trzecim roku po wysianiu własnych nasion bardzo mizerne cynie.
Koleżanka forumowa napisała mi,że nasiona cynii wyradzają się i trzeba co kilka lat kupować nowe.
Ciekawe,czy inni forumowicze spotkali się też z czymś takim?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- Zielona_Ania
Bardzo możliwe Aniu, że bez selekcji zapylania cynie będą wracać do prostej formy. Spróbuję zbierać nasiona z najładniejszych okazów, zobaczymy co z tego wyjdzie, a za kilka sezonów w razie czego kupię nowe nasiona.
- Raczek
Aniu,żeby one wracały do prostej formy to nie było by problemu,
ale one rosły jakieś chorowite,karłowe.
ale one rosły jakieś chorowite,karłowe.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- Zielona_Ania
A to gorzej. Ciekawe co jest przyczyną, a stanowisko było zmianowane?
- Raczek
Hmmm... to nie można je siać na tym samym miejscu?
Ja sieje cynie po cebulowych,które nie wykopuje często,więc są na tych samych miejscach.
Ja sieje cynie po cebulowych,które nie wykopuje często,więc są na tych samych miejscach.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- Zielona_Ania
Nie wiem jak jest przy cyniach, ale wiele roślin ma tak, że po latach uprawy na tym samym stanowisku gromadzą się patogeny albo szkodniki i potem skutki są opłakane. U mnie tak wyleciały np. mieczyki.
- maakita
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
Ja zawsze kupuje nasiona cynii, po prostu u mnie nasiona własne nie kiełkują. Kiedyś nasiona dostałam od sąsiadki, która ma przepiękne cynie co roku i własnych nasion i wykiełkowała 1 cynia
. Nie wiem od czego to zależy, z nasionami cynii takie mam doświadczenia. I na pewno nie jest to kwestia braku zmianowania i wyradzania się.

- Ewakora
- Od: 17 maja 2010, o 14:13
Zielona_Aniu pięknie i swojsko u Ciebie
Ja z kurek na razie zrezygnowałam,a cynie mam z własnych nasion .Może nie wszystkie wzeszły,ale są takie same jak zeszłoroczne 

Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
- Zielona_Ania
Madziu, widzę że cynia coraz bardziej tajemniczo się zachowuje, bo już tyle opinii różnych czytam
. Spróbuję zebrać nasiona mimo to i wiosną się okaże czy moje się będą nadawać do czegoś, zrobię próbę kiełkowania wcześniej. Mam w razie czego jeszcze torebkę kupnych, co jak co ale tego towaru nie brakuje w sklepach
Ewo, dziękuję za wizytę
i za głos w sprawie cynii. Czyli totalny mętlik, po prostu trzeba spróbować.

Ewo, dziękuję za wizytę

- Andrzej Max
- Od: 15 lip 2009, o 15:35
- Kontakt:
Hehehe, podłoże z cukinii, no jak by nie dodawać papryki, to rzeczywiście coś a'la podłoże , a jeżeli z papryką - a'la leczo.
A te cynie - to myślę że to chyba kwestia jakiegoś "katalizatora" stosowanego przez hodowców. Lub krzyżowania z dwuletnią rośliną.

A te cynie - to myślę że to chyba kwestia jakiegoś "katalizatora" stosowanego przez hodowców. Lub krzyżowania z dwuletnią rośliną.