Mój ogród...Ann-ka72
Re: Mój ogród...Ann-ka72
"I tak ogólnie" podoba mi się najbardziej 

-
- 1000p
- Od: 1 paź 2009, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agnieszko72- tą dziwną żurawkę przesadziłam wtedy, dlatego taka oklapnięta. Dzisiaj listki już były w lepszym stanie-zdjęcie moze jutro zrobię, ale jeśli nikt nie będzie znał jej nazwy, to nic sie nie stanie, bez tego tez spróbuje żyć dalej
Agatko- do tych zmian szykowałam się od dawna, ale bałam się ruszać tego dużego rh, ale poszło bardzo sprawnie.Nawet nie był mocno ukorzeniony- był przesadzany 2 lata temu z innego miejsca, które mu nie odpowiadało.Mam nadzieję,że w nowym miejscu zostanie już na lata....
Agness - tez myślę,że gnojówka jest dobra, ale hortensji Anabell juz nie podlewam, dostała 2 czy 3 razy dawkę i ma bardzo duże liście,kwiat jeden wielgachny-jeszcze zielony, wcześniej myślałam,ze zakwitnie na 4 pędach....ale cóż....musi wystarczyć i tyle....
Dodad-Dorotko- te lilie mają już 3 czy 4 lata i z każdym rokiem jest ich coraz więcej. W tym roku będę je po kwitnieniu rozsadzać, bo mają stanowczo za ciasno. Ale w ubiegłym roku tez były duże - łodygi(tych największych) są grubsze niż mój kciuk.
Jagódko-z tym zapałem też różnie, chciałbym aby więcej sie działo.... może za rok...
Dzięki za przepis na ukorzenianie pęcherznicy. Kiedy najlepiej ukorzeniać? I jaka gałązka powinna być-zielona czy już trochę zdrewniała?
AniuDS- bardzo lubię trytomę, i mam nadzieję,że rok będzie o kilka sztuk więcej.Niektóre roślinki nie chcą u mnie rosnąć, tym bardziej cieszę się,że rosną chociaż te, które nawet innym sprawiają problemy. I nie pielęgnuję jej jakoś wyjątkowo czy specjalnie, a łodyżki są bardzo grube a nie wiotkie.
Anetko -
Mi też najbardziej podoba sie ostatnie zdjęcie.
Buziaki Wszystkim. 

Agatko- do tych zmian szykowałam się od dawna, ale bałam się ruszać tego dużego rh, ale poszło bardzo sprawnie.Nawet nie był mocno ukorzeniony- był przesadzany 2 lata temu z innego miejsca, które mu nie odpowiadało.Mam nadzieję,że w nowym miejscu zostanie już na lata....
Agness - tez myślę,że gnojówka jest dobra, ale hortensji Anabell juz nie podlewam, dostała 2 czy 3 razy dawkę i ma bardzo duże liście,kwiat jeden wielgachny-jeszcze zielony, wcześniej myślałam,ze zakwitnie na 4 pędach....ale cóż....musi wystarczyć i tyle....
Dodad-Dorotko- te lilie mają już 3 czy 4 lata i z każdym rokiem jest ich coraz więcej. W tym roku będę je po kwitnieniu rozsadzać, bo mają stanowczo za ciasno. Ale w ubiegłym roku tez były duże - łodygi(tych największych) są grubsze niż mój kciuk.
Jagódko-z tym zapałem też różnie, chciałbym aby więcej sie działo.... może za rok...

AniuDS- bardzo lubię trytomę, i mam nadzieję,że rok będzie o kilka sztuk więcej.Niektóre roślinki nie chcą u mnie rosnąć, tym bardziej cieszę się,że rosną chociaż te, które nawet innym sprawiają problemy. I nie pielęgnuję jej jakoś wyjątkowo czy specjalnie, a łodyżki są bardzo grube a nie wiotkie.

Anetko -

Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
- Jagodka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teraz możesz uciąć gałązkę zdrewniałą , włożyć do ziemi , ona zdąży się ukorzenić przed zimą . Na wiosnę , zobaczysz , jak wypuszcza młode listki , to znaczy , że się ukorzeniła .
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Aniu,piękna trytoma.Ja wsadziłam w ciągu 2 lat ze 4 sztuki i żadnej nie mam,po prostu nie lubia mnie.
Co do ukorzeniania to ja mam manię na tym tle,sto razy się nie uda za 101 wyjdzie.Mam tak ukorzenionego jak pisała Jagódka żylistka, krzewuszki,derenia.Teraz wsadziłam też pęcherznice,ligustr na żywopłot,próbuję z tawułą.Chciałabym zrobić przy siedzisku grilowym ścianę z tawuł,wczoraj poutykałąm gałązki,zobaczymy czy się przyjmą. Nie wychodzi mi z berberysem,nie wiem dlaczego,nawet po nanurzeniu w ukorzeniacz nic nie mam z tych gałązek.
Co do ukorzeniania to ja mam manię na tym tle,sto razy się nie uda za 101 wyjdzie.Mam tak ukorzenionego jak pisała Jagódka żylistka, krzewuszki,derenia.Teraz wsadziłam też pęcherznice,ligustr na żywopłot,próbuję z tawułą.Chciałabym zrobić przy siedzisku grilowym ścianę z tawuł,wczoraj poutykałąm gałązki,zobaczymy czy się przyjmą. Nie wychodzi mi z berberysem,nie wiem dlaczego,nawet po nanurzeniu w ukorzeniacz nic nie mam z tych gałązek.
- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Twoja trytoma Aniu jest prześliczna. Tfu, tfu (oby nie zapeszyć
) U mnie kaprysi. W zeszłym roku nie kwitła a teraz tak na pół gwizdka
Lilie wspaniale sie prezentują, a ta czerwień przyciąga wzrok.

Lilie wspaniale sie prezentują, a ta czerwień przyciąga wzrok.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
-
- 1000p
Jagódko-tak zrobię i mam nadzieję,że uda się chociaż jedną ukorzenić.
Małgosiu- trytoma lubi słońce i poza tym nie zaglądam w sumie do niej, podlałam tylko gnojówką (ja mam na tym punkcie bzika
,że podlewam gnojówką wszystko
) i nawet nei jest okrywana na zimę-u nas są dosyć mroźne zimy....
Co do ukorzeniania sadzonek- mam mało cierpliwości, czasami próbuję,ale niezbyt często udaje mi sie uzyskać dodatkową roślinę... Gratuluję Ci,że tyle roślinek potrafisz ukorzenić
Olu- może przesadź trytomę w inne miejsce, ja swoją też przesadziłam,miała za dużo cienia wcześniej - i teraz rośnie na piaskach i jest jej dobrze. Ja też lubię lilie.

Małgosiu- trytoma lubi słońce i poza tym nie zaglądam w sumie do niej, podlałam tylko gnojówką (ja mam na tym punkcie bzika

Co do ukorzeniania sadzonek- mam mało cierpliwości, czasami próbuję,ale niezbyt często udaje mi sie uzyskać dodatkową roślinę... Gratuluję Ci,że tyle roślinek potrafisz ukorzenić

Olu- może przesadź trytomę w inne miejsce, ja swoją też przesadziłam,miała za dużo cienia wcześniej - i teraz rośnie na piaskach i jest jej dobrze. Ja też lubię lilie.

Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
-
- 1000p
Parę fotek....
Róża Julia Reinasense o przepięknym zapachu

Przetaczniki i inne...

Jukki i kawałek skalniaka.

Róża Chopin, po zimie przycięłam do samej ziemi,ale pięknie odbiła...ma ponad 1 m wysokości.

Taki ogólny widok przed domkiem.

Z tej strony przed altanką będę musiała cos zmienić, ale na razie nie wiem jak....posadziłam większość roślin na chwilę i tak zostało....

Hortensja ogrodowa

Hortensja Anabell,liście ma większe jak moja dłoń...

Hortensja Limelight

Róża Julia Reinasense o przepięknym zapachu

Przetaczniki i inne...

Jukki i kawałek skalniaka.

Róża Chopin, po zimie przycięłam do samej ziemi,ale pięknie odbiła...ma ponad 1 m wysokości.

Taki ogólny widok przed domkiem.

Z tej strony przed altanką będę musiała cos zmienić, ale na razie nie wiem jak....posadziłam większość roślin na chwilę i tak zostało....

Hortensja ogrodowa

Hortensja Anabell,liście ma większe jak moja dłoń...

Hortensja Limelight

Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Widzę że Twoje juki już kwitną...moja ma pąki już od dawna ale jakoś przystopowała i nie chce się rozwijac
Aniu ile lat ma Twoja trytoma że ma tyle kwiatów
Moja ma dwa lata i dwa kwiaty...Więc czy dziesięciu dopiero za dziesięc lat się doczekam

Aniu ile lat ma Twoja trytoma że ma tyle kwiatów

Moja ma dwa lata i dwa kwiaty...Więc czy dziesięciu dopiero za dziesięc lat się doczekam

-
- 1000p
Grażynko- moja trytoma ma jakieś 5-6 lat, mam ją z nasion....początkowo słabo kwitła-albo 1 kwiat albo wcale, ale rosła w cieniu.Po przesadzeniu zaczęła sie bardzo rozrastać. Tak wyglądała rok temu:

Ja myślę,że jak Twoja trytoma rośnie na słońcu i nie ma za mokro(chyba nie lubi za dużo wody) to za rok powinna mieć ok 5 kwiatów, chyba że nie ma młodych przyrostów....ale powinny być jakieś młode roślinki obok tych kwitnących...

Ja myślę,że jak Twoja trytoma rośnie na słońcu i nie ma za mokro(chyba nie lubi za dużo wody) to za rok powinna mieć ok 5 kwiatów, chyba że nie ma młodych przyrostów....ale powinny być jakieś młode roślinki obok tych kwitnących...

Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
- Jagodka
Piękne hortusie , trytoma i widoczki obok skalniaka . Aniu , przy altanie , tam w miejscu lilii fajnie wyglądałyby hosty , żurawki , lub trawy , czy nawet jakieś płożące , poduchowe skalniakowe rośliny ; macierzanka , żagwin , floksy szydlaste , smagliczka .
-
- 1000p
Jagódko- przed altanką wcześniej miałam skalne,ale tam jest słońce przez jakiś czas około południa,a potem dużo cienia....żagwin byle jak rośnie, smagliczka jako tako,róże też już stamtąd zabrałam-2 jeszcze zostały tylko, trytoma też tam była.
Na trawy niestety za mało słońca,ale hosty i żurawki.....
Coś by pewnie z tego wyszło
W czwartek będę miała 5 hortensji(w tym 3-4 ogrodowe) i zastanawiałam się,czy tam ich nie posadzić to znaczy nie przed altanką,ale dalej wzdłuż ścieżki...ale to jeszcze nie jest pewne.Płożące też mogą tam być-lubię takie poduchy, a floksy dobrze sie czuły,macierzanki mam dużo....
Jagódko dzięki za pomysł.
Pewnie realizacja sie przeciągnie, jak zwykle....u mnie 
Na trawy niestety za mało słońca,ale hosty i żurawki.....

Jagódko dzięki za pomysł.

Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
- Jagodka
Nie ma za co Aniu
. Skoro tam w zasadzie większość dnia jest półcień - cień , to zasadż tam pierwiosnki , żurawki , dąbrówkę variegata , jakieś odmiany niskich host . Roślin na takie stanowisko jest sporo . A hortensje wzdłuż ścieżki będą fajnie wyglądały .

- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Aniu ta moja trytoma rośnie w słońcu i raczej częściej ma sucho niż mokro,ale po zimie mocno przemarzła...dosłownie nie było żadnego śladu życia widac.Byłam pewna że padła ale ku mojemu zdziwieniu pozbierała się i nawet ma młode przyrosty.Ale chyba to przemarznięcie wpłyneło na to że tak słabo zakwitła...Eeee co ja piszę dobrze że w ogóle zakwitła
Już nie mogę się doczekac kiedy zobaczę Twoje kwitnące hortensyjki...jak ja je lubię
Chociaż sama mam tylko 9 w tym 5 ogrodowych które ciągle przemarzają mimo solidnego okrycia.I w tym roku znów nie będzie kwiatów
Znaczy przepraszam jedna kwitnie ma jeden kwiatek wielkości jajka liliputki 

Już nie mogę się doczekac kiedy zobaczę Twoje kwitnące hortensyjki...jak ja je lubię

Chociaż sama mam tylko 9 w tym 5 ogrodowych które ciągle przemarzają mimo solidnego okrycia.I w tym roku znów nie będzie kwiatów

-
- 1000p
Jagódko- z dąbrówki rezygnuję- za bardzo się rozłazi,ale hosty i żurawki,tiarelle-
już pierwsze kroki poczyniłam w tej sprawie.
Hortensje też posadzę,już nawet 5 dzisiaj mi przybyło: Nikkoblue, Alpenglichen,Renate Steiniger, Blue Bird, Bombshell. Oczywiście nie wszystkie będą w tej rabacie, ale pewnie 2-3 szt i coś im pod nogi płożącego..... później i tak pewnie będą jakieś zmiany
Grażynko - to nie wiem dlaczego trytoma słabo kwitnie, ale skoro pozbierała się, to jest szansa że już tam sie zadomowiła i pokaże za rok na co ją stać.No w sumie jeszcze ona młodziutka, można dać jej czas....
U mnie z ogrodowymi różnie- mam 3 szt i 2 są obsypane kwiatami,a jedna ma tylko 2 czy 3 kwiatki. Dzisiaj doszły 3 szt ogrodowych i nie mam zamiaru zimą ich okrywać, okrywanie nic nie daje....juz lepiej chyba korą,trocinami albo gałązkami świerka przykryć. Pomyślę jeszcze
Miłego dnia życzę.

Hortensje też posadzę,już nawet 5 dzisiaj mi przybyło: Nikkoblue, Alpenglichen,Renate Steiniger, Blue Bird, Bombshell. Oczywiście nie wszystkie będą w tej rabacie, ale pewnie 2-3 szt i coś im pod nogi płożącego..... później i tak pewnie będą jakieś zmiany

Grażynko - to nie wiem dlaczego trytoma słabo kwitnie, ale skoro pozbierała się, to jest szansa że już tam sie zadomowiła i pokaże za rok na co ją stać.No w sumie jeszcze ona młodziutka, można dać jej czas....
U mnie z ogrodowymi różnie- mam 3 szt i 2 są obsypane kwiatami,a jedna ma tylko 2 czy 3 kwiatki. Dzisiaj doszły 3 szt ogrodowych i nie mam zamiaru zimą ich okrywać, okrywanie nic nie daje....juz lepiej chyba korą,trocinami albo gałązkami świerka przykryć. Pomyślę jeszcze

Miłego dnia życzę.

Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
-
- 1000p
Dopiero mogę zajrzeć na forum -dzisiaj trochę poprzesadzałam i porobiłam miejsca dla hortensji. Pełną taczkę prymulek oddałam dla dalszej sąsiadki - niech sie teraz martwi co z tym zrobić
Podobno w szoku była jak jej córka zawiozła to pod dom. Ale przecież chciała te prymulki
Na zdjęciu są 2 hortensje ogrodowe- w sumie one wszystkie(4 szt) tak samo wyglądają oprócz Bombshell- bo po niej widać , że to bukietowa. Dla reszty zdjęć nie zrobiłam,bo nie ma sensu, jak zakwitną, wtedy będzie lepiej widać...
Nikko Blue i Renate Steiniger

Bombshell

I trawka - drżączka większa
Raczej mniejsza...ale co tam, i tak fajnie wygląda...

Jako ciekawostkę mogę napisać, że na 2 łubinach,które wysiewałam wczesną wiosną- widziałam dzisiaj kwiaty... bardzo się z tego cieszę, tym bardziej,że nie spodziewałam sie kwitnienia w tym roku.
Zdjęcie jutro.

Na zdjęciu są 2 hortensje ogrodowe- w sumie one wszystkie(4 szt) tak samo wyglądają oprócz Bombshell- bo po niej widać , że to bukietowa. Dla reszty zdjęć nie zrobiłam,bo nie ma sensu, jak zakwitną, wtedy będzie lepiej widać...
Nikko Blue i Renate Steiniger

Bombshell

I trawka - drżączka większa

Jako ciekawostkę mogę napisać, że na 2 łubinach,które wysiewałam wczesną wiosną- widziałam dzisiaj kwiaty... bardzo się z tego cieszę, tym bardziej,że nie spodziewałam sie kwitnienia w tym roku.
Zdjęcie jutro.

Anna
Mój ogród...
Mój ogród...