Kompost cz.1

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kompost

Post »

Ten brykiet drzewny chcesz dopiero kupować? To może lepiej węgiel drzewny, po rozkruszeniu (najlepiej od razu w worku) nada się bardzo dobrze.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

bietka1964 pisze:Koszę suchą trawę.Wsypuję do plastikowego kompostownika i posypuję preparatem do kompostowania i wówczas polewać wodą aby była wilgotna czy zostawić by przesuszyła się i po kilku dniach podlać wodą?

Najlepiej aby przesuszona trafiła do kompostownika a potem dopiero była podlewana.Świeża może zagniwać
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Elfia suszona trawa to po prostu siano.
Awatar użytkownika
Xeper
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elfia, tektura podarta w cienkie paski jest OK. Ma dużo węgla, absorbuje wilgoć i nie ma na sobie farby drukarskiej. A masz może dostęp do papieru biurowego niszczonego w niszczarkach? Też IMO by się nadał...
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
mumineq
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 mar 2015, o 23:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Zastanawiam się nad zakupem dżdżownic, jaka ilość będzie odpowiednia naokoło (przy pełnym pojemniku) 100-150 litrów kompostu?

Jak na razie mam 3... mam nadzieję że nikt nie widział jak chowałem je do kieszeni kurtki w parku :;230
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

Xeper pisze:Elfia, tektura podarta w cienkie paski jest OK. Ma dużo węgla, absorbuje wilgoć i nie ma na sobie farby drukarskiej. A masz może dostęp do papieru biurowego niszczonego w niszczarkach? Też IMO by się nadał...
Musiałabym opracować metodę szybkiego cięcia tektury bez nabawienia się odcisków i zarywania nocy :wink:
Mam dostęp do dużych arkuszy, takich w formacie palety (na oko 70x100 cm). Niedawno na dwóch arkuszach położyłam warstwę trawy i dzisiaj zgarniając trawę zauważyłam, że tektura rozpada się pod wpływem mokrej trawy i ziemi, na której leży. To już jakiś trop, bo prawdopodobnie dałaby radę rozłożyć się w jeden sezon, nawet porwana na większe kawałki.
Z papierem z niszczarki gorzej, bo dokumenty do niszczenia odbiera specjalistyczna firma. Niszczarki to u nas rzadkość. Poza tym dochodzi kwestia dużej ilości tuszu i farby drukarskiej w przypadku takich papierów. Gazety też raczej w małych ilościach powinno się dodawać z tego co czytałam, właśnie ze względu na tę farbę.
A może zagadać ze sprzątaczką, żeby uzbierała mi wór papierowych ręczników? Chyba nie ujdę za wariata? :lol:

Co jak co, ale jesienią to chyba zacznę pakować do worków pod osłoną nocy sterty liści, które po zagrabieniu leżą na okolicznych skwerkach i poboczach zanim je zieleń miejska zgarnie. Taka wstępnie przekompostowana sterta będzie w sam raz na wiosenne mieszanie ze świeżą trawą 8-)
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

ullak pisze:Ten brykiet drzewny chcesz dopiero kupować? To może lepiej węgiel drzewny, po rozkruszeniu (najlepiej od razu w worku) nada się bardzo dobrze.
Jak nie znajdę nic lepszego, to myślałam o zakupie worka, takiego niedużego, bo te granulki powinny napęcznieć i zwiększać objętość. Węgiel drzewny mam już w planach, a dokładniej poinformowałam wszystkich, że od teraz każdy gram węgla z grilla ma wylądować na kompostowniku i basta. Żadnego wyrzucania węgla do śmietnika.
Moja sis już coś marudzi o wariactwie, hehe :lol: Na szczęście jak będzie coś marudziła, to ją uciszę dorodną rzodkiewką czy pomidorem :wink: Zajmie się jedzeniem, to zapomni o tych niedogodnościach :wink:
ogrodowo
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Takie liście to każdy Ci odda :) ja miałam problem by po iluś kursach pełnym autem wykpić się od kolejnych worów.

Kupne węgle chyba są czymś nasączane.
Tektura falista jest super. Rozkłada się bardzo szybko. U mnie na kompost trafia słoma, fusy z kawy i wszelakie odpadki domowe. W ramach chęci dorzucam pokrzywy i inne niekwitnące jeszcze zielska.

Kompostownik w sezon by mi się marzył, tyle że to raczej awykonalne bez przerzucania pryzmy.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

U mnie po sąsiedzku to albo iglaki, albo każdy zagospodarowuje liście we własnym kompostowniku. Przynajmniej ja nie znam nikogo w pobliżu, kto pakuje liście do worków. Z trawą dla odmiany nie ma problemu. W sezonie jest jej nadmiar, więc wiele osób wyrzuca nadwyżki.
ogrodowo
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Duże kawałki tektury z kartonów (nie drukowanej) wrzucam do kompostu w całości. po pół roku zostają strzępy (jesienią przerzucam do drugiej komory). Ci co maja mniejsze zbiorniki, wystarczy ze zamoczą takie kartony a potem w palcach mozna rozdrobnić na dowolne kawałki bez większego wysiłku i w cale nie trzeba ciąć czy rwać. Dżdżownice uwielbiają celulozę
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Jak to dobrze zapytać na forum - sama bym pewnie rwała tekturę tracąc niepotrzebnie czas ;:180 Zamiast tego faktycznie mogę polać stertę tektury wodą, zostawić na chwilę i taką nasiąkniętą wodą bez trudu rozdrabniać mieszając z warstwami trawy.
No cóż, będę musiała zaangażować niewyczerpane źródło makulatury do wytężonej pracy i sumiennego zbierania kartonów :lol:
ogrodowo
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Tekturę łatwo się tnie takimi nożykami do papieru. Można kupić zwykle na rynkach, np. 5 sztuk za 5 zł. Tekturę nacinam w poprzek a potem zginam i odrywam. Można robić to oglądając telewizję. Ściółkowałam kładąc najpierw namoczoną tekturę, potem trawę. Ale wtedy bardzo dokładnie przylega do ziemi. A przecież część osób chce ją dodawać do trawy, aby zapobiec zbrylaniu. Mokra moim zdaniem nie spełni takiego zadania, wręcz przeciwnie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
mkgrr
100p
100p
Od: 7 mar 2015, o 19:45

Post »

Jeżeli pryzma kompostowa jest zbyt sucha to zaleca sie dodawać moczoną tekturę, no i oczywiście, jeżeli pryzma jest zbyt mokra to lepiej dodawać suchą.
Jeżeli mamy dużo świeżej trawy to pewno lepiej dodać suchą tekturę.
Pozdrawiam Serdecznie
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Nie chcę zapeszać, ale jestem na dobrej drodze do zdobycia zrębków, a to by oznaczało rozwiązanie problemów ze zrównoważeniem masy zielonej w kompostowniku :D Wówczas zrobiłabym miks ściętej trawy ze zrębkami z dodatkiem rozdrobnionej słomy i tektury. Będę też miała za jakiś czas trochę świeżego nawozu gołębiego. Niewielki dodatek takiego pomiotu to już nie za dużo szczęścia? Na logikę powinien podgrzać i rozkręcić proces kompostowania, ale czy nie za bardzo? Może jak pomiot, to już nie słoma? Tego nawozu nie będzie dużo, ot jakiś worek z bieżącego sprzątania gołębnika. Teraz pozostało pomęczyć znajomą o to, by uszczknęła co nieco końskiego obornika z rodzinnej stajni i miałabym wszystko, co potrzebne do szczęścia :lol:
Niestety jako mieszczuch bez rodziny na wsi muszę zaangażować pół miasta i masę znajomych, by zdobyć to, co dla wielu osób jest na wyciągnięcie ręki i nie stanowi żadnego problemu.
ogrodowo
mkgrr
100p
100p
Od: 7 mar 2015, o 19:45

Post »

Zrębki będą dobre, jednak dłużej będą podlegać procesowi kompostowania. Trzeba będzie przesiewać kompost, jak pozostałe składniki będą już przerobione.
Pozdrawiam Serdecznie
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”