Moje spełnione marzenie malgocha1960

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie malgocha1960

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Greta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2007, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Małgoniu.
Pięknie u Ciebie , wiosna zagościła i pokazuje swoje czary.
Odnosnie cyprysika , jeśli jest " zaprawiony przez psinkę " :lol: to wystarczy powycinać spalone gałazki i postawić płotek , a jeśli to po zimie to też powycinac i popryskać środkiem grzybobójczym.
ciepło pozdrawiam ;:3
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedy nie wiem kto go załatwił.Nie mam jeszcze ogrodzenia i przychodzą dwa dalmatyńczyki,teraz potraktuję je petardami, bo nie wiem jak prosić właścicielkę, notabene koleżankę ze szkoły.Musiałabym go chyba całego obciąć , bo prawie cały tak wygląda i czy wtedy odżyje?
Awatar użytkownika
Greta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2007, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

to koleżanka niech odkupi iglaka , bo pewno nic z niego nie będzie.
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Małgosiu nie widzę w całości Twojego cyprysika :roll:
może postaw na formę pienną :!:
ja tak miałam ze swoim, to obciełam gałązki boczne, spalone :oops:
góre formuj w dowolny kształt ;:196
oczywiście to tylko sugestia :wit :wit
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Małgosiu ;:167 ja kalinę i wszystkie krzewy liściaste ukorzeniam w ten sposób :lol:

Mój sposób ukorzeniania krzewów z gałązek

Otóż, zwykle późną wiosną (maj, czerwiec), ucinam sekatorem, skośnie, młode gałązki tuż pod węzłem (oczkiem), długości ok. 20 cm.
Od dołu usuwamy 3 - 4 liście i gałązki wkładam bezpośrednio do ziemi, w pozycji leżącej ?poziomej (chodzi o rozłożenie, przemieszczenie się hormonów wzrostowych z wierzchołka w niższe partie dla lepszego wytwarzania korzeni).
Gałązki zawsze zakopuję za krzaczkiem macierzystym od strony północnej (nie za głęboko, żeby nie utrudniać dostęp tlenu do korzeni) i przysypuję centymetrową warstwą piasku (ponoć wtedy nie rozwijają się glony i inne porosty), a obok kładę kamyki dla szybkiej orientacji, że tam coś się ukorzenia.
W półcieniu większego krzewu gałązki mają odpowiednie nasłonecznienie i wilgotność.
Zaciszne i zacienione miejsce jest bardzo ważne, dlatego, że taka roślinka nie ma systemu korzeniowego, więc nie wolno jej narażać na wysuszające działanie silnego wiatru i słońca, bo uschnie. No i należy dbać o utrzymanie stałej wilgotność.
Na zimę przykrywam je gałązkami świerkowymi i to im wystarcza chociaż mieszkam w zimniejszej części Polski.
Większość z nich ukorzeniła się bez problemu.
Nie stosuję żadnych środków do ukorzeniania, które ponoć przyspieszają ukorzenienie.
Z gałązek rozmnożyłam bardzo dużo krzewów iglastych i liściastych.
Zwykle, w następnym roku jesienią , przesadzam roślinkę na stałe miejsce.
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jutro zrobię zdjęcie cyprysa w całości , może doradzicie mi coś w tej kwestii.
Co do ukorzeniania to nie mogę położyć przy krzaczku macierzystym,bo gałązki kradzione, a z kolei gałązki,które dostałam od Bożenki,wsadziłam w ukorzeniacz i do doniczki, mają listki,ale kazała do ziemi wsadzić mi jesienią aż się dobrze ukorzenią.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Małgosiu ;:167 jak nie ma krzaczka macierzystego, to pod każdy inny krzaczek, od strony północnej, tylko wtedy musisz zaznaczyć, co tam ukorzeniasz ;:196

Gałązki i roślinki kradzione najlepiej się przyjmują :lol:

Ja, w doniczkach nie ukorzeniam, bo jeszcze mi się nigdy nie udało ukorzenić :oops:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu, szkoda tego cyprysika... Na temat właścicieli psów nie będę się wypowiadać.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Małgosiu pytałam sąsiadki,jak ukorzenić kalinę i ona twierdzi,że trzeba wykopać odrost kaliny już ukorzeniony,bo inaczej to marne szanse.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Małgosiu jest bardzo ładnie a za rok, dwa będzie ślicznie. Zobaczysz jaka różnica będzie jak drzewka i krzewy się rozrosną. Oglądając Twoje zdjęcia przypomniało mi się jakie u mnie było pobojowisko Bardzo mi się podoba pomysł z okręgiem żałuje że nie zrobiłam podobnegp, a miejsce było.
A z zakupami mam podobnie istne szaleństwo. Sporo już w tym roku kupiłam a lista chciejstw nadal jest długa.
Czekam na fotkę całego cyprysika., bo na tym trudno stwierdzić co dalej robić, pytanie jak będzie wyglądał jeśli poobcinaż mu gałązki ? Jak się nie mylę miałam kiedyś podobne niebieskie cyprysiki dostałam w prezencie niestety nie przezimowały. Ja nie mam szczęscia do niebieskich iglaków i staram się ich unikać by później nie być rozczarowana .
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Małgosiu ja kalinę Obrazek tę na zdjęciu ukorzeniłam, ucinając gałązkę niezdrewniałą, potem do ukorzeniacza i do doniczki.
Jesienią już miała korzonki, zadołowałam ją na zimę w ogrodzie i do wiosny ładnie przezimowała. Próbowałam też kalinę ukorzenić ze zdrewniałych gałązek jesienią, ale nie wiem czy się udało. Muszę odkopać i sprawdzić :)
Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję wszystkim za odwiedziny i odzew, bo już myślałam ,ze chodzę jak cień po wszystkich ogrodach niezauważalna.
Zaczne od dalmatyńczyków. To są wyjatkowo głupie psy,ale na takie zostały wychowane.Tatuś i jego syn żrą się między sobą ąż krew idzie.Znajoma weterynarka mówiła,że już nie raz je szyła.Od jakiegoś czasu w dzień chodzą w obroży, bo właściciel powiedział,że wszyscy sąsiedzi,którzy mają koty są na nich obrażeni,bo zażerają wszystkie koty w okolicy.W dzień spacerują na smyczy, a wszystko rozgrywa sie po 21ej, wtedy chodza luzem i robią co chcą,ale już do czasu, bo miara sie przebrała.
Zdjęcie cyprysika zrobie jutro rano, bo dzisiaj się nie wyrobiłam. Po pracy jakis obiad, potem przyszła koleżanka i na koniec musiałam podlac nowo posianą trawe, bo długo nie było deszczu.A propos, po jakim czasie trawa kiełkuje, bo już nie pamietam?
Aśka, te kaline już kupiłam u nas w piątek na rynku. Ta z kradzionych gałązek jest inna, ma takie omszone podłużne liście, które zostają na zimę.Koleżanka ma skubnąć przez płot i spróbuję ostatni raz ją ukorzenić. Jak nie uda się, kupię we wrześniu na agrze.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Małgosiu w takich sprawach dzwoni się po straż miejską (niektórzy pomyslą że donosicielstwo) ale może się zdażyć że zamiast kota pogryzą jakieś dziecko.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Boję się o Melcię, bo ona biegnie do nich, chce się bawić,ale nie wiem czy w którymś momencie im się nie znudzi i ją nie czapną.
Zimą jak był śnieg wzięłam ich odchody na łopatę i wyniosłam teraz gorzej i nie należy to do przyjemności, bo to jest czapa po takim dużym psie.Kiedyś narobił mi na tarasie,a że zaraz obok mam miniaturkę iglaka to i na niego. Mam już serdecznie dosyć, załatwię to inaczej.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”