Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

No Suzana nieźle Ci pomidory urosły. Albo się się w tym roku obijają albo Twoje zasuwają jak głupie. Ja opuszczam je na sznurkach bo od spodu już nie ma wtedy liści więc łatwo się to robi chociaż trzeba stopniowo bo lubią się łamać. Moje zazwyczaj mają jeden pęd i zdąży mi dojrzeć maksymalnie 6 gron. Fakt że jesienią często je jakieś choróbska łapią i wtedy wolę zrezygnować niż lać chemią zbyt wiele.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

suzana pisze:Co robić jak pomidory prawie pod szczytem tunelu, około 1,7m? Czy przewieszać, czy ogłowić, ile gron może być na 1 łodydze ( krzewy puszczone na 2 pędy)?
Jeżeli prowadzi uprawę przedłużoną to ogłowić należy około 2 miesiące przed zakończeniem uprawy,tak mogą rosnąć naturalnie ,bo dolne grona dojrzewają i pozostają tylko nowe
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kozula pisze:Suzano , przyjrzyj się uważnie zdjęciom Magdy . Po kilku dniach od zapylenia owoc zaczyna rosnąć a okwiat zsuwa się z owocu na słupek . Jeśli kwiaty są zamknięte i po kilku dniach nic się z nimi nie dzieje , znaczy to tylko że przekwitły . Pomidory magdy są bardzo zadbane i powinny mieć wszystkie owoce takie jak te pojedyncze . Z powodu podtopienia trochę im ,,rozciągnęło'' międzywęźla .

Pozdrawiam , kozula .
Teraz mam wątpliwości czy u mnie kwiaty są zapylone :(
Zrobił się problem bo prawie wszystkie krzewy mają takie nie jasne do końca grona, pomidorki-owoce nie rosną
Teraz żałuję, że wcześniej nie postarałam się o Betokson bo teraz jest nieosiągalny w sklepach.
x-suzana

Post »

mila1003 pisze:No Suzana nieźle Ci pomidory urosły. Albo się się w tym roku obijają albo Twoje zasuwają jak głupie.
Większość jest na razie na 1,5m ale niektóre zaczynają osiągać 1,7m więc stąd moje pytanie.
ekopom, co to uprawa przedłużona :?: Moja uprawa to zwykła uprawa działkowo-tunelowa, jak choróbska nie zniszczą uprawy to może pomidory wytrzymają do pażdziernika.Właśnie nie wiem co robić jak pędy sięgną szczytu tunelu, pomidorom tym na dole jeszcze daleko do dojrzałości.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Tak wczoraj patrzyłam na moje pomidory i w porównaniu z ubiegłym deszczowym sezonem jest rewelacja! W gruncie super wiążą owoce. Krzaki 1,20 m wysokości, zdrowo zielone i odżywione. Na liściach nie ma oznak żadnej choroby. Ostatnio dostały dolistnie siarczan magnezu :) Pogoda we Wrocławiu bardzo im sprzyja w tym roku...
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41

Post »

Suzana pomidory jeśli masz możliwość to przewieszaj w dół i niech tak dalej rosną. Jeśli nie to po prostu opuść je na sznurkach w ten sposób że łodyga bez liści będzie prawie "leżała" na ziemi. Ja zawsze biorę dwa sąsiednie krzewy i jakby zamieniam je miejscami czyli rosną tak jakby po przekątnej w porównaniu do tego co było, jednocześnie opuszczając łodygę prawie do ziemi. Tym sposobem wydłuża się jakby sznurek po którym mogą się piąć. Na ogławianie zdecydowanie za szybko tym bardziej jeśli nie jesteś pewna czy zawiązały się owoce. Z tym czas do powiedzmy sierpnia - tak na moje niefachowe oko.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

nie wiem czy to dobre miejsce , ale mam pytanie czy objawy na liściach pomidorów mogą wskazywać na jakąś infekcję , pomidory jowisz i krakus rosną w tunelu na dawnym kartoflisku .
ObrazekObrazek[/url]

to jeszcze zdjęcie całości , malutkiej ;:224
Obrazek
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Mało wody chyba mają wg mnie ,ale ja laik jestem ..
x-suzana

Post »

mila1003, dziękuję bardzo, jasno mi to wytłumaczyłaś.Teraz już wiem. ;:180
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Ida postawiła słuszną diagnozę . Może też być im za gorąco , a plamy to lekkie niedobory , możliwe że z braku wody .

Pozdrowienia , kozula .
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

większość może się zgadzać , jeśli przygrzeje słońce to jest troszkę ciepławo , odnośnie braku wody - to raczej nie wchodzi w rachubę , ale zawsze mogę troszke więcej podlewać , mam tylko pytanie czy lać pod korzeń czy można po liściach - pytam bo to moje pierwsze pomidory :;230
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

markonix pisze:mam tylko pytanie czy lać pod korzeń czy można po liściach - pytam bo to moje pierwsze pomidory :;230
Nigdy po liściach, lać wodę po całej powierzchni na której rosną pomidory, nie tylko pod korzeń, pomidory mają płytki, ale rozległy system korzeniowy.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ok Tadeusz , wielkie dzięki :wit
skofny21
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 lip 2010, o 17:45

Post »

W moim tunelu foliowym pojawiło się coś takiego:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Oprócz takiego wyglądu zawiązków i pomidorów na trzecich i czwartych gronach, liście u góry krzaków jaśnieją i tak jakby więdną/ podsychają. Proszę o pomoc bardziej doświadczonych ogrodników ponieważ dopiero pierwszy rok uprawiam pomidory w tunelu. Czy jest to zaraza ziemniaka czy coś innego i jak to zwalczać?
Z góry dziękuje za pomoc. Skofny
skofny21
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 lip 2010, o 17:45

Post »

Nikt nie miał takiego przypadku??
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”