Storczyki Wiolety

Zablokowany
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczyki Wiolety

Post »

Wioletko odrabiam forumowe zaległości po urlopie i widzę, że u Ciebie ruch.
Dendrobia wypuszczające pędziki ;:138 ;:138 i te w mchu ładnie się rozwijają. :tan
Pędzik na Miltoni. Moje gratulacje. ;:138
Nowości super. Mlodziutka schilleriana widać nie ucierpiała zbyt w podróży i od razu wypuszcza korzonek.
Ładne Oncidium no i ciekawe Phalaenopsis. ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Wspaniałym Gościom za odwiedziny i miłe słowa ;:196
katarzynka575 pisze:.Bardzo lubię te pachnące storczyki ja na razie mam trzy sztuki i to dopiero po jakimś czasie w domu zaczęły pachnieć .
Kasiu, ja w sumie też mam trzy pachnące: pelorica, miltonię i dendrobium nobile :P
poccoyo pisze:(...) pięlne osłonki, szczególnie ciekawe wydają mi się te "malowane pędzlem na biało"(...)
Edytko, to są zwykłe ceramiczne doniczki z LM :wink:
Mala_MI pisze:Dobrze wiedzieć, że nie tylko moje 'wariują' ;)
Justynko, chyba im się coś "poprzestawiało" ;:224
trzynastka pisze:Super aż dwa pędziki :)
No, aż dwa Celinko + 4 kupne, to razem 6 :tan
Haim pisze:(...) a Twoje Phal. faktycznie dziwnie rosną, wszak storczyki są czasem nieprzewidywalne ;)
Czasami potrafią nas zaskoczyć, prawda Asiu?
Joane pisze:Mlodziutka schilleriana widać nie ucierpiała zbyt w podróży i od razu wypuszcza korzonek.
Cieszę się, Asiu, że u pH. Schilleriana coś ruszyło- to chyba znak, że jej u mnie dobrze. Stoi sobie w akwa, zaraz po odebraniu przesyłki posadziłam ją w sphagnum, bo rosła w takim drobniutkim podłożu- prawie, jak zwykłej ziemi do kwiatów. Usunęłam też chyba ze dwa korzonki, bo były mięciutkie i rozłaziły się w palcach...

Pokażę Wam teraz, co mnie troszkę dręczy od paru dni, szczególnie, kiedy przeglądam Wasze wątki i spotykam się z problemem plamistości :(
Zobaczyłam, że mój niedawno odratowany Phal. ma troszkę nieładne liście...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To on w całości
Obrazek

Dla przypomnienia- tak wyglądał jeszcze w lutym
Obrazek

Poradźcie, proszę, czy to może być ta wredna plamistość, czy to po prostu pozostałość po jego złej kondycji :roll:
Dodam, że żadnych szkodników tam nie widziałam.
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiolu jeśli mogę swoją opinię ( choć od niedawna jestem znawcą :roll: ) przedstawić, myślę że po protu po tych gorszych momentach teraz wszystkie swoje siły witalne przekazuje nowym listkom bo widzę że te ładnie wyglądają. Mój Aniołek którego właściwie dzięki tobie odratowałam też listki z tego okresu są pomarszczone i nawet zmieniony kolor ma jeden z tych już by się wydawało młodych.Młody listek który wyrósł już po całych zabiegach rośnie śliczny ,zdrowy.Więc Wiolu nie ma co ,na pewno już teraz będzie dobrze ,obserwuj go i to wszystko na razie.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Wioletko liście które kiedyś straciły jędrność w skutek złego stanu korzonków (tak mniemam), mimo odbudowania systemu korzeniowego nie zmienią znacząco swojego wyglądu. Kolejne jak widzę, to okaz zdrowia. Pozostaje jedynie mały dysonans estetyczny, ale dla storczykowego maniaka to nie problem :D .
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Dziewczyny ;:196
Podniosłyście mnie trochę na duchu :P
Jednak będę te przebarwienia bacznie obserwować, bo przecież lepiej dmuchać na zimne :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Co do tych przebarwień, nie wszystkie są skutkiem choroby. Czasami zdarzają się plamy od np. niedoboru lub nadmiaru jakiegoś składnika i roślina puszcza takie liście, ale zazwyczaj po zmianie nawozu na inny ustaje.
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Wiolu jeszcze dzisiaj pogrzebałam w swoich rospiskach i znalazłam coś takiego ,może ci się przyda.Gdy liście robią się zażółcone to znak że trzeba częściej nawozić storczyka ,trzeba zwiększyć poziom azotu.Spróbuj na pewno pomoże, ja raczej nie stosuję się do książkowej uprawy ale czasami warto podeprzeć się radami doświadczonych hodowców. Powodzenia :wink:
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Wiolu ja też uważam, że tymi plamami nie masz się akurat co przejmować ;:108
Przypuszczam, że za jakiś czas te pomarszczone listki zżółkną i odpadną i pozostaną tylko te zdrowe.
A te nowe listki są okazem zdrowia :D
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Ja bym go odizolowała z dala od innych. Nie chcę tutaj być złym prorokiem, ale ostrożność nie zawadzi. Życzę Ci aby to nie było to co u mnie ;:108
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu, Kasiu, Asiu, Halinko ;:196

Podejrzany Phal. już od jakiegoś czasu stoi odizolowany od innych storczyków, na parapecie ze zwykłymi zielonymi.

Tamtym już się zbytnio nie martwię, ale coś niedobrego dzieje się z kupionym niespełna dwa tyg. temu oncidium, a raczej jego listkami :( Zobaczcie - ten był pierwszy- obcięłam go, ale widzę, że na kilku innych listkach wychodzi to samo świństwo... Na początku myślałam, że to poparzenie słoneczne, ale te białe kropeczki...
Obrazek Obrazek
-----------------------------------------------------------------------------------------

Ale żeby nie było pesymistycznie, mam też kilka dobrych wieści :wink:
Eksperyment z keikiem Dendrobium Phal. powiódł się- już są korzonki :tan
Obrazek

A to pędy dorosłej rośliny- już kształtują się pączki
Obrazek

I jeszcze przyrościki :wink:
Obrazek

(Mój)Korzonek na siewce Schilleriany - (dzisiaj dostrzegłam nową główkę :wink: )
Obrazek

Korzonki i listek na MM- myślę, że roślina jest ogólnie słaba, lub jak mówi Dusia, nieudana ( taka do mnie już przyszła). Niby wypuszcza korzenie i liście, ale jakoś nie za dobrze wygląda :roll:
Obrazek

"Podejrzany" reanimek wypuszcza pierwszego nowego korzonka- do tej pory przedłużał tylko te, które mu zostały po amputacji
Obrazek

Peloric w pełni kwitnienia
Obrazek

Dwa ostatnie kwiatki na dwóch pędach,( czyli jeden na jednym, a drugi na drugim ;:14 ), są już prawie normalne- zostały im tylko lekkie skrzywienia
Obrazek Obrazek

W przybliżeniu :wink:
Obrazek

I dla przypomnienia pastelek na tle dalii
Obrazek

Dobrej nocy ;:41
Ja jeszcze troszkę posiedzę ;:27
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Wioletko a jaki to eksperyment robiłaś z keikami Dendrobium? Bo chyba nie doczytałam :oops:
gratuluję wszelkich przyrostów, korzeni, pędów i listków ;:138 Dzieje się sporo u Ciebie :)
No i ten Phal peloric.... cudowny! :) Płatki od tyłu są żółte - to świetnie wygląda ;:108
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Eksperyment udany :) ja też teraz mam parę psb które kiepsko rokowały więc oderwałam i do sphagnum :) jedna ma kieki już takiego jak Twój :) Peloric cudownie rozwinął swoje pędy jest co podziwiać ...A na końcu te smutniejsze te białe kropki mi wyglądają na grzyby :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Wiolu a czy po zakupieniu przesadzałaś go w inne podłoża bo może był tak przelany że to pleśń albo jak mówi Celinka grzyb :( .Ja nie wiem co ci ludzie robią z tymi kwiatami (chodzi mi o sprzedawców) .Bardzo podoba mi się gąszcz twojego dendrobium u mnie jakby coś chciało wyjrzeć ale jakoś tak nieśmiało :D A pączki i kwiaty na dorosłej roślinie tylko mogę się zachwycać :shock: bo któraś z dziewczyn powiedziała że nie powinno się zazdrościć ( no ale nawet jak się zdarzy to pozytywnie)
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, Celinko, Kasiu- dziękuję za odwiedziny ;:196
Zabka_Monis pisze:Wioletko a jaki to eksperyment robiłaś z keikami Dendrobium? Bo chyba nie doczytałam :oops:
Moniko, po prostu zbyt brutalnie ;:224 doglądałam nowy przyrost i niechcący go oderwałam :oops: szkoda mi było go wyrzucić, więc postanowiłam wsadzić go z kawałkiem starej psb do mchu i efektem są korzonki.
trzynastka pisze:Eksperyment udany :) (...) A na końcu te smutniejsze te białe kropki mi wyglądają na grzyby :(
Celinko, jeśli chcesz, to owoc tego eksperymentu może być Twój :wink: ( Chyba pamiętasz za co?o skalnicy też pamiętam :wink: )
Będę musiała potraktować oncidium środkiem p-grzybicznym...
katarzynka575 pisze:Wiolu a czy po zakupieniu przesadzałaś go w inne podłoża bo może był tak przelany że to pleśń albo jak mówi Celinka grzyb :( .
Kasiu, nie przesadzałam go i nawet nie był przelany :roll: Pleśń to na pewno nie jest, najpewniej jakieś okropne grzybsko :evil:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Kwitnienia piękne, co do MM, moja pierwsza roślina z tej odmiany też byla nieudana, miala skarłowaciałe, źle wybarwione liścia i w ogóle... Ale ten drugi jak na razie rośnie dobrze.
Co do listka Oncidium, jeden z moich Phal. też kiedyś przy oparzeniu miał białe listko i takie białe kropki.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”