Ogród - mój azyl - JolantaG cz.4
- mariasen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 paź 2006, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród - mój azyl - JolantaGraj cz.4
Jolu, miłe wspomnienia podtrzymują na duchu, prawda? 

- Zabeczka101059
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jola ale zaszalałaś
Same piękne kwiaty, a najładniejszy na ostatniej fotce

Same piękne kwiaty, a najładniejszy na ostatniej fotce

- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Jolu,Jolu
podziel sie ze mną hyzopem
proszę,szukam go,nawet siałam ale nie wzeszedł mi skubany
a to o co pytasz Krysie to chyba przetacznik-bo mam coś takiego,znaczy baaardzo podobnego
Cudne msz te niebieskości i resztę też...zauroczyła mnie jeszcze ta kwitnąca szałwia......ja mam inne ale nie kwitły
a Twoja jest cudna 

a to o co pytasz Krysie to chyba przetacznik-bo mam coś takiego,znaczy baaardzo podobnego

Cudne msz te niebieskości i resztę też...zauroczyła mnie jeszcze ta kwitnąca szałwia......ja mam inne ale nie kwitły

- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
DALU ,gdzieś miałam etykietę tego powojnika,ale się zapodziała .
ANIU,jeśli chcesz znać nazwy niektórych roślin ,to pytaj.Albo ,ja ,albo inny forumowicz pomoże .
OLU ,niezła była by ze mnie mewa albo rybitwa .
Nie umiem pływać ,a co dopiero latać ,mam lęk wysokości .
Rybitwy to u nas rzadkość .Bywają ponoć tylko przelotem .
MAJECZKO ,miło wspominam wakacje nad morzem . :P
ŻABECZKO ,dziękuje
GRAŻYNKO ,chętnie podzielę się z tobą hyzopem .Mam różowy i niebieski .Przypomnij się wiosną i znajdź jeszcze co byś chciała. Co do szałwi ,to ta na fotce była kupiona już kwitnąca.Pozostałe u mnie też nie kwitły .Mam o różnych, kolorowych listkach i zielonych oraz szarych .Nie wiem jak u nich z zimowaniem ,bo wszystkie u mnie są pierwszy sezon .

ANIU,jeśli chcesz znać nazwy niektórych roślin ,to pytaj.Albo ,ja ,albo inny forumowicz pomoże .
OLU ,niezła była by ze mnie mewa albo rybitwa .

Rybitwy to u nas rzadkość .Bywają ponoć tylko przelotem .
MAJECZKO ,miło wspominam wakacje nad morzem . :P
ŻABECZKO ,dziękuje

GRAŻYNKO ,chętnie podzielę się z tobą hyzopem .Mam różowy i niebieski .Przypomnij się wiosną i znajdź jeszcze co byś chciała. Co do szałwi ,to ta na fotce była kupiona już kwitnąca.Pozostałe u mnie też nie kwitły .Mam o różnych, kolorowych listkach i zielonych oraz szarych .Nie wiem jak u nich z zimowaniem ,bo wszystkie u mnie są pierwszy sezon .

Joluś ale cuda pokazałaś, kwiaty śliczne i tyle różności, dużo masz tych błękitów. Na jednym ze zdjęć jest szałwia (18 zdjęcie), czy to jest bylina?
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Joluś....bardzo się cieszę i dziękujęGRAŻYNKO ,chętnie podzielę się z tobą hyzopem .Mam różowy i niebieski .Przypomnij się wiosną i znajdź jeszcze co byś chciała. Co do szałwi ,to ta na fotce była kupiona już kwitnąca.Pozostałe u mnie też nie kwitły .Mam o różnych, kolorowych listkach i zielonych oraz szarych .Nie wiem jak u nich z zimowaniem ,bo wszystkie u mnie są pierwszy sezon .

- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- Reni4
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
- JolantaG
IRENKO ,szałwia z fotki ,to ponoć bylina .Piszę ponoć ,bo okaże się wiosną .
GRAŻYNKO ,będziemy w kontakcie .
DANUSIU ,dziękuje za piękne liatry .Na dodatek z pięknymi gośćmi . :P
RENI ,dziękuje .OJ
,chciało by się ,żeby już zakwitły krokusiki i inne wiosenne cebulki .A tu gdzie nie spojrzeć ,to mnóstwo śniegu i mróz trzyma .U mnie rano było -10 .
KALENDARZ BIODYNAMICZNY Z TVP 1

http://ww6.tvp.pl/4915,20091229951246.strona
W nadchodzącym tygodniu Księżyc ubywa. W pełni znajdzie się 30-go stycznia.
Duże rysunki korzenia wskazują iż mamy przed sobą najlepszy czas do tego, aby przystąpić do wykonywania prac pielęgnacyjnych w ogrodach, zabezpieczania drzew przed gryzoniami, okrywania roślin, jedliną, słomą, zabezpieczania korzeni drzew i krzewów śniegiem.
Jeżeli chłody będą niewielkie można przycinać grusze i jabłonie oraz prześwietlać krzewy ozdobne i owocowe porzeczek i agrestów oraz ciąć żywopłoty, pnącza. W dni bezmroźne warto bielić drzewka wapnem z gliną i krowieńcem.
Według zaleceń ekologicznego poradnika księżycowego w dniach oznaczonych nasionami można jeszcze sprawdzać siłę kiełkowania nasion wszystkich roślin, zwłaszcza jednak korzeniowych i cebulowych.
Można również wtedy już wysiewać w szklarniach lub na parapetach okiennych, w ogrodach zimowych, rośliny na wczesną rozsadę m.in. poziomki.
W dniach oznaczonych sadzonką najkorzystniej sadzonkować rośliny pokojowe i balkonowe m.in. pelargonie. Także wtedy zakładać na parapetach witaminowe zimowe ogródki i wysadzać do skrzynek korzenie pietruszki, cebuli oraz wysiewać rzeżuchę.
Jest to również dobry czas do pędzenia ozdobnych roślin cebulowych i pozyskiwania zimujących w ogrodach i odpowiednio okrytych warzyw m.in. brukselki, jarmużu, pory, roszponki.
Wstrzymać się od wykonywania wszelkich prac 30-go stycznia.
Najbliższy tydzień od 31-go stycznia jest korzystny do wykonywania prac pielęgnacyjnych w pasiekach.

GRAŻYNKO ,będziemy w kontakcie .
DANUSIU ,dziękuje za piękne liatry .Na dodatek z pięknymi gośćmi . :P
RENI ,dziękuje .OJ

KALENDARZ BIODYNAMICZNY Z TVP 1

http://ww6.tvp.pl/4915,20091229951246.strona
W nadchodzącym tygodniu Księżyc ubywa. W pełni znajdzie się 30-go stycznia.
Duże rysunki korzenia wskazują iż mamy przed sobą najlepszy czas do tego, aby przystąpić do wykonywania prac pielęgnacyjnych w ogrodach, zabezpieczania drzew przed gryzoniami, okrywania roślin, jedliną, słomą, zabezpieczania korzeni drzew i krzewów śniegiem.
Jeżeli chłody będą niewielkie można przycinać grusze i jabłonie oraz prześwietlać krzewy ozdobne i owocowe porzeczek i agrestów oraz ciąć żywopłoty, pnącza. W dni bezmroźne warto bielić drzewka wapnem z gliną i krowieńcem.
Według zaleceń ekologicznego poradnika księżycowego w dniach oznaczonych nasionami można jeszcze sprawdzać siłę kiełkowania nasion wszystkich roślin, zwłaszcza jednak korzeniowych i cebulowych.
Można również wtedy już wysiewać w szklarniach lub na parapetach okiennych, w ogrodach zimowych, rośliny na wczesną rozsadę m.in. poziomki.
W dniach oznaczonych sadzonką najkorzystniej sadzonkować rośliny pokojowe i balkonowe m.in. pelargonie. Także wtedy zakładać na parapetach witaminowe zimowe ogródki i wysadzać do skrzynek korzenie pietruszki, cebuli oraz wysiewać rzeżuchę.
Jest to również dobry czas do pędzenia ozdobnych roślin cebulowych i pozyskiwania zimujących w ogrodach i odpowiednio okrytych warzyw m.in. brukselki, jarmużu, pory, roszponki.
Wstrzymać się od wykonywania wszelkich prac 30-go stycznia.
Najbliższy tydzień od 31-go stycznia jest korzystny do wykonywania prac pielęgnacyjnych w pasiekach.

Witaj Jolu, przepiękna Hydrangea aspera ' Macrophylla', nie widziałem takiej jeszcze , Abies koreana - Silberlocke również szybko wpadające w oko. Ciekawy jestem jak się miewa Twoja modrzewnica ? Ja swoją chyba zamordowałem , niestety 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
Witaj Jolu! Zakupy ho, ho, hoo.
Piękna hortensja.

Miłego dnia

Piękna hortensja.

Miłego dnia

- JolantaG
MARCINIE ,wiem ,że modrzewnica dość wrażliwa na mróz .Okryłam ją ,dodatkowo teraz leży pod grubą warstwą śniegu .Zobaczymy wiosną ,czy przetrwała .
GORYCZKO ,dziękuje za piękne goryczki .Mam siedmiodzielną fioletową ,ale nigdzie nie mogłam znaleźć fotki .Może przetrwa zimę i doczeka sesji zdjęciowej . :P

GORYCZKO ,dziękuje za piękne goryczki .Mam siedmiodzielną fioletową ,ale nigdzie nie mogłam znaleźć fotki .Może przetrwa zimę i doczeka sesji zdjęciowej . :P
- mariasen
- Od: 10 paź 2006, o 21:58
Jolu, ja tez mam takie szałwie mówili, że to bylina ale kiedyś już taką miałam i nie przetrwała zimy. Kolor ma obłędny. 

- JolantaG
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
Jolu, mrozu u nas pod dostatkiem, ale u Ciebie śniegu jakby mniej?