Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ali -> alana cz.2

Post »

Alusia jak u Ciebie kolorowo! Kosmosy i cynie dają czadu! Siejesz je wprost do gruntu?
Ja w tym roku mam cynie w ogródku warzywnym :;230 świetnie tam wyglądają, zresztą są tam razem z astrami :wink:
Też muszę się wziąć za przesadzanie :roll: koncepcje się zmieniają a rośliny wędrują :;230

Muszę zobaczyć, w której szkółce mają Heritage, oprócz niej mam zamiar kupić jeszcze jedną polecaną przez Ciebie różyczkę :wink: już ją nawet namierzyłam, trzeba tylko zamówienie złożyć :D

Lilia Landini to moja ulubienica, niestety pomimo tego, że sadziłam ją kilka razy to tylko raz kwitnie a później zanika, może wymarzła?

Imponujące plony ;:215 , chciałoby się poskubać z krzaczka :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Alu piękne foteczki ogólne ;:167
Ciemnooka lilia cudna ;:333 już zapisuję sobie jej nazwę. Muszę na wiosnę koniecznie dokupić chociaż jeszcze kilka cebul tych piękności ;:108
U nas też okropna susza. Nie mam już siły i czasu na podlewanie. Dzisiaj tylko pokropiło i na tym koniec... zamiast w weekend odpoczywać, to będę znów latać z konewką :( A tutaj zebrało się kilkadziesiąt cebul do posadzenia i czeka mnie kolejne przesadzanie róż ;:131
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu piękne widoki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Wrzesień jak na razie bardzo dobrze nas traktuje i pogoda wprost wymarzona, no tylko mogłoby trochę popadać, bo sucho nadal. Cieplej niż w sierpniu, ale dobrze, bo trzeba jeszcze się nagrzać na te jesienno-zimowe miesiące... Korzystajmy z dobrej pogody jeśli możemy (tzn. szalejmy w ogródkach ile wejdzie :D ). Już nawet lekko zmodernizowałam drugą rabatę, nawet pogoda mi pomogła, bo trochę popadało jednej nocy, a że ja mądra kopałam w deszczu, to na drugi dzień dopadła mnie gorączka, oczywiście jak na złość na weekend :wink: I jak tu nie denerwować się na lekką złośliwość losu? :wink:
A dzisiaj ponownie ruszyła przetwórnia owoców - sok aroniowo-jabłkowy i dżem jeżynowo-jabłkowy trzeba było zrobić. Własne owoce, to szkoda żeby zmarnowały się.

Madziu lilie powinny dać sobie spokojnie radę pod taki zabezpieczeniem, w gruncie rzeczy bardziej groźne dla nich są nornice i majowy mróz.

Jolu, cynie zawsze wysiewamy wprost do gruntu, to już taka nasza wspólna tradycja z mamą, obie musimy razem wysiewać te rządki (wiesz żeby ładnie wyrosły jak co roku) :wink: Astry kiedyś też mieliśmy z cyniami na jednej rabacie, bardzo ładnie to wyglądało, ale od kilku sezonów astry u nas nie dają sobie rady. A jedne i drugie idealnie komponują się z rabatkami warzywnymi. Może Landini zjada nornica? Jako początkująca liliomaniaczka pierwsze lilie posadziłam bez koszyczka i już kwitnienia w drugim roku nie zobaczyłam, jedynie resztki łusek po liliach.

Dorotko jest kilka takich ciemnych piękności, na rabatach fantastycznie prezentują się, a jeszcze obok jaśniejszej rośliny. Susza niestety daje się we znaki moim różom, wiele zmarniało teraz, nie wypuściło nowych pędów z kwiatami, a pod W. Szekspirem miałam ogromne pęknięcie gleby i korzenie niemal na wierzchu. A najgorsze, że nie mam czym podlewać, bo sąsiedzi wokół nie czyszczą przynależnego do naszych działek rowu melioracyjnego i do nas woda nie dochodzi i teraz mamy pusty suchy rów :twisted:

Dorotko DTJ_1 ależ dziękuję Ci bardzo, ale u Ciebie też ejst przecież pięknie i kolorowo, u mnie niestety susza eliminuje kolejne kolory (tzn. kwiaty).

Citronella
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Scarlet Delight
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę zabuszowane wejście w głąb rabat i Flore Pleno
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Alusia fajnie kolorowo u Ciebie :D
Lilie cudne, a Anabelka wygląda tak, jakby susza jej w ogóle nie ruszała (moje wyglądają okropnie :evil: )
Swoje lilie sadziłam bez koszyczków, więc może rzeczywiście nornice zjadły...
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

;:oj cudna hortensja, ogromne kuliste kwiatostany. Nie mogę się na nią napatrzeć :)
Nie posadziłam swoich lilii w koszyczkach...no to pewnie w przyszłym roku będę sobie na kwiaty mogła ;:224 ;:223
Czy takie koszyczki są gdzieś do kupienia, czy można coś samemu sklecić?
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, nornice mogą, ale niekoniecznie muszą zjadać nasze lilie, no ale jak nie wyrasta w kolejnym sezonie to zawsze podejrzenie pada na tego gryzonia. Kiedyś kupiłam kawał siatki, takiej drobnej, ale za marudna praca przycinanie jej, potem skręcanie drutem na kształt koszyczka, więc zrezygnowałam z tej zabawy i wolę kupić gotowe koszyczki (Dorotko, takie zielone plastikowe koszyczki do sadzenia cebulek, pytaj w ogrodniczych, są różne rozmiary). Raz posadziłam dwie lilie do plastikowego pojemnika po brzoskwiniach, w następnym roku szukając lilii znalazłam jedynie pogryziony ów pojemnik :wink: Koszyczki nie mogą być za miękkie na gryzoniowe zęby :wink:
Hortensje najładniej wyglądają te pod altanką, lepiej rosną, bo mają korzenie w cieniu (gleba bardziej wilgotna), no i to nowsze sadzonki, jeszcze nie zagęszczone, a ta największa niestety zmarniała w tym roku z powodu suszy i chyba wieku :wink: Muszę ją wiosną przerzedzić.
Pogrzebałam w starych galeriach i spójrzcie jak przed laty prezentowała się hortensja, no i świerk ;)
Obrazek

A teraz obecny wygląd (zdjęcie i tak nie oddaje wielkości krzewu)
Obrazek

Może wróćmy do fotek ze środka lata, dzisiaj dla odmiany łąka kwietna Amelki, wybrała sobie w sklepie taką mieszankę kwiatów, więc wysiałyśmy ze dwa małe rządki, w głębi duszy łudząc się, żeby chociaż nagietki z tego wyrosły i zakwitły (bo zawsze kwiatki z takich mieszanek nie wytrzymywały wilgoci i padały). A w tym roku takie miłe zaskoczenie, stworzyła się prawdziwa łączka długo i obficie kwitnąca :D Tylko większą radochę z tych chabrów ja miałam ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzisz jakie zaskoczenie, świetny pomysł ;:333 i jakie plony, kolorowa łąka - fajnie się prezentuje. Hortensja ;:oj ile już u Ciebie siedzi.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Hortensja po prostu przepiękna...brak mi słów ;:oj ;:oj
Co to za odmiana?
A łączka kwiatowa mistrzowska. Te cudowne kolorki ;:167 aż serducho rośnie na takie widoczki.
Koszyczków poszukam, będą jak znalazł na przyszłą wiosnę ;:108
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Aluś hortensja ogromniasta :shock: pięknie wygląda :D
Łączka Amelkowa superaśna, fajnie się u Was te kwiatki komponują z resztą rabaty :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie ;:7

Drogie dziewczyny, Dorotki i Jolu :wink: , odpowiem może hurtem. Hortensja, Annabelle, rośnie u nas chyba z 10 lat, nawet nie pamiętam. Kupiona jako mała, ładna sadzonka, która z roku na rok (zapewne ze względu na lekką glebę) powiększała swoje rozmiary coraz bardziej. Teraz zagęściła się za mocno i na środku źle jej się rośnie, trzeba będzie pousuwać trochę wyschniętych korzeni i pędów, które pewnie będą zalegać po tym sezonie. Ale to melodia wiosenna.

Wczoraj i dzisiaj przesadzałam lilie - Scarlet Delight, Henry`ego i Lady Alice, ale byłam zdziwiona jak zobaczyłam rozmiary tych cebulek, tak się rozrosły, że nie mogłam wyjąć z dotychczasowych osłonek. Mam nadzieję, że więcej miejsca w glebie poskutkuje lepszym kwitnieniem :D

Co prawda jeszcze nie dokończyłam róż i lilii pokazywać, ale to się nadrobi, dzisiaj kolej na moją skromną kolekcję dalii, oj ubyło mi sporo fajnych odmian :cry:
Obrazek

Miała być Babylon Bronze, jak widać pomyłka "niewielka" :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

" Skromna kolekcja dalii " ;:306 ładna mi skromna. Jest ;:215 ;:215
Dalie ubóstwiam u mnie dosyć ładnie rosną i nie mam z nimi żadnych problemów, no może poza tym, że trzeba je trochę podpierać bo pod ciężarem kwiatów lubią się pokładać. Miałam je przez wiele lat, później kilka lat przerwy a teraz moje zauroczenie znów powróciło. Już planuję na wiosnę zakup różowej ślicznotki. Mam tylko problem z miejscem i będę musiała mocno ;:24 gdzie upchnąć chociaż jeszcze ze dwie :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Alutka, jak oglądam te Twoje kwiaty, to zastanawiam się ile metrów ma działka ?
Kurcze... jak Ty to wszystko sadzisz... pokazujesz dużo, a tłoku nie widzę... :wink:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Piękna fotka pierwsza,dalie u mnie jeszcze kwitną ;:333
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Alusia mamy Mistrzostwo Świata ;:138 ;:304
Skromna kolekcja dalii, to pojechałaś teraz :;230 :;230 :;230
Kolekcja jak najbardziej, ale do skromności to jej daleko ;:224
Super, wypasione i pięknie kwitnące okazy ;:215
Masz jakiś sposób na oznaczanie ich podczas przechowywania? Kombinuję, jak to zrobić, żeby wiosną wiedzieć co z czego wyrośnie ;:306
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”