Rabatki Konstantego w podwórkowym ogródku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I ja się przyłączam do zachwytów nad ławeczką :D
Taka będzie pasować do Twojego Tajemniczego Ogrodu :)
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Ewka, bardzo ładna będzie ta ławeczka- taka klimatyczna :wink:
Mam nadzieję, że wkrótce spełnią się Twoje marzenia na Tajemniczy ogród... :roll:
Fajne koszyczki na cebulkowe zakupiłaś.
Miłego dnia
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Witam serdecznie.
Tess,Ewo-Ogis,Ewo-Evluk,Marto, Jadziu- moja ławeczka prawdopodobnie mniejsza trochę będzie,ale nogi ma mieć identyczne jak ta wzorcowa.Szkoda,że tu nie mam balkonu,bo mogłaby czasem tam stać.Tę pokazaną dziś odrzuciłam, wydawała mi się mniej solidna.Na zdjęciu jest syn jednej ze studentek, który czasem był z nami na inwentaryzacji pomiarowej.O odrost takiej róży chcę poprosić w klasztorze.Widzę go na ścianie koło ławeczki.A z drugiej strony ta biała od Olgi,jedna się przyjęła na pewno,inne zobaczymy.Ale to wszystko plany, plany,plany....
Plany na dziś;przesadzenie dużej agawy,u Cynki stała sobie na brukowanym podjeździe to mogła doniczkę mieć białą,a w podwórkowym upaćkana czarną ziemią wygląda fatalnie.Z daleka nowa doniczka może uchodzić za ceramiczną.Musi być lekka,bo sama agawa swoje waży,a trzeba przenosić na zimę.Posadzenie na obrzeżach dąbrówki od koleżanki z pracy,to co zostanie mi po posadzeniu u pradziadka.Porządkowanie kolejnych grobów na innym niż wczoraj cmentarzu.

Ewo-Evluk-Koszyczki na cebule wydają mi się dość solidne,a przy tym po bardzo umiarkowanej cenie.A z wątku Hanki 55 dowiedziałam się,że piękny różowy chwast jaki poświęcałyśmy w bukiecie na Srebrnej Górze to mydlnica lekarska.
Elżbieto-cesarską widziałam o 1/3 droższą niż Ty,nie kupię na pewno.
Izabell-Na nakolanniki wpadłam jak je zobaczyłam,dobra rzecz,polecam.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo, ławeczka zapowiada się swietnie, róża którą pokazałaś na zdjęciu też bardzo mi się podoba. Rozmyślam jak Ci dostarczyć wielka kępę szałwii dwukolorowej, łącznie z wypadem na dzień do Krakowa. Zajrzyj do mnie i spójrz na zdjęcie Kaji i Filipa :D .
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ewo ile zmian u Ciebie... fuksja pięknie kwitnie... ławeczka bajerancka... nie będziesz musiała na pieńku :) I przyjemnie będzie wypić herbatkę malinową w podwórkowym.
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie. Dzisiejszy plan ogrodowy wykonany nawet ponad plan,przesadziłam dużą agawę,zasadziłam kupione w sklepie firmowym Polanu pomarańczowego irysa bródkowego oraz irysy pumilla cherry i little saphire na rabatce z innymi irysami,zrobiłam obwódkę dąbrówkową kolejnej grządki.Jest to część obwódki,a ponieważ dąbrówki się rozrastają to będzie z czego uzupełnić na kolejne dwa i pól boku.
Bogusiu-do Krakowa najserdeczniej z Kostkiem zapraszamy.Dwukolorową szałwię dostałam od Fridy,ładnie się przyjęła, a trójbarwną i omszoną kupiłam.Dużej kępy nie miałabym gdzie wsadzić,bo słonecznych rabatek mam mało. :cry: Zdjęcie zwierzaków znakomite,gratulacje.
Byłam dziś w ogrodach Łuccy koło Błoń(mają dwa oddziały) i od godziny jestem przeszczęśliwą posiadaczką języczki tanguckiej(ligularia tangutica), liście ma bardziej podobne do selera,tojadu i ostróżki jak do swej siostry języczki pomarańczowej,ale kwitnąć będzie tuż tuż i także na żółto.Naturalnie kocha klimaty Podwórkowego czyli cień i półcień, osiąga wysokość metra,a kwitnie koniec sierpnia/wrzesień.Pytałam o języczkę Przewalskiego, miewają ale na wiosnę. :cry: :cry: Wpadła mi też do siatki niewielka acz dużej urody miodunka kropkowana(pstra)Pulmonaria saccharata o zaokrąglonych listeczkach.Ma pięknie na różowo kwitnąć.Z etykiety wypełnionej po holendersku, niemiecku,angielsku,francusku i włosku wynika,że ma zastosowanie jako roślina lecznicza i w kuchni.Chyba ślimaki to też wyczytały bo nadkąsiły.
Lisko-jeszcze poczekajmy jeszcze się nie śpieszmy do realizacji ławeczki nie dojdzie pewnie tak szybko,mogę ją dostać np. dopiero na urodziny albo jeszcze później-na imieniny,brat raczej będzie dążył do zrobienia mi ławki całkiem nowej,a nie do odświeżenia istniejącej.Jakieś deski przygotowywał, jakiś klej zamawiał.Jest perfekcjonistą.Jak padnie pytanie czy może być niebieska?zielona?zabejcowana na......?to będę wiedziała,że to już niedługo.Na razie nawet i na pieńku nie mam czasu przysiąść. JEST MI ZA CIEPŁO.Powietrze stoi.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ewuniu języczkę przewalskiego kupiłam w lecie mam małą kępkę . Ciekawa jestem tej tanguckiej . Te listki które nie wiedziałam do kogo nalezą pamiętasz . To chyba ciemiernik dzisiaj się im dobrze przyjżałam . A ten przepisik na sałatkę pomidorową bardzo bym prosiła .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu-chcę zobaczyć program p. Jaworowicz, jest tym razem dość ważny dla mnie.Jutro raniutko posadzę tę drugą języczkę i zrobię im razem zdjęcie.Dodam,że była nieoczekiwanie tania(7.50)
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Ewo trochę czasu poświęciłam na spacerek w "Twoim"ogródku.
Prześledziłam jego powstawanie. Wykonałaś WIELKĄ robotę :!: :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Olu.Miło mi Cię gościć w Podwórkowym w ten piękny i zapowiadający się na słoneczny dzień.Podobno pod wieczór można spodziewać się gwałtownych burz.
Dziś chciałam pokazać jak obiecałam obie języczki, zdumiewam się,że to krewne.
Agawa zyskała na przesadzeniu do nowej donicy.
Kwitnie mi mieczyk Madame de Paris na razie jeden i acidantera.
Dwubarwna hortensja kończy kwitnienie, różowa w pełni rozkwitu-tyle radości za dychę!Posypałam ją polecanym przez Bogusię 2 nawozem "Hortensja Niebieska" na razie nie widać zmian.Kiedyś obie będą duże,co tam obie,ta od Cynki też już się przyjęła.Wszystkie trzy będą krzakami.
Zamówiłam u sąsiada pana Tadka wózek,taki który można przyczepić do roweru,a można i ciągnąć w ręce.Jeszcze podlewałam gdy zaproponował koła,pneumatyczne, dość duże,żeby lekko się prowadziło.Powoli zgromadzi inne części.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

A czy tam w siatce przy języczce wystaje jeszcze jakaś miodunka :?: :?:
Szalejesz z tymi nasadzeniami :!: :!: :!:

A ta piękna słoneczna pogoda już mi bokiem wychodzi , najgorsze te upały :oops: - tak wyglądam :!:
A przed wyjazdem chciałam jeszcze tyle zrobić a z domu nie chce się wychodzić.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu-tak nabyłam malutką zjedzoną przez ślimaki miodunkę,ale odbije na pewno.Upał może i byłby do akceptacji,ale mamy dodatkowo smog i jeszcze remont ważnego rozjazdu tramwajowego wraz z komunikacją zastępczą częściowo po innej trasie.
Motywy roślinne.

Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Witaj Ewuniu . Mam języczkę przewalskiego . U mnie ona już przekwitła miała żółte kwiaty . Miłego weekendu i Dzięki jeszcze raz za przepisik .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

Ewa - co jest na pierwszym, czarno-białym zdjęciu?

Szalenie mi się ta fotka podoba.
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kocinko-Jest to okno klatki schodowej o poranku.Godzina cieni jeszcze.Za oknem jest roślina sąsiadki.
Mieczyka mam na razie jednego,długo wyczekiwanego.Daleko mu do Waszych.Rabatka była kiepsko przygotowana,tam są tony korzeni do wybrania. Wszystko jeszcze przede mną.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”