Witajcie. Dzisiejszy plan ogrodowy wykonany nawet ponad plan,przesadziłam dużą
agawę,zasadziłam kupione w sklepie firmowym Polanu
pomarańczowego irysa bródkowego oraz
irysy pumilla cherry i little saphire na rabatce z innymi irysami,zrobiłam obwódkę dąbrówkową kolejnej grządki.Jest to część obwódki,a ponieważ dąbrówki się rozrastają to będzie z czego uzupełnić na kolejne dwa i pól boku.
Bogusiu-do Krakowa najserdeczniej z Kostkiem zapraszamy.Dwukolorową szałwię dostałam od
Fridy,ładnie się przyjęła, a trójbarwną i omszoną kupiłam.Dużej kępy nie miałabym gdzie wsadzić,bo słonecznych rabatek mam mało.

Zdjęcie zwierzaków znakomite,gratulacje.
Byłam dziś w ogrodach Łuccy koło Błoń(mają dwa oddziały) i od godziny jestem przeszczęśliwą posiadaczką
języczki tanguckiej(ligularia tangutica), liście ma bardziej podobne do selera,tojadu i ostróżki jak do swej siostry języczki pomarańczowej,ale kwitnąć będzie tuż tuż i także na żółto.Naturalnie kocha klimaty Podwórkowego czyli cień i półcień, osiąga wysokość metra,a kwitnie koniec sierpnia/wrzesień.Pytałam o języczkę Przewalskiego, miewają ale na wiosnę.

Wpadła mi też do siatki niewielka acz dużej urody
miodunka kropkowana(pstra)
Pulmonaria saccharata o zaokrąglonych listeczkach.Ma pięknie na różowo kwitnąć.Z etykiety wypełnionej po holendersku, niemiecku,angielsku,francusku i włosku wynika,że ma zastosowanie jako roślina lecznicza i w kuchni.Chyba ślimaki to też wyczytały bo nadkąsiły.
Lisko-jeszcze poczekajmy jeszcze się nie śpieszmy do realizacji ławeczki nie dojdzie pewnie tak szybko,mogę ją dostać np. dopiero na urodziny albo jeszcze później-na imieniny,brat raczej będzie dążył do zrobienia mi ławki całkiem nowej,a nie do odświeżenia istniejącej.Jakieś deski przygotowywał, jakiś klej zamawiał.Jest perfekcjonistą.Jak padnie pytanie czy może być niebieska?zielona?zabejcowana na......?to będę wiedziała,że to już niedługo.Na razie nawet i na pieńku nie mam czasu przysiąść. JEST MI ZA CIEPŁO.Powietrze stoi.