Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Post »

Sylwiat- na pewno się wproszę na oglądanie na żywo całej kolekcji ;) Tylko to, chyba dopiero po 9 czerwca... W Biedronkach już byłam, ale na razie falków nie ma. Idę znów jutro, bo ostatnio 2 dni przed terminem były.

A dziś pożyczyłam i aparat, równocześnie przesadziłam 2 z 3 reanimków <wszystkie 3 od Pauli> do podłoża. Jeden był przesadzony wcześniej, w poprzednią sobotę, bodajże. :)

Zatem najpierw moje szpitalniane. W najlepszej formie był "Niiespodzianek". Ma 4, ok.10 cm korzonki, po moczeniu w kamieniach, po 3 tygodniach, odzyskał turgor w liściach. Wsadzony do normalnej kory, liście brudne po oprysku na wełnowce:

Obrazek

Chorowitek, nr 2. Brunon <biały z brązową warżką>. Troszku w gorszym stanie, miał 4 listki, w tym 2 pomarszczone. Jeden z nich usechł. Ale...drugi, choć pomarszczony, zesztywniał, a dwa młodziutkie listeczki ładnie rosną. Ma jeden 10cm korzonek oraz 4 króciutkie i młodziutkie. Wsadzony do kory + warstwa wierzchnia spagnum.

Obrazek

Ostatni reanimek <róż w paski>, w najgorszym stanie, bo nie ma nowych korzonków, a 3 stare są krótkie i zaczynają zasychać. W tym tygodniu zaczęły mu omdlewać liście. Wsadziłam go do samego, wilgotnego spagnum. I założyłam worek foliowy dla zwiększenia wilgoci.

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz radośniejsze wieści z moich parapetów. Najpierw miltonia. Na pierwszej fotce ukruszony pędzik, który rośnie. Druga fotka...to drugi, wydłużający się ładnie pędzik, już widać zalążki 4 pączków:

Obrazek

Obrazek

pH.peloric tęczowy, kwitnie na dwóch pędzikach. Jeden - z przedłużonego pierwszego oczka oraz stary pęd kwitnący od zimy:

Obrazek

"Bielik" na przedłużeniu, już otworzył 4 kwiatuszki, drugie przedłużenie też rośnie:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nelka, już w pełni rozkwitu... nadal zachwyca mnie kwiatami i zapachem. Polecam Początkującym, to prosta w "obsłudze" cambria. Myślę, że nie będzie ona moją ostatnią cambrią <mam jeszcze sadzonkę fioletowej cambrii do Gogi>:

Obrazek

I kwiat na zbliżeniu. Bardzo mi przypomina miltonię, nawet podobnie pachnie:

Obrazek

I...Equetris. Po lewej stronie łodyżki jest 5 kwiatuszków otwartych, po prawej stronie - 4 kwiatki, dziś zaczyna się otwierać 10 pączuszek :tan Ciężko jest uchwycić wszystkie kwiatuszki razem, ale może się ich Doliczycie:

Obrazek

Jutro postaram się obfocić "działkowe" storczyki.
parapetowce
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Efekty reanimacji godne podziwu,odżyły dwa to trzeci także puści korzonki,widać,że chce żyć.
Gdy widzę Miltonię robi mi się smutno na ,niestety już tylko,wspomnienie kwiatów mojej Miltonii.
Cambria pięknie prowadzona "na okrągło",gdy jeszcze urośnie będzie ładny wianuszek a Eqestris...miodzio.

Same sukcesy,Justynko ;:1
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ale piękne storczyki :)). oczywiście najcudniejszy equestris. Mój zaczął zrzucać kwiaty i pąki, odkąd został wlączony kaloryfer.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku- oby się udało z reanimkami...bo mam ochotę na kolejne falki z przeceny ;:224 A co do miltonii...nawet się nie Obejrzysz, jak urosną i dojrzeją nowe psby, a wtedy kolejny raz kwiaty oglądać. ;:108

Dusiu- zazdroszczę włączonego kaloryfera ;:108 U mnie ziąb, storczyki się cieszą wilgocią i chłodem, a ja... marznę ;:224

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam znów jutro ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
Kaja-gr
200p
200p
Od: 24 kwie 2010, o 01:00
Kontakt:

Post »

śliczne kwiatuszki na equestrisie :)

życzę powodzenia z reanimkami :)
Pozdrawiam, Kaja

Moje storczyki :)
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Reanimki wyglądają całkiem nie żle ;:108 A eqestris Boski - lubię te jego malusie kwiatuszki. ;:224 ;:196 Czekam na relację z działki ;:65 ;:3
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaja- piękny Equetris mi się udał. Ale w kwitnieniu mu troszku pomogłam, obcięłam pędzik "sklepowy", żeby się roślinka wzmocniła. Widać, to było dobre posunięcie. Przed reanimkami jeszcze długa droga do powrotu do zdrowia, ale myślę, że się uda ;:108

Aniu- Wiesz...Ilocos alba, jak ulał by mi pasował. Może się uda go gdzieś kupić. A wtedy, oba posadzę do jednej większej doniczki, będę mieć dwukolorową kompozycję z przewagą bieli ;:224

Dziś, fotorelacja z działki. Miałam mało czasu, dlatego tylko 3 katlejaste załapały się na zdjęcia.

Oto SLC. Schecherazade, najmniejsza z moich katlejastych. Liście mają ok. 7-10cm, rośnie jej ok. 5 młodych psb, korzonki też rosną. Sprawdził się sposób wsadzenia jej do koszyczka plastikowego:

Obrazek

Tu, widok z boku na maleńkie 2 psby, które cieszą oko, choć mają z 5mm:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Następna, to C. Sonia ALtenburgxEnid. Będzie biała, z amarantową warżką. Większa od poprzednio prezentowanej. Rosną jej 2 nowe psb i korzonki także.

Obrazek

I od góry:

Obrazek

Oraz, moja hybryda marketowa, również odżyła, po wsadzeniu do koszyczka, zwłaszcza korzonki rosną w tempie bardzo szybkim.

Obrazek

A teraz lekcja poglądowa. Koszyczek z boku, na dnie widać warstwę keramzytu, potem grubą korę i... korzonek wychodzący z koszyczka, z którego bardzo się cieszę :tan

Obrazek
parapetowce
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładne masz te katlejaste. Jak często podlewasz je w tym koszyku.?
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joane- jak były w domu, to moczyłam je raz w tygodniu. Gdy je wywiozłam, zaczęło padać, podlewałam je z konewki, dwa razy - czyli przy tej pogodzie- też wyszło mi raz w tygodniu. Ale jak będzie upał, to pewnie częściej trzeba będzie je podlać.
parapetowce
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

A le piekne, wyrośnięte Cattleye :).
Awatar użytkownika
sylwiat26
50p
50p
Od: 5 sty 2010, o 16:14

Post »

Fajnie że "choruszki " ożyły,bo z mojego nic nie bedzie odpadł mu ten kawałek liścia który miał i ten nowy korzonek.Ja też jutro zaglądne do biedronki bo w niedziele zamknięta. ;:224
Pozdrawiam Sylwia;)
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Widzę że kolekcja się powiększyła i to dużo :) fajnie że reanimacje się powiodły :) no i oczywiście kwitnienia masz wspaniałe ten biały mnie wprost urzekł jest niesamowity :)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”