Ogródek Magdy :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Madziu, tak u Ciebie swojsko i przytulnie, że zasiedziałam sie na dobre... Szczerze mówiąc, niezłe wejscie do wątku - kalina Roseum, a potem napięcierośnie :-) Ja też uwielbiam tę odmianę, ale wiesz, ona wcale nie jest taka nijaka po przekwitnięciu, tylko na to trzeba czasu, aby porządnie urosła - pięknie się przebarwia jesienią. Bukszpan podziwiam, moich na razie nie formuję, bo chybabym je zrównała z ziemią :-)

A Twoje cztery łapy to sama słodycz!
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Ja też myślę, że rozchodnik się spokojnie przyjmie... ja gdzie rzucę kawałek niechcący to mi wyrasta :? jedyne co bym zrobiła to obcięła kwiatostan :wink: łatwiej będzie mu się ukorzenić :wink:
magdala

Post »

cilla77 pisze:Witaj Madziuniu! :D Co do Anabelle to wszystko w porządku - u mnie też nabrała brązów .A co do rozchodników - ja dzielę i rozmnażam zawsze jesienią i jest ok! Wtykaj do ziemii i za dużo się nie przejmuj! :wink:
Kasiu :D -dziękuję , uspokoiłaś mnie (w końcu kto może wiedzieć więcej o Anabelle ...),
bo już myślałam ,że po tym pięknym kwitnieniu coś ją "trafiło".
"Wtykanie " też mam od Ciebie : jak wtyknęłam w czerwcu wierzchołki pędowe hortensji ,
to ani na chwilkę nie klapnęły, a teraz urosły ,przybyło im liści ...A "wtyknęłam" naprawdę byle gdzie :roll:
Wygląda na to,że będę miała 8 nowych roślin !!

Alu -Snowflake :D -faktycznie ,lepiej byłoby uciąć kwiaty tym rozchodnikom...
Ale rozumiesz -potrzebne były do zdjęcia :wink:

100krotko :D Witam Cię serdecznie! Oj, z tą Kaliną to nie jestem pewna ,ale właśnie nie pamiętam
,żebym widziała ją z tym słynnym jesiennym przebarwieniem....
Może to inna odmiana?? Moja to taka ,co nie zawiązuje koralowych owoców (żadnych owoców).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ponieważ zbliża się nieuchronnie czas podsumowań (koniec roku :roll: ),
postanowiłam zrobić takie oto zestawienie: mój tzw. widoczek sztandarowy (na pewno każdy taki ma )
Pierwsze zdjęcie to znane Wam już "jesienne porządki " ,a następne to obrazki
tego samego miejsca w różnych fazach rozkwitu...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I to wszystko zaledwie w ciągu 3 miesięcy...Niby to taka analogia do ludzkiego życia:
wiosna ,jesień....ale czemu my po takiej zimie nie budzimy się na nowo młodzi ,piękni ,odrodzeni ?
Tylko jacyś tacy starsi :roll:

Magda.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Magda koleusy można przezimować. Pobierz sadzonkę wierzchołkową,
w słoiku w wodzie już po tygodniu zacznie wypuszczać korzonki.
Ja swoje trzymam na oknie w pracy, koleżanki także.
Od kilku lat wymieniamy się wiosną "szczepkami" z przetrzymanych tak roślin. :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 00:34

Post »

Witaj Magduś Faktycznie dopiero jak się porówna te wszystkie widoczki widać jak się zmienia ogród na przełomie sezonu. Niby jesienią też fajnie, ale jakieś wszystko przygięte i zbrązowiałe i chyba trzeba czekać, aż zakwitnie do wiosny. Chociaż jesień jest też dobrą porą roku. Zapachy są niesamowicie intensywne i te liście złociste :)) Eh rozmarzyłam się...
Po wizycie u Ciebie przypomniałam sobie o cięciu bukszpanów. Może swoje też ciachnę jeszcze minimalnie. Sposób na rozmnażanie krzaczastych ciekawy - trzeba wypróbować.
Awatar użytkownika
orinoko01
200p
200p
Od: 21 cze 2009, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Magdo słonecznie!!
Od rana oglądam stronka po stronce Twój ogród...no i jestem zaskoczony jego pięknem. Subtelna kolorystyka, ciekawe kompozycje, bardzo ładnie dobrane rośliny a do tego robisz świetne zdjęcia. Gratuluje.
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No niestety wszystko w ogół nas się zmienia... nasze ogrody też... ale może jakby ciągle kwitło wszystko i to samo to by nam się znudziły :wink: i nie wiem czemu zawsze jak oglądam Twój ogródek to wydaje mi się taki nie polski tylko europejski :lol:
magdala

Post »

snowflake pisze:No niestety wszystko na ogół w nas się zmienia... nasze ogrody też... ale może jakby ciągle kwitło wszystko i to samo to by nam się znudziły :wink: i nie wiem czemu zawsze jak oglądam Twój ogródek to wydaje mi się taki nie polski tylko europejski :lol:
Oj, ja to bym się wcale nie znudziła ,gdybym tak została już do końca życia np. 35-latką ;:112

A z tą Europą to bardzo mnie zaskoczyłaś ..... :roll: :?

Orinoko :D bardzo dziękuję za wizytę i miłe słowa :D :D

Elsi :D no, miałam nadzieję ,że ktoś to mi podpowie !! Czyli można Coleusa zachować do przyszłego roku :D
Bardzo Ci dziękuję!

Madziarynko :D Ty to ciągle taka rozmarzona chyba ostatnio jesteś ??Tak trzymać :P

Magda
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale to tak pozytywnie że europejski... bo bardzo mi się elegancki i stylowy wydaje Twój ogród :)
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Magdo
Ładne te twoje widoczki po sprzątaniu :D
A z bukszpanów śliczne kule uformowałaś. Jak ty to robisz?
Ja w tym roku próbowałam zrobić kulę i wyszło mi jajo :;230 :;230 :;230
Rozpoznałam u ciebie swoją roślinkę, której nie znałam - rozchodnik purpurowy :oops:
Pozdrawiam.[/b]
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj Madziu ale tymi fotkami to dajesz mi roboty :lol: nie dość że dzięki Tobie bukszpanowy żywopłocik u mnie rośnie to dzis zakupiłam jeszcze1 sztukę na pinpongową .
Ja zawsze chciałam żeby moje dzieciaczki były już dorosłe - kurcze ale jak one dorosną to ja będę miała ...esiąt lat :evil:
magdala

Post »

maryla-56_56 pisze: A z bukszpanów śliczne kule uformowałaś. Jak ty to robisz?
Ja w tym roku próbowałam zrobić kulę i wyszło mi jajo :;230 :;230 :;230
:D Marylo-miło,że zajrzałaś !
a z bukszpanami nie zawsze uda się tak ,jak się zaplanuje.
No ,chyba ,że tnie się pod szablon ....Ale gdzie by mi się chciało szablony robić.
Ja też mam jedno bukszpanowe jajo :P
Ja zawsze chciałam żeby moje dzieciaczki były już dorosłe - kurcze ale jak one dorosną to ja będę miała ...esiąt lat
Agnieszko :D A mi najbardziej odpowiadają takie dzieciaczki ,co to same wszystko już przy sobie zrobią,
można je zostawić w domu ,usmażą naleśniki itp. ,ale jeszcze nie trzasną drzwiami i nie powiedzą ,że
są dorosłe i ja nie mogę im niczego zakazać.. :roll:

A jak bukszpaniki rosną ? Pewnie dopiero na wiosnę zobaczysz większą różnicę.

Magda.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Takiej idealnej bukszpanowej kuli to jak żyję nie widziałam!
Ja moje też przycinam na kształt kulek - ale to jest amatorszczyzna, a u Ciebie pełen profesjonalizm :lol:
magdala

Post »

amba19 pisze:Takiej idealnej bukszpanowej kuli to jak żyję nie widziałam!
Marysiu :D Oj ,tam zaraz idealna ....
Zdjęcie zrobiłam z jednej strony , a potem przycięłam nisko irysy ,które rosły obok bukszpanu
i wyszło szydło z worka :roll: Na dole takie "bufki" krzywe, ale to się wytnie :wink:

Magda.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Zapachniało wiosną...:-)

Madziu, no właśnie wiem, że to jest płonna kalina i nie zawiązuje owoców - teztaką mam, prawda, że jesienią nie wygląda za ciekawie. Ale to przebarwienie obserwuję corocznie koło jednego domu, gdy jadędo pracy - tam ta kalina ma pewnie z pięć - sześć metrów średnicy korony, jest dość stara i na jesień pięknie sierumieni...może na ten efekt trzeba parę latek poczekać ;-) - bo moja ma liście zniszczone przez mszyce chyba i rzeczywiscie nie zdobi...

Piękne wiosenne zdjecia wkleiłaś, coś mi sie zdaje, że przez najbliższe miesiące będziemy robić inwentaryzacje na dysku i ratować się takimi zdjęciami w oczekiwaniu, aż coś sie znowu zacznie dziać...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”