Witaj MonikoMonia68 pisze:Beatko, piękne masz te irysy

Witaj AniuAniaDS pisze:Gertruda to piękna, klasyczna róża![]()
Będę czekać na jej zdjęcia

I Ty i ja będziemy musiały poczekać na kwiaty, bo sadząc wydłubałam cały torf z korzeni, żeby potem róża nie rosła wstecznie. Niestety przy okazji uszkodziłam trochę korzenie. Różę teraz musiałam przyciąć, bo końce zaczynały żółknąć. Powinna to zrobić od razu, ale było mi szkoda. Musze się nauczyć, że jak coś trzeba przyciąć, to przycinać i nie żałować, bo i tak nie minie

Witaj Aniuanna63 pisze:Witaj Beatko piękne iryski ,ja jakoś nie umiem trafić na te maluchy ,mam tylko jednegoPrzepięknie kwitną Ci szachownice napisz mi proszę w czym tkwi sekret ,ja co roku kupuję i nic mi nie wychodzi z ziemi nie wiem jaki błąd popełniam,sadzę do skrzynki ,może przemarzają
a może za głęboko albo za płytko wsadzam

Może faktycznie wina leży w tym, że sadzisz do skrzynki. U mnie w gruncie tylko w pierwszym roku po posadzeniu gorzej kwitną, staram się nie przesadzać często - szachownice tego nie potrzebują. Jeżeli musisz mieć je w skrzynce, to może obkładaj na zimę skrzynkę styropianem po bokach i od spodu? Może coś pomoże

Przepraszam zaglądających do mojego ogrodu za brak nowych zdjęć. Robię je, ale na wklejanie nie starcza mi już czasu. Jak pisałam wcześniej może w czwartek częściowo uda mi się nadrobić zaległości. Na razie napiszę tylko, że niskie iryski już przekwitły, a zaczęły spektakl wysokie irysy brudkowe. Największą ilość kwiatów ma w tym roku Latin Lover

Poważnie myślę nad powiększeniem rabaty irysowej, ale za nic nie wiem z czego mam zrezygnować: z chodnika, z resztki trawniczka no bo z domu to nie zrezygnuję

Dla host super, ale lubię też róże i irysy, że o liliach nie wspomnę