Ogród Atki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Atki

Post »

Monia68 pisze:Beatko, piękne masz te irysy :D
Witaj Moniko :wit , zaniedbałam haniebnie wątek, ale obiecuję sobie, że w czwartek nadrobię. Wstawię następne zdjęcia.
AniaDS pisze:Gertruda to piękna, klasyczna róża ;:167
Będę czekać na jej zdjęcia ;:65
Witaj Aniu :wit
I Ty i ja będziemy musiały poczekać na kwiaty, bo sadząc wydłubałam cały torf z korzeni, żeby potem róża nie rosła wstecznie. Niestety przy okazji uszkodziłam trochę korzenie. Różę teraz musiałam przyciąć, bo końce zaczynały żółknąć. Powinna to zrobić od razu, ale było mi szkoda. Musze się nauczyć, że jak coś trzeba przyciąć, to przycinać i nie żałować, bo i tak nie minie ;:223
anna63 pisze:Witaj Beatko piękne iryski ,ja jakoś nie umiem trafić na te maluchy ,mam tylko jednego :? Przepięknie kwitną Ci szachownice napisz mi proszę w czym tkwi sekret ,ja co roku kupuję i nic mi nie wychodzi z ziemi nie wiem jaki błąd popełniam,sadzę do skrzynki ,może przemarzają :? a może za głęboko albo za płytko wsadzam :?
Może faktycznie wina leży w tym, że sadzisz do skrzynki. U mnie w gruncie tylko w pierwszym roku po posadzeniu gorzej kwitną, staram się nie przesadzać często - szachownice tego nie potrzebują. Jeżeli musisz mieć je w skrzynce, to może obkładaj na zimę skrzynkę styropianem po bokach i od spodu? Może coś pomoże :)

Przepraszam zaglądających do mojego ogrodu za brak nowych zdjęć. Robię je, ale na wklejanie nie starcza mi już czasu. Jak pisałam wcześniej może w czwartek częściowo uda mi się nadrobić zaległości. Na razie napiszę tylko, że niskie iryski już przekwitły, a zaczęły spektakl wysokie irysy brudkowe. Największą ilość kwiatów ma w tym roku Latin Lover ;:167 - 4 pędykwiatowe :heja
Poważnie myślę nad powiększeniem rabaty irysowej, ale za nic nie wiem z czego mam zrezygnować: z chodnika, z resztki trawniczka no bo z domu to nie zrezygnuję :;230 Drzewa ładnie się rozrastają zabierając słońce z ogrodu.
Dla host super, ale lubię też róże i irysy, że o liliach nie wspomnę :wink: , bo one mogą rosnąć (przynajmniej niektóre w półcieniu).
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwitną irysy wysokie bródkowe
I. Latin Lover
Obrazek

I. Gay Parasol
Obrazek

I. Rococo, za nim I. Mulled Wine
Obrazek

I. Stepping Out
Obrazek

I. NN Rudy
Obrazek

I. Hindenburg
Obrazek

I. Sara Elisabeth
Obrazek

I ostatni z SDB Hi Sailor - myślałam, że już na zawsze odszedł z mojego ogrodu, okazało się, że przeżył ;:167
Obrazek

Opisałam go od razu, bo był jako NN - etykieta się zawieruszyła dość dawno. Niestety, malutki on jest, tylko jedno kłącze, ale będę walczyć :)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Irysy masz zjawiskowe! Też je uwielbiam, ale bez szaleństw! Jeden mi tak szybko zakwitł i przekwitł, że nawet go nie widziałam, wiem tylko, że granatowy :-) Może to przez te upały!
A Twoje! Cudo! Nie wiem które mi sie bardziej podobają, czy te łososiowe, czy te z białymi przegami, czy jeszcze inne.

-- Cz 02 cze 2011 14:49 --

Irysy masz zjawiskowe! Też je uwielbiam, ale bez szaleństw! Jeden mi tak szybko zakwitł i przekwitł, że nawet go nie widziałam, wiem tylko, że granatowy :-) Może to przez te upały!
A Twoje! Cudo! Nie wiem które mi sie bardziej podobają, czy te łososiowe, czy te z białymi przegami, czy jeszcze inne.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Miłko :wit
Cieszę się, że iryski się podobają. Dobrze też, że nie wszyscy szalejemy za takimi samymi roślinami :wink:
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Iryski piękne, a ten ostatni najładniejszy - warto na niego chuchać i dmuchać :D
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Poczekam na jej kwiaty mimo wszystko :wink:
Beatko, piękne irysy, muszę dokupić kika ciekawych odmian, bo na razie mam tylko 3 rodzaje :? .
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ido :wit
Iryski juz powoli przekwitają, coraz mniej kwiatów na nich. Ale nic to :wink: Już za niecały rok będą znowu ;:65
Róża mam nadzieję, że dobrze będzie rosła, a wolałam torf usunąć od razu, niż potem się zastanawiać, dlaczego słabo rośnie.
Na razie czekam...
Do ogrody wychodzę z doskoku trochę i z powodu upału i braku czasu.
Oskubałam część przekwitniętych Rh i azalii, niestety upały już trzeci rok z rzędu sprawiają, że szybciej im kwiaty opadaja :roll:
Chociaż w tym roku i tak nie było najgorzej :D
Moja nowa hostowa rabata, efekt pracy ostatnich tygodni. Trzeba było wykopać rośliny, barwinek przenieść do mamy i pomyśleć jak to wszystko zaaranżować
Obrazek

Mam nadzieję, że jak to wszystko się rozrośnie to będzie pięknie :D

Zakwitła mi po kilku latach peonia NN. nie kwitła chyba nie dlatego, że była za glęboko sadzona, tylko stanowisko nie bardzo jej odpowiadało.
W zeszłym i w tym roku przycięłąm po kwitnieniu forsycję, dostała więcej słońca i ...
Obrazek

Może ktoś będzie umiał ją nazwać?
Zakwitł i juz przekwitł irys syb. Red Flare
Obrazek

Jeszcze kwitnie irys syb. Wisley White
Obrazek

I na deser jedna z piękniejszych host z tegorocznych zakupów H. Golden Meadows
Obrazek

Na zdjęciu brakuje rabacie suchego strumyka, teraz już jest i strumyk, i wszystko wysypane korą :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatko, z przyjemnością pospacerowałam po Twoim ogrodzie- zadbanym i bardzo kolorowym :D
Nowa rabata prezentuje się wspaniale!! Irysy piękne!!
Pozdrawiam Cię serdecznie :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
elila
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2009, o 20:05
Kontakt:

Post »

Hej! Hostowa rabata nabiera kształtów ;:108 Zobaczysz w przyszłym roku jak roślinki się rozrosną...będzie pięknie! ;:108 ;:196
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Świetna ta hostowa rabatka. A pomysł na suchy strumyk bardzo oryginalny.
Czy wszystkie roślinki sadzisz w doniczkach? Robisz jakieś dziurki dodatkowe w nich?
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Moniko, dzięki za miłe słowa :D , u Ciebie w ogrodzie też chętnie przebywam :lol:
Elila, też tak myślę :uszy
Lemko, w doniczkach sadzę cebulowe i hosty. Pozostałe rośliny są wolne :wink: Z małymi wyjątkami.

Zakwitła rosa chinensis ;:167 , kupiona na pamiątkę najpiękniejszej wyprawy jaką przeżyłam - zwiedzania ogrodów Anglii.
Co prawda tamtejsze krzewy miały ponad 1.5m wysokości. Moja różyczka musiała zostać na wiosnę mocno przycięta.
Jest piękna z tymi kremowo-różowymi i ciemno różowymi kwiatami
Obrazek

Cudownie pachnąca NN
Obrazek

R. Heritage i lilium martagon
Obrazek
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Beatko, R. chinensis cudna ;:180 , moje marzenie :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A mi bardzo podoba się ta biało żółta różyczka nn. Ma taki pełny środek.
Pozdrawiam Ida
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59

Post »

Beata, suchy strumyk dla mnie BOMBA! ;:63 ;:63 ;:63 Chyba go sobie zmałpuję... ;:224 Skąd wytrzasnęłaś takie płaskie kamienie? :shock: :shock:
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Gdzie człowiek nie wejdzie to jakieś pomysły podpatrzy. ;:63
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”