Cynia, jakobinka (Zinnia) cz.1
Re: Cynie
Z mojego doswiadczenia ,cynie wysiane zbyt wczesnie sa wyciagniete i nie ladne.W tamtym roku robilam rozsade jak zawsze i dla proby wysialam do gruntu na poczatku maja.Na pewnym etapie te wysiane do gruntu przegonily te z rozsady i byly o wiele ladniejsze.Kepy zwarte i nie pokladajace sie.Nie warto robic rozsad.Jezeli chcemy przyspieszyc to mozna wysiac na rozsadnik i przykryc agrowloknina.Szkoda pracy,pikowania i parapetow.Ale każdy musi sie przekonac sam 

Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
[quote="Marcin01988"]Jakiś tydzień temu
[/quote To tak jak ja ale ja trzymam w nie ogrzewanym pomieszczeniu jest tam ok +15 może dlą tego nie spieszą siw z wyjściem z ziemi. 

Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja sie o tym przekonałam w tamtym roku. Siewki szybko urosły (w porównaniu z innymi rozsadami jakie robiłam), powyciagały się, część wygniła i jako marnoty trafiły do gruntu. Pewnie zrobiłam gdzieś błąd, pewnie za wcześnie wysiałam do doniczek i dlatego tak zmarniały. Ale wysiane prosto do gruntu były ok. Tak samo z nagietkami, wysiane do gruntu były ładne, chociaż te z rozsady były równie dobre.cate72 pisze:Z mojego doswiadczenia ,cynie wysiane zbyt wczesnie sa wyciagniete i nie ladne.W tamtym roku robilam rozsade jak zawsze i dla proby wysialam do gruntu na poczatku maja.Na pewnym etapie te wysiane do gruntu przegonily te z rozsady i byly o wiele ladniejsze.Kepy zwarte i nie pokladajace sie.Nie warto robic rozsad.Jezeli chcemy przyspieszyc to mozna wysiac na rozsadnik i przykryc agrowloknina.Szkoda pracy,pikowania i parapetow.Ale każdy musi sie przekonac sam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zgadzam się z cate72, nie warto robić rozsady, a na pewno nie tak wcześnie. Popełniłam ten błąd rok temu, być może w tym roku część nasion wysieję wcześniej w nieogrzewanym inspekcie, ale na pewno większość pójdzie prosto do gruntu.
- Marcin01988
- 500p
- Od: 23 gru 2010, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja tez uważam, że lepsze sa siane prosto do gruntu, a zabawa w pikowanie sie nie opłaca
. Te które posiałem teraz są w skrzynkach balkonowych i chcę jeszcze spróbować się pobawić, taki ostateczny eksperyment a druga partia pójdzie wprost do gruntu
Te wysiane w skrzynce tak już zostaną, nie bedę pikować i przesadzać zobaczymy co z tego wyjdzie 

Moje zaczynają wschodzić. 

Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
- Od: 30 wrz 2013, o 17:39
Ja myślałem, że tylko ja się tak pośpieszyłem z wysiewem, a tutaj widzę, że jest nas więcej. Moje dzisiaj się pokazały.
U mnie coraz więcej ich wschodzi z dnia na dzień pokazują się nowe roślinki.
Stoją w chłodnym pomieszczeniu więc jestem dobrej myśli że się nie wyciągną. 

-
- 100p
U mnie dzisiaj pokazały się 3, ale widzę, że ziemia jest w wielu miejscach jest podniesiona, jutro liczę na kolejne siewki. Po jakim czasie się je pikuje?
Ja siałam od razu w rozsadki po kilka nasionek ale pikuje się zapewne jak wszystkie rośliny gdy będą miały pierwsze listki właściwe.
-
- 100p
Oj
, teraz, gdy wziąłem do ręki opakowanie, po tych nasionach dostałem olśnienia. Moje roślinki to nie cynie, tylko cynie chryzantemowe. Czym, poza wielkością, one się różnią?

- sosna1
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli komuś rosną ładne cynie w gruncie to nie ma sensu robić rozsady. U mnie jednak sianie do gruntu zupełnie nie wychodzi. Przekonałam się o tym już kilka bolesnych razy. Nie będę na razie sprawdzać czy w tym roku mi wyjdzie. Cynie popikowane rosną sobie w domu.