Sukulenty i kaudeksy Ewy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sukulenty i kaudeksy Ewy
C. ampliata zrzuciła kwiaty po przeniesieniu do domu?
A ten "bałwankowaty" wilczomlecz to E. horrida? Moje co jakiś czas tworzą takie przewężenia - myślałam, że to kwestia oświetlenia sezonowego - ale przecież zimą nie rosną - nie wiem czemu...widziałem wiele innych bez takich przewężeń.
A ten "bałwankowaty" wilczomlecz to E. horrida? Moje co jakiś czas tworzą takie przewężenia - myślałam, że to kwestia oświetlenia sezonowego - ale przecież zimą nie rosną - nie wiem czemu...widziałem wiele innych bez takich przewężeń.
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Adenium cały czas pięknie Ci kwitnie
Szkoda że nie masz 2 kwitnącej sztuki to bo można by było pobawić się w pszczołę
a potem wysiewać swoje nasiona 

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Chyba każdy z "posiadaczy" sadzonek Adenium, a szczególnie Ci którzy "uprawiają" roślinkę od nasionka, marzą o jak najszybszym doczekaniu i oglądaniu takich kwiatów na swoich roślinkach. W jakiej wielkości doniczce rośnie Twoje Adenium ? Mam jeszcze pytanie, co to za roślina z kaudexem z lewej strony Adenium w czarnej okrągłej doniczce ? Rośliny z kaudexem bardzo mi się podobają.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- eba
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
Beato, ceropegie trzymam tylko w domu. Nie wiem, co spowodowało takie zachowanie, nie zmieniała miejsca. Wytworzyła 4 pączki, 2 zrzuciła po drodze, te 2 ostatnie utrzymały się najdłużej. Kwitła na dwóch łodygach z trzech, które posiada.
Ta bałwankowa euphorbia to rzeczywiście e. horrida. Nie wiem, czemu się taka robi. Chyba jednak za często podlewam ją w zimie. Może jej w ogóle nie podlewa się w zimie?
Przemku, też żałuję. Ach, gdyby jeszcze były o innych kolorach.... Za parę lat zobaczymy
.
Mieczysławie, sama nie wiem, co to. Gdy ją kupowałam, wiedziałam, ale jak to ja, zgubiłam gdzieś nazwówkę i rośnie sobie nn. Mam ją drugi rok. W tym roku bardzo mnie zaskoczyła, bo rosła w ziemi do tej "obrączki", aż nagle plastikowa doniczka z okrągłej zaczęła się zmieniać w owalną! Okazało się, że pod ziemią jest cała plątanina zgrubiałych korzeni! To co odsłoniłam, to tylko część tej plątaniany, nie chciałam odsłaniać korzeni zbyt gwałtownie, na wiosnę odsłonię kolejną część. Roślinka ładnie się wspina przy pomocy wąsów czepnych, na zdjeciu widać tylko małą jej część, większość poszła bokiem, czego nie widać na zdjęciu. Kiedy zakwitnie, spróbuję ją zidentyfikować.
Ta bałwankowa euphorbia to rzeczywiście e. horrida. Nie wiem, czemu się taka robi. Chyba jednak za często podlewam ją w zimie. Może jej w ogóle nie podlewa się w zimie?
Przemku, też żałuję. Ach, gdyby jeszcze były o innych kolorach.... Za parę lat zobaczymy

Mieczysławie, sama nie wiem, co to. Gdy ją kupowałam, wiedziałam, ale jak to ja, zgubiłam gdzieś nazwówkę i rośnie sobie nn. Mam ją drugi rok. W tym roku bardzo mnie zaskoczyła, bo rosła w ziemi do tej "obrączki", aż nagle plastikowa doniczka z okrągłej zaczęła się zmieniać w owalną! Okazało się, że pod ziemią jest cała plątanina zgrubiałych korzeni! To co odsłoniłam, to tylko część tej plątaniany, nie chciałam odsłaniać korzeni zbyt gwałtownie, na wiosnę odsłonię kolejną część. Roślinka ładnie się wspina przy pomocy wąsów czepnych, na zdjeciu widać tylko małą jej część, większość poszła bokiem, czego nie widać na zdjęciu. Kiedy zakwitnie, spróbuję ją zidentyfikować.

Śmierdzioszki, mają super kwiatuszki.
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Wspaniale prezentujące się i pięknie kwitnące adenium-ładne fotki.Pozdrawiam 

-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewuniu jestem zaszokowana różnorodnością twoich niebanalnych roślin i ich kwitnieniem

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Ewa!
Uwielbiam Twój sukulentowo- kaudeksowy wątek!
I jeszcze te stapeliowate!
Gratulacje.
Uwielbiam Twój sukulentowo- kaudeksowy wątek!
I jeszcze te stapeliowate!
Gratulacje.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Dużo tutaj ciekawych roślin,:)
ale adenium super ci kwitnie,
masz może jakieś inne kolory poza tym różowym?
ale adenium super ci kwitnie,
masz może jakieś inne kolory poza tym różowym?
- eba
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa
.
Marcinie, kwitnące adenium mam tylko to jedno. Mam jeszcze kilka ubiegłorocznych i tegorocznych siewek, pierwsze może zakwitną w przyszłym roku.
Tomku, kiedyś prosiłeś o odniesienie do rozmiarów adenium. Przepraszam, że dopiero teraz spełniam tę prośbę:

Wychodzi na to, że adenium ma tyle samo w obwodzie, co wysokości. To nie wiadomo, czy lepiej przeskoczyć, czy obejść
.
Ponudzę Was jeszcze innymi fotkami:
fockea edulis nadal kwitnie

caralluma eurpaea

Crassulka

Chciałam Wam jeszcze pokazać szaleństwo cissusowe, cissusy kaudyczne puszczają bardzo długie wąsy, które zwiszają się jak firanka. Jeśli taki wąs trafi na glebę, wtedy rozgałęzia się i przejmuje funkcję korzenia.

I na koniec jesienny pajączek:

Marcinie, kwitnące adenium mam tylko to jedno. Mam jeszcze kilka ubiegłorocznych i tegorocznych siewek, pierwsze może zakwitną w przyszłym roku.
Tomku, kiedyś prosiłeś o odniesienie do rozmiarów adenium. Przepraszam, że dopiero teraz spełniam tę prośbę:
Wychodzi na to, że adenium ma tyle samo w obwodzie, co wysokości. To nie wiadomo, czy lepiej przeskoczyć, czy obejść

Ponudzę Was jeszcze innymi fotkami:
fockea edulis nadal kwitnie
caralluma eurpaea
Crassulka
Chciałam Wam jeszcze pokazać szaleństwo cissusowe, cissusy kaudyczne puszczają bardzo długie wąsy, które zwiszają się jak firanka. Jeśli taki wąs trafi na glebę, wtedy rozgałęzia się i przejmuje funkcję korzenia.
I na koniec jesienny pajączek:
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Caralluma eurpaea
- nadal walczę o życie tej od Ciebie - dostała nowe podłoże, jakby jej się trochę polepszyło - nadal słabiutka, ale nie wygląda już jak zupełne truchełko; za to z kopyta ruszyła Caralluma joannis (jeśli to rzeczywiście ona - czekam oczywiście z weryfikacją na kwitnienie) - też przez prawie rok udawała półmartwą, a teraz pod koniec sezonu błyskawicznie przyrosła i zaczęła się rozgałęziać - coś nie mam do tego rodzaju ręki, ale chyba się w końcu z nim "dogadam" 

- eikoden
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Dzięki! no i wspaniały okaz adenium
:
Crassula to chyba marnieriana

Crassula to chyba marnieriana
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Zadziwiłaś mnie dziś pięknem i jakością pokazanych roślin. Jestem pod dużym wrażeniem! 

- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
Ten pajaczek to chyba jakaś czarna wdowa taki kuperek ma duży