Jabłonie: jaka odmianę polecacie ? Cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
darendarski
200p
200p
Od: 24 sie 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jaka odmiana jabłoni ?

Post »

@faniczekolady
Pokazywałem znajomemu sadownikowi (spady) i potwierdził twoją (@faniczekolady) opinię, że to jednak ligol :). Niepokoi mnie to tylko że np. wczorajsze spady (jabłko zniszczone częściowo z miesiąc temu przez sikory/osy) ...jest naprawdę smaczne i nie bardzo twarde.
Ale chyba te uszkodzone ....czy to przez ptaki czy przez owocówkę jabłka dojrzewają i spadają dużo wcześniej ?
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bez urazy dla faniczekolady i Twojego znajomego sadownika, ale wg mnie to ma tyle samo wspólnego z Ligolem co i Antonówka.
A tak właśnie a'propos sadowników: sam się przekonałem, że sadownicy "młodszego" pokolenia nie bardzo mają pojęcie o starych odmianach drzew owocowych. Są oczywiście wyjątki, przed którymi chylę czoło, dla których sadownictwo to nie tylko biznes ale i pasja i ich wiedza w tym zakresie jest przeogromna. Ale wyjątki tylko potwierdzają regułę.
x-a-e

Post »

Nie znam Ananasa Berżenickiego, bo jestem z Dolnego Śląska, a tu jak wiadomo raczej "niemieckojęzyczne" :D odmiany rosły. A odkąd trochę się tematem bawię, to jeszcze sadów w Kongresówce nie miałem okazji penetrować :wink: .
Ale nawet jeśli to Twoje jabłko nie jest Ananasem to zachęcony opisem nie omieszkam zwrócić się do Ciebie o zrazy, tak w okolicach lutego. Jeśli oczywiście nie masz nic przeciwko :roll: .
Awatar użytkownika
faniczekolady
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 20:05

Post »

@astone ;:124
foch XD
mówiłem że to ligol na 99% ,czasem się zdarzają ,,odpały'' a to antonówka wyrośnie z rumieńcem , a to krąselka będzie kwaśna ( w tym roku moje krąselki są naprawde podłe w smaku ) i odmiana wygląda mało podobna do samej siebie ;p
kolekcjoner smaków
Jedrucha
100p
100p
Od: 21 sie 2015, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Caly czas sie zastanawiam jakie kupic odmiany jabloni, wiec za rada tu na forum postanowilem najpierw sprobowac. Znalazlem jakis sklep internetowy gdzie mozna kupic jablka 'eko', wybralem 4 odmiany (Ananas, Kronselka, James G. i Delikates), zaplacilem fortune (ponad 6PLN/kg?) i?
Ja rozumiem, ze o gustach sie nie dyskutuje, ale Kronselka okazala sie byc jak papierowka - w smaku jak niedojzala, w konsystencji jak dojrzala. Ananas ciut lepiej. Owszem oba maja lekko wyczuwalny aromat silniejszy od jablek normalnie dostepnych ale placa za to brakiem soku, jedrnosci no i kwasem. James G. juz duzo lepiej, choc poematu na ten temat bym nie pisal, natomiast Delikates rewelacja.
W sumie dobrze, bo jakbym sie rozczarowal Kronselka 3 lata po kupnie drzewka? ;) Tyle ze jestem w pkcie wyjscia, nadal nie wiem jakie sobie dobrac (a miejsca mam na jakies 3 sztuki na karlowatych podkladkach ;:223 )
Awatar użytkownika
darendarski
200p
200p

Post »

Kilka dni temu spadło zdrowe jabłuszko zagadka przedstawiam fotki do analizy - co to (u licha) za odmiana?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dodam że jabłko jest jeszcze dość twarde bardziej kwaskowe niż słodkie (widać powinno jeszcze sobie poleżeć przed konsumpcją"). Miąższ po przecięciu dość szybko ciemnieje. U mnie chłodno więc może dojrzewać nieco później niż w innych rejonach kraju. Co ciekawe jabłuszka te rumienią się już właściwie od lipca .....
Awatar użytkownika
faniczekolady
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 20:05

Post »

gloster (?)
kolekcjoner smaków
marek69
200p
200p
Od: 8 lip 2008, o 13:39

Post »

Mi to na Freedom-a wygląda.
Pozdrawiam Jarek
Awatar użytkownika
darendarski
200p
200p

Post »

Z freedomem przemawia to że faktycznie na owocach nie pamiętam śladu parcha (bez ochrony) choć na liściach już bym głowy nie dał. Też myślałem o glosterze ale on ma mocno charakterystyczny kształt i żadne z jabłek nie jest takie kwadratowe.
Horta
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 sie 2015, o 08:59

Gala czy Golden...?

Post »

Mam problem z wybraniem drzewka. Kupiłam dwie jabłonie: szampion i rubin na M-26. Potrzebuję jeszcze jednego. Zastanawiam się nad Galą albo Golden Delitious. Podobno lepiej nie kupować późnych odmian jabłoni na M-26? Poradźcie! Dodam, że drzewka są do mini sadu przydomowego (mazowieckie, gleba klasa 3b). W okolicy najbliższej nie ma sadów raczej iglaki..
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09

Post »

Dlaczego niby późne odmiany są złe na M26? Nie spotkałem się z tą tezą.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
x-a-e

Post »

A ja spotkałem się, ale nie aż tak. M26 nie jest np. zalecana dla Elstara, bo za szybko kończy wegetację.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
MIVIBE
200p
200p
Od: 3 cze 2013, o 11:49

Post »

Witam.Darendarski,nie jest to czasem Spartan...

Obrazek

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Kontakt:

Post »

Też myślę że to Spartan. Jabłuszko jest raczej małe, miąższ wcześnie zerwany zielonkawy, dojrzały czysto biały, wpada w róż. Pestka, wielkość i kolor przemawia za tą odmianą.
ania1590
jarekkk
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 sty 2015, o 17:30

Post »

Kształt liści, pokrój gałęzi i zielony kolor miąższu przemawiają za Glosterem. Ma on co prawda bardziej wydłużone owoce ale takie też bywają. Smak powinien wszystko wyjaśnić.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”