Canna - Paciorecznik cz.1
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Canna - Paciorecznik
Rzeczywiście niezłe kolekcje się szykują tego roku! Chyba sie nie obejdzie bez wymian wiosną za rok ;-)
Ja dziś przejeżdżałam obok "Botanika" i nie mogłam się powstrzymać.... kupiłam kolejne: Cleopatrę (z wyłażącymi oczkami) i Salmon pink. Przyjrzałam się kłączom i rzeczywiście to ja musiałam coś namieszać, bo wyraźnie kłącza Striped beauty były takie jak te, co zasadziłam, a Pink futurity były zupełnie inne.
Więc mam:
Wyoming
Striped beauty
Cleopatrę
Salmon pink
President red
Oiseau d'Or
i moją ukochana nieśmiertelną Indicę.
A mi sie wydawało, że wystarczy jak dalie kolekcjonuję ;-)
Ja dziś przejeżdżałam obok "Botanika" i nie mogłam się powstrzymać.... kupiłam kolejne: Cleopatrę (z wyłażącymi oczkami) i Salmon pink. Przyjrzałam się kłączom i rzeczywiście to ja musiałam coś namieszać, bo wyraźnie kłącza Striped beauty były takie jak te, co zasadziłam, a Pink futurity były zupełnie inne.
Więc mam:
Wyoming
Striped beauty
Cleopatrę
Salmon pink
President red
Oiseau d'Or
i moją ukochana nieśmiertelną Indicę.
A mi sie wydawało, że wystarczy jak dalie kolekcjonuję ;-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Już piszę się na wymianę, bo masz takie których nie mam 

Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
To są moje kanny.

Może trochę źle widać, ale chyba wybaczycie.
Mam takie odmiany:
Pretoira
Rosemund Coles
Wyoming, każdej po 2 sztuki
i mam chyba z 40 czerwonej dostałam od znajomej ale nie wiem jaka to nazwa. Jak będą już kwitły to wstawię zdjęcie i powiecie mi co to za kanna.
Anka

Może trochę źle widać, ale chyba wybaczycie.
Mam takie odmiany:
Pretoira
Rosemund Coles
Wyoming, każdej po 2 sztuki
i mam chyba z 40 czerwonej dostałam od znajomej ale nie wiem jaka to nazwa. Jak będą już kwitły to wstawię zdjęcie i powiecie mi co to za kanna.
Anka
Anka
Ogród Anki
Ogród Anki
- takasobie
Nieźle, nieźle! Też chciałabym mieć taką oranżerię! Na razie wszystko stoi w niewykończonym pokoju syna z południowym oknem dachowym, ale w przyszłym roku już nie będę miała gdzie tego trzymać 
Jeśli te czerwone to popularne "indica", to będziesz miał szpaler pięknych zielonych liści z drobnymi, ale uroczymi kwiatami. Ja dopiero w tym roku pokusiłam się na odmiany, a cały czas miałam indica. Miałam piekny ozdobny szpaler i wszyscy mi zazdrościli tak zdrowej plamy zieleni. Teraz też się ich nie pozbedę, bo są niewatpliwą ozdobą ogrodu.

Jeśli te czerwone to popularne "indica", to będziesz miał szpaler pięknych zielonych liści z drobnymi, ale uroczymi kwiatami. Ja dopiero w tym roku pokusiłam się na odmiany, a cały czas miałam indica. Miałam piekny ozdobny szpaler i wszyscy mi zazdrościli tak zdrowej plamy zieleni. Teraz też się ich nie pozbedę, bo są niewatpliwą ozdobą ogrodu.
Miłka
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zaszłam dzisiaj do ogrodniczego tylko popatrzeć co mają nowego...
canna pretoria miała dosyć duże kiełki i żal mi się jej zrobiło, no i oczywiście kupiłam

canna pretoria miała dosyć duże kiełki i żal mi się jej zrobiło, no i oczywiście kupiłam

- takasobie
To ja tak kupowałam dalie w lipcu!

Miłka
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
Miłko trochę zaczyna mnie przerażać ta zachłanność...ciągle mi mało i mało
A to są moje wcześniej podpędzane kanny,jeden listek a tyle radości

Dwa lata temu posadziłam karpy bezpośrednio do gruntu i kwitły pięknie acz skromnie,
taki urok tej odmiany ale może być zielonym tłem dal innych kwitnących roślin.
Może wiecie jaka to odmiana ?

A to są moje wcześniej podpędzane kanny,jeden listek a tyle radości

Dwa lata temu posadziłam karpy bezpośrednio do gruntu i kwitły pięknie acz skromnie,
taki urok tej odmiany ale może być zielonym tłem dal innych kwitnących roślin.
Może wiecie jaka to odmiana ?

- drozd
Ładne masz kanny Aniu. W takich warunkach nic dziwnego,że tak pędzą. Na początek lata będziesz miała kwiaty. Też miałem coś kombinować, bo mam 60 ram okiennych z wymiany i szkoda,że stoją niewykorzystane.
Czy ktoś kupował na All. kannę "Pink Sunburst" ma być podobna do "Durbana" tylko o różowych kwiatwch. Wystawił ją tylko jeden sprzedawca.
Coś zaczyna wyrastać ale nie wygląda mi to na "Pink Sunburst" pewnie znów mnie oszukałi.
Czy ktoś kupował na All. kannę "Pink Sunburst" ma być podobna do "Durbana" tylko o różowych kwiatwch. Wystawił ją tylko jeden sprzedawca.
Coś zaczyna wyrastać ale nie wygląda mi to na "Pink Sunburst" pewnie znów mnie oszukałi.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Janusz ja mam pink 2 szt , jedną po reklamacji i drugą reklamowaną . Obydwie wsadziłem do ziemi , z drugiej coś zaczyna wychodzić , ale jeszcze nie wiadomo co . Pierwsza pomimo fatalnego wyglądu na początku troszkę ożyła w ziemi - może też z niej coś będzie?
- drozd
Elu
To była moja pierwsza odmiana Canna Indica. Było to ponad 25 lat temu. Wszyscy dziwili się skąd takie cudo zdobyłem. Liście tego gatunku są wspaniałe ale kwiaty wycinałem jeszcze w pąkach, by nie szpeciły liści.
Mareczku
Moje właśnie też są dosłane po reklamacji. Jedna parę dni temu wypuściła dwa kiełki ale zieloniutkie a powinny być brązowe, druga jeszcze nie wyrasta o ile w ogóle wyrośnie.
To była moja pierwsza odmiana Canna Indica. Było to ponad 25 lat temu. Wszyscy dziwili się skąd takie cudo zdobyłem. Liście tego gatunku są wspaniałe ale kwiaty wycinałem jeszcze w pąkach, by nie szpeciły liści.
Mareczku
Moje właśnie też są dosłane po reklamacji. Jedna parę dni temu wypuściła dwa kiełki ale zieloniutkie a powinny być brązowe, druga jeszcze nie wyrasta o ile w ogóle wyrośnie.
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Janusz codziennie wystawiasz canny jeszcze tego nie robiłam i nie wiem czy można jutro?
- drozd
Gosiu Dzisiaj do południa było chłodno to tylko otwarzyłem drzwi od garażu by miały swiatło i nie wystawiałem na dwór. Jutro już ma być cieplej to z powodzeniem można wystawić.
Oranżeria jeszcze nie skończona, bo musiałam wstawić tam kanny. Ja jeszcze nie wynosiłam kann na dwór tylko okno otwieram.
Moje kanny w tamtym roku wyglądały jak u ElżbietyG. Czy to jest taka odmiana czy brakowało im nawozu?
Moje kanny w tamtym roku wyglądały jak u ElżbietyG. Czy to jest taka odmiana czy brakowało im nawozu?
Anka
Ogród Anki
Ogród Anki
- drozd
To jest podstawowy gatunek botaniczny z którego dzięki krzyżowaniu otrzymuje się różne odmiany.
Nic nie pomoże nawożenie one po prostu takie są.
Nic nie pomoże nawożenie one po prostu takie są.