Oaza spokoju Hanki - 2009
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Oaza spokoju Hanki - 2009
HANIU po prostu uwaznie wsadz patyczekdo doniczki i przypnij ten pęd z kwiatkami . Można kupić takie patyczki i zapinki . Koniec świata ale będzie co podziwiać u Ciebie .
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Haniu wydaje mi się, że to Ostróżeczka polna Consolida regalis z rodziny jaskrowatych.
Porównaj proszę i daj znać.
Ciepełko podsyłam na Twoje wydmuchowisko.
Porównaj proszę i daj znać.
Ciepełko podsyłam na Twoje wydmuchowisko.

- Hanka 1
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Grażynko dyć ja po to tak zmieniam ogród aby było mniej pracy bo co rok to trudniej utrzymać ogród w ryzach.Zrezygnowałam już z kwiatów nie zimujących w gruncie,jednoroczne tylko nadsiewam jako tło lub aby robiły tłok a przy różach robi się dwa razy do roku /na kolanach oczywiście/ a pozostałe zabiegi robi się na stojąco więc myślę,że nie będzie tak źle.I proszę nie strasz mniekogra pisze:Ponad setka róż - no to współczuję roboty, bo efekt pewno będzie zniewalający.
O matko jedyna to już będzie park botaniczny a nie rosarium.
Ponad setka róż - no to współczuję roboty, bo efekt pewno będzie zniewalający.

Izunia dzięki za fatygę.W tym roku jak wzejdą to postaram się zebrać nasiona a no dlatego,że wiele dziewczyn jest tym kwieciem zainteresowanych.

Jadzia mam te podpórki i zapinki do storczyków.Chodzi mi Jadziu o to kiedy mogę już przypinać i prosto prowadzić kwiat.Mój następny ma "patyk"na którym będzie kwiat długości około 20 cm.Czy mogę już go przypinać?Jestem ciemna w storczykach

Elżbietka Dzięki Eluś za pomoc

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Hanuś tygryski przecudne.
A jak znam życie, to chyba z tą pracą będzie nieco inaczej.
Okopcować ponad 100 róż, choćby na stojąco - to też ciężka praca.

A jak znam życie, to chyba z tą pracą będzie nieco inaczej.
Okopcować ponad 100 róż, choćby na stojąco - to też ciężka praca.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
HaNIU!
Do nas na Podkarpacie nie dotarł lodowiec i kamieni nie ma. W mojej oklicy to jest dużo piasku.
Kamienie w większości kupowałam kiedy nie były jeszcze takie modne i drogie. Teraz kupuję
na skalniak w ciągu roku jeden, dwa bo ceny zawrotne.
Do nas na Podkarpacie nie dotarł lodowiec i kamieni nie ma. W mojej oklicy to jest dużo piasku.
Kamienie w większości kupowałam kiedy nie były jeszcze takie modne i drogie. Teraz kupuję
na skalniak w ciągu roku jeden, dwa bo ceny zawrotne.
Haniu, piękny storczyk. A z tym zostawieniem go w spokoju to coś jest na rzeczy. Mnie one również bardzo się podobają, miałam już kilkanaście odmian, ale niestety zostało kilka. No i tak się zezłościłam, że wyniosłam je do łazienki i o dziwo odżyły i też pięknie zakwitły, a nawet jeden wypuścił młodą zaszczepkę.
Jeśli chodzi o róże i lilie to pozytywnie zazdroszczę, są piękne i miło będzie je podziwiać latem.

Jeśli chodzi o róże i lilie to pozytywnie zazdroszczę, są piękne i miło będzie je podziwiać latem.

Moje królestwo
Zapraszam serdecznie do mnie:-) Jola
Zapraszam serdecznie do mnie:-) Jola
- bogusia177
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Haneczko dziękuję Ci za Twoje dobre serduchoHanka 1 pisze: Bogusia kupiłaś dzierotkę. Ja też kupiłam dwie i w poniedziałek miałam Ci wysłać.Ale to nic,będzie na trzeci rok.![]()

a też mam storczyki i jak wyrastają pąki kwiatowe ,to ja osobiście zostawiam je, aż trochę podrosną im łodyżki ,
dopiero jak mają już około 10 cm, to dopinam do nich delikatnie patyczki z zapinką ,.
Łodygi dają się ukształtować ,bo są miękkie ,,robię to naprawdę delikatnie Haneczko ,bez przymusu

- Hanka 1
Bogusia dziękuję ślicznie za wyczerpującą wykładnię dot.storczyków.Coś mi się wydaje,że jest to temat do dalszej mojej nauki
.Dzień Babski w tym roku obfitował u mnie właśnie w storczyki.
Krysia Jakby nie patrzył kamienie u Ciebie z lodowca czy kupowane i tak są piękne
Grażynka No toś mnie pocieszyła.To ja z wielkim bólem serca pozbywałam się niektórych kwiatów,bo sił i czasu już nie ma i tak sobie umyślałam,że na starość zrobię ogród bezproblemowy a Ty mówisz,że nie będzie tak różowo.

Krysia Jakby nie patrzył kamienie u Ciebie z lodowca czy kupowane i tak są piękne

Grażynka No toś mnie pocieszyła.To ja z wielkim bólem serca pozbywałam się niektórych kwiatów,bo sił i czasu już nie ma i tak sobie umyślałam,że na starość zrobię ogród bezproblemowy a Ty mówisz,że nie będzie tak różowo.

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Hanuś przecież róże potrzebują opieki przez cały rok, przycinanie przekwitłych kwiatów, opryskiwanie, plewienie no i okopywanie jesienią i odkrywanie wiosną.
Jak dla mnie to za dużo pracy.
Wolę moje lilie w wiaderkach, liliowce, floksy i....
Wiesz, ...takie roślinki bezobsługowe.

Jak dla mnie to za dużo pracy.
Wolę moje lilie w wiaderkach, liliowce, floksy i....
Wiesz, ...takie roślinki bezobsługowe.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- giga45
- Od: 28 lut 2008, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Haneczko kochana witaj wieczornie.
Moje amarylisy kwitną po raz drugi. Pewno były pędzone, bo kupiłam je dopiero w tym roku. Kochana, a jak dalej postępować z nimi jak przekwitną?? Ja nie mam żadnego w tym temacie doświadczenia. dziękuję,że do mnie zaglądasz, bo cenne bardzo są Twoje porady. Pozdrawiam zimowo. brrrr
Moje amarylisy kwitną po raz drugi. Pewno były pędzone, bo kupiłam je dopiero w tym roku. Kochana, a jak dalej postępować z nimi jak przekwitną?? Ja nie mam żadnego w tym temacie doświadczenia. dziękuję,że do mnie zaglądasz, bo cenne bardzo są Twoje porady. Pozdrawiam zimowo. brrrr

- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Witaj Haneczko!
O rany! Tyle róż?! Ależ pięknie będzie wyglądać u Ciebie, a jak pachnieć!
Ta dzierotka też mnie zainteresowała, bo lubię kwiaty bezobsługowe, które
w dodatku same się sieją.
Miło pooglądać zdjęcia kwiatów w tą paskudną, paskudną zimę!
O rany! Tyle róż?! Ależ pięknie będzie wyglądać u Ciebie, a jak pachnieć!
Ta dzierotka też mnie zainteresowała, bo lubię kwiaty bezobsługowe, które
w dodatku same się sieją.

Miło pooglądać zdjęcia kwiatów w tą paskudną, paskudną zimę!

Pozdrawiam serdecznie
Haniu ... widzialam pergolke.. drogo troche..
zastanawiam sie czy samemu by nie zrobił
zastanawiam sie czy samemu by nie zrobił

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Hanka 1
Witam Wszystkich
Grażynka Kiedyś okopywałam róże a teraz od paru lat już tego nie robię.Pewien ogrodnik tak mi doradził aby sadzić około 5 cm szczepem pod ziemię i tak robię.Muszę Ci powiedzieć,że raczej nie mam strat zimowych albo bardzo małe.Nie ma już siły ani zdrowia.Dwa razy do roku plewię wokół nich a obrywanie przekwitłych i pryskanie to już lekka praca.Lilie kocham na równi z różami tak jak i floksy.W liliowcach zaczynam.Cały czas jestem na etapie poszukiwań-mało pracy-dobry efekt-stopniowanie uczuć do kwiatów-raz mi to wychodzi a innym razem nie.Może w końcu mi się uda.
Gosia Nie jestem fachowcem w amarylisach ale powiem Ci jak ja robię.Po przekwitnięciu odcinam prawie przy cebuli we wrześniu ograniczam podlewanie i "zapominam" o nich.W grudniu zaczynam o nie znów dbać.
Jagódka jak miło,że do mnie zawitałaś.Zapraszam częściej
Liseczka byłam u Ciebie i coś Ci zostawiłam
Uparcie przywołuje wiosnę

Grażynka Kiedyś okopywałam róże a teraz od paru lat już tego nie robię.Pewien ogrodnik tak mi doradził aby sadzić około 5 cm szczepem pod ziemię i tak robię.Muszę Ci powiedzieć,że raczej nie mam strat zimowych albo bardzo małe.Nie ma już siły ani zdrowia.Dwa razy do roku plewię wokół nich a obrywanie przekwitłych i pryskanie to już lekka praca.Lilie kocham na równi z różami tak jak i floksy.W liliowcach zaczynam.Cały czas jestem na etapie poszukiwań-mało pracy-dobry efekt-stopniowanie uczuć do kwiatów-raz mi to wychodzi a innym razem nie.Może w końcu mi się uda.

Gosia Nie jestem fachowcem w amarylisach ale powiem Ci jak ja robię.Po przekwitnięciu odcinam prawie przy cebuli we wrześniu ograniczam podlewanie i "zapominam" o nich.W grudniu zaczynam o nie znów dbać.
Jagódka jak miło,że do mnie zawitałaś.Zapraszam częściej
Liseczka byłam u Ciebie i coś Ci zostawiłam
Uparcie przywołuje wiosnę

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Haniu co to za pięknosc . Daje po oczach