Mały ogródek basowej cz.2
Madziu ,poszperałam w necie i przyznaję - idealna para!
Muszę zatem zrobić wszystko ,żeby ją rozmnożyć.
Aguś , jak ta jednoroczna ma nasiona - zrywam łodygi i chodzę po ogrodzie i trzepię tymi łodyżkami na prawo i lewo.Siana w ten sposób jest bardzo silna .Szkoda ,że jest tylko różowa i niebieska.
Mam zdjęcie , ale tylko niebieskiej

Izuniu niestety nie wiem , co to za różyczka.Wiem tylko ,że okrywowa....Nie była opisana , a z tych emocji , nie spytałam nawet pani o nazwę...

Aguś , jak ta jednoroczna ma nasiona - zrywam łodygi i chodzę po ogrodzie i trzepię tymi łodyżkami na prawo i lewo.Siana w ten sposób jest bardzo silna .Szkoda ,że jest tylko różowa i niebieska.

Izuniu niestety nie wiem , co to za różyczka.Wiem tylko ,że okrywowa....Nie była opisana , a z tych emocji , nie spytałam nawet pani o nazwę...

Pozdrawiam,Małgorzata
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czyli to jest ta z liśćmi jak koperek?? Bo moje bylinkowate to mają zupełnie inne liście.basow@ pisze:Madziu ,poszperałam w necie i przyznaję - idealna para!Muszę zatem zrobić wszystko ,żeby ją rozmnożyć.
![]()
![]()
- Ania Kropelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2009, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Małgosiu, dlaczego nie podpisałas zdjęć ?
Na drugim jest czosnek, tak? Cudny! A na czwartym co? Czy na 6 jest tawułka a na 7 jakaś kokoryczka?
I co to za róża? Masz piękne serduszki! Myslałam, ze biała występuje tylko serduszka okazała, a Ty masz wspaniałą! A na ostatnim cyklamen?
Widzisz, co się musiałam napytac, przez brak podpisów ;)

Na drugim jest czosnek, tak? Cudny! A na czwartym co? Czy na 6 jest tawułka a na 7 jakaś kokoryczka?
I co to za róża? Masz piękne serduszki! Myslałam, ze biała występuje tylko serduszka okazała, a Ty masz wspaniałą! A na ostatnim cyklamen?
Widzisz, co się musiałam napytac, przez brak podpisów ;)
Izuniu , nie podpisuję zdjęć , bo tu sami wyjadacze , a ja mam pospolite rośliny.
Ale z przyjemnością Ci odpowiem na pytania.
Na 2 zdjęciu jest czosnek , na 4 - do niedawna niedoceniany przeze mnie ostrogowiec
na 6 jest parzydło miniaturowe , a na 7 kokorycz złota ( lub złocista)
Ta maleńka , pełna róża - to NN , okrywowa ,kupiona na Mag-icznym targu...
Następna różowa róża to Flamingo , a kolejny pączek należy do Westerland.Jesienią rozpoznałam u siebie symptomy choroby różanej....
Na ostatnim zdjęciu jest bożykwiat.
Miło mi było Cię gościć

Ale z przyjemnością Ci odpowiem na pytania.
Na 2 zdjęciu jest czosnek , na 4 - do niedawna niedoceniany przeze mnie ostrogowiec
na 6 jest parzydło miniaturowe , a na 7 kokorycz złota ( lub złocista)
Ta maleńka , pełna róża - to NN , okrywowa ,kupiona na Mag-icznym targu...

Na ostatnim zdjęciu jest bożykwiat.
Miło mi było Cię gościć

Pozdrawiam,Małgorzata
No widzisz , Madziu , nie podjęłam żadnych zaradczych kroków .Wprost przeciwnie - z czystym sumieniem pozwalam się chorobie rozwijać....gdzie nie wejdę , do jakiego ogrodu nie zajrzę - tam róże.Nawet na PW zdjęcia pięknych róż....
Powiedz sama - jak nie chorować? Jedni chorują jesienią a drudzy wiosną.....Choroba nie wybiera!

Powiedz sama - jak nie chorować? Jedni chorują jesienią a drudzy wiosną.....Choroba nie wybiera!

Pozdrawiam,Małgorzata
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No widzisz, bozykwiat wzięłam za cyklamen
Ale nie mów mi, że te róże każdy by rozpoznał! Najwięksi znawcy mają kłopot z rozpoznaniem róży na podstawie zdjęcia jednego kwiatu.
To parzydło jest sliczne! Tak się właśnie wahałam między parzydłem a tawułką, ale na parzydło uznałam ze za małe ;) Ostrogowiec tez jest super!. A jak nazywa się ten czosnek?
aha! Muszę Ci powiedzieć, że pokazałaś akurat same niepospolite rosliny, które za to każdy pewnie chciałby mieć

Ale nie mów mi, że te róże każdy by rozpoznał! Najwięksi znawcy mają kłopot z rozpoznaniem róży na podstawie zdjęcia jednego kwiatu.
To parzydło jest sliczne! Tak się właśnie wahałam między parzydłem a tawułką, ale na parzydło uznałam ze za małe ;) Ostrogowiec tez jest super!. A jak nazywa się ten czosnek?
aha! Muszę Ci powiedzieć, że pokazałaś akurat same niepospolite rosliny, które za to każdy pewnie chciałby mieć

Izuniu to jest allium oreophilum czyli czosnek kazachtański. Jest niziutki - ma jakieś 20 cm max.
Parzydło też maleństwo.Ja po ogródku we Wrocławiu mam kłopot z dużymi roślinami.Muszę się nieźle pilnować ,żeby kupić coś większego , bo przyzwyczaiłam się ,że nic dużego nie zmieści mi się do ogrodu.
Parzydło też maleństwo.Ja po ogródku we Wrocławiu mam kłopot z dużymi roślinami.Muszę się nieźle pilnować ,żeby kupić coś większego , bo przyzwyczaiłam się ,że nic dużego nie zmieści mi się do ogrodu.

Pozdrawiam,Małgorzata