A spróbujcie podlewać tylko wdni liściowe tj. dziś obficie a później dopiero za dwa tygodnie....niech sobie nie myśli, że mu tak łatwo pójdzie.
Zieloni przyjaciele Kati
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
Saraaa
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W związku z tym, że nie tylko ja mam problemy z cissusem, przełamałam się i zdecydowałam pokazać Wam mojego nieszczęśnika
Cissus dwa miesiące temu
Teraz

ROBI WRAŻENIE, PRAWDA???
Cissus dwa miesiące temu

Teraz

ROBI WRAŻENIE, PRAWDA???
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
- kati-1976

A teraz kolejni mieszkańcy moich doniczek.
Zyworódka od Uzumaki, prosto ze Stanów
Paczuszka przyszła wraz z kartką z pięknymi życzeniami Bożonarodzeniowymi.

Zyworódka od Uzumaki, prosto ze Stanów
Paczuszka przyszła wraz z kartką z pięknymi życzeniami Bożonarodzeniowymi.

- aconitum

- Od: 30 lip 2008, o 13:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
kati-1976 pisze:W związku z tym, że nie tylko ja mam problemy z cissusem, przełamałam się i zdecydowałam pokazać Wam mojego nieszczęśnika![]()
nie przejmuj się
obetnij co się da - zrób szczepki - czyli od razu do ziemi
z jednej długiej gałązki będzie multum! na szczepce ze trzy liście wystarczą.
i się zagęści !
patrz mój cissus
a zdechł strasznie... i z jednej gałązki mam busz!
i to w paru domach już, bo rozdawany był
Anka
kati-1976 potnij tak jak zaznaczyłem na zdjęciu każdy fragment z oczkiem lub listkami do wody do ukorzenienia a to co zostało w doniczce jeśli nie był przesadzany daj mu świeżą ziemię (jeśli bryła korzeniowa nie jest przerośnięta tą samą doniczkę) codziennie zraszanie w podstawek stale mokry keramzyt i dobrze by było opuścić kwietnik niżej(nawet różnica 20-30 cm już dużo robi dla roślin) bo jak wiadomo im wyżej w domu tym cieplej i bardziej suche powietrze a tego cissusy nie lubią. Umiarkowane podlewanie by nie udusić systemu korzeniowego i do każdego podlewania dawaj biohumus (2 nakrętki na litr wody) a po przesadzeniu (nim w podstawek dasz keramzyt) daj ok 100 ml. czystego biohumusu w podstawek niech sobie go ziemia wpije. Odbije i ładnie Ci się porozkrzewia. Młode sadzonki jak Ci się ukorzeniom możesz sobie dosadzić do tej doniczki w celu dodatkowego zagęszczenia.(pod warunkiem że roślina będzie niżej)

- kati-1976

Przemku, serdeczne dzięki. na pewno skorzystam z Twoich rad i ściśle dostosuje do zaleceń.
Dziś tylko podlałam go biohumusem, bo nie mam jakoś weny do cięcia i przesadzania.
Jutro się za to wezmę.
Dziś tylko podlałam go biohumusem, bo nie mam jakoś weny do cięcia i przesadzania.
Jutro się za to wezmę.
- kati-1976

Aga, ty go już lepiej w spokoju zostaw, jak Ci super rośnie. 
- kati-1976

Teraz będę miała las tropikalny:lol:
Matka draceny compacty

A to mój dzisiejszy zakup w Tesco
Fiołek saint paulia. Kwiaki ma ciemno - fioletowe, ale coś aparat nie chce odzwierciedlić kolorków.
Skubnęłam też kilka listków biało- niebieskiego, bo przecież nie mogłam wziąść dwóch. Z resztą ten niebiesko biały był bardzo sfatygowany . Bałam się, że nie przeżyje drogi do domu.