Storczyki Anusski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Anusski

Post »

Ach...zazdroszczę tylu zapowiadających się kwitnień. Oczywiście fotki, w miarę możliwości, Wstawiaj...by my tu z utęsknieniem na nie czekamy... ;:65 ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Dziękuję Wam za odwiedziny ;:168

Halinko, miło mi, że się ucieszyłaś... ;:171 Zdjęć, jak już pisałam, nie chciałam pokazywać póki storczyki nie kwitną. Od czasu, gdy coś się stało z pędzikiem Phal. Penang Girl po tym, jak go sfotografowałam, mam awersję do robienia zdjęć storczykom w fazie pąków itp. Ale dzisiaj mam już z czym przyjść, więc dlatego odpisuję :)

Joasiu, dziękuję Ci za zrozumienie i oczywiście życzę Ci kwitnienia ;:108 Może akurat Schoenorchis weźmie się do roboty, bo już wiosna całkowicie się rozpoczęła. Co do podkładkowców - obecnie mam ich bodajże 5 i każdy się dobrze trzyma; albo wypuszczają korzonki lub listki, albo kwitną :wink: Co prawda tylko jednego mam rok, a pozostałe 4 dopiero od 2 miesięcy, lecz skoro zaczynają rosnąć, to znaczy, że im u mnie pasuje. Z tego, co zauważyłam, jeśli zapewnia się im codziennie spryskiwanie, to powinny bez problemu przetrwać. Cieszę się, że zachęciłam Cię do tego typu uprawy... a swoją drogą Ty mnie zachęciłaś do Massdevalli, więc coś za coś :wink:

Trzynastko, ano troszkę ich zebrało się na kwitnienie :lol: Teraz mam też inne rodzaje i może akurat one lubią bardziej wiosnę od jesieni i dlatego postanowiły teraz zakwitnąć.

Justynko, nie ma co zazdrościć! :) Idź do kwiatków i powiedz im, że baaardzo byś się ucieszyła, gdyby Ci zakwitły, bo inaczej... :wink: Fotki już, już wstawiam, bo już mam czego.

----------------------------------------------------

Zapraszam do obejrzenia zdjęć Vandy, która od kilku dni kwitnie i cieszy moje oczy swoimi kwiatami. Na początku podejrzewałam, że będzie różowa, bo i pączki były różowe a ona mnie oszukała i jest fioletowa! :lol: Zakwitła na dwóch pędach, co mnie bardzo ucieszyło. Tak wygląda jeden kwiatek:

Obrazek

A tak roślina w całości (mam nadzieję, że się nie obrazicie, ale przerobiłam pierwsze zdjęcie :roll: ale tylko dlatego, że kolor kwiatów trudno oddać, w rzeczywistości jest bardziej fioletowa i "mocniejsza") oraz wariacja na temat kwiatka z użyciem nowoznalezionej funkcji w aparacie:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Aniu jest przecudna :) i musi być jej u Ciebie jak w niebie że aż na 2 pędach poszła :D gratuluję ;:3
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękna Vanda ;:63 i do tego kwitnie na dwóch pędach,masz powód do dumy. ;:108
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, cudna jest Twoja Vanda! Piękny ma kolorek!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ach...dwa pędziki na jednej Vandzi :D Cuda...pierwszy raz widzę vandzię kwitnącą na dwóch pędach ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękna Vanda, zwłaszcza, ze 2 pędowa. moja ma tylko 1 pęd, ale kwiaty gigantyczne, pęd z kwiatami niewiele mniejszy od rośliny, na której wyrósł. A jak tam twoje botaniczne Phal.?
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Anuśka super ;:138 Vandeczka Ci zakwitła. U mnie niestety nie chcą rosnąć, coś im nie odpowiada w moim mieszkaniu. Mówi się trudno i kocha się dalej (storczyki) ;:113 ;:196 Niech chociaż u Ciebie zdrowo rosną i cieszą kwitnieniem ;:215 ;:80
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Aniu, piękna Vanda :shock: gratuluję doskonałej opieki, dwa pędy ;:224 to dopiero musi być radość ;:138
ostatnia fotka jest świetna ;:108
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Aniu, pięknie Vanda wykwitła, ja posiadam tylko maleństwa od Rafaela, ciekawe czy kiedyś doczekam się tak cudnych kwiatów.
Wyczytałam, że Twoje storczyki rozszalały się na wiosnę z czego bardzo się cieszę, jeśli chodzi o Massdevallie to mnie Asia też do nich zachęciła z czego bardzo się cieszę, bo przynoszą mi dużo radości, a ta radość będzie jeszcze większa jak zakwitną.

Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dziękuję wszystkim za odwiedziny :wink: Sama się zdziwiłam, jak zobaczyłam drugi pęd, nie spodziewałam się tego. Kolor obecnie jest trochę mocniejszy, ale to normalne dla Vand, że z czasem nabierają barw :)

Dusiu, botaniczne Phalaenopsis mają się dobrze. Na razie pędy się nie zapowiadają, ale to może kwestia aklimatyzacji. Tylko u jednego zauważyłam chęć do kwitnienia - Kingidium deliciosum (albo, jak kto woli, Phalaenopsis deliciosa :wink: synonimów jest 20 parę, ale nie będę operować wszystkimi :lol: ). Pojawił się u niego pęd, rośnie, więc mam nadzieję zobaczyć latem kwiaty.

Halinko, jedyne, co mogę Ci poradzić to postawienie jej na najbardziej słonecznym oknie i trzymanie w wazonie ze żwirkiem na dole, bo pozostaje on przez trochę czasu wilgotny, więc Vandy mają też i wilogtność większą między korzeniami do kilku dni po podlaniu. Trochę na zasadzie keramzytu to działa, lecz ja używam do tego takich gładziutkich kamyczków z Ikei :wink:

Jeanne, to chyba jednak nie od opieki zależy... a przynajmniej mam taką nadzieję, że to w genach sobie zakodowała :lol:

Renato75, kiedyś na pewno, tylko trzeba być cierpliwym :wink: Też mam jedną małą Vandę od Rafaela, zdrowsza padła w zeszłym roku z niewiadomych mi przyczyn. Ale, jak na razie ma, trzy 1cm korzonki i nie widać chęci do wypuszczania kolejnych, a listki też nie najlepsze - także ciesz się, jeśli u Twoich jest lepiej ;:108
A Asia (Art)... no, zachęciła nas do Massdevalii i teraz mamy nowych lokatorów :wink: Moja zamierza kwitnąć, z czego się cieszę, bo pączek jest już całkiem duży. Tylko jej "łaciate" listki mnie trochę martwią, ale wygląda mi to na winę sprzedającego, który zapewniał mnie, że wszystko z nią ok :?

I teraz kilka zdjęć... Ascocenda Athorn 'Lek' wypuszcza pęd kwiatowy, na którym kształtują się już pączki:

Obrazek

Haraella odorata (i Trichoglottis pusilla też, tylko jemu to już mi zdjęcie nie wyszło :roll: ) wypuszcza ładnego, zieloniutkiego listka, a oprócz tego ma przedłużenie korzonka, które widać troszkę na zdjęciu - z tego jeszcze bardziej się cieszę, bo nie widać u niej jakiejś masy korzeni, wręcz przeciwnie.

Obrazek

I... królowa, jak dla mnie (no bo królowa jest tylko jedna :wink: ) - Schoenorchis fragrans. Wypuściła 4 pędy kwiatowe już po niecałych 2 miesiącach pobytu u mnie, co mnie totalnie zaskoczyło :shock: Nie spodziewałam się w ogóle żadnego, a tu tyle... już się nie mogę doczekać ostatecznego efektu ;:224

Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu, botaniczne Phalaenopsis mają się dobrze. Na razie pędy się nie zapowiadają, ale to może kwestia aklimatyzacji. Tylko u jednego zauważyłam chęć do kwitnienia - Kingidium deliciosum (albo, jak kto woli, Phalaenopsis deliciosa synonimów jest 20 parę, ale nie będę operować wszystkimi ). Pojawił się u niego pęd, rośnie, więc mam nadzieję zobaczyć latem kwiaty.
To dobrze, że storczyki ci tak dobrze rosną. jak twój penang girl? Zrzucił ten pędzik co miał? U mnie też botaniczne mają się nie najgorzej, tetraspis puszcza pęd :).
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dzięki Dusiu, że wpadłaś :) Phal. Penang Girl pęd niestety zrzucił, chyba wynikało to ze zbyt małego ruchu powietrzu. Widocznie do najłatwiejszych w uprawie to on nie należy :roll: Ale może jakoś się uda doprowadzić go do kwitnienia.
Piszesz, że Phal. tetraspis puszcza pęd...? Gratuluję! ;:138 Tylko teraz uważaj na niego, bo ostrożnie trzeba z botanikami. Jak na moje spostrzeżenia, to staraj się nie robić zdjęć z fleszem (tego to na pewno unikaj, tylko w naturalnym mocnym świetle bez lampy błyskowej) i uchylać okno, żeby miała ruch powietrza. A poza tym to ciekawe ile będzie miała kwiatków i jakie piękne będą :wink:

P.S. Na razie nadrabiam zaległości, więc nie piszę w wątkach, bo jestem kilka miesięcy do tyłu :oops:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:Dzięki Dusiu, że wpadłaś :) Phal. Penang Girl pęd niestety zrzucił, chyba wynikało to ze zbyt małego ruchu powietrzu. Widocznie do najłatwiejszych w uprawie to on nie należy :roll: Ale może jakoś się uda doprowadzić go do kwitnienia.
Piszesz, że Phal. tetraspis puszcza pęd...? Gratuluję! ;:138 Tylko teraz uważaj na niego, bo ostrożnie trzeba z botanikami. Jak na moje spostrzeżenia, to staraj się nie robić zdjęć z fleszem (tego to na pewno unikaj, tylko w naturalnym mocnym świetle bez lampy błyskowej) i uchylać okno, żeby miała ruch powietrza. A poza tym to ciekawe ile będzie miała kwiatków i jakie piękne będą :wink:

P.S. Na razie nadrabiam zaległości, więc nie piszę w wątkach, bo jestem kilka miesięcy do tyłu :oops:
Na razie mu nie będę robić zdjęć, dopiero jak zakwitnie. Zawsze robię z fleszem, bo inaczej brzydko wychodzą, a nie lubię ich poprawiać. Tego tetraspisa kupiłam kwitnącego z OG, niedawno pokazał się nowy pędzik (tetraspisa mam ok. 1,5 miesiąca). Penang girl mi jeszcze nie kwitł, ale ostatnio się bardzo wziął za siebie, zesztywnial i puszcza listka. Coś jeszcze jest na lueddemanianie. Gdyby te pędy urosly i zakwitły, byłabym bardzo szczęsliwa... A oprocz penang girl jakie miałas jeszcze botaniczne miałaś oprócz penang girl? Pulchrę, hielogryphica?
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dusiu, oprócz Phal. Penang Girl z botaników mam jeszcze Phal. pulchra, Phal. floresensis, 2 Phal hieroglyphica (siewki), Phal. deliciosa i Phal. parishii :) I, od niedawna, może tygodnia lub dwóch - Phal. lowii :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”