Kaktusy darekcn4
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kaktusy darekcn4
To co napiszę poniżej to wyłącznie moje osobiste zdanie.
Zatem uważam, że tak "po bożemu" to nazwa gatunkowa jest uprawniona wyłącznie dla roślin uznawanych za zgodne z opisem czy holotypem. Pewne odstępstwa dopuszczam u roślin z rodowodem z natury. I wtedy można dodawać forma lub kiedy nie ma się pewności użyć aff. czyli w skrócie bliski, pokrewny.
Natomiast jeśli mamy do czynienia z hybrydami to zazwyczaj nie ma jak użyć nazwy gatunkowej. Z pewnymi wyjątkami. Np. w przypadku, gdy mamy do czynienia z pojedynczą mutacją - czyli np. forma bezchlorofilowa lub grzebieniasta. Może być także mieszaniec bardzo odległych odmian danego gatunku - są przecież gatunki kaktusów ekstremalnie zmienne i można krzyżować różne odmiany, podgatunki czy formy stanowiskowe, co w naturze nigdy nie miałoby miejsca z uwagi na ich separację geograficzną. To jak z psami. Mnóstwo ras, ale wszystko jeden gatunek.
No i ostatnia możliwość, gdzie moim zdaniem nie powinno się używać nazwy gatunkowej, ale często się takową nadaje. To w przypadku, gdy mamy do czynienia ewidentnie z hybrydą międzygatunkową ale jednocześnie "na pierwszy rzut oka" można określić którego gatunku cech dana roślinka ma najwięcej. I tu wg mnie prym wiodą właśnie hybrydy bliskie Astrophytum asterias i Chamaecereus silvestrii. Bo przecież nikt chyba nie ma wątpliwości, że w naturze nie ma szans na znalezienie biało kwitnącego chameceresa czy Astrophytum asterias pokrytego w całości białą watą o grubości 3mm. Ale z drugiej strony na pierwszy rzut oka widać, że najbliżej takim okazom dokładnie do tych gatunków a nie do żadnych innych. I choć wydaje mi się, że używanie w tych przypadkach nazwy gatunkowej nie powinno mieć miejsca to jednak jej pojawienie się w jakimś stopniu porządkuje zagadnienie.
Zatem uważam, że tak "po bożemu" to nazwa gatunkowa jest uprawniona wyłącznie dla roślin uznawanych za zgodne z opisem czy holotypem. Pewne odstępstwa dopuszczam u roślin z rodowodem z natury. I wtedy można dodawać forma lub kiedy nie ma się pewności użyć aff. czyli w skrócie bliski, pokrewny.
Natomiast jeśli mamy do czynienia z hybrydami to zazwyczaj nie ma jak użyć nazwy gatunkowej. Z pewnymi wyjątkami. Np. w przypadku, gdy mamy do czynienia z pojedynczą mutacją - czyli np. forma bezchlorofilowa lub grzebieniasta. Może być także mieszaniec bardzo odległych odmian danego gatunku - są przecież gatunki kaktusów ekstremalnie zmienne i można krzyżować różne odmiany, podgatunki czy formy stanowiskowe, co w naturze nigdy nie miałoby miejsca z uwagi na ich separację geograficzną. To jak z psami. Mnóstwo ras, ale wszystko jeden gatunek.
No i ostatnia możliwość, gdzie moim zdaniem nie powinno się używać nazwy gatunkowej, ale często się takową nadaje. To w przypadku, gdy mamy do czynienia ewidentnie z hybrydą międzygatunkową ale jednocześnie "na pierwszy rzut oka" można określić którego gatunku cech dana roślinka ma najwięcej. I tu wg mnie prym wiodą właśnie hybrydy bliskie Astrophytum asterias i Chamaecereus silvestrii. Bo przecież nikt chyba nie ma wątpliwości, że w naturze nie ma szans na znalezienie biało kwitnącego chameceresa czy Astrophytum asterias pokrytego w całości białą watą o grubości 3mm. Ale z drugiej strony na pierwszy rzut oka widać, że najbliżej takim okazom dokładnie do tych gatunków a nie do żadnych innych. I choć wydaje mi się, że używanie w tych przypadkach nazwy gatunkowej nie powinno mieć miejsca to jednak jej pojawienie się w jakimś stopniu porządkuje zagadnienie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Sebek87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 gru 2010, o 18:11
świetne te twoje kaktuski a te ferkaktuski jak ja je lubię oglądać.pozdro 

- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
A dziękuje Ci bardzo za miłe słowa. Mam kilka feraków w kolekcji, nie miałem nigdy z nimi problemów
.

Pozdrawiam, Darek.
- ROBERTOBORO
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
widzę że już opadły emocje w twoim wątku
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Tomek ma dużo racji w tym co piszę, ale porządek musi być i trzeba jakoś przypożądkować kaktusy, z hybrydami jest rzeczywiście ciężko , szczególnie jeżeli nie wiemy jakie kaktusy brały w tym procederze udział
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Przybywam z rewizytą i...
Mam nadzieję, że moja kolekcja za 8 lat będzie równie imponująca
Powiedz co robisz z tymi wszystkimi siewkami, bo przez ostatnie lata było ich chyba z milion
Twój pierwszy kaktus robi ogromne wrażenie

Powiedz co robisz z tymi wszystkimi siewkami, bo przez ostatnie lata było ich chyba z milion

Twój pierwszy kaktus robi ogromne wrażenie

- darekcn42
- 1000p
A dziękuje Ci za miłe słówka i pochwały.
Co robię z siewkami? Hmm? Troszkę zostawiam dla siebie, rozdaję innym itp.
Ostatnio kilka Gosi podarowałem.
W nadchodzącym sezonie planuję dużo wysiewać, więc na pewno za jakiś czas będę rozdawał.
Jedyne roślinki których nie będę się pozbywał to kultywary, zostawiam je tylko i wyłącznie dla siebie.
Mam nadzieję, że wszystko pójdzie po mojej myśli i wysiewy będą udane.
Pozdrawiam i zapraszam częściej.
W nadchodzącym sezonie planuję dużo wysiewać, więc na pewno za jakiś czas będę rozdawał.
Jedyne roślinki których nie będę się pozbywał to kultywary, zostawiam je tylko i wyłącznie dla siebie.
Pozdrawiam, Darek.
- theoria_
- Kontakt:
Bywałam tutaj wcześniej i na pewno będę jeszcze zaglądała, bo jest co podziwiać
Jak będziesz dzielił to i ja chętnie coś przyjmę zanim sama zdecyduję się na sianie.
Tymczasem trzymam kciuki za Twoje wiosenne wysiewy i za zdrowie kultywarów

Jak będziesz dzielił to i ja chętnie coś przyjmę zanim sama zdecyduję się na sianie.
Tymczasem trzymam kciuki za Twoje wiosenne wysiewy i za zdrowie kultywarów

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
To prawda . Darka Gymnolki, które otrzymałam są bardzo dorodne .darekcn42 pisze:A dziękuje Ci za miłe słówka i pochwały.
Można by powiedziec wypieszczone

- theoria_
- Kontakt:
Jak wszystko u Darkanolina pisze: To prawda . Darka Gymnolki, które otrzymałam są bardzo dorodne .
Można by powiedziec wypieszczone

- darekcn42
- 1000p
He he zawstydzacie mnie
.
No tak, staram się, żeby było jak należy i wszystko było zdrowiutkie.

No tak, staram się, żeby było jak należy i wszystko było zdrowiutkie.
Pozdrawiam, Darek.
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Darku ,a jakie masz jeszcze swoje sieweczki

- darekcn42
- 1000p
Co ja tam mam?
Astrophytum ornatum, myriostigma senile, capricorne
Copiapoa humilis, tenuissima x humilis
Ferocactus glaucescens
Ferocactus mix
Własna hybryda Notocactus buiningii x mammulosus
inne z rodzajów Rebutia, Mammillaria
Astrophytum ornatum, myriostigma senile, capricorne
Copiapoa humilis, tenuissima x humilis
Ferocactus glaucescens
Ferocactus mix