Jeżówka Echinacea cz. 1
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jeżówka Echinacea
Tomek_Os, ja swoje pierwsze jeżówki kupowałam na All..gro. W dużych sklepach internetowych też mają po parę gatunków. A ostatnio kupowałam tutaj: http://www.bylinowyraj.pl/ - 8k . Tam to dopiero mają wybór
. I sadzonki w dużych doniczkach.

-
- 200p
- Od: 26 gru 2011, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szkoda, że tylko można kupić sadzonki a nie nasiona. Byłoby znacznie taniej i o wiele więcej radości.
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja chętnie podzielę się nasionami jeżówek różnych odmian ale trzeba wiedzieć że one w ten sposób rozmnażane niekoniecznie powtarzają cechy rośliny matecznej.
Myślę ze nasionka można jeszcze spokojnie teraz wysiać jeżeli nie zejdą to będą miały naturalną stratyfikację w zimie.
Myślę ze nasionka można jeszcze spokojnie teraz wysiać jeżeli nie zejdą to będą miały naturalną stratyfikację w zimie.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Można kupić ale nie nowych i ciekawych odmian. Ale też całkiem ładnych.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Dzięki za tę uwagę....nasion mam niewiele ale może spróbuję posiać parę sztuk na ogrodzie, część do lodówki i w marcu na paletkę a część bez stratyfikacji w marcu na paletkę.jola1 pisze: Myślę ze nasionka można jeszcze spokojnie teraz wysiać jeżeli nie zejdą to będą miały naturalną stratyfikację w zimie.
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Skoro nie masz za wielu nasion nie kombinuj tylko wstrzymaj się do wiosny jeśli chodzi o jeżówki stratyfikacja jest zbędna i w ogrodzie szybciej "zejda" niż wzejdą .Przerobiłem ten temat i odrobiłem z niego lekcje cofnij się do moich postów i zerknij na zdjęcia , to są jeżówki wysiane wiosna tego roku w domu i przesadzane w maju na grządkę .Elizabetka pisze:Dzięki za tę uwagę....nasion mam niewiele ale może spróbuję posiać parę sztuk na ogrodzie, część do lodówki i w marcu na paletkę a część bez stratyfikacji w marcu na paletkę.jola1 pisze: Myślę ze nasionka można jeszcze spokojnie teraz wysiać jeżeli nie zejdą to będą miały naturalną stratyfikację w zimie.
- Pozdrawiam Jurek
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Jurek masz cierpliwość
Wszystko widziałam i już wiem co i jak....to podobnie jak z pomidorami
z tą różnicą, że nasiona pomidorów kiełkuję na mokrej husteczce higienicznej w małych kubkach plastikowych a wykiełkowane pojedyńcze sadzę do ziemi na paletkę.

Wszystko widziałam i już wiem co i jak....to podobnie jak z pomidorami

-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Ja też kupiłam wiosną kilka odmian i czekam co bedzie wiosna ,jak do tej pory jedna tylko niezakwitła,a raczej niezdążyła ,chyba jakas zimowa 

Wiosną posiałam , jesienią porozdawałam, pięknie urosły, a czy zakwitną w przyszłym roku? zobaczymy,
Ogród w budowie nieustającej ,pozdrawiam Krysia
- santana51
- 500p
O ile w tym roku nie zakwitły to w przyszłym na pewno zakwitną moje w 80% zakwitły już w tym roku.
- Pozdrawiam Jurek
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Ja zebrałam nasionka z takiej ze ,,stłamszonym" kwiatem. Kupiłam ją w tym roku u Sz. Bardzo mi się podobała i ciekawa jestem, co teraz wyrośnie.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
Popodziwiałam wasze piekności są cudne
nabrałam ochoty posadzić jeżówkę na balkonie w donicy myslicie ze da radę czy lepiej dać sobie spokój
dodam ze mam słoneczny balkon nawet bardzo
nabrałam ochoty posadzić jeżówkę na balkonie w donicy myslicie ze da radę czy lepiej dać sobie spokój
dodam ze mam słoneczny balkon nawet bardzo
- santana51
- 500p
U mnie na działce rosną w pełnym słońcu i maja się bardzo dobrze, myślę że w donicy też dadzą sobie rade pod warunkiem że będziesz dawała im jedzonko
system korzeniowy nie jest aż tak bardzo duży.

- Pozdrawiam Jurek
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Ja kupiłam w tym roku odmiany o wys do 40 cm.
Jeszcze nie wiem jak będą wyglądały, ale bardzo się ciesze , bo te które mam rosły nawet ponad metr więc mam więcej możliwości obsadzania
Te mniejsze bardziej chyba będą pasowały na balkony, choć przy dużej donicy i te wysokie mogą dać piękny efekt.
''Zwykłe" jeżówki te fioletowe pojedyncze (nie znam odmiany-dostałam w prezencie) kwitły mi non stop od lipca do pierwszych przymrozków!

Te mniejsze bardziej chyba będą pasowały na balkony, choć przy dużej donicy i te wysokie mogą dać piękny efekt.
''Zwykłe" jeżówki te fioletowe pojedyncze (nie znam odmiany-dostałam w prezencie) kwitły mi non stop od lipca do pierwszych przymrozków!

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...