Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 9
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 9
Zastosuj klamerki/klipsy to bez liści też będą sztywno "stały" 

pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- AleOla
- 100p
- Od: 31 lip 2024, o 16:29
Tomek stosowałam klipsy (te okrągłe co ładnie chwytają sznurek), a i tak obwieszało mi się wszystko.
Ola
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
To jest jeszcze opcja, żebyś nie obrywała/obcinała całego liścia tylko zostawiała tak, aby klips nie zjeżdżał.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
No i posadziłam, wszło mi 21 szt.
Na niby 4 m długości tunelu weszło mi 7 szt, z tym że nie sadzilam z samego brzegu, bo bałam się że korzenie trafi na beton z fundamentu, a na drugiej grządce 14 szt.
Niby miało być o jeden więcej, ale jakoś nie wyszło.
Przy brzegach fundamentu zostało trochę wolnego miejsc, to posadzę dwie sadzonki szklarniowych ogórków.
Zobaczymy jak to wyjdzie .
Asia
Na niby 4 m długości tunelu weszło mi 7 szt, z tym że nie sadzilam z samego brzegu, bo bałam się że korzenie trafi na beton z fundamentu, a na drugiej grządce 14 szt.
Niby miało być o jeden więcej, ale jakoś nie wyszło.

Przy brzegach fundamentu zostało trochę wolnego miejsc, to posadzę dwie sadzonki szklarniowych ogórków.
Zobaczymy jak to wyjdzie .
Asia
-
- 200p
- Od: 20 paź 2023, o 23:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Poza szpilkami jest jeszcze jedna metoda. Mianowicie sznurek można dać pod korzeń (czyli przy wysadzaniu podwinąć go w literkę "U")AleOla pisze: ↑16 kwie 2025, o 13:00 Tak Pelasiu wszystkie pomidory będą miały tyczki bo wkurza mnie jak się obwieszają prowadzone na sznurkach i blokują przejście. Wiązanie na dole zdaje u mnie egzamin dopóki nie usuwam liści, a jak jeszcze poluzuję pętelkę to przesuwa się ona coraz wyżej i zaczyna się owe obwieszanie. Może nie umiem jeszcze zrobić tego poprawnie, albo powinnam używać szpilek...
A szklarnia ma 3x8.

Do tego wszystkiego klipsy i świetnie trzymają się pomimo przycinania liści.
-
- Kontakt:
Ups, a przy mocniejszym pociągnięciu za sznurek, nawet przez przypadek, nie uszkodzi się korzenia?
Asia
Asia
-
- 200p
To tylko sznurek położony luźno (trzyma go ubita ziemia), nie ma szans uszkodzić korzenia.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Posadziłem i ja. Udało się wcześniej wrócić z pracy, więc wykorzystałem okazję.

W pierwszej turze obsadziłem jedną z trzech rabat w foliaku. 29 sztuk w 22 odmianach.
Rozsada nie wyrośnięta, bo młoda, ale powinna dać radę.

Pozdrawiam, Jacek
-
- Kontakt:
Moja mniejsza rozsada.
Ale myślę za da radę, musi.
Asia
Ale myślę za da radę, musi.
Asia
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
bioy jak zwykle pełen profesjonalizm. Bardzo ładnie wyglądają Twoje grządki.
Swoje rozsady wyniosłem w poniedziałek do tunelu w celu hartowania, po świętach mam ochotę wysadzić, ale w prognozach widać ochłodzenie.
Swoje rozsady wyniosłem w poniedziałek do tunelu w celu hartowania, po świętach mam ochotę wysadzić, ale w prognozach widać ochłodzenie.
-
- 200p
bioy, dorodne "grubasy" z tej rozsady. 
KamilK02, dlatego wydaje mi się że teraz jest idealne moment na wysadzenia. 2-3 dni letniej temperatury pozwolą szybko "oswoić się" pomidorom z gruntem dzięki czemu późniejsze 5-6 stopni w nocy nie zrobi na nich specjalnego wrażenia.

KamilK02, dlatego wydaje mi się że teraz jest idealne moment na wysadzenia. 2-3 dni letniej temperatury pozwolą szybko "oswoić się" pomidorom z gruntem dzięki czemu późniejsze 5-6 stopni w nocy nie zrobi na nich specjalnego wrażenia.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Dziękuję wam za miłe słowa.
Uważam, jak Fittipaldi, że lepiej sadzić teraz, kiedy prognozy na co najmniej tydzień są bardzo dobre, niż tuż przed ochłodzeniem. Nie będę przecież trzymał sadzonek do zimnej Zośki.

Uważam, jak Fittipaldi, że lepiej sadzić teraz, kiedy prognozy na co najmniej tydzień są bardzo dobre, niż tuż przed ochłodzeniem. Nie będę przecież trzymał sadzonek do zimnej Zośki.

Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie w tym problem, że moja rozsada jest jeszcze za młoda, nie widać jeszcze w stożkach wzrostu zawiązków pierwszych gron, a nie chcę, żeby zrobiły się zbyt wegetatywne. Tak wyglądały w poniedziałek po wyniesieniu do tunelu.

-
- Kontakt:
No to ja waśnie taka wysadzałam….
Czyli będzie szła w zielone?

Czyli będzie szła w zielone?

-
- 200p
KamilK02, jeśli te pojemniki mają dziurki od dołu to nie trzymaj ich na ziemi bo korzenia będą przerastały, musisz spód odizolować od podłoża. A jeśli nie mają dziurek to błąd.
Co do wysadzania, faktycznie młoda rozsada ale wybrałbym największe sadzonki i posadził chociaż jedną alejkę - żeby mieć szybsze zbiory, a z pozostałymi poczekał do kolejnego "okienka" ciepłych dni.
Pelasia, niekoniecznie. Moim zdaniem ochłodzenie na kilka dni po wysadzeniu sprzyja chwilowemu zatrzymaniu wzrostu i budowania mocnego systemu korzeniowego. Tylko trzeba się wstrzymać z nawożeniem azotem, co najwyżej trochę fosforu na rozrost korzeni.
Co do wysadzania, faktycznie młoda rozsada ale wybrałbym największe sadzonki i posadził chociaż jedną alejkę - żeby mieć szybsze zbiory, a z pozostałymi poczekał do kolejnego "okienka" ciepłych dni.
Pelasia, niekoniecznie. Moim zdaniem ochłodzenie na kilka dni po wysadzeniu sprzyja chwilowemu zatrzymaniu wzrostu i budowania mocnego systemu korzeniowego. Tylko trzeba się wstrzymać z nawożeniem azotem, co najwyżej trochę fosforu na rozrost korzeni.