Doktor Loki i jego dżungla, część następna (od 2023.)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Doktor Loki i jego dżungla, część następna (od 2023.)

Post »

Locutus pisze: 21 kwie 2025, o 09:27 Kwitnący laur to utrapienie, nie cudo, bo sieje się na potęgę. Jakby nie rwać jego siewek, to zamiast ogrodu miałbym laurowy zagajnik.

Pozdrawiam!
LOKI
A pachnie chociaż? :wink:
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Dzień dobry Loki :)
Miło że współdzielisz swoją pasję zieloną ze współmałżonką :)
Mój mąż też troszkę zainteresował się ogrodem z czasem.
Orik, miesięcznica :)
Wiosna na całego :D
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Florian – spróbuję jutro jakiś filmik nakręcić w ogrodzie, żeby w pełni pokazać ile tej miesiącznicy mam. Judaszowiec jest bezproblemowy w uprawie, a jego kwitnienie oszałamiające, więc gorąco polecam. A wawrzyn, jak już pisałem, jest bodaj najgorszym chwastem. Nie dość, że sieje się na potęgę, to jeszcze jak na chwast wyjątkowo duży rośnie – jeden taki na pograniczu ogrodu mojego i sąsiadów już wyższy nie tylko niż mój dom (co łatwe, bo parterowy), ale i niż dom sąsiadów (piętrowy). Co do serduszki – biała mi wypadła w tym roku. Nie wiem czemu. Już odkupiłem, ale kwiaty dopiero za rok. Chyba że znowu wypadnie.

@ Kuneg – a wiesz, że nigdy nie wąchałem kwiatów laurowca? Ale cała roślina wydziela ten charakterystyczny zapach, który sprawia, że jego liście dodaje się jako przyprawę do potraw.

@ Bufo bufo
– witam w moim wątku! Co do orlików – najpiękniejsze właśnie rozkwitły… na chodniku przy ulicy już za moim płotem. Wysiały się tam z mojego ogrodu. :;230 Jutro pokażę fotki.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Witaj Loki :wit
Twój ogród jak zawsze zaskakuje - tym razem powojniki i lilaki dały już czadu, i orliki ;:215 Aż poszłam sprawdzić swojego lilaka ... no ma już pąki, ale klematisy i orliki nawet nie myślą o kwiatkach. Prawdę mówiąc powojnik Guernsey Cream ma pąki ale do kwiatów jeszcze daleko.
Miłej niedzieli i słońca ;:3
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Jarha – ciekaw jestem, co powiesz na dzisiejszy zestaw fotek:

Allium neapolitanum
Obrazek

Aquilegia canadensis
Obrazek

Aquilegia vulgaris
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Cercis siliquastrum
Obrazek

Clematis montana + Laburnum anagyroides
Obrazek

Convolvulus cneorum
Obrazek

Cytisus procumbens
Obrazek

Hesperis matronalis
Obrazek

Laburnum anagyroides
Obrazek

Melittis melissophyllum
Obrazek

Narcissus poeticus
Obrazek

Paeonia sp.
Obrazek

Phlox douglasii
Obrazek
Obrazek

Salvia pratensis

Obrazek

A na koniec, panie i panowie, zapraszam na filmową przechadzkę po moim ogródku: https://drive.google.com/file/d/1aor10d ... sp=sharing

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Parochetus i Eriolarynx warte zachodu z przechowaniem przez zimę ;:215 , zwłaszcza, że ona u Ciebie krótko gości.
Moja wiosna stara się dogonić francuską i jest już tuż, tuż, ale kwitnące orliki ;:oj czy hiacynciki to jeszcze daleko w tyle!
Pięknie kwitnie judaszowiec ;:138 jak i cała reszta wiosennego towarzystwa :heja .
Nieco spóźnione, serdeczności imieninowe dołączam. ;:196

Edit.
Oczywiście skorzystałam z zaproszenia na spacerek ;:180
Jeszcze jakieś dwie, trzy donice zmieściłyby się ;:224 , a ten areał, zmarnowany pod trawnik, nie dałby się pozyskać od sąsiada?
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Juras
Witam w pięknych okolicznościach przyrody ;:138 ;:3
Cudnie jest prawda :?:
Pokaż ten łan wieczorników please :!: U mnie jeden beniaminek ;:108
Obłędne macie wielkie kwitnące krzewy ;:138
Bardzo zaawansowana wegetacja u Was :D
Orliki niczym cenne klejnoty ;:333
A jak tam przedszkole w doniczkach :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Zdecydowanie za szybko wszystko Ci kwitnie.
Pospacerowałam po twoi ogrodzie, i normalnie busz widzę, maczetę już masz żeby się do domu dostać :D
Do tego ogrom doniczek, a ja myślałam że mam u siebie sporo.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękna ta twoja wiosna.
Żonkile piękne.
Krzewy kwitnące zawsze przyciągają wzrok. Z daleka widoczne .
Montana pięknie ukwiecona.
I już orliku kwitną. Moim jeszcze daleko do kwitnien.
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58

Post »

Jurku przychodzę do Ciebie z rewizytą i podziękować za odwiedzenie mnie i pochwalenie "mojej wiosny" ale wiedziałam, że Twoja wiosna jest już bardziej kwiecista ;:108
Jednak głównym powodem odwiedzenia Ciebie jest to, że chcę Cię poinformować ,że znalazłam / gdzieś wyczytałam/ dobry sposób na odstraszanie ślimaków. U mnie się sprawdził ;:108 Ja w różnych skrzyniach, wysokich pojemnikach siałam sałatę ale zawsze mimo przykrycia siatką ślimaki mi właziły i zjadały ją. No i okazuje się, że ślimaki nie lubią miedzi. Kupiłam taką siatkę nakryłam brzegi skrzyni i mimo,że pokazały się ślimaki i łaziły w pobliżu do skrzyni nie wlazły. Ponoć można nawet drut miedziany kłaść na ich drodze.
Spróbuj tej metody i życzę Ci powodzenia z pozdrowieniami Bożena
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jerzy
Obejrzałam film i....doszłam do wniosku ,że wcale nie taki karłowaty Wasz ogród. :lol:
Większy niż myślałam.
Ale masa doniczek ,niczym w S. w moim starym ogrodzie.
Ja teraz tylko na doniczki się przestawiam ;:108 Na balkonach ;:224
Czy dobrze widzę psiankę /solanum w gruncie ?
Macie karczocha czy karda :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Loki super ,masz wręcz tajemniczy ogród z pięknymi krzewami,tunelami,ale by się moje wnuki miały gdzie chować i biegać ciekawymi scieżkami.Super prawdziwie prywatny teren,bez modowych wariackich czasami ograniczeń,tak trzymaj👍🤗
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak sobie wyobrażam zagajnik :) Dzięki za filmik :)
Ciekawe, ile lat ma Twój Cercis siliquastrum?
W donicach skarby :D
Goła ziemia to zapewne warzywnik?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Marta – Oj warte zachodu, warte! Dziękuję zarówno za wyrazy uznania dla ogrodu, jak i za życzenia imieninowe! Donic mam nadzieję, że zmieści się jeszcze więcej niż dwie-trzy, bo oboje z żoną mamy bardzo ambitne plany. :;230 A jeśli chodzi o odkupywanie ogrodu od sąsiada – raczej nie sądzę…

@ Pelagia – Jest cudnie. A jeszcze cudniej mi od dzisiaj, bo miałem zaległy urlop do wykorzystania, no i wykorzystałem – przez jedenaście dni będę się byczył, książki czytał i z ogródka korzystał. Łan wieczorników chętnie pokażę jak zakwitnie, bo na razie kwitnie tylko ta jedna sztuka, której zdjęcie pokazałem, a reszta dopiero w pąkach. Ale sieje się toto jak chwast, równie mocno co miesiącznica, więc jest ich pełno. Dzięki za uznanie. Przedszkole powoli już wysadzam do gruntu w miarę jak rośnie. Mówisz, że przestawiasz się na doniczkarstwo? Szkoda, oj szkoda. Co do psianki – jako chwast w moim ogrodzie pojawia się psianka czarna (Solanum nigrum), ale wątpię, żebyś ją na tym filmie wypatrzyła. Jeśli chodzi o to, czy mamy karczocha czy karda, to przyznam uczciwie, że za Chiny ludowe nie potrafię ich rozróżnić – ale chyba jest to jednak karczoch (o ile dobrze pamiętam co za nasiona kupowałem parę lat temu).

@ Kasia
– Co to znaczy „za wcześnie kwitnie”, bo nie rozumiem? :;230 Przecież ja tego kwitnienia czekam jak kania dżdżu. A busz jest dokładnie taki jak lubię. Jeśli zaś chodzi o doniczki – część to tegoroczne wysiewy czekające na wysadzenie, a reszta to doniczkowy ogród małżonki. Aczkolwiek od tego roku planuję do niej dołączyć z kilkoma okazami (zresztą już te plany zacząłem wcielać w życie – jedna opuncja i dwa powoje są moje).

@ Anabuko – Żonkili niestety nie mam, bo wypadły. Ale inne narcyzy rzeczywiście fajne – szkoda, że już przekwitły. Powojnik górski zapiera dech w piersiach. Ogromny obszar pokrył, a kwieciem obsypany tak, że wierzyć się nie chce. Orliki najpiękniej kwitną na chodniku przy ulicy, gdzie wysiały się z mojego ogrodu. :;230

@ Krasna – I co ja mam, wszystkie rabaty drucianą miedzianą siatką ogrodzić? Cienko to widzę. Trudne do wykonania, a i koszty byłyby ogromne. Ale dzięki za poradę.

@ Lojka
– Dzięki za uznanie. A Twoich wnuków (ani żadnych innych dzieci) bym tu nie wpuścił – jeszcze by mi wszystko zadeptały. :;230

@ Bufo-bufo – Judaszowca mam od dwunastu lat, natomiast nie umiem Ci powiedzieć ile miał w momencie, gdy go kupiłem, wielki w każdym razie nie był. Goła ziemia to nie warzywnik, bo takowego nie posiadam, lecz rabata z jednorocznymi. Część dalsza powoli obsadzana jest tym, co posiałem w doniczkach, w miarę jak podrasta, część bliższą obsiałem nasionami sianymi wprost do gruntu w Wielkanoc (powoli zaczyna toto wszystko kiełkować). Swoją drogą pamiętam jak zaczynałem przygodę z ogrodnictwem dwanaście lat temu i rabat jednorocznych miałem kilka. I mówili mi wszyscy ludzie z forum, że w miarę upływu lat na pewno się ten areał zmniejszy (niektórzy przekonywali, że w ogóle zniknie) bo byliny mniej roboty wymagają. No i fakt, że zmniejszył się drastycznie, teraz na jednoroczne mam już tylko jedną rabatę.

Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Orientalne jednoroczne są atrakcyjne (dla mnie), zawsze znajdę dla nich miejsce :) Czekam kiedy mój judaszowiec otworzy pąki kwiatowe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”