Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Post »

Wprost cudowne masz kwitnienia ;:333 Nie mogę się napatrzyć :D A ta dziewanna austriacka bardzo mi się podoba; siejesz ją czy kupujesz sadzonki?
Niech te piękne roślinki twoje i wdzięczność że tak długo miałaś mamę przy sobie :) dodają ci sił w tym tak trudnym czasie; a ja wspieram was duchowo i przesyłam ciepłe życzenia i słowa wsparcia ;:168 ;:167 Masz rację nic nas nie przygotuje na odejście bliskich ;:108 ale niech myśl że (jak piszesz sama) mama wraca do lepszego świata dodaje ci otuchy i siły ;:196 ;:167
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko ;:168 ,,nawet nie wiem co napisać ,trzymaj się cieplutko,kwiatki oczywiście podziwiam jak zawsze ;:63 ,ja u koleżanki kupiłam czosnki ozobne i narcyzy te zwykłe ,bo bardzo je lubie ale nie chca u mnie kwitnąć więc ostatni raz próbuje.Dzisiaj zrobiłam sok z czarnego bzu ,malin i ugotowałam buraki ,jutro dalszy ciąg słoikowania.
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko czy tą szałwię 'Plumosa' masz z nasion?
Moje zamówienie miało przyjść wtorek, środa i d... nie przyszło! ale i tak miałam co sadzić :wink: Coś przyszło pocztą coś kupiłam i powoli puste miejsca zapełniam :;230
Zrobiło się bardzo zimno ale podobno w sobotę wraca ciepełko to tulipany wsadzisz, a ja w przyszłym tygodniu wyślę jeżynę :D
Ściskam serdecznie i życzę zdrówka ;:167 ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Chyba i ja muszę się zabrać za sadzenie cebul, bo mimo iż nie szalałam, to troszkę się ich zebrało ;:224
Dziewanna Austriacka wciąż jeszcze Ci kwitnie? Moja już dawno przekwitła.....
No i wyplewiłam działkę! ;:138 ;:138 ;:138 Pomagała mi pogoda.
No kochana, jak Ty masz takich pomocników, to ja się nie dziwię, że masz tak czyściutko ;:63 Mi nawet pogoda nie pomaga, ostanio zrobiło się tak zimno, że zupełnie zaniechałam wyjazdu na działkę, a w zamian wzięłam się za przetwory. Coś przecież musiałam robić ;:306
Kolorowe czuprynki celozji mogłyby robić za kogutki, dawno ich nie miałam, a u Ciebie zawsze są takie cudne ;:180
Pozdrawiam i przytulam cieplutko ;:168
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Jesteś niesamowita Lucynko :wit
wyplewilas działkę. Już patrzę i nie widzę. . I patrzę i widzę ile to rzeczy już niedługo trzeba zabierać z warzywnik z ogrodu doniczkowe ;dekoracje. Ech... :roll:
Piękna i inna ta dziewanna.
Na tą smagliczki mam ochotę. Na wiosnę ja kupię i wysieje.
Nigdy jej jeszcze nie miałam.
A werbena patagońska śliczna.ale u mnie coś nie chce rosnąć. :(
Dobrego dnia. ;:3
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Lucynko, przykro mi z powodu Twojej mamy :( Tak jak sama napisałaś, pewne rzeczy w życiu są nieuniknione, tylko , że człowiek tak do końca nigdy się z tym nie godzi i nie chce a musi... Wszystkiego dobrego życzę Twojej mamie, niech się nie poddaje !
Lucynko, zakupy już poczyniłaś ? Ojej, to i ja muszę się rozejrzeć, co tam w sklepach widać i słychać :tan
Lilie kupiłaś zwykłe, czy drzewiaste ? Na pewno śliczne ;:65
Paczuszka od Danusi ;:224 ;:224 ;:224 ;:333 ;:333
Smagliczka nadmorska- bardzo ją lubię, w tym sezonie niestety ogromny kosmos nie dał jej się rozwinąć... a ja gapa nie zauważyłam. Czy ona przezimuje mi w gruncie ?
Werbenę kocham, ale u mnie nie chce rosnąć ;:145 dziewanna śliczna ;:167
Lucynko, trzymaj się ;:168 pozdrawiam cieplutko ;:3
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Współczuję oczywiście sytuacji z mamą, niby wiemy, że gdzieś zawsze jest koniec ale nigdy nie da się być na niego gotowym.

Z tymi cebulami na zdjęciu wygląda jakbyś mocno poszalała :wink: cały katon :wink:
A z nornicami walczysz? Ja u siebie też raczej będę miał jakieś nornice więc muszę już szukać jakichś sposobów na nie
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko jeszcze raz mówię (piszę) nikomu nic nie miałam wysyłać tylko dla Ciebie.Najgorsze jest to,że mnie dopiero olśniło przecież miałam wysłać tego ciemnego liliowca,ale to nic straconego doślę tym bardziej,że jeszcze liliowce mam wysłać Uli i dla Marty.
W takim razie przykro,że jednak nie da się nic zrobić. ;:196
Widzę,że masz tą piękną dziewannę austriacką.
Ciekawa ta szałwia,czy to jednoroczna.?
Pogoda u nas też fatalna.Dziś sypał u nas grad. :evil: ;:145

Życzę dużo zdrowia. ;:167
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko kolekcja lilii się powiększa, na pewno piękne odmiany wybrałaś. do tego dokupiłaś tulipany, ależ będzie kolorowo na Twoich rabatkach. Piszesz, że w Bied..... nic nie znalazłaś, a ja dostałam cebuli tylko z tego sklepu i kwiaty naprawdę są ładne, przynajmniej na zdjęciach. Rok temu też dostałam tulipany z tego marketu, takie pospolite, aż 3 opakowania, jakież było moje zaskoczenie ;:oj zdjęcie nie oddało piękna tulipanów, siadałam w bliskości rabatki i oczy zachwycały się ich urokiem.
Cynia perska jest piękna, taka jak meksykańska, czyżby to ta sama odmiana tylko nazewnictwo inne.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko deszcz pomoczył Ci działkę, a Ty zaraz do pielenia się dorwałaś i jeszcze pikowanie zaliczyłaś. Codziennie wymyślasz nową robotę. :wink:
Begonie piękne i dalijki nadal obsypane kwiatami, ale rudbekie to dopiero pokaz. ;:oj
Dobrze, że zielony potwór nie zjadł aparatu, bo pozbawiłbyś nas zdjęć z kolorowej działki. ;:173
Chryzantemy cudnie kwitną, a u mnie ani myślą.
Nowe kolory lilii, tulipanów i innych cebulowych się szykują. ;:138
Dobrze, że jedna jabłonka pocieszyła owocami.
U mnie też jakoś rozchodniki w tym roku szybko przekwitają, susza wyjątkowa.
Niech jeszcze spokojnie upływają dni. Masz rację, że na nieuniknione, nigdy nie jesteśmy przygotowani. ;:174 Mocno tulę. ;:168
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko nadrobiłam zaległości podziwiam piękny kolorowy koniec lata na twojej działeczce... ;:138
Dla was zdrówka, a dla Mamy spokoju. Niech tej jesieni jeszcze wszystkim ;:3 poświeci.
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Strasznie jestem zakręcona. W piątek odpowiedziałam wszystkim, a dzisiaj widzę, że nic nie widzę. Domyślam się, że nie wysłałam, innego wytłumaczenia nie znajduję. Wszystko mi się ostatnio mota, nawet dni tygodnia. Jeszcze trochę takiej huśtawki i wyląduję w wariatkowie.
Słoneczko cudnie dzisiaj zaświeciło, a ja znowu złapałam jakiegoś wirusa i po powrocie od mamy tęsknie spoglądam w stronę łóżka. Ale nic z tego, nie poddam się!

Beatko Bazyla - serdeczne gratulacje dla Młodej Pary. ;:138
Dzielżany mam dwa: wysoki i niski. Wolę ten niski, ale przecież nie wyrzucę tego drugiego.
Sadzonki laków jeszcze mam, jeśli reflektujesz, to tylko przyślij adres na pw.
Dobre życzenia przygarniam z wdzięcznością, pięknie dziękuję ;:180 i Wam również zdrówka życzę.
Pozdrawiam i ściskam. ;:196

Iguniu - siałam mix dziewann i wyrosły różne, ale austriacka najładniejsza i non stop powtarza kwitnienie. Mam nasiona, jak by co....
Ogromnie dziękuję za słowa wsparcia ;:196 , bardzo mi one pomagają.

Tereniu - ;:196
Ja w tym roku nie robiłam nalewek, toteż narobiłam soku z malin. Natomiast biały bez poświęcam zawsze na nalewki. Najpierw zalewam kwiaty, a później tym nalewem kwiatowym zalewam owoce.
W tym roku w ogóle mało przetworów zrobiłam, ponieważ dużo mi zostało z ubiegłego roku. Zrobiłam wyłącznie kiszone ogórki i przeciery pomidorowe. Tobie życzę udanego 'słoikowania'. ;:303

Marysiu - szałwię 'Plumosa' dostałam od Gosi Margo2 w postaci sadzonki, nasiona zbieram w nadziei, że uda się ją wyhodować.
Mam nadzieję, że doczekałaś się już oczekiwanej przesyłki ;:333 i tyrasz przy sadzeniu. No, nie dzisiaj, ale tak ogólnie.
Rodzinne sprawy załatwiam na bieżąco, co mi trochę przeszkadza w działkowaniu, ale po niedzieli muszę się zmobilizować, bo czas przecieka przez palce.
Dziękuję za dobre życzenia, które odwzajemniam z całego ;:167

Iwonko1 - dziewannę austriacką przycinam po przekwitnięciu, dzięki czemu powtarza, najstarsza nawet trzy razy.
Wiesz, jak to jest: pogoda albo pomaga, albo przeszkadza. Ostatnio bardzo przeszkadzała. ;:223
Celozje z ostatnich fotek to samosiewki, siane przeze mnie już dawno przekwitły.
Pozdrawiam wzajemnie i dobrej pogody życzę. ;:196

Aniu - mówi się, że wiosna to najbardziej pracowita pora roku, a przecież jesień jej dorównuje. Ja też jesienią mam dużo pracy, ponieważ u nas w RODos jest taki zwyczaj, że przed zimą porządkuje się działeczki.
Zarówno werbena i smagliczka sieją się u mnie po całej działce ;:333 i muszę część siewek wyrzucać. Dawniej smagliczkę siałam co rok, teraz już tylko pikuję.

Asiu iwwa - dziękuję kochana. ;:196
Zakupy zrobiłam za pośrednictwem internetu, bo nie mam czasu biegać po sklepach. Dzisiaj była u nas giełda kwiatowa, ale też nie mogłam pójść, pojechałam do mamy. Cóż, są rzeczy ważne i ważniejsze.
Kupiłam różne lilie, ale większość drzewiastych.
Smagliczka nie zimuje, ale sieje się bardzo ładnie. Jeśli Twoja nie zakwitła, to musisz wiosną wysiać nowe nasionka.
Dziękuję i wzajemnie pozdrawiam, życząc pięknej jesieni. ;:3

Za chwilę dokończę odpowiedzi.

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witam ponownie.

sauromatum - podaj, proszę swoje imię, bo to sauromatum jakoś tak tajemniczo się kojarzy.
Dziękuję za ciepłe słowa wsparcia. ;:196
Masz rację w sprawie cebulek. Rzeczywiście zaszalałam i jeśli nornice nie urządzą sobie libacji, będzie w przyszłym roku liliowo.
Oczywiście walczę z nornicami ;:134 i od wiosny do jesieni nie mam ich na działce, dlatego zimą odbijają sobie niedogodności.
Po działce chodzi kotka, a dodatkowo do mysich korytarzy sypię świeżo zmielony czarny pieprz, którego nie znoszą i uciekają do sąsiadki, która w ogóle z nimi nie walczy. :lol:

Danusiu - raz jeszcze dziękuję za roślinki. ;:167 Już siedzą na swoich miejscach.
Zbieram nasiona austriackiej dziewanny, więc także możesz ją mieć.
Zbieram też nasiona szałwii 'Plumosa'. To jest bylina.
Gradem i u nas sypnęło ostro i chyba wtedy się przeziębiłam. Dzisiaj jednak można się wygrzać na słoneczku i oby tak było jak najdłużej.
Zdrowie przytulam i odwzajemniam z całego serca. ;:196 ;:167

Dorotko - mam nadzieję, że wszystko przeżyje i zachwyci pięknymi kwitnieniami. ;:218
W mojej B...tylko pakiety cebulek różnych kwiatów wiosennych w jednym kolorze każdy pakiecik. A ja potrzebowałam tylko tulipany.
Cynia perska jest podobna do meksykańskiej, tylko ma mniejsze kwiatki. ;:108

Soniu - to nie ja wymyślam robotę, to robota mnie dopada i nie mam wyboru. ;:306
Dalijki kwitną na ogół do mrozów, ale moje jakoś coraz to mniej kwiatów mają. Zmęczyły się już, cycuś....
Spośród moich chryzantem kwitną dwie, pozostałe - mam nadzieję - zakwitną bliżej Wszystkich Świętych.
Rozchodniki i u mnie się śpieszą, ale taki rok i nie ma na to rady. ;:223
Dziękuję, kochana ;:196 i zdrówka życzę. ;:167

Ewuniu - coraz to mniej już tych kolorów, ale będzie więcej, gdy liście na drzewach zaczną zmieniać barwy. Słonko właśnie przyświeca i podobno ze dwa dni ma mi jeszcze umilać życie.
Dziękuję za wszystko ;:196 , kochana jesteś. ;:167

Przeczytaj pw.

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Jakie fajne zdjęcia pokazujesz,szczególnie to ostatnie przypadło mi do gustu. ;:oj
Lucynko dużo zdrowia i ;:3 .

-- 22 wrz 2019, o 18:47 --

Lucynko wysłałam pw.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

To heliotrop ?/