Tu na razie jest ściernisko ale będzie ..... ogród - harwi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tu na razie jest ściernisko ale będzie ..... ogród - harwi

Post »

:(
Dziś pojechaliśmy na działkę zobaczyć co słychać i jak się mają pookrywane roślinki. Niestety spotkała nas przykra niespodzianka ktoś był i buszował u nas :( Zniszczył w 3 miejscach ssiatkę zapewne próbując przeskakiwać przez nią (mógł dupek chociaż wejść przez bramkę oszczędziłby by nam dodatkowych kosztów) I niestety nie obyło się bez strat w roślinach i tak nie mamy MAHONI -tej od MagdyMisi z której się tak cieszyłam) Cisa kolumnowego(to chyba najdroższe drzewko oprócz koreanki jakie mieliśmy) :( 3 rododendronów tych największych, został jeden malutki. Matołki mam nadzieje, że są za duże i im się nie przyjmą. no i 4 sosenek największych bo tylko one ocalały od saren i zająców były już duże i piękne no i już ich nie ma. Oszczędzili moje małe tujeczki no i nowe nabytki a tyyyle roślin mam podołowanych. Całe szczęście może nie widzieli.
Innych szkód nie ma altanka cała nic a nic pewnie jacyś gówniarze. eh

eh nawet u nas na wsi wandalizm jest. Szkoda naprawdę bo teraz człowiek się nie czuje tak pewnie, że nic ci nie zrobią. Mamy malutkiego dołka i taki niesmaczek :cry: Nie wiadomo co może się stać następnym razem. :(
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiolu, bardzo Wam współczuję :( Bać się chyba nie macie czego, bo to nie wandale, a najnormalniejsi złodzieje. Zabrali, to co da się szybko spieniężyć, albo posadzić we własnym ogrodzie. Pusty ogród, to świetne pole do popisu dla takich ... trudno to nazwać ludźmi. A jaką mahonię miałaś, taką zwykłą? Moja sąsiadka ma sporo odrostów, więc mogłabym wycyganić :wink:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na psi urok! Oby im ta mahonia się nie przyjęła !!! Nie martw się moja droga - na wiosnę dostaniesz nową ;)
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdo no właśnie wiem, że wandale całe szczęście naprawdę dużo nie zniszczyli. Tym razem. Obawiam się tylko, że jak już raz byli..... :roll:

Sosenki posadzimy nowe bo teraz mamy tylko dziury po nich i luki w ogrodzeniu tylko szkoda po prostu bo duże już były a maleństwa sadziliśmy i to tak cieszyło. A teraz od początku. Kamil się wściekł, że zniszczyli mu siatkę :( Będziemy musieli w 3 miejscach powymieniać ale to już na wiosnę na razie połataliśmy co nieco.

Coś mi się wydaje, że psy się pojawią szybciej niż nam się to wydawało. A wszyscy sąsiedzi nam to doradzali już na samym początku. ;:224

Madziu chyba zwykła ta mahonia tak Magdo?

Dzięki Magdo oni chyba ją zabrali bo była większa i kolorowa pewnie się im rzuciła w oczy. :? eh

Uprzedziliśmy sąsiadów, że jak jakiś pijak coś będzie sprzedawał jakieś iglaki lub rododendrony to za łeb i do nas :;230 ;:224 i ;:5
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Albo trzeba ogrodzonko pod prądzik :)

Mahonia chyba zwykła - zapytam jej czy zwykła czy niezwykła podczas kolejnej wizyty u nas w ogrodzie :) Wszystko to czego mam sporo jest dla mnie zwykłe :;230
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Wiolu. Serdecznie współczuję strat roślinkowych. Wiem jak się po tym człowiek czuje. Mnie to na szczęście na krótki okres zupełnie zniechęcało. Ja bym jednak podejrzewała złodziei, którzy do własnego ogrodu powykopywali. Dowodzi to, że wzięli duże rozrośnięte rośliny. Roślinki da się odnowić, ale człowieka wściekłość ogarnia, że przy okazji siatka zniszczona. Bardzo współczuję tych strat. Trzymaj się.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Wiolu - a żeby mu łapki przy samej dupci pousychały !
Dobrze że nie masz stratowanych przy okazji roślinek.
Myślę że swoich roślin możesz szukać gdzieś w okolicy ale nie za blisko.
Teraz już nie sezon na sprzedaż.....

Zastanawia mnie to co piszesz o psie...
Przecież to jednak spory kawałek drogi i nie wiem jak byście się nim opiekowali ?
No i straty jakie sam psiak poczyni zanim się go da ułożyć.

Ogrodzenie może nie pod prądem ale moglibyście założyć drut kolczasty do czasu aż się wybudujecie.....
Złodziej poszuka łatwiejszego łupu.
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdo pod prądzik mówisz ale skąd my ten prąd weźmiemy właśnie hhe. No może jak wiatrak powstanie to kto wie kto wie hiihih

Krysiu - dzięki jakoś tak faktycznie dziwnie dużych strat nie ma wszystko odbudujemy ale.. sam fakt, że ktoś łaził i patrzył szukał i zabrał mnie wkur... Sama wiesz jak jest właśnie. Kamil się troszkę właśnie zniechęcił nie też go denerwuje, że ktoś śmiał na jego własność wejść. Jeszcze wejść to pal licho wszystko otwarte ale zniszczyć.

Mariolu
większych strat nie ma troszkę podeptane bo się siłowali nie mogli zapewne powyrywać ale nic im nie będzie.
Zastanawia mnie to co piszesz o psie...
Przecież to jednak spory kawałek drogi i nie wiem jak byście się nim opiekowali ?
No i straty jakie sam psiak poczyni zanim się go da ułożyć.
no dokładnie Mariolu dlatego tak długo zwlekamy i zwlekamy z psiakiem i zakupem jak będzie dom albo namiastka jego albo zaczątki budowy ale nie teraz. Ale z drugiej strony jak już będzie budowa to psy będą duże zaklimatyzowane i ułożone jak piszesz a wtedy będą miały jeszcze więcej do pilnowania niż tylko altanka i parę roślinek.
Jak nie było takich przypadków jak teraz to nawet nie myśleliśmy bo to obowiązek ogromny a w domu nie ma szans na owczarki ale teraz już zaczynają nam takie myśli chodzić po głowie. W lecie nie ma problemem bo na działce jesteśmy codziennie i śpimy nawet ale gorzej w zimie by było ;:223 Codziennie za mało czasu by z nami spędzały tylko karmienie i troszkę zabawy bo już ciemnica ;:223 naprzeciwko jest takie rancho i są dwa owczarki cały czas na dworze i tylko widzimy sąsiadów jak przyjeżdżają karmić i jest oki ale.... a gdzie zabawa, spacerki itp? :cry: eh
Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2007, o 17:50

Post »

Wiola, rozumiem Waszą wściekłość i zniesmaczenie.
Przechodziłam przez to...
Są ludzie, którzy przychodzą do kogoś, jak po swoje i jakiekolwiek wyrzuty sumienia są im obce.
Jak będziesz coś chciała ode mnie... to wiesz... łopatka i kopiemy :)
U Moniki - cz. 1, cz. 2
Gdy życie ofiaruje Ci cytryny, zrób z nich lemoniadę.
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Moniko spokojnie nie ma tak dużych tych strat. Bardziej chodzi o to zniesmaczenie właśnie.
Wszystko dosadzimy ale ten czas np te sosenki miałyby już 2 rok i tak pięknie się poprzyjmowały i po rozkrzewiały i urosły. Tak o nie walczyliśmy z sarnami i zającami ... A teraz zostały mi tylko ich fotki. Wsadzimy nowe ale znowu małe no i żywopłot już nie będzie taki sam ale góry i doliny hehe :( część pooobgryzana przez zwierzynę cześć wyrwana przez ludzi ;:223
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Wiolus, jakie straszne wiesci :cry: Strasznie wspolczuje, co za skur...y z tych ludzi :evil:

Posluchaj, z psami trudno mi doradzac - musialabys miec absolutna pewnosc, ze psy nie wydostana sie poza dzialke. Nie pamietam, czy masz podmurowke? jeśli juz to 2 psy, bo jeden bedzie bardzo samotny. Kiedy zamierzacie zaczac sie budowac? Macie kogos, kto ewentualnie moglby zadbac (nakarmic) psy, jeśli cos by sie wydarzylo (sniezyca, awaria samochodu itp.)? A w ogole to psy nie teraz, jeśli juz to na wiosne. Niedlugo pewnie mrozy, wiec poki co straty nie powinny sie powiekszac.

Na iglaki jest ratunkiem spryskac je farba. Inne zimozielone tez moze....
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej.
Nie niestety nie mamy podmurówki. :( właśnie.
A psy to tak dwa. Dwie suczki -owczarki. Takie nam się marzą już od.... łohohoho. i oczywiście, że na wiosnę. Albo teraz maluchy przez zimę przechować w domu a na wiosnę już większe podrośnięte na działkę. Razem z nami przez wiosnę i całe lato by się zaklimatyzowały i przyzwyczaiły.
I mamy w razie awari jak mówisz to sąsiadów zaprzyjaźnionych no i teściowie mieszkają 5 km od działki nas więc nie byłby problem a nawet jakby trza było to w śnieżycy na piechotę ale do nich dotrę :? Codziennie je nakarmić też nie ma problemu bo K pracuje 4 km od działki to nawet z pracy może wyskakiwać je nakarmić ;:224 jak jedzie po np "części" ihih Wszystko dało by się zorganizować ale mimo wszystko to jest baaardzo trudna i poważna decyzja na całe życie.
A budowę to czekamy na plan zagospodarowania ma wejść do końca tego roku ale .... wiecie jak to jest z tymi planami. Jest w podpisie i czeka w kolejce na stercie pewnie 1000 "spraw pilnych do podpisu"

hmn mówisz farbą? np śnieżką? a ona potem zejdzie? Czy wapnem? Może pomaluje moja koreankę i inne ocalałe sosenki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu, to chyba jest zły pomysł z tymi psiakami od małego w domu. To będą miejskie psy domowe i późniejsza samotność w budzie będzie dla nich strasznym przeżyciem... nie rób tego, proszę :!: Poza tym szczeniaki potrafią zrobić gigantyczną demolkę w ogrodzie, a już dwa :twisted: ... wiem coś o tym :roll:
Radziłabym zbudować solidną, ocieploną budę w zacisznym miejscu i wziąć, nawet teraz, psa obronnego ze schroniska, takiego, który nie mieszkał nigdy w domu, takiego w średnim wieku. Psa dla którego Wasze warunki będą polepszeniem standardu życia, a nie pogorszeniem. Taka psina nie będzie cierpiała z niedostatku towarzystwa, a wprost przeciwnie będzie wdzięczna za każdy przyjazny gest. Pomyślcie nad tym...
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem właśnie Madzik :| Dlatego chcemy od razu by były od małego na działce :( ale jak ja zostawię takie maleństwa same na noc :( jak będziemy musieli w tygodniu wrócić do domu.
A w schronisku właśnie już byliśmy :oops: Ja nie mogę w takich miejscach przebywać ;:110 Też myślimy o tym.
Ale to jednego weźmiemy dorosłego a drugiego? musiałyby być w podobnym wieku i na dodatek muszą się lubić :wink: Nawet taki dorosły pies żyje bardzo długo to czy ze schroniska czy szczeniaki to jest bardzo bardzo poważna decyzja Wierz mi spać nie mogę już jakiś czas.

Ale potwierdziłaś moje obawy szczeniaki w domu zrobią się DOMOWE i MIESZKANIOWE :( odpada definitywnie :(

Demolka w ogrodzie :) dam rade trudno ty jakoś dajesz radę my też damy. Najwyżej coś wykopie przekopie, pogryzie ale będzie mi mniej żal jak to zrobi mój własny psiak niż obcy cholerny gówniarz czy tam pijak :evil:

A projekt budy będziemy tworzyć musi być solidna, podwójna z 2 osobnymi izbami+kojec może wystarczy jak zrobimy samą budę i postawimy i będzie odstraszać wizytacje pijaczków. hehe A jak nie to będzie czekać na zasiedlenie ;)
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Napisz koniecznie, co zadecydowałaś ;:167
Spis treści.Wizytówka.
Zablokowany