Działka ROD Moja radość na emeryturze

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Ha-Ah
200p
200p
Od: 19 lip 2019, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka ROD Moja radość na emeryturze

Post »

Danusiu.
Domyśliłam się że piszesz do mnie :D . Ja lubię rośliny, które mają ozdobne, często kolorowe liście ale kwiatuszki jednak spokojniej ubarwione. Hortensjowe patyki wsadziłam do doniczki wcześniej traktując je ukorzeniaczem (takim w płynie), schowałam doniczki w cieniu i całe lato tylko podlewałam. Rzeczywiście wcześniej pojawiają się listki i nie wszystkie się ukorzeniły, ale i tak nieźle. Najlepiej ukorzeniła się Anabell i malutkie sadzonki bukszpanu na obwódki rabat. Róże też tak ukorzeniam - z różnym skutkiem ale mam frajdę. Po cięciu wiosennym i tak ludzie wyrzucają na kompost te patyczki. Wiedziałam, że będę miała działkę to korzystałam i tym sposobem trochę roślin już mam. Pokazałaś zdjęcie bardzo ładnej piwonii - śliczna jest. Ja muszę wcześniej zobaczyć jakie zakwitną u mnie i dopiero wtedy zacznę się wymieniać roślinkami z działkowymi sąsiadkami - a mam fajne babeczki za płotkiem.
Hanna
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Haniu widzisz to ważne,że sadzonki u Ciebie nie zmieniają klimatu,a ja wystawiłam z cieplejszej altany (nie pomyślałam) i wszystkie padły.
Ta biała piwonia ma strasznie dużo nasion.Mam taką pojedyńczą różową.Obie bardzo mi się podobają.
Kiedyś jak byłam w Warszawie to cięli bukszpanowe obwódki.Pozbierałam parę gałązek i sobie ukorzeniłam,ale one są trochę inne.
Fajnie,że masz za płotem fajne kobietki.Ja też mam z dwóch stron,ale faceci są fatalni.Dobrze,że jeden sprzedał działkę którą kupiła pani z córką.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Ale śliczna ta róża z pierwszego zdjęcia ;:oj u mnie dla ciemierników za kwaśno, poza tym dojazd do działki mam dopiero od marca, więc nawet nie zobaczyłabym kwiatów ;:185
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

NATALIO!
Ta róża to pnąca i strasznie ma długie pędy.Kwitnie tylko jeden raz,ale ślicznie kwitnie i pachnie.
Ciemierniki długo kwitną,a przed sadzeniem można dać sporo wapna wymieszanego z Twoją ziemią,a potem co roku podsypywać dolomitem.Przecież nie możesz zrezygnować z sasanek,ciemierników czy powojników bo lubią ziemię obojętną. :D

Serdecznie pozdrawiam. :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu, ja mam dość kwaśną ziemię, a ciemierniki mają się dobrze bez wydawania kasy na dolomit. ;:108 Przez cały rok zbieram skorupki jajek, suszę je, mocno rozdrabniam, podsypuję pod ciemierniki, sasanki tudzież wszystkie inne rośliny nie kochające kwasowości i efekty są znakomite. ;:333 Latem dodatkowo robię nawóz ze skorupek i tym nawozem jeszcze podlewam. ;:303
Też lubię ciapate kwiatki, a Twoje ciapate różyczki ogromnie mi się podobają. ;:138
Głąbigroszek siałam kiedyś - nic specjalnego, szkoda dla niego miejsca. ;:222
Aminek egipski nie jest mi znany, więc zobaczę go zapewne u Ciebie, ale wpierw wyguglowałam z ciekawości. To dosyć wysoka i szeroko rosnące zioło. Dosyć ciekawej budowy kwiatów, i - co ważne - dobre nie tylko do świeżych, ale i do suchych bukietów. ;:215
Skoro masz miejsce - siej, a doświadczeniem podzielisz się później z nami. :tan
Pozdrawiam i bezwietrznej pogody życząc, buziaki zostawiam. ;:196 ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LUCYNKO!!!!

Jesteś super ogrodniczką i jak widzę lubisz jajka,ja niestety musiałabym zbierać skorupki przez jakieś trzy lata,chyba ,że zaprzęgła bym moją siostrę.Ona ciągle coś wypieka.No właśnie dobra myśl zaraz dzwonię i zamawiam skorupki.Suszy chleb to niech suszy i skorupki.A co?
Lucyśko wielkie dzięki,że mnie ostrzegłaś przed głąbim groszkiem.Nie zamawiam.Nie wiem czy w ogóle coś zamówię.Trzeba zamówić co najmniej za dwie dychy,a ja nie mam na tyle pomysłu.Chyba jednak będę się rozglądać u nas w sklepach.Aminek faktycznie duży a miejsca u mnie tyle co kot napłakał więc też rezygnuję.Jak to dobrze,że dobra duszyczka coś podpowie. ;:196

Dużo śniegu życzę. ;:306

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Danusiu, to cudo na pierwszym zdjęciu to CO TO JEST?! Śliczności! ;:138 ;:138
Środeczki każą podejrzewać, że to tulipany, ale całe kwiaty.... Pewnie jestem w mylnym błędzie.... ;:306

U mnie jajek dużo się zjada pod różną postacią. Oboje lubimy jaja, a odkąd doktory powiedziały małżowi, że może spokojnie jeść jajka bez szkody dla zdrowotności, to już absolutnie nie odmawiamy sobie tych pychotek. ;:92 ;:92 Co tydzień pan przynosi świeżutkie do samego mieszkania i co tydzień konsumujemy całe piętnaście sztuk. ;:80

Buziaki. ;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne róże, te mi trochę kapryszą
A liliowce miodzio. uwielbiam je, ;:167 ..
Ha-Ah
200p
200p
Od: 19 lip 2019, o 19:23

Post »

Danusiu.
Nie wiem jeszcze jakie piwonie rosną na mojej działce. Dowiem się jak zakwitną i wtedy może coś dokupię albo wymienię - zobaczymy. Czy pamiętasz może jak ta Twoja biała się nazywa? Kupowałaś kłącze czy masz ją z nasion?
Hanna
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

HANIU!
Tą piwonię kupowałam jako kłącze,niby drzewiasta.W sumie kupiłam dwie w kolejnych latach.Jak mi zakwitły zobaczyłam,że takie same i jedną zawiozłam dla synowej.Kupowałam u nas w takiej budce więc nie znam nazwy.Różową dostałam od sąsiadki z bloku.Jak zakwitła pod blokiem byłam nią zauroczona i oczywiście uprosiłam sąsiadkę o kłącze.Ta biała zawiązuje strasznie dużo nasion i widziałam siewkę którą obiecałam dla Lucynki,ale w tamtym roku potem jej nie widziałam więc może w tym roku będzie.
Sama jestem ciekawa jakie piwonie u Ciebie zakwitną.Dwie piwonie zamawiałam chyba u Królika,ale jakoś inaczej zakwitły niż te z zamówienia.Nie robiłam problemu bo też mi się podobają.

Miłego dnia.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LUCYNKO!

Nie jesteś w mylnym błędzie to tulipany.Naprawdę.Ciekawe czy będą w tym roku.
Lucynko 15 jajek w tydzień. ;:oj Nie wiem co się porobiło ze mną,ale przestały mi smakować jajka.Kiedyś lubiłam jak dla dzieci jajecznicę na mleku,niestety też już nie lubię.
Pogoda u nas dziś fajna,słoneczna.Powiesiłam na balkonie słoninki dla sikorek.Zamiast sikorek przylatują czarnuchy i muszę je ciągle odganiać.Przyleciała jedna sikorka,ale zanim wzięłam aparat to uciekła.Masakra jakaś.
Zamówiłam u siostry skorupki od jajek ,mam nadzieję będzie pamiętała.Ona też ma świeże jajka ze wsi.

Miłego,słonecznego dnia. ;:3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj ANIU!
Róże u mnie też nie wszystkie takie fajne,ale nigdy z nich nie zrezygnuję.
Przez liliowce niedługo przejść nie będę mogła.Strasznie się rozrastają na słońcu czy w cieniu.Chyba zacznę potrawy z nich robić. ;:306

Miłego dnia!

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ładne piwonie i stokrotki, Danusiu! ;:138 ;:138
Ja w tym roku w ogóle nie dokarmiam ptaków. ;:185 Mają dostęp do jedzenia, bo nie ma mrozu. ;:333 Sikorki niech wybiorą robactwo, a ziarnojadom też nie brakuje żywności. ;:108
Piękne te pełne tulipany! ;:215
Namawiam : przeproś się z jajkami. Są bardzo zdrowe. ;:167
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Prześliczne piwonie na pierwszym zdjęciu, wiosna jak z pocztówki ;:167
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie też z różami różnie jest.
Ale jeszcze nie rezygnuje.
Liliiowce kocham. I już mam ich sporo. ;:167
Piwonie piękne.
W ubiegłym roku trochę ich dosadzilam. I ciekawe jestem jak mi w tym będę rosły. I czy zakwitną. :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”