Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

:wit Maryś! Śliczne liliowce ;:333 , dziękuję. ;:180
Alejka po skoszeniu trawy dostała drugie życie i fantastycznie się prezentuje. ;:63
Widzę, że zgromadziłaś bogatą kolekcję liliowców ;:303 , a piegowata lilia nieustająco zachwyca swoją nietypową urodą i smukłością talii. ;:63 ;:63
Owoce do schrupania - smacznego! ;:92
Idą znowu upalne dni, ale teraz to już raczej normalne, wszak mamy najprawdziwsze lato ;:3 ;:3 , a w Twoim ogrodzie dużo drzew, a co za tym idzie dużo cienistych zakątków, więc relaksuj się wśród barw i aromatów. ;:113
Zdrówka. ;:196 ;:196
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu z tym określeniem to lekko przesadziłaś i mnie zawstydziłaś ....bo ja nie robię nic innego, jak tylko dbam o uporządkowanie na rabatach. Bo ja lubię jak jest równiutko i czyściutko :D A warzywniki uwielbiam wszystkie, bez wyjątku, nawet te na balkonach, całkiem mikrusie. Bo to widać jak człowiek chce, jak mu zależy na zdrowiu, na zachowaniu równowagi, na tym co ważne. Jak wyjeżdżamy sobie na wycieczki rowerowe, to zaglądam do każdego wiejskiego ogródka, zachwycam się każdym czynem człowieka w kierunku uprawy warzyw. Nie lubię tych wypicowanych ogródeczków, gdzie smutek jakiś gości ;:108
Co to oznacza, że pomidory są staśmione??
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Cześć Siostrzyczko ;:138
Nie wiem czy Mnie jeszcze pamietasz.
Ja Ciebie tak i od czasu do czasu zaglądam.
Widziałem u Azy, ze szukasz wszewłogi górskiej.
Nie dziwię się, ze Aza zaskoczona, bo to ziele w Karpatach nie rośnie.
Jej stanowiskach znajdują sie w Sudetach, Tyle tylko, ze nie w Moich Górkach.
Jakbyś chciała kupić sadzonke, to widziałem w Bergenii.
Tak w ogóle to pięknie u Ciebie jak zwykle. ;:cm
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Maryś żniwiarek zazdroszczę a o papierówkach nie wspomnę.
Jakby tak można było sadzonkę ze śliwek zrobić to byłoby super ale to nie takie proste. ;:306
Ogród letni piękny bo można się napatrzeć, pojeść no i schować w cieniu jak trzeba.
Cudownie Maryś. ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam!
Dręczona przez różne gryzące w ogrodzie, trapiona uczuleniem na jad tychże postanowiłam zostać w domu. W ogrodzie poza tym żar bije z nieba, a ja o świcie była zanadto śpiąca żeby coś w ogrodzie robić, a teraz to można zejść na udar. Po okresie siąpiącego deszczu i temperatur w granicach nastu stopni wrócił palący upał. Wieje wiatr wywiewając resztki wilgoci z gleby co zmusiło mnie już wczoraj do podlewania warzywnika. Cieszą pomidory w gruncie bo później sadzone, a rokują nadzieję na wcześniejszą degustację. Obiady z grządek już dominują menu, szczególnie cukinie.
Spaceruję po ogrodzie i widzę że konieczne są kolejne zmiany. Miałam kiedyś rozrzucone kępki liliowców i zachciało się wspólnej rabaty gdzie mogłyby się wzajemnie zapylać i tworzyć nowe odmiany, ale nie był to dobry pomysł. Liliowce się zagęściły i wyciągają szyje do światła...no to będą zmiany.
Kusi mnie żeby kiedyś wyprowadzić tunel za pierwsze ogrodzenie w okolice warzywnika, ale to poważne przedsięwzięcie, a wypadałoby zacząć od wyłożenia kawałka ziemi kartonami i sypać na nie skoszoną trawę. Tylko że trawa rośnie marnie i nie ma jej dużo po skoszeniu, a M kosi bez kosza część terenu.
Wczoraj był dzień motyli! tyle motyli ile miałam w ogrodzie to jeszcze nigdy nie widziałam, a jak już zobaczyłam modraszka (chyba telejus) to osłupiałam!

Dominiko jabłuszka to żółta oliwka, która rodzi od dwóch lat, ale czekałam na nie długo. Drzewko przesadzane z działki na działkę, podgryzane przez karczownika i wyjęte z gruntu rękami. Posadzone wreszcie w ogrodzeniu musiało się porządnie ukorzenić, a teraz to już będzie pewnie co drugi rok z niego pożytek Obrazek Za moich młodych lat były jedynie papierówki, które też wolę nie całkiem dojrzałe. Te żółte są dla mączyste, a ja wole jabłka chrupkie. Liliowce zbieram długo i jakoś po latach wydaje mi się że wszystkie są do siebie podobne Obrazek Aronia jeszcze nigdy tak szybko nie dojrzewała, już rok temu się pospieszyła, bo na ogół zbierałam późnym latem , albo wręcz jesienią ;:202
I ja Ciebie serdecznie pozdrawiam, życząc rozkoszowania się ogrodem jak najczęściej Obrazek ;:4

Julciu teraz musisz mieć w ogródku to co najbardziej jest potrzebne, kiedyś zmienisz uprawy. Dzieci wyrosną, przejdą na własne smaki, a Ty będziesz miało dużo czasu i będziesz się cieszyć kwiatamiObrazek A i tak na swojej działce mieścisz wszystko ;:333
Śliwki to takie chyba dziczki, nazywane tutaj żniwiarki. Mają mnóstwo odrostów, ale trzeba długo czekać żeby zaowocowały i nie owocują regularnie. W smaku pyszne! Obrazek

Ewuniu bo to chyba przeważający kolor u liliowców. Ja nie wiem, ale widzi mi się że moje wszystkie jednakie....muszę je jednak rozdzielić ;:131 Białe to rzadkość, dlatego białe mam lilie. Ja też nie gustuję w falbankach, ale koronki ładne lubię ...nawet w strojach. Lato już jest i dlatego siedzę w chałupie Obrazek

Agnieszko nie czuję się pracusiem...wręcz przeciwnie! wiem że mogłabym, więcej...ale czy o to chodzi ;:185 Kocham takie pastele i delikatne płateczki we wszystkich kwiatuszkach, nawet tych maleńkich do których trzeba zejść do parteruObrazek
Staśmione pomidory sa z kwiatów jakby pełnych i wręcz podłużnych, powinno się je urywać ale jakoś szkoda viewtopic.php?f=42&t=67286
A to moje oczywiście kupione, a podczas kupowania porozmawialiśmy sobie z panem o tych kwiatkach i owocach. Skoro pan kwiatków nie urywa to znaczy, że to taki hodowca amator i dlatego kupiłam te pomidory. Nawet mi smakują, ale z utęsknienie czekam na swoje. Szczególnie te z uprawy polowej Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fakt, że wszystkie owoce jak inne rośliny pędzą, ale to pewnie wyniki wysokich temperatur i ekstremalnych warunków wodnych. Tak jakby czuły się zagrożone?

Aniu mam w dwóch miejscach aronię, a druga młodsza i też się rumieni. Jabłuszka to żółta oliwka najwcześniejsze jak papierówki, dobre!
Aniu na liliowcach można stracić majątek! tyle ich jest! ;:202

Dorotko nie wiem czy mi się jeszcze uda przed terminem operacji M być w Krzeszowicach ale może go namówię, bo teraz to jest najfajniejszy czas. Tylko widzisz ja nakupuję różności, a potem to trzeba wszystko zjeść Obrazek Z tymi producentami różnie bywa, podsłuchałam rozmowę panów sprzedawców o cenach na Rybitwach Obrazek ale ja się staram kupować od już sprawdzonych.
Mam jednego prawie czerwonego pomidorka Beta, dwa z twoich już kwitną ale reszta zielona i nie wiem czy te w gruncie nie będą pierwsze.
Dwa z Twoich już kwitną i jeden w innym miejsca ale dwa widzę nie mają pędu, czyli adoptują się...i dobrze nie będą silne. Poza tym mam ogromny miszung, bo ciągle je przenoszę Obrazek
Ja już też podlewam Obrazek

Lucynko liliowce wszystkie są śliczne Obrazek
Koszenie daje taki efekt jak sprzątanie w domu...ciężko się do tego zabrać. ale potem siedzi się i gęba się śmieje! Owoce pewnie dojrzeją w kolejnych upale i znowu będzie zbieranie, drylowanie i stanie w kuchni :lol: ale w zimie sama radość. Mam sporo drzew a najważniejsze pod którym spotykam się z gośćmi i rodziną ogromny orzech, daje tyle chłodu ;:224 ale jakby co to mam wiele miejsc gdzie mogę ochłodzić!
Wzajemnie zdróweczka i przyjemnego chłodu, a może i deszczyku Obrazek

Małgosiu pozwól że ja to ocenię i pozostanę przy swoim ;:4 Dla mnie jesteś wzorem ...i już!
Jak my jedziemy przez różne miejscowości to też lubiłam zaglądać ale teraz thuje bronią przed wzrokiem i dlatego pałam do nich taką sympatią Obrazek
Pomidory takie są z pierwszych na ogół kwiatków viewtopic.php?f=42&t=67286 poczytaj i zobacz co napisałam Agnieszce Pelasi ;:168

Oj witaj! witaj Bracie! jak dawno się nie odzywałeś, kiedyś przynajmniej od czasu do czasu...a ostatnio ani legendy ani skalniaczków ;:168
A czy Cię pamiętam...tak jeszcze z pamięcią ok...chociaż uważaj jak jeszcze rzadziej będziesz bywać...to napiszę Obrazek Semper, semper??? był taki, ale kto co...nie pamiętam Obrazek
A tak na serio! Napisałam ...zamówiłam o nich wszewłogę ale nie wiem czy wiesz jak to u nich jest, oferta bogata a w szkółce tylko część! Może wiosną bo teraz cisza nawet nie odpisali i to nie pierwszy raz.
Ściskam i czekam kiedy wreszcie uda nam się gdzieś na siebie natknąć Obrazek

Eluśka nie zazdrość! śliwka daje las odrostów i wsadzę kilka do doniczek może tak jak rokitnik ukorzeni się, ale uprzedzam na owoce trzeba poczekać Obrazek

Najpierw dzień motyla

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Momentami na tej tojeści było kilkanaście różnych motylków i ciem! Dzisiaj jest to samo!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

guziczki w tym roku będą na Guzikowcu!
Obrazek

Obrazek

pierwsze cynie!
Obrazek

Obrazek

...i dawno nie widziane w wątku słoneczko! z lenistwa fotografa i z jego położenia, jest tam gdzie trudno go złapać w obiektyw!
Obrazek

Wspaniałego dnia!
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Niczym z kreskówki https://www.fotosik.pl/zdjecie/95ecdfa4c63b676f
Cudne ujęcie ;:167
Dobry żart na początek dnia o leniwym fotografie mnie ubawił - Marysia i lenistwo, już to widzę ;:306
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Ale masz dużą kolekcję liliowców ,śliczne ;:63 U mnie upał taki ,że zwariować można, siedziałam na dworze bo przyszły Stasia siostry na kawę i chciały na dworze a tam 35 st. Cała sie roztopiłam ;:306 Teraz chłodzę sie w domu , tutaj mam 24st to super , no i trochę pozaglądam :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Motylki pięknie.
Podziwiam pazia.ja to na żywo jeszcze nie widziałam.
Niebo jak zawsze pięknie uchwycone ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu Dzień Motyla ... super ;:215 A u mnie Paź Królowej był widziany tylko raz :oops: U ciebie polubił lawendę, a moja jakaś marna ;:222 Takie pomidory też lubię i właśnie dziś podobne sobie kupiłam...pycha ;:333 Dobrego lata z odrobiną deszczu ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Nagroda National Geographic za fotografię z motylem i lawendą ;:196
Potrafisz rewelacyjne zdjęcia robić :D
To już rozumiem problem z pomidorkami. :D
Zauważyłam ,że malinówki mają w odróżnieniu od innych puchate, podwójne kwiaty.
Takich z ''ryjkiem'' nie zaobserwowałam.
U nas przybyły brzydkie chmury, pomidory pochowałam a z dyscu nici :?
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu namawiam mojego M na wycieczkę do Krzeszowic, ale coś nie możemy się zgrać ;:306
Warzyw jako tako nie potrzebuję, roślinki mam blisko super szkółkę odkrytą niedawno.
Pomidor pięknie wygląda, no ale jak piszesz nie dorównał smakiem własnych. Ja jutro zjem moje mam kilka dojrzałych i to nie spod foliaka tylko gruntowe.
Czy ja Ci dawałam sadzonki pomidorów nie pamiętam :shock: a wiesz jakie to były odmiany.
Dzień motyla cudny u nas też ich dużo lata, nawet miałam Pazia. I to są super widoki, gorzej z tymi żrącymi owadami, komary tną cały dzień jak zwariowane, żądne krwi ;:185 Ostatnio jedna forumka podpowiedziała, że liście z pysznogłówek super nadają się na po ukąszeniach, sprawdziłam na sobie pomaga, trzeba listeczka rozgnieść w palcach i smarować nim w miejscu ukąszenia.
Jak dochować się takiej ogromnej kępy kaczych dziobów- tojeść orszelinowa.
U nas podlane burza od godz 17 krąży.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Jak ja bym chciała zobaczyć u siebie tego Paż królowej, ale w mojej okolicy one chyba nie bywają ;:145 a ja jestem razem z moim synem wielbicielką motyli...Dziękuję za piękne jego zdjęcie ;:180

Marysiu jak zwykle piękne kwitnienia, podziwiam Hortensję ogrodową, u mnie nie kwitną, czy Twoja kwitnie na pędach zeszłorocznych czy tegorocznych? Liliowce tak szybko się zagęszczają? Czyli lepiej jak rosną solo lub może chociaż po trzy rodzaje ze sobą, bo to chyba fajnie wygląda, ja w nadmiarze mam tylko rdzawego, bo reszta to tamtego roczne nasadzenia, ale już widzę które będą bardziej ekspansywne. Co to za środek na ślimaki, u nas w Polsce go nie ma? Marysiu życzę optymalnej temperatury, aby prace w ogrodzie były możliwe ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

O, Maryśko ;:oj Motyla Królowo ;:oj
Same cuda w twoim ogrodzie....
Staśmione pomidory spowodowały mętlik w mojej głowie.Rozumiem, że nic nie rozumiem ;:202 Ale przeżyję, póki co pomidorki tylko z targu ;:303
Nie bądź taka leniwa i pokazuj takie cudne słonko częściej ;:196
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Dobry wieczór Marysiu :wit
Zdecydowanie mówię liliowcom NIE. Jest ich za dużo by zmieściły się w małym ogródku a jeden czy dwa to profanacja tej grupy roślin. Cudne są.
Marysiu, wiosną kupiłaś nasiona różowego wilca o pełnych kwiatach, czy je wysiałaś? Moje już kwitną i niestety większość ma kwiaty pojedyncze :twisted: Dobrze, że chociaż kolor się zgadza, ale ogólnie jestem rozczarowana ;:222
Pozdrawiam ;:196
Ewa
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Już mniej więcej ogarniam temat taśm...staśmionych pomidorów. Obrazkowe pismo do mnie przemówiło. Dziękuję ;:196
Motyle som u mnie też ale nie pozują tak ładnie i inteligentnie :lol: Piękne ujęcia ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”