Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Post »

:wit Witjcie!
Wczoraj wróciliśmy z działki tak późno i tak zmachani, że nawet kompa nie chciało mi się otworzyć. Oczywiście przy okazji zaległości mi się nawarstwiły i nie wiem, kiedy zdołam się z tym wyrobić.
Dzisiaj uczciwie uczciliśmy święto pracy. Przez cały dzień M przygotowywał elementy do montażu działkowej 'latryny', a ja sadziłam, sadziłam, sadzi......aż do znudzenia. Praktycznie poza pomidorami wszystkie sadzonki z balkonowych foliaków już na rabatach. Teraz będę z duszą na ramieniu sprawdzać prognozy pogody, bo mimo obecnych letnich temperatur, zarówno zimni ogrodnicy jak też towarzysząca im Zośka, mogą jeszcze porządnie nabroić.

Asiu [iwwa] - dziękuję, ale u mnie kwiatów nie tak wiele, głównie zieleń dominuje, ale fakt: oko też jest już na czym zawiesić. ;:108
Nawet sobie nie wyobrażasz, jak bardzo chciałabym być taką dobrą wróżką... Póki co, ;:185
Pięknie dziękuję i wzajemnie gorąco pozdrawiam ;:167 razem ze słoneczkiem i całą menażerią.

Obrazek

Zuziu111 - odmianowe tulipany są chimeryczne i zwykle cieszą oczy podczas jednego sezonu. Szkoda. Jesienią wokół wszystkich sasanek było mnóstwo sieweczek, ale pewnie zmarzły, bo ostały się tylko dorosłe rośliny.
U mnie też tylko dało się słyszeć pomruki burzy w ciągu dnia, a w nocy przeszła burza z deszczem, choć niewielkim i nawet moja działka chciałaby być podlana w niektórych miejscach. Są miejsca jeszcze mokre, ale pokazują się już wysuszone.
;:180 za dobre życzenia, które z radością odwzajemniam. ;:196

Obrazek

Ewuniu [ewarost] - masz dobry gust, praktyczny, bo te stare odmiany tulipanów są niezawodne i nawet przez kilka sezonów w jednym miejscu kwitną i nie marudzą. ;:333
Misia nic sobie z upałów nie robi, biega po działkach, nawet myszy zaczęła już przynosić. Natomiast Mikusiowi jest za gorąco i praktycznie całe dnie przesypia w budzie. On już staruszek, w domu zachowuje się podobnie. ;:108
Dziękuję za to leniuchowanie, ale nauczona prze tatę w czasach słusznie minionych, zawsze 1 maja uczciwie pracuję. :pogon

Obrazek

Marysiu [Maska] - bywa. Mnie też nie wszystkie kwiatki lubią, wobec tego bez żalu je żegnam, wychodząc z założenia (cytuję Ciebie): "Nie to nie, są jeszcze inne kwiatki".
A żebyś wiedziała, że popracowałam bardzo uczciwie. ;:303 Tato byłby ze mnie dumny.
Zwierzaki wygłaskane, ziarenka szkudniki dostały od M. Dziękuję pięknie i wzajemnie cudownych majowych dzionków Ci życzę. ;:167 ;:196

Obrazek

Stasiu - nie, ja nie cierpię, bardzo dobrze mi się w takie ciepłe dni pracuje na działeczce. Zwierzęta owszem, im jest trudniej, a rośliny zbyt szybko kończą swój pokaz. ;:108
Kochana, kota łazi swoimi ścieżkami, pies przesypia w swoim domku, gołębie tylko muszę gonić, bo to prawdziwe szkudniki. Jedynym towarzystwem jest mój osobisty M. Czasami sąsiadka czy sąsiad, ale głównie każdy zajęty robotą i najczęściej przekrzykujemy się przez płoty. ;:306
Za pozdrówki nisko się ;:180 i odwzajemniam z całego ;:167

Obrazek

Natalko - kiedy ja odrobię swoje zaległości ;:oj
Dzisiaj przytargałam bukiet bzu do domowego wazonu. Pachnie mi wspaniale! Kocham pachnące kwiaty! ;:167

Obrazek

Iwonko1 - rozpoznaję siewki tych roślinek, które sieją mi się co rok bądź które sama od lat wysiewam. Zresztą niektóre roślinki mają bardzo charakterystyczne sieweczki i te rozpoznaję bezbłędnie. ;:303
Nie mam dużo narcyzów, w sumie tylko jedną kępkę i kilka pojedynczych sierotek. Nieważne. Ważne że jakieś się pokazały.
Dziękuję ślicznie i wzajemnie pozdrawiam majowo - nastrojowo. ;:196

Obrazek
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko piękne konwalie, kolejne kwiaty mojego dzieciństwa. Na działce nie mam, ale ma sąsiad cały zagonek zaraz za moją siatką i dzisiaj koło altany rozsiewał się ich przecudowny zapach :tan, do tego zapach bzu - też z za miedzy od sąsiada.

Co ja widzę - powojnik już u Ciebie kwitnie i to niebieski ;:215 U mnie na działce kilka się zbiera do startu, ale chyba jeszcze chwilę potrzebują.

Proszę w moim imieniu wyczochrać zwierzaczki

Serdecznie pozdrawiam i ślę ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Witam i o zdrowie pytam.....nie widziałyśmy się kupę czasu, nie wiem czy to lenistwo czy brak czasu chyba jedno i drugie razem.
Wczoraj też pracowałam ale nie cały dzień bo sobie długo polulałam ;:306
Też już prawie ogarnięte w ogrodzie pomidory czekają w domu.
Lucynko pozdrawiam i ;:196
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

Ale lilaki Lucynko ;:oj Bombowe :lol:
To pierwiosnki te różowe z białym środkiem? ;:oj Cudne ;:167
;:63 ;:168
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Tą pokrzywkę co kwitnie na żółto wyrywam i nie mogę się pozbyć.Wszędzie jej pełno tak jak śniedków i jesiennych
krokusów.
U nas wczoraj lało,padał grad ,grzmiało i błyskało.Bałam się,że będą straty na działce,ale na szczęście wszystko
w porządku,tylko mokro,ale to dobrze bo podlewać nie trzeba.
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Lucynko , też boję się ogrodników. A moje pomidory nie mieszczą się na półkach w foliaku. Musiałam wyjąć co drugą półkę, bo takie wysokie się zrobiły. Za to papryka niechce mi rosnąć , jak stanęły w miejscu tak stoją i mają ok 8cm wysokości.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Nie uwierzycie, ale naprawdę tak było! Musiałam podlewać rośliny. Nie wszystkie, ponieważ są na działce miejsca jeszcze bardzo mokre, ale są też - i to coraz więcej - przesuszone.
Pogoda się nieco zbiesiła i w najcieplejszym momencie dnia było tylko 19*. No prosto ziąb. ;:oj
Jutro ma być 27, ale i deszcz, i burze. Oby bezgradowe!
Coraz ładniej na rabatkach, sporo roślin (jeszcze bądź już) kwitnie i będzie kwitło. Aż miło pospacerować wśród rabatek.

Tak a'propos Święta Flagi. Flaga zawisła na balkonie, a kolory flagi kwitną na działce.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Beatko [Bazyla] - to ja jestem bogatsza, bo posiadam własne poletko konwalii :tan i tylko bzem dzieli się ze mną sąsiad. ;:303
Pierwszy powojnik właśnie zaczął rozwijać kwiatuszki, pewnie dlatego że on z sercem od Stasi przyjechał. ;:333
Zwierzaki wyczochrowane za wsze czasy, ale i tak ciągle im tego mało w myśl zasady: daj kurze grzędę...

Obrazek

Krysiu [leszczyna] - wiem, że sytuacja rodzinna Cię nie rozpieszcza, wobec czego Twoja mniejsza aktywność na forum jest zdecydowanie usprawiedliwiona. Najważniejsze że najgorsze minęło i mimo iż nieustannie trzeba w stronę M dmuchać i chuchać, to jednak życie staje się znacznie lżejsze. U mnie wszystko zakończyło się najlepiej jak to tylko możliwe. Wojna ze złośliwcem wygrana i oby już tak zostało. Wam też życzę samych zdrowych dni i nocy, byście mogli w pełni korzystać z dobrodziejstw natury. ;:167 ;:168
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Obrazek

Moniczko - faktycznie, lilaczek cudniasty, sąsiedzki wprawdzie, ale większość gałęzi i kwiecia nad moją działeczką i zapach płynie obłędny. ;:138
No właśnie, te pierwiosnki i sieją się, i rozrastają ,i zawsze jest ich mnóstwo, ;:215 ale one mają inne listki niż te, które Ciebie interesują... Chcesz takich? Tylko powiedz: "tak" i już masz. ;:108

Obrazek

Danusiu [danuta z] - ta 'pokrzywka' u mnie ma jedną miejscówkę i jedno zadanie. Rośnie w "nogach" powojnika i jej zadaniem jest zacieniać te "nogi". ;:130 Dalej nie ma prawa się rozpychać i na razie jest posłuszna. ;:108
Burzowo mam mieć jutro i też gradobicie zapowiadają. ;:202 Deszczyk już by się przydał, ale ani ulewa, ani grad nie są pożądane. ;:185

Obrazek

Iwciu - sąsiad mi dzisiaj obwieścił, że na jego nos (tak powiedział) to przymrozków już nie będzie, ;:185 że kiedyś już tak było, że na przełomie kwietnia i maja było lato, około połowy maja pogoda się załamała, ale temperatury nawet nie zbliżyły się do zera. ;:333 Ja mu wierzę, bo chcę, by tak było. ;:108
Moje pomidorki są niewysokie, ale żyją. Jednak muszę kilka dokupić, mimo że swoich mam ponad 30. Dokupię takich z kwiatkami, by mieć wcześniej pierwsze owoce. ;:7

Za to truskawki już zakwitają.
Obrazek

Miśka przytargała sobie zabawkę w postaci żywej myszy i szalała.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
A mysz i tak jej nawiała. :;230
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Ty mówisz że było 19° ? U mnie 29 w cieniu. A deszczu od świąt nie było porządnego ;:145 . Tylko jak ksiądz kropidłem. ;:224
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

Lucynko bardzo! Pytanie! Są przeurocze :)
A Misia miała zabawę ;:306 To tak jak nasz Koton ;:306 Tylko, że on nie odpuszcza. Jak już złapie, to nie ma zmiłuj. Wiewiórkę nawet upolował sobie wyobraź  :roll:
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Lucynko ja też czuję przez skórę, ze ogrodników w tym roku nie będzie :D Czy mnie się w oczach mieni, czy masz już kwitnącą dalię? Ja niestety też podlewam - sucho strasznie. Kilka razy padało, ale krótko i nic to nie dało.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko piękne narodowe kwitnienia, a Miśka to kotka na 100% ;:333 Nasz Kola jak coś upoluje to do domu niesie zabaweczkę, bo w domu czeka Kama (ona nie wychodzi do ogrodu)... taki porządny braciszek :) Teraz i zwierzęta są zdezorientowane i oczekują (daremnie) na powrót Baja... za jakiś czas to zaakceptują... Udanego odpoczynku na działeczce ;:168 i miziaki dla zwierzaków ;:173
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dalia?!!! Lucynko już Ci dalie kwitną, a pisałaś że moje kwiatki wyprzedziły Twoje :D
Tulipanki w barwach narodowych to ogrodnicza flaga :D
Wypoczywaj i ciesz się wiosna w ogrodzie, wszak tyle czekałaś na wyjazd na działkę jeszcze tak niedawno!
Całuję i pozdrawiam ;:196 ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Piękne patriotyczne tulipanki masz na działce ;:215 . Fajnie, że cała rozsada już siedzi w ziemi i mam nadzieję, że przymrozków nie będzie ;:215 . U nas istne lipcowe upały i susza ;:222 . Niby codziennie zapowiadają burze a nic z tego nie wynika. Wczoraj sięgnęłam po węża i musiałam podlewać moje rośliny. Pogody życzę i cudownego dnia :wit .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Lucynko - mam prośbę - wstaw, bardzo proszę, zdjęcie jakie to masz astry, że się same wysiewają.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/e84b4f93fd72d0ff
Śliczne juz kwitnienia. ;:215
I gdzie Ty zmieściłaś te wszystkie sadzoneczki, które sama przygotowałaś, przecież mnóstwo ich było ;:oj ;:180
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko te flagowe masz śliczne. ;:215 Moje giną i po trzech latach z 10 mam trzy. ;:222

Obrazek

Mysz uciekła, ale Misia miała przednią zabawę. :) Posadziłaś własne siewki, ;:138 niecierpliwe jesteśmy, ja też. :roll:
Niestety podlewamy nasze rabatki. U mnie nadal ani kropla deszczu nie spadła. ;:174 Cieszę się, że floksy szydlaste się zadomowiły. ;:215 U mnie aż za bardzo się rozrastają.

Miłych chwil na działce.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”