Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz.II (2018-2020)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Teo44
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 sty 2020, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej 2018,2019

Post »

O:
1. definicję umowy zawartej na odległość,
2. definicję podmiotu profesjonalnego.

Pomiędzy rzeczywistością prawną, a wytycznymi/interpretacjami PIORIN jest, zdawałoby się, dośc duża przepaść. Więcej pisałem tutaj, https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 5#p6217355

Pod kątem producenckim ważny jest pkt. 1 - jeśli PIORIN ma rację, to każdy, nawet stosunkowo drobny producent musi wystawiać paszport przy sprzedaży przez internet. Jeśli ja mam rację - nie musi.
Monia33
50p
50p
Od: 30 sty 2020, o 15:35

Post »

Piorin upiera się, że każda sztuka sprzedawana przez internet musi mieć paszport i że wynika to z art. 65 punkt 3a
i artykuł 81 i moim zdaniem tak jest
Teo44
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No więc właśnie nie wynika, w tym rzecz, że PIORIN nie przeczytał ustaw, bo w polskim prawie jest definicja "umowy zawartej na odległość", o ktorej mowi art.81. I ta definicja jest sprzeczna z wytycznymi PIORIN. Oczywiscie prawo unijne jest wazniejsze od polskiego, tyle ze w prawie unijnym definicji umowy zaw. na odległość brak, więc stosuje się polską definicję.
x-y - 19
---
Od: 8 sie 2019, o 10:47

Post »

hmm. ale jest
Artykuł 79
Rośliny, produkty roślinne lub inne przedmioty, których przemieszczanie na terytorium Unii wymaga paszportu roślin
1. Do przemieszczania określonych roślin, produktów roślinnych i innych przedmiotów na terytorium Unii wymagane są paszporty roślin. Komisja, w drodze aktów wykonawczych, ustanawia wykaz tych roślin, produktów roślinnych i innych przedmiotów, których przemieszczanie na terytorium Unii wymaga paszportu roślin.
Wykaz ten obejmuje:
a) wszystkie rośliny przeznaczone do sadzenia, inne niż nasiona;
b) w pierwszym z tych aktów wykonawczych, rośliny, produkty roślinne i inne przedmioty wymienione w załączniku V część A pkt I do dyrektywy 2000/29/WE, o ile nie są już objęte lit. a) niniejszego akapitu;
...
Teo44
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ale dowodem na co jest Art.79 ? :)
Są obowiązki, opisane w całym Rozporządzeniu, po czym Art.81 mówi, że paszportów nie trzeba pod pewnymi warunkami, CHYBA ŻE to umowa zawarta na odległość. Problem w interpretacji PIORIN czym jest dla nich umowa zawarta na odległość.
x-y - 19
---

Post »

Nie wiem o jaki dowód pytasz, załącznik jest aktem wykonawczym i przedstawiony jest w nim 'przedmiot' wymagający posiadania paszportu (wynikającym z rozporządzenia) . Ja go sobie przejrzałam z ciekawości, choć mnie to akurat nie dotyczy.
Teo44
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Napisalas, ze ale jest jest Art.79. Jest tez Kodeks Karny, rzeka Wisła i motyle. Spytałem na co dowód przytaczasz, bo fakt istnienia czegoś nie musi mieć zwiazku z naszą dyskusją - art.79 nie ma.
x-y - 19
---

Post »

Przytaczam przepisy, no część. Chyba aktualne. Nie musisz być złośliwy https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 31&from=pl
Masz prawo uważać, że paszporty mają dotyczyć wszystkich roślin, ja tak nie uważam czytając przepisy. I tyle.
Monia33
50p
50p
Od: 30 sty 2020, o 15:35

Post »

Z art. 79 jasno wynika, że
Wykaz ten obejmuje:
a) wszystkie rośliny przeznaczone do sadzenia,
a zatem każdą jedną roślinę którą wsadzisz do ziemii lub do doniczki.
Zarówno obejmuje to sadzonki, rozsady, ozdobne czy użytkowe.
x-y - 19
---

Post »

Monia33 - wykaz obejmuje...wszystkie tam wymienione (z resztą jak tam się zajrzy, to trzeba się mocno i na spokojnie wczytać)
Teo44
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Yanina_19, przytaczasz przepis, który nie ma znaczeniw w tej rozmowie, po czym wnioskujesz (z niego!), że JA uważam, że przepisy dotyczą wszystkich roślin. Ja nie jestem złośliwy, zadałem konkretne pytanie po co przytaczasz Art.79, na co odpowiadasz, że nie wiesz co to znaczy "dowód".

Ok, więc informuję, tak jak słusznie napisała Monia33, że Rozporządzenie dotyczy wszystkich roślin przeznaczonych m.in. do sadzenia. Tam jest to wyraźnie napisane, nie da się wyraźniej! Art.79 mówi, że jest wykaz, a rośliny nim objęte mają pewne rygory, w tym koniecznośc wystawiania paszportów. Wykaz ten obejmuje m.in w ust. a: "wszystkie rośliny przeznaczone do sadzenia", a poza tym są jeszcze kolejne ustępy rozszerzające listę o inne rośliny niż te, które są przeznaczone do sadzenia. Roślinami przeznaczonymi do sadzenia są wszystkie te które MOŻESZ posadzić. Nawet zioła w doniczce z hipermarketu.
Natomiast od stosowania prawa, które dotyczy w praktyce prawie wszystkich roślin, są wyjątki, a jednym z nich jest Art.81, błędnie interpretowany przez PIORIN. jeśli powiem, że nie masz pojęcia o prawie, to uznasz, że jestem złośliwy, czy przytoczę fakt?

Koniec końców nie ma znaczenia co Ty uważasz, albo co ja uważam, tylko co uważa organ, który będzie prawo stosował, ewentualnie potem sąd, przed którym będziemy się bronić od kary. Więc żeby ta rozmowa miała sens, trzeba postawić jasną konstrukcję prawną, w której działa jakiś wyjątek umożliwiający NIE wystawianie paszportów dla roślin.

Pierwszy filar tej konstrukcji jest prosty: skoro Rozporządzenie wyodrębnia "podmioty profesjonalne", to znaczy, że są także podmioty nieprofesjonalne. Z samego faktu wydrębnienia pewnej grupy podmiotów mamy infomrację, że są także inne grupy. Do tej innej grupy, jako podmioty nieprofesjonalne, spokojnie mogłyby być zaliczeni choćby mali rolnicy. Na gruncie prawa podatkowego to raczej nie są podmioty profesjonalne (trzeba by to sprawdzić). A takim podmiotem już na pewno nie jest 90% forumowiczów, bo to hobbyści.

Generalnie prawo jest dość zawiłe, a admini tego forum nie pomagają przenosząc wątki (w tym mój zamknięty, który zacytowałem powyżej) do jakiegoś niedostępnego publicznie działu. Szkoda.

PS. Właśnie rozmawiałem z dziennikarzem, sprawa nabiera rumieńców :)
x-y - 19
---

Post »

Teo44 pisze:zadałem konkretne pytanie po co przytaczasz Art.79
Bo ja potrafię czytać prawo :)
Fakt, jest trudne, skomplikowane, pisane nieludzkim językiem...drugi fakt - to mnie zainteresowało
Teo44 pisze:.. jakakolwiek sprzedaż przez Internet roślin i nasion jest nielegalna bez specjalnego paszportu. Dotyczy to nawet pojedynczej sztuki ?z balkonu?. A paszporty wystawiane są tylko przez podmioty profesjonalne, zarejestrowane, po egzaminach itd. itp. Sprzedaż bez paszportu to kary, sięgające kilku tysięcy złotych lub więcej...

i tylko z grubsza poczytałam, bo to nie mój chleb.
Z mojej strony kończę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Florysta1114
50p
50p
Od: 22 sie 2019, o 12:38

Post »

Witajcie, mam pytanie z innej beczki, potrzebuję pomocy, w tym roku chcę posadzić rabatowe w doniczki i postawić odrazu na matach podsiąkowych i moje pytanie czy mata zadziała tak że torf pociągnie wodę z maty jak sadzonki są jeszcze nie ukorzenione w torfie?
Ogrodniczek555
100p
100p
Od: 26 sty 2018, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak mata będzie mokra to pociągnie. Świeżo po posadzeniu trzeba podlać . Później umiarkowanie póki się dobrze nie ukorzeni.
Florysta1114
50p
50p
Od: 22 sie 2019, o 12:38

Post »

Dzięki, i podlewać tylko matę później? Bo myślę na matę rozciagnac taśmę kroplujacą żeby namaczala tą mate, nie wiem czy dobrze myślę
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”