Wiejski po przejściach cz.36

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski po przejściach cz.36

Post »

Marysiu, piszesz, że w Twoim ogrodzie królują żółcie, a zaprezentowane obrazki pokazują całą gamę kolorów. ;:31
Aksamitki masz cudnej urody. ;:215 To nic, że później kwitną, ;:185 ważne że w ogóle raczyły zaszczycić Cię kwiatkami. ;:63 Moje pewnie ślimory zeżarły. ;:222

Co to tak ładnie kwitnie? https://www.fotosik.pl/zdjecie/163c4635bf60851d I wcale nie na żółto?!

Słoneczko jeszcze musi nam poświecić ;:204 , wszak jeszcze mamy lato.... ;:108

Dobrego dnia, Maryś. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dzień barowy! Pada deszcz z różną intensywnością. Małe zakupy, zaopatrzenie do drobiu, obiad i laptopik!

Michale żarnowce niestety żółte tzn był żółty z nasiona i pod wpływem śniegu się wyłamał, ale zostawił dzieci. Jeden już kwitł na żółto więc i pewnie pozostałe takie same.
Mydleniec bardzo ciekawe drzewo i czytam że u nas wytrzymuje, to poproszę, moszenki wysiewałam i chyba mam. Jak zobaczysz to może potwierdzisz :D Topolę to chyba do pola posadzę, bo to duże drzewo. A jak mi kosiarz skosi? szkoda może :wink: Michale cieszę się przede wszystkim na Wasz przyjazd :tan

Alu sianie to i podlewanie! takie żeby nie przelać i nie wysuszyć :D Ja mam postanowienie ograniczenia sianie na wiosnę a jak wyjdzie zobaczymy :roll:

Tereniu pracowałam, bo dzisiaj pogoda siąpiąca i w ogóle nie wychodzę, poza tym zimno! Wieczorem pewnie zapalimy w kominku :D To Cassandrę dostanie Michał, ale Ty też coś znajdziesz :D
Te floksy to przypadek, po prostu dostałam torebkę nasion, a byłam przekonana, że to nasiona floksów jednorocznych :D Odpoczywaj, bo przynajmniej nie musisz nic podlewać!
Przesyłam moc serdeczności i czekam na spotkanie ;:196

Lucynko wyłapałam inne barwy ale jak idę przez ogród widzę żółtości. Przy kępie rudbekii dwa trzy kwiaty róży po prostu giną :D Ja też myślałam że aksamitki zjadły paskudy, a tu taka niespodzianka po trzech miesiącach pączek ;:223
Na biało kwitnie pachnący Clematis Paul Farges (botaniczny) kupiony zeszłej jesieni, ślicznie się prezentuje.
Nie ma słoneczka ani ani! jest zimno i ponuro, wieje wiatr i cały czas się biję z myślą czy nie zamknąć całkowicie okna ;:oj
Ściskam cieplutko i słoneczka Ci życzę ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Co to znaczy nasiona z Polanu?
Powojniki piękne. Ten biały i mi troszkę ponownie zakwitl.
A na te dzwonkowe choruje. :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu dostałam od koleżanki torebkę nasion firmy Polan z napisem Floks myślałam, że będą to floksy jednoroczne, a dwa zostały na zawsze i to są te których kwiatki wczoraj pokazałam!
Powojnik Alionushka czyli wg Ciebie dzwonkowy kwitnie cały czas od wiosny, a Paul Farges zaczął chyba w lipcu i coraz bardziej się rozkręca! :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ładny ten powojnik, Marysiu. ;:63
Szkoda że u mnie już nie ma miejsca na pnącza. :(

Pogoda się poprawiła i od południa słońce coraz to wychodzi zza chmur, świat pojaśniał i od razu inne życie. ;:333
Teraz świeci już non-stop.
Tobie też takiej pogody życzę. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko u mnie ma być trochę jaśniej we czwartek, a jutro jeszcze widzę opady :wink:
Na razie powojnik nie zajmuje dużo miejsca, ale w planie mam pergolę nad ścieżką bo mocniej rośnie niż Alionushka :lol: Miłego wieczoru Luciu ;:196
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładniutki ten Paul Farges. Wszystkie moje powojniki przeniosłam w zeszłym roku między większe krzewy i jak na razie dobrze się mają, ale lepiej im było na siatce.
Ja posiałam łubin żółty i tylko dlatego, że koleżanka przywiozła i kazała tak zrobić. Ona jest rolnikiem i ja się jej słucham w tych kwestiach. ;:108
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu no i jak postanowiłam tak mam ,zakupiłam dwie odmiany dzierżanów,przy okazji wpadły dwie jeżówki i dwa nachyłki podobno zimujące w gruncie,ostatnio w przypływie kłopotów i chandry ,powiedziałam do córki ,ze oddam ogródek ,tylko popatrzyła na mnie i powiedziała ,że na pewno w tym momencie nie byłam poczytalna :;230 .Ciekawi mnie czy mój Chopin to rzeczywiście Chopin ,bo patrząc na Twojego mój mam małe kwiatki ;:223 .Ogród jak zwykle śliczny i kolorowy .Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha,,m, załapałam w końcu z tymi floksowymi nasionkami ;:306
U mnie Paul Farges też rozkwitł w lipcu i kwitł ze 2 tygodnie.Już ma nasiennkowe a tu i owdzie jeszcze zakwitł ponownie :D
Powojnik Alionushka zapisałam sobie do zakupu. Może gdzieś go upoluję.
Podoba mi się,a już jak kwitnie cały czas, to już całkiem suuper!
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzień dobry!
Niestety to ten dzień kiedy piszę post i nagle jeden ruch (poprawka litery) i znika wszystko ;:223 Gotując się w środku piszę jeszcze raz! ;:223

Wczorajsza wyprawa do lasu rozbudziła nadzieje, że znowu pokazały się grzyby w naszym lesie. M znalazł parę prawdziwków a ja głównie zagęstnik do sosu czyli parę kg tzw zajączków!

Obrazek

Małgosiu wieczorem dostałam ofertę i jej uległam zamawiając 2 powojniki wystawione po raz pierwszy podczas 25. Międzynarodowej Wystawy ?Zieleń to życie? w Warszawie. Cena była powodem długiem zastanawiania, ale w końcu zamówiłam i mam nadzieję na szczególną ozdobę moje ogrodu :D
Nawozy zielone chyba dostosowane są do jakości gleby i u mnie sieją o tej porze gorczycę, a wiosną czasem widzę facelię :D

Tereniu takie zakupy są bardzo dobrym środkiem na desperację jaka Cię ogarnęła i chciałaś się pozbawić kawałek swojego szczęścia jakie daje własny ogródek! Skąd ta chandra ;:168 :?:
Mój Chopin rok zaczął jakby od zera i to jest jego pierwsze kwitnienie. Kwiat jest ogromny jak piwonia ...chodzę i podziwiam ;:167 Na ogół kwitnąc wiosną i powtarzając ma kwiaty mniejsze, ale uwielbiam te śmietanowe róże :D

Aniu :lol: Popełniłam wczoraj kolejny zakup powojników i mam nadzieję że nie będę żałować, a piszę o tym wyżej Małgosi!
Z tego co czytam nie wszędzie jest tak udany egzemplarz Alionushki :D

Parę wczorajszym zdjęć, na których widać że żółć zawładnęła ogrodem!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i żółty rarytasik wyczekiwany czyli kirengeszoma pokazuje kwiat!

Obrazek

Obrazek

i trochę innych barw :D

Obrazek

taki ładny asterek mi się trafił!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ostatni floks zakwitł!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrego dnia!
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Faktycznie kolor żółty króluje u Ciebie, ale nie tylko :) Widzę też inne kolorki, czyli nie jest tak źle :)
Kaczki nie zjadają Ci roślin?
Kurczę, ale wkurzające są te znikające posty. Zresztą literówki też. Ja poprawiam niemal każdą literkę z użyciem "altu", choć piszę z tym klawiszem, wszystko muszę poprawiać... Wkurzające...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Marysiu, jeżeli jeszcze kiedyś zdarzy Ci się wysłać tekst w kosmos, to spróbuj go przywrócić klikając prawym klawiszem myszy. Powinna się pokazać tabelka, gdzie będzie wymienione po kolei; cofnij, wklej, kopiuj. Klikasz na cofnij i wszystko powinno wrócić. ostatni0o tak właśnie zrobiłam i tekst powrócił :heja
Śliczne te Twoje powojniki, a jakie sobie kupiłaś teraz?
Leje i leje i niestety nie widać żadnej nadziei na poprawę ;:145
Pozdrawiam ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mariolko niektóre rośliny zastawiam, bo nie tyle je co w nich grzebią...ale ogólnie nie zjadają ani nie wybierają ślimaków ani roślin; trochę sr.... ale na szczęście są tylko dwie ;:306
No właśnie te literki jak poprawiam to fuk! i nie ma nic!

Iwonko spróbuję, ale czego ja nie robiłam i nic nie wracało po prostu wraca wątek sprzed pisania, bo czasem pokazuje się widok strony głównej FO to wtedy wraca to co pisałam.
Oj Iwonko poczarowali mnie ze Starkla i zamówiłam dwa powojniki https://www.starkl.pl/powojnik-maria-kaczynska-070875/ https://www.starkl.pl/powojnik-lech-kaczynski-070870/ a do tego jakąś nową borówkę. mam od nich borówkę Heidi sprzed ponad 20 lat i do tej pory mimo wielokrotnego przesadzania (3 ogrody i in) rośnie i owocuje...no i ten sentyment bo wnuk co ma 20 lat jadł z niej borówki jak miał 2 latka :D Teraz zamówiłam ta https://www.starkl.pl/borowka-big-blue-154075/ . U mnie nie leje wręcz jest całkiem przyzwoicie. Pozdrawiam ;:4

Wybrałam się dzisiaj znowu na grzyby, ale znalazłam tylko te co na mojej ziemi rosły kozak i kilka maślaków. Potem wystraszył mnie dziwnie zapychający osobnik przypominający naszego nadpobudliwego mieszkańca sąsiedniej wsi i zawróciłam do domu. Nie żałuję, bo skosiłam sporo kawał trawy i teraz odpoczywam z piwkiem ;:136

Oto moje miejsce na ziemi trochę z innej perspektywy!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

to ten co mnie przeraził!

Obrazek

Obrazek

a to malowniczy szypszyniec! szkodnik, ale ładny!

Obrazek

Miłego wieczoru!
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Nareszcie rozkwitł Ci pierwszy kwiat kirengeszomy. Moja niedawno zrzuciła ostatniego pąka, a dzisiaj zauważyłam nowe pąki.
Oprócz żółtego, masz jeszcze sporo innych kolorów w ogrodzie. Nawet kaczuszki załapały się w kadrze.
Oglądając zdjęcia, pomyślałam jaka piękna dalia, a okazało się, że to aster, też piękny.
Moje niebo w pewnym momencie zrobiło się takie chmurzaste, że zaczęłam wszystko pod altanę chować, żeby nie zmokło, Dasza zamelinowała się w altanie, ale nie padało. Dzisiaj nareszcie pierwszy od dawna dzień bez deszczu.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Narysuj to pracowity dzień masz. I grzybobranie i emocje z osobnikiem. Też wolałabym zawrócić. I koszenie trawnika. Wreszcie chwila odpoczynku. ;)
Ten szkodnik ładny. Jeszcze takiego nie widziałam.
U mnie słonko I trochę białych pierzastych chmurek.;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”