Foxowej urosło ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Foxowej urosło ...

Post »

Maju po odrobinie odpoczynku .w postaci odżywczych szaleństw nadrobisz zaległości. :D Faktycznie ten tydzień był bardzo mokry i ulewny. I bardzo dobrze :D . Podlało nam roślinki, teraz słoneczko je podgrzeje i będą rosnąc jak trzeba.A Twoje siewki a raczej już sadzonki dostana wiatru w żagle w nowej ziemi :D Super ze sobie odpoczęłaś.. Ja będę mieć teraz więcej obowiązków , ale w połowie lipca tez robię sobie reset. Zobaczymy czy tylko od pracy czy od ogródka też :D :D
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Tak. Już nadrabiam.

Dziś wyrwałam z grządek wszystko co sialam wiosną i zasadziłam w to miejsce paprykę. Niestety moje roślinki nadaly się tylko na naw?z,wszystko zakwitło, z trzech grządek nie zerwałam ani jednej rzodkiewki. Szok.
Za płotkiem wkopałam też pomidory,gł?wnie cherry i jednego dzieckija na pr?bę. Teraz jestem na etapie dyniek - dwie wkopałam na grządkę a resztę totalnie nie wiem gdzie dawać...

Z tego wszystkiego zupełnie zapomniałam o fasolce,a przecież ją planowałam. Migiem muszę ją zasadzić...
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj wysadziłam drugą część sadzonek,gł?wnie dynie i cukinię.
Plany planami a posadziłam bądź gdzie.
Co mnie napadło żeby aż tyle tego wysiać?!

O ile cukinię wsadziłam na grządkę po ludzku to dynia całkiem na wariata. Kilka wsadziłam w trawnik tam gdzie było wolne miejsce,fragment grządki obciągnęlam czarną wł?kniną z dodatkiem trawy i wsadziłam tam 2 dyńki. W innym miejscu oponę obrzuciłam ziemią kompostową i tam trafiła kolejna. Jeszcze inna rośnie na g?rce z przekompostowanych gałęzi. Będzie co będzie. Sadziłam po 2 lub nawet 3 z każdego rodzaju,każda odmiana w innym miejscu. Mam nadzieję,że nie przesadziłam,ale biorąc pod uwagę zaślimaczenie mojej działki to taka nadprogramowa ilość będzie w sam raz.
Diabły mi już podjadły paprykę,kt?rą dopiero co zasadziłam. Miała liście i już nie ma.

W sumie to wszystkie warzywka jakie planowałam już mam. Brakuje mi bakłażan?w,ale to kwestia p?jścia i wkopania kilku sztuk. No i fasolkę, trzeba się szybko ogarnąć.
Og?lnie działka znowu zarosła potwornie. Czeka nas obcinanie żywopłotu i kolejne koszenie trawnika. Ciekawe co tym razem straci życie - ostatnio to był m?j b?b,a już tak dobrze zakwitł i puszczał fasolki....

Wczoraj też zajęłam się bukszpanami. Są bure i łyse. Gąsiennica po pryskaniu jakby się op?źniła w rozwoju (obserwowaliśmy kilka krzak?w popryskanych r?żnym stężeniem) ale mimo wszystko nie zniknęła. Wielkie larwy dalej jedzą naszżywopłot.
Wczoraj więc złapałam za noźyce i po odrobince szatkowałam. Sądząc po zielonej mazi lejącej się wszędzie trochę gąsiennic zostało znokautowane...
Przy następnej okazji zn?w trochę podetnę ;)
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Maju dasz rade ogarniesz sprytna babka z Ciebie ja w zeszłym roku w tym czasie plewiłam działkę z trawy, która miałam po kolana wszystko sadziłam końcem maja i urosło tobie tez urośnie i nadgoni. Z rzodkiewką czerwoną stało mi się to samo nie wiem czemu rośnie mi ładnie tylko żółta Pozdrawiam :)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p

Post »

Maju nawet sobie nie wyobrażam jak mogą wyglądać te gąsienice.. ;:oj W tym roku miałam na bukszpanie szkodnika , ale to był wełnowiec. Jeden oprysk i było po sprawie. W warzywniku rządzi u mnie Mama ( aczkolwiek jego połowa to kwiaty jednoroczne. Mam zgodę Rodziców ..a ciągle mi kwiatów mało ) Ja tylko wyprodukowałam dla niej sadzonki pomidorów i selerów.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gąsiennice wyglądają jak każde inne - zielone w prążki,rosną prędko a jeszcze szybciej jedzą . Krzewy aż się ruszają,widać jak odpadają im czubki. Samej gąsiennicy nie mam zdjęć za to mam ich dzieła :
Obrazek
Ten krzak był dopiero co zielony a już nie ma p?ł liścia. Opleciony jest szarą pajęczynką i straszliwie cuchnie.
Kombinuję nad kolejnym pryskaniem ale czymś naturalnym. Zastanawiam się jednak co by tu użyć żeby nie zaszkodzić roślinkom,a odstraszyc te potwory.

P?ki co jednak mam wstrzymane działania dzialkowe. Czas to raz,a dwa to to że nas zn?w zmogła choroba. Młoda ma zapalenie tchawicy i ja już chyba teź. Ehh...

Nie wiem jak tam moje roślinki na grządkach,bo totalnoe do nich nie zaglądam. Za to pomidory doniczkowe już mają maleńkie pomidorki i og?lnie jestem w szoku jak chodzi o Perłę,bo jest wielkim krzakiem z tysiącem odrost?w.
Łącznie mi Perły wyszły 3,ale te dwie jakieś niemrawe.
Reszta padła. Z każdej idmiany zostało mi dosłownie po jednej sztuce. Wszyscy zachwycają się malutką Venus,kt?ra jest ledwo co przy ziemi a kwitnie na bogato.
Og?lnie m?j parapet kwitnie i wraca do formy. Nawet bratki mi wybaczyły i pięknie zakwitły.
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jasny gwint, koszmarnie to wygląda. Naprawdę nie wiem co by z tymi diabłami zrobić. Olejku neem próbowałaś?
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Maju , współczuję choroby. My też w tym roku jakoś nie możemy z nich wyjść.
U nas z kolei po zielonej szkole pojawiła się po raz drugi szkarlatyna. Z resztą ta zielona szkoła to katastrofa była. Prawie połowa dzieci się na niej rozchorowała. Anginy i rotawirus zdziesiątkował wycieczkę. Część dzieci w trakcie wracała do domu. A po powrocie, u nas szkarlatyna a część dzieci rumień zakaźny. ;:223
Szkoda roślin , może coś w końcu wymyślą żeby się ich pozbyć.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - nie pr?bowałam ale spr?buję wszystkiego. Nie mam zbyt wiele do stracenia bo już straciłam w zasadzie wszystko.
Mam w planach właśnie eksperyment z olejem,kwasem cytrynowym i wrotyczem. Czymś je muszę ukatrupic.
P?ki co zgniatam zgniatam zgniatam... choć takie wielkie się zgniata całkiem nieprzyjemnie. Ble.

Iwciu - no własnie. Nie spodziewałam się teraz choroby. Taka dobra pogoda a my padłyśmy...

A z news?w - moje parapety są już puste. Została tylko planowana część roślin.
Mam jeszcze kilka sadzonek papryk i pomidork?w i właśnie myślę co z nimi zrobić..
Dziś napełniłam kolejną skrzynk? balkonową jakieś 35 litrów chyba. I właśnie się zastanawiam czy sadzić tam kolejne papryki czy pomidory,kt?re mam już w doniczkach....
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Maju mnie tez zostało papryk i pomidorów kilka wylądowało na tarasie na działce kilka w domu na balkonie, dałam córce na balkon i bratu tez i dziadkowi mojego zięcia też dałam, a niech maja niech im rośnie bo szkoda dać ich na zmarnowanie. Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja się ładnie wyczyściłam ze wszystkiego, bo koleżanka z zachwytem zabiera ode mnie każdą sadzonkę choćby nawet była jednym marnym listkem.
A ja też obsadziłam działkę jak głupia.
Wczoraj jeszcze dosadziłam bakłażanów na grządkę. Głównie Patio,bo z Listadą jakoś kiepsko. Listadę chroniłam jak złoto, wsadziłam sobie ją do donicy i w sumie to tyle jej było, jakąś jedną zasadziłam w grunt.
Oby nic mi ich nie zjadło.
Niestety papryka została obżarta.I ta bardziej chroniona czyli Ingrid. Ona tak ciężko się karaska do życia, że aż smutno patrzeć, a tu ją jeszcze coś podżarło.
Jestem ogólnie bardzo ciekawa co mi z tego wyjdzie.
Nieskromnie uważam,że idzie całkiem dobrze. Nasadziłam gęsto licząc się ze stratami, a tu w sumie żadna sadzonka nie zginęła, są w dodatku kwiaty na każdym krzaczku.
W szkielecie wszystko rośnie pięknie, tylko trochę kręcę nosem na cień.
Jabłoń od sąsiadki rozrasta się na naszą stronę i wszystko zasłania, rośliny mi się krzywią i uciekają do słońca.
Chyba znów mnie czeka nieprzyjemna rozmowa i proszenie się żeby jakoś to drzewo opanowali. Ze zgrozą patrzę ile jabłek się tam zawiązało i już myślę o tym stadzie much, szerszeni i pszczół lecących do tego gnoju który się nam robi na trawniku z tych jabłek... Boję się o młodą, bo to tuż przy jej piaskownicy....
W tamtym roku ta jabłoń miała parcha i ledwo puszczała liście. Liczyłam, że skona,a ona w tym roku wyszła na prostą i ma się znakomicie. Chyba muszę zagadać do prezesa, bo sama niewiele zdziałam.

My wycięliśmy znaczną część krzaków na krótko.
Nawet bym powiedziała,że mojego tatę poniosło, bo wygolił wszystko na łyso,ale twierdzi, że przystępuje do prac przy ogrodzeniu. No dobrze.
W takim razie szykuję krzewy na żywopłot.Zastanawiam się na co postawić i która roślina się spisze najlepiej.

Skosiliśmy też trawę i działka jako tako wygląda. Choć przez moją nieobecność i tak zarosła.
Pomalutku muszę to opanowywać. Wczoraj wysadziłam bratki i heliotropy.
Słabo z tymi kwiatami.
Rośnie wszystko tylko nie to co ja sadziłam :roll:
Tylko warzywa mogą uratować mój honor.
A te nawet nawet. Pomidory pięknie się zaaklimatyzowały na grządce,nawet nie odchorowywały i przetrwały wszystkie.
Dyni mam tak obficie,że jestem w szoku.Wszystkie rosną, nawet te które mi się połamały w transporcie.
Kukurydza już ogromna. Wczoraj dosadziłam jej fasolkę.
A moje cukinie mają gęste czuprynki z kwiatami ;:138

Porobiłam trochę zdjęć, ale znów mój sprzęt się zbuntował i nie chce się zgrać.
Dziś jeszcze dorobię trochę, bo widoki są cudne.
Odwiedza mnie mnóstwo kolorowych ptaszynek.
Nie wiem co to są,ale są zachwycające. Przylatują całymi rodzinkami,młode wcale się nie boją, więc znów muszę kontrolować psa. Chętnie częstują się zostawioną dla nich wodą i....gąsiennicą.
Jestem trochę w szoku, ale sikorki i inne małe ptaszki skubią z żywopłotu te tłuste larwy i zjadają.
A wszyscy mówią, że ptaki ich nie jedzą, bo są trujące. Mam tylko nadzieję,że im nie zaszkodzą.
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p

Post »

Maju masz rację . Z jabłonią to trudna sprawa. Z ludzmi tak często nie idzie się porozumieć , A faktycznie -marmolada pod drzewami okropnie przyciąga osy , szerszenie i inne bzyczki . U mnie w tym roku będzie sporo owoców i będzie z tym utrzymanie. Czekam na fotki warzywek i działeczki . I Waledemara rzecz jasna :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Waldemar p?ki co wyleguje się całymi dniami w łóżku ze mną.
Dalej chorujemy. Mam już dość,czuję się jakbym miała skonać. Turlamy się tak już 4 tygodnie...
Lekarka rozłożyła na mnie ręce i dała L4 znowu więc się przewracam z boku na bok w ł?żku i jestem zalamana tym wszystkim.. Na działce bywam w pprywach i na chwilę, pr?cz tego że jest gąszcz to nie mam zastrzeżeń jak o rośliny chodzi. Moje warzywka może nie idealnie ale rosną przyzwoicie. Z każdego coś podjem. O ile mi nie ukradną.

Dostałam też od sąsiadki trochę roślin,w tym fajne ozdobne trawki. Muszę szybko się zbierać,bo mnie jesień zastanie :)
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p

Post »

Maju okropnie pechowy rok dla Was. :( . Zyczę Wam dużo , dużo sił i szybkiego powrotu do zdrowia ;:167
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałam balkonowym roślinkom dogodzić i wzięłam je na podlewanko do misek.
I patrzę i nie wierzę.
Do diaska,co one mnie tak lubią?
Obrazek
Kogo mam?
Dodam,że bardzo lubi żreć aksamitki.
Pomidorow chyba nie. I jego szczęście,bo mi calkiem nieźle owocują.

Obrazek

A to te aksamitki co je kradłam z miejskiego klombu,bo mi się spodobały jakie piękne ż?łte ;:224
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”