BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.3
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.3
Czas chyba pomyśleć o następnym growboxie. Ja w tym roku muszę zrobić na poddaszu jakiegoś giganta bo dwa, które mam już są za małe na moje potrzeby.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Możliwe że skombinuje jakąś lampe na strychu, by doświetlać rozsady, które rosną w niższych temperaturach. Raczej growboxa nie będe montować.
- Agnieszka1234
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej Błażej
mam nadzieję, że nasionka dotarły.
Chciałam się zapytać o pomidora, którego od Ciebie dostałam Gargamel, pamiętasz może coś, czy to taki spory czerwony pomidor?
Pozdrawiam serdecznie
mam nadzieję, że nasionka dotarły.
Chciałam się zapytać o pomidora, którego od Ciebie dostałam Gargamel, pamiętasz może coś, czy to taki spory czerwony pomidor?
Pozdrawiam serdecznie
- BobejGS
- Kontakt:
Hej. 
Nie było mnie tydzień w domu i dostałem kilka przesyłek nie podpisanych, a szczerze to mam teraz taki młyn, że nie wiem co od kogo miało być.
Wątpie w to jednak że ich nie mam ale wrazie w, możesz posłać wiadomość na priv z opisem zawartości. 
Co do Gargamela, to bardzo ładnie wiążący i piękny pomidorek.
No tu troszke od piasku.

Nie było mnie tydzień w domu i dostałem kilka przesyłek nie podpisanych, a szczerze to mam teraz taki młyn, że nie wiem co od kogo miało być.

Co do Gargamela, to bardzo ładnie wiążący i piękny pomidorek.

Ale, już masz takie ,,akwarium,,?
Tak mi się growbox jakoś kojarzy.
Ja czekam, na razie cisza jak makiem. No, ale jak przyjdzie wkrótce paka to się pewnie zacznie.

Ja czekam, na razie cisza jak makiem. No, ale jak przyjdzie wkrótce paka to się pewnie zacznie.

- Agnieszka1234
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dzięki Błażej za zdjęcie, super wygląda muszę siać!
-- 6 lut 2018, o 17:19 --
-- 6 lut 2018, o 17:19 --
- BobejGS
- Kontakt:
Tak, znajomy wczoraj będąc wczoraj u mnie już się śmiał, że już pełen growbox, a to jeszcze nawet start nie był.
A po chwili poszliśmy do jego samochodu po dwa worki ziemi do wysiewu.
na razie przystopowałem. Czekam aż wszystkie papryki wyjdą i poźniej zdecyduje, które zostają, a jakie wywędrują jeszcze nie wiem gdzie.

na razie przystopowałem. Czekam aż wszystkie papryki wyjdą i poźniej zdecyduje, które zostają, a jakie wywędrują jeszcze nie wiem gdzie.

- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Kontakt:

- BobejGS
- Kontakt:
Witaj Aniu. 
Fakt, trochę tych wymianek było.
W dodatku wczoraj przyszły znów nasionka pomidorków od osoby, o której już w ogóle zapomniałem, o wymiance.
W zasadzie myślałem, że już coś tam kiedyś przysłał.
Najlepsze, że patrze, a tu znowu kilkanaście odmian pomidorów.
Nawet nie przyglądałem się odmianom, by znów sobie czegoś nie namieszać.
Growbox to fajna sprawa, dużo ułatwia, jak ktoś nie ma możliwości uprawy na parapecie. Co do wysiewów, to każdy musi pod siebie patrzeć, a nie na to jak wysiewają inni. Każdy ma indywidualne warunki w domu i sam musi sobie wszystko poukładać.

Fakt, trochę tych wymianek było.

Growbox to fajna sprawa, dużo ułatwia, jak ktoś nie ma możliwości uprawy na parapecie. Co do wysiewów, to każdy musi pod siebie patrzeć, a nie na to jak wysiewają inni. Każdy ma indywidualne warunki w domu i sam musi sobie wszystko poukładać.

- Skoanna
- Kontakt:
Święte słowa. Dobrze że parapetów u mnie dostatek
A wracając jeszcze na chwilę do wymian, moją największą bolączką jest w tej ilości nasion odnawianie. Właśnie jestem na etapie wyboru papryk i z niektórymi normalnie czuję się pod ścianą
zbierałam, zbierałam a czas leci. Dobrze że pomidory mają dłuższą zdolność kiełkowania. To samo będę miała z ogórkami. A Tobie to nie zazdroszczę segregowania tego i układania list 

A wracając jeszcze na chwilę do wymian, moją największą bolączką jest w tej ilości nasion odnawianie. Właśnie jestem na etapie wyboru papryk i z niektórymi normalnie czuję się pod ścianą

- BobejGS
- Kontakt:
Ja temat odnawiania nasion załatwiam wysyłką ich do innych osób. Przy okazji coś innego wróci, a inni sobie spróbują i zawsze można się do nich po nasionka zgłosić.
Fakt, że papryki bardzo krótko zachowują zdolność ale myśle, że wymianki na tyle są teraz powszechne, że zawsze można sobie trafić na daną odmianę u kogoś.
Ja w tym roku muszę sobie odnowić nasionka rodzynka niskiego. Zachowałem sobie ogromną ilość i większość rozesłałem po całym świecie ale to już drugi rok ich trzymania i czas na świeże. Test kiełkowania wyszedł bardzo dobrze, więc nie myśle że będą jakieś problemy z nimi.
A tu ostatnie nabytki.

Ja w tym roku muszę sobie odnowić nasionka rodzynka niskiego. Zachowałem sobie ogromną ilość i większość rozesłałem po całym świecie ale to już drugi rok ich trzymania i czas na świeże. Test kiełkowania wyszedł bardzo dobrze, więc nie myśle że będą jakieś problemy z nimi.

A tu ostatnie nabytki.

- Skoanna
- Kontakt:
No ale Ty jak widzę wymieniasz z całym światem
Ja raczej lokalnie. Jak mi się uda kogoś za Wielką Wodą namówić żeby mi coś wysłał albo przywiózł, co jednak raczej jest rzadkością, to potem nie chcę stracić. A pamięć to ja mam bardzo krótką
zapominam co komu wysłałam zaraz po zaklejeniu koperty
Rodzynek jest super, w zeszłym roku miałam jeden krzaczek i już w tym zamierzam się na powtórkę z kilkoma. Doskonale sprawował mi się w donicy
Giant Tomato tree tu widzę? To te drzewa pomidorowe co na Ali... chińczycy sprzedają? Ciekawa jestem czy z tego rzeczywiście wyrastają takie wielkie i plenne rośliny.

Rodzynek jest super, w zeszłym roku miałam jeden krzaczek i już w tym zamierzam się na powtórkę z kilkoma. Doskonale sprawował mi się w donicy

Giant Tomato tree tu widzę? To te drzewa pomidorowe co na Ali... chińczycy sprzedają? Ciekawa jestem czy z tego rzeczywiście wyrastają takie wielkie i plenne rośliny.
- BobejGS
- Kontakt:
Tak, praktycznie z całego świata nasionka są. 
Też jestem ciekaw jak faktycznie wygląda to drzewo pomidorowe. Muszę popytać czy ktoś ma zdjęcia swoich prywatnych krzaków.

Też jestem ciekaw jak faktycznie wygląda to drzewo pomidorowe. Muszę popytać czy ktoś ma zdjęcia swoich prywatnych krzaków.

-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sądząc z wyglądu zwykły pomidor tylko wielki. Pamiętam,że u mojej babci rosły jakieś pomidory,które do jesieni dorastały do 3 m wysokości. Musiałem ciąć chojaki sosnowe na paliki. Z każdego krzaka było ze 20 kg pomidorów. Owoce były nieduże, okrągłe, jakieś 5-6 cm średnicy. W Meksyku,na byle targu, jest 50 - 70 gatunków pomidorów. Może są i jakieś krzewiaste?
- BobejGS
- Kontakt:
Właśnie głównie chodzi o to, że w sieci wiele zdjęć z faktycznie drzewami z pomidorów ale to takie zdjęcia w cudzysłowiu realne. Może i krzak rośnie ogromny ale może się okazać, że tylko w Meksyku.
Poszukam osoby od której mam i spytam o zdjęcia.

Poszukam osoby od której mam i spytam o zdjęcia.