Róże kocham,hortensje podziwiam,byliny poznaję-Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże kocham,hortensje podziwiam,byliny poznaję-Annes 77

Post »

Niezła kolekcja tulipanów. ;:333
Ciekawe czy na liściach róż to przemrożenie czy też już jakieś choróbsko się ich ima.
U mnie takie liście się zwinęły i uschły, więc cięłam całe czubki.
Twoje wygląda na to że przetrwają, tylko czy będą na czubkach pąki ?
Ten rok dla róż będzie bardzo trudny i chyba niezbyt obfity w kwitnienie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Aniu :wit
Piękne, naprawdę piękne masz tulipany.Kilka rozpoznałam i ja mam.
Wiosna nie rozpieszcza.Ale siewy parapetowe rośną ladnie :)
Koper ozdobny,,, hm nie znam tej roślinki :oops:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po kilkudniowej nieobecności na działce poleciałam dziś jak na skrzydłach :heja W prognozie nie zobaczyłam deszczu,więc dłużej mi nie trzeba było zwlekać,tylko w auto i na działkę.Tulipany jedne przekwitnięte,inne rozwinięte,a pozostałe w ściśniętych pąkach.
Jak dotychczas wszystkie się zgadzają z tym co widniało na opakowaniu.Większość w Lidlu kupowałam,a z B zawsze się zgadzają.
Po południu wyszło słonko,że musiałam kurtkę rozpiąć.Pooglądałam róże,niestety,ale Mariatherese najbardziej podmarzła,biednie wygląda,będzie cięcie kosmetyczne.Zrobiłam szybki oprysk Decisem,bo już tałatajstwo się zaczyna pojawiać.
Posadziłam na klombie dwie szałwie niskie.A poza tym ładowałam baterie wraz z mamcią,bo znów ma padać kilka dni.
I co najważniejsze sporo popieliłam ,bo zarastają w trybie ekspresowym ;:124

apus no właśnie liście na górze u tych szybszych róż nieźle przymroziło,dziś co nie co poobcinałam.
Tulipany dziś mnie zadziwiły,nie mogłam się na nie napatrzeć.

Małgosiu tegoroczna wiosna daje popalić,a roślinki pogubione i brak im ciepła.Tulipanom to pasuje,powoli się rozwijają i jedyna pociecha,że dłużej się nimi nacieszymy:)

Dorotko słyszałam,że lata w tym roku ma nie być ;:124 Wiosny nie ma,lata też,wszystko pochrzanione.
Róże są bardzo opóźnione,nigdy tak nie było ;:222 Oby szybko się zregenerowały ;:303

Marlenko ja też myślałam,że może za dużo nawozu ,ale jak czytam to u wielu osób podobne zniszczenia ;:218
Wszyscy czekamy na ciepło,a ono nie może się przemóc.Dziś u mnie było dość ładnie,więc wykorzystałam to skrupulatnie ;:333

Iwonko moje róże za szybko wystartowały po marcowym cięciu,listki miały już wykształcone,więc jak mróz je złapał to sporo się zważyło ;:124 Dobrze,że Twoje róże tylko noski miały,to je uratowało ;:215
Tulipany dziś mnie powaliły,stałam i patrzałam wniebowzięta ;:167

Grażynko liście róż zmrożone,uszkodzone i musiałam część przyciąć ;:218 Mam nadzieję,że szybko odrosną.
Róże mają w tym roku pod górkę,a ja się cieszyłam,że zimy nie było,a tu proszę jakie cyrki na wiosnę odchodzą ;:224

Aniu trochę tulipanów na jesieni kupiłam i dobrze zrobiłam,bo teraz mogę je podziwiać ;:333
Koper ozdobny czeka w pojemnikach na wysadzenie,jeszcze trochę i po zimnej Zośce wysadzam.
Ta wiosna mnie dobija,jeszcze nawet pelargonii na balkonie nie mam ;:222

Tulipany rządzą ;:215

dzisiaj zauroczył mnie ten,muszę odszukać co to za jeden

Obrazek

Angelique

Obrazek

Purple Pion

Obrazek

Co to za tajemniczy gośc?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cudo ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja jesienna rabata hortensjowo-tulipanowa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Guernsey Cream powojnik,na który nie narzekam

Obrazek

Miłego week kochani ;:3
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Witaj Aniu. Cieszę się, że spędziłaś trochę czasu na upragnionej działeczce. ;:215 Ja też dziś byłam parę godzin.
U mnie ze zgodnością tulipanów troszkę gorzej. ;:222 Np taki Blue Diamond z mixu z Angelique z Lidla okazał się identyczny jak Purple Pion z Biedry, które to razem na jednej rabacie posadziłam. Część pomarańczowych tulipanów z biało -pomarańczowo-fioletowo -"czarnej" rabaty tulipanowej okazało się czerwonymi z pomarańczowym obrzeżem i popsuło mi całą koncepcję. :twisted: Niestety wiemy, że ryzyko pomyłek istnieje.
Za to na biedrowe rzeczywiście złego słowa powiedzieć nie mogę. Trzeci rok wszystko zgadza się odmianowo.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Aniu ;:196
też zauważyłam na niektórych różach jakieś jakby niedokarmione, przyżółcone listki.
Jednak mam nadzieję, że się pozbierają a jak nie to będę musiała te róże przyciąć.
Śliczne masz tulipany. ;:138
Tajemniczy gość zapowiada się oryginalnie.
Nie zapomnij pokazać go w całej krasie kwitnienia.
Miłej i pogodnej niedzieli Ci życzę. ;:3
:wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Tak, z różami mamy problem, ale chociaż tulipany ładnie Ci kwitną.
Ja chyba będę musiała niektóre ciąć trzeci raz a gdyby jeszcze teraz mróz ściął nowe pączki to już nawet nie będzie co przyciąć na niektórych. ;:222
Ja też w ogrodzie z doskoku pomiędzy deszczami, ale wiele nie da się zrobić bo błoto i grząsko nawet na trawniku.
Masakryczna ta wiosna, dawno takiej nie było.
Grażyna.
kogro-linki
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Moje tulipany z Biedronki też zgodne odmianowo. Czego niestety nie mogę powiedzieć o cebulkach ze sklepu ogrodniczego ;:222
Dobrze, że udało Ci się pojechać na działeczkę, taka odskocznia od życia codziennego bardzo dobrze robi.
Zapowiadają nową falę nocnych przymrozków. Tym razem moje różyczki już się chyba nie obronią. Wszystkiego nie osłonię. Spróbuję przykryć borówki, na coś się musiałam zdecydować. Chyba, że mi się nie uda, to jednak spore krzaczki, to wtedy zarzucę na róże.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Aniu, wcale się nie dziwię, że się napatrzeć nie możesz na swoje tulipany, sa zjawiskowe ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Takie cuda też najbardziej lubię. Różowe i koniecznie postrzępione. Nie znam nazw moich tulipanów, nie przywiązuję do tego wagi :oops: , ale jak wybieram to zawsze szukam takich właśnie jak Twoje cudo, a niestety rzadko można spotkać. Kiedyś brałam jak leci i dlatego mam w ogrodzie jeden wielki mix kolorów. Miałam w tym sezonie to zmienić, ale jak spojrzałam ile z tym pracy, to odpuściłam. ;:131
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

To fakt, cudne te tulipanki :)
Te strzępiaste i pełne to już szczególnie ;:215
Powojniki pączkują.u mnie kilka też ma male pączusie.Oby tylko przyrozków nie było.A straszą nimi :roll:
Wiosna dziwna i zimna, brr
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Aniu, ależ masz piękne rabatki z cudownymi tulipanowymi nasadzeniami ;:167 Tylko pozazdrościć. U mnie za mało tych tulipanów, posadzone w pewnym oddaleniu od siebie te same odmiany- eh, narobiłam błędów kompozycyjnych... szkoda, że 2 lata temu nie znałam tego forum.. Jesienią będę tworzyła kompozycje na największej rabacie.
Powojnik ma cudne pączki, chyba od Ciebie "odgapię" odmianę, bo szukam na pergolę przy wejściu na działkę. Tam jest już fioletowa róża. Będzie pasował czy lepiej coś w niebieskościach lub różu?
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Aniu tulipanki prześliczne :) nic dodać nic ująć :D
Pojowniczek również ładnie rośnie a jak nie sprawia problemów tym bardziej gratuluje :)
Miłej niedzieli ;:215
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Aniu, to "cudo ;:167 " to chyba Queensland :D Miałam je w ubiegłym roku, niestety nie wykopałam i w tym roku już ich nie ma :( Może to i lepiej, bo były wrażliwe na deszcz, a u nas leje od 3 tygodni :evil:
Piękne masz tulipany i z roku na rok coraz więcej ;:215 Szczególnie fajnie wyglądają w kole ;:108 Szkoda, że na takie koło nie mam miejsca... ;:224
U Ciebie też przemarzły hortensje? U mnie kwiaty będą tylko na bukietowych, a ogrodowe to nie wiem czy w ogóle dojdą do siebie ;:145
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Aniu witaj, tulipanki przepiękne, będziesz je wykopywała latem ? Tak mi ktoś doradził, ponieważ miałam wcześniej przez dwa lata przepiękne tulipany i wszystko wyginęło-pogniło. Więc, te które posadziłam jesienią nie dam zmarnować, wykopię w sierpniu,osuszę i posadzę we wrześniu do gruntu. Powojnik jaki ładny od razu sprawdziłam jak wygląda kwiat :) cudo! i taaakie pąkasy już ;:oj

Buziaki przesyłam i życzę dobrej pogody.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Ładne masz te tulipany ;:oj . Strzępiaste i te pełne boskie ;:138 . Ja też mam ale tylko kilka. Jesienią mus dosadzić :lol: . Wiosna tego roku bardzo marudna ;:222 . Mam nadzieje, że to wkrótce się zmieni. Słoneczka i ciepła Ci życzę :wit . Pozdrawiam ;:196 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”