Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona
Jesteś pewna, że to edema? Mnie to wygląda na jakiś mechaniczny uraz. No chyba, że zdjęcie nie oddaje tego, jak to faktycznie wygląda.
Iza
- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Kontakt:
Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona
Pewna nie jestem. Wygląda to jak pergamin, nekroza kompletna ,martwa tkanka. Tym dziwniejsze że z opisu edemy wynika, że bardziej podatne są rośliny o mięsistych liściach,a wszystkie chore pomidorki to wysokie odmiany . Z Dwarfów ani jeden nie ma takich objawów. Wybrałam je wszystkie wstawiłam do jednej paletki i dałam w domu w jasne miejsce. Zobaczymy. Pamiętam z zeszłego sezonu, że problem był przemijający tzn. nie wyautował mi roślin i ogólnie na nic nie wpłynął, oprócz tego że kilka liści było do obcięcia.
- lemonka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chyba bym nie zapamiętała tego wszystkiego o czym Ty pamiętasz. Tyle tego o nawozach, dawkach, liościach, działaniu, wzroście itp Głowa mała
Ilość Twoich wysiewów jest naprawdę imponująca. A jak na zalesiu? Już coś tam rośnie?

- vivien333
- Od: 11 paź 2015, o 12:36
Ja też mam problem ze spamiętaniem tego wszystkiego, dlatego robię notatki
Zwyczajnie kopiuję sobie co ważniejsze fragmenty i wklejam pod tytułami: "pomidory", "sałata" itd. Łatwiej później znaleźć potrzebne informacje.

Zwyczajnie kopiuję sobie co ważniejsze fragmenty i wklejam pod tytułami: "pomidory", "sałata" itd. Łatwiej później znaleźć potrzebne informacje.
Rozumiem... Jednak wydaje mi się, że gdybyś tą folię dała tam, gdzie masz cieniówkę, to z boku i tak jest przepływ powietrza, więc chyba wilgoci nie powinno być... Zawsze jeszcze agrowłókniną można nakryć, ona przepuszcza powietrze. Na mojej półce tak właśnie jest- z góry i z przodu folia (opuszczana w razie potrzeby), a po bokach agrowłóknina. Jak jest chłodniej, to nawet na całości ją daję. Wisi sobie na... wieszakach do spódnic (takich z klamerkami)Skoanna pisze: ...
Vivien przyszło mi do głowy to ofoliowanie, ale boję się wilgoci.

Pozdrawiam,Vivien333
- lemonka
- Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Ja jeszcze oprócz pytania o zalesie chciałam jeszcze dopytać o dynię i tykwę. Czy mogę jeszcze je posiać czy już za późno? No i czy od razu do gruntu można czy raczej doniczka w domu lub na balkonie. Tykwę chciałabym gdzieś przy płocie a dynię to nie wiem za bardzo jeszcze gdzie 

- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lemonka - ja dopiero niedawno wysiewałam dynię,a niektórzy jeszcze wcale,więc nie jest chyba za późno.
Jak dynię puścisz po płocie to nie będzie zmartwiona, moja w tamtym roku wyszła z warzywnika przez płotek i jeden jedyny owoc urósł właśnie na płocie. Aż byłam zdziwiona jakie bydle.
Ale nie przyszłam się tu mądrzyć i wpychać przed szereg
tylko mam też pytanie :
Aniu, czy możesz pokazaćjak u Ciebie wyglądają pomidorki Perły?
U mnie wyszły tragicznie, ale ostatnio jeden jakby się przemógł i poszedł do góry. Tylko czy to aby na pewno ma być taki wiotki badyl z opadniętymi listkami?
Jak dynię puścisz po płocie to nie będzie zmartwiona, moja w tamtym roku wyszła z warzywnika przez płotek i jeden jedyny owoc urósł właśnie na płocie. Aż byłam zdziwiona jakie bydle.
Ale nie przyszłam się tu mądrzyć i wpychać przed szereg

Aniu, czy możesz pokazaćjak u Ciebie wyglądają pomidorki Perły?
U mnie wyszły tragicznie, ale ostatnio jeden jakby się przemógł i poszedł do góry. Tylko czy to aby na pewno ma być taki wiotki badyl z opadniętymi listkami?
- Skoanna
- Kontakt:
Perła, perła.... gdzie ja mam te Perły, a tak jest. Otóż tak, to raczej typ zdechlaka. Sorki za jakość ale na dworze już ciemnawo i coś mi aparat nie może trafić z ostrością, ale ogólny zarys widać ;).
Tak, już tam rośnie coś
Jedna skrzynia to rukola, samosiejki plus bób, druga to bób, który dopiero wylazł z ziemi plus cebula, trzecia to zioła, głównie szczypiorek czosnkowy, estragon, mięta, melisa, oregano no taki trochę bałaganik, dwie stoją przygotowane pod fasolkę, rośnie w nich tylko łoboda. W jednej mam groch sześciotygodniowy ze szpinakiem i w ostatniej sałaty.
Ogólnie tak dość wszystko chaotycznie i przypadkowo. Skończyłam przygotowywanie 3 ramek pod dynie, melony i arbuzy. I dzisiaj zaczęłam przygotowanie ramek pod pomidory - dopiero
Jakoś tak wszystko ślamazarnie mi idzie.
Och, nie myślcie sobie, że ja wszystko tak z pamięci. Niebywale pomagają mi moje własne wątki i blog. Bo nawet jak czegoś nie pamiętam, to pamiętam, że o tym coś pisałam i wiem gdzie szukać

Dynie i tykwy można spokojnie siać. Ja jeszcze nie posiałam. Oprócz arbuzów, melonów i kilku ogórków nie mam żadnych dyniowych posianych, bo nie bedę robiła rozsad, wszystko od razu do skrzyń na zalesiu.typ generatywny ? krzak wątły, cienki, liście drobne. Takie odmiany sadzimy z dobrze wykształconym gronem, ale jeszcze przed kwitnieniem, żeby najpierw zbudowały mocną roślinę a potem wiązały owoce,
Tak, już tam rośnie coś

Ogólnie tak dość wszystko chaotycznie i przypadkowo. Skończyłam przygotowywanie 3 ramek pod dynie, melony i arbuzy. I dzisiaj zaczęłam przygotowanie ramek pod pomidory - dopiero

Och, nie myślcie sobie, że ja wszystko tak z pamięci. Niebywale pomagają mi moje własne wątki i blog. Bo nawet jak czegoś nie pamiętam, to pamiętam, że o tym coś pisałam i wiem gdzie szukać

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Co to za perła, bo znam tylko dwie i żadnej nie przypomina. 

- Skoanna
- Kontakt:
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Wysadzilaś już kalafiory ?
U mnie właśnie kropi deszcz, ale już przestaje ...
U mnie właśnie kropi deszcz, ale już przestaje ...
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
A Ja myślałem o naszych Polskich perłach. 

- Foxowa
To mnie pocieszyłaś,bo się martwiłam co to mi za lelawy badyl rośnie.
Czyli co,wysadzać ją do donicy w maju,nie wysadzać? Czy raczej grządka?
Dawno mi się nie skichały tak sadzonki jak w tym roku ( szczeg?lnie że to dopiero m?j drugi rok wchodzenia w świat upraw
). Takie to to słabe i marne...
Jedynie te Dzieckije dorodne,jeden już przestaje się mieścić w 500ml... Odkąd mi pokazałaś to swoje pomidorowe bydle to patrzę w kierunku Dzieckija nieco podejrzliwie ;)
A w kierunku Twojego balkonu patrzę z czystą zazdrością! Mistrz i tyle!
Czyli co,wysadzać ją do donicy w maju,nie wysadzać? Czy raczej grządka?
Dawno mi się nie skichały tak sadzonki jak w tym roku ( szczeg?lnie że to dopiero m?j drugi rok wchodzenia w świat upraw

Jedynie te Dzieckije dorodne,jeden już przestaje się mieścić w 500ml... Odkąd mi pokazałaś to swoje pomidorowe bydle to patrzę w kierunku Dzieckija nieco podejrzliwie ;)
A w kierunku Twojego balkonu patrzę z czystą zazdrością! Mistrz i tyle!
- vivien333
- Od: 11 paź 2015, o 12:36
Czytałam, że wszelkie dynie i ogórki najlepiej wysiewać na początku maja... Ja się właśnie przymierzam...
Aniu, mogłabyś coś więcej o bobie?
Widzę, że dość gęsto w tej donicy.... Daje radę? Jak duża donica jest potrzebna?

Aniu, mogłabyś coś więcej o bobie?
Widzę, że dość gęsto w tej donicy.... Daje radę? Jak duża donica jest potrzebna?
Pozdrawiam,Vivien333
- Skoanna
- Kontakt:
Sebek nie, nie, nie wysadziłam. To wszystko jeszcze w kubkach, ale już non top na dworze i jak jeszcze z kilka milimetrów podrosną to wysadzę. U mnie całą noc deszcz padał, ale było ciepło. Zostawiłam wszystko na tarasie i widzę, że nie wykazują niezadowolenia
Błażej a tak, są polskie perły, nie próbowałam jakoś ich nigdy. Nie złożyło się, choć wiele osób je chwali.
Maju Garden Pearl do donicy, tak, żeby mogła się przewieszać, w gruncie będzie Ci się pędami tarzała po ziemi. Dzieckij to właśnie taki krzaczor, kompletnie na drugim biegunie, wielki z kupą listowia, ale owoców też mu nie brak
Mistrz
, mam taki tytuł, ale kompletnie z innej dziedziny. Jakoś nie czuję się mistrzem, raczej czeladnikiem.
vivien tu jest artykuł o bobie http://balkonowywarzywnik.pl/bob-w-donicach/ ale uzupełniając : sama sobie zadałam kłam, wysadzając go w tym roku
Na swoje usprawiedliwienie powiem, że to miały być rozsady do skrzyń na zalesiu, ale wciąż było zimno, a one już tak poszły w górę, w końcu wsadziłam je na obrzeże skrzynek i do kastry budowlanej, która notabene nie służy do tego, tylko do mieszania ziemi
nawet nie ma odpływu zrobionego. Były mizerne i trochę przewiane bo zostawiałam je pod koniec na dworze na noc mimo zimna, więc pomyślałam, że zrobię z nich zielony nawóz. A one jak dostały ziemi pod korzenie tak szybko się odbudowały, że szok. No i teraz wyglądają pięknie, więc już zostaną, niech im będzie
W donicy można gęsto
wcale mu to nie przeszkadza. Najmniejsza donica w jakiej miałam bób, miała 25l, głównie chodzi tu o łatwość utrzymania wilgotnego podłoża i miejsce wszerz, by zmieścić chociaż tyle roślin by było z nich plonu na jeden obiad 
A dynie, tak na początku maja. Dlatego ja jakoś zbytnio się nie spinam, na razie ramki zostały nawiezione obornikiem i mączką rogową i przykryte włókniną ciemną. Niech się ogrzewa ziemia. I tak jakaś samosiejka mi już wylazła w jednej ze skrzyń
i to kompletnie w rogu. Nie wiem teraz zostawić, czy wywalić
To może być wszystko od cukinii po prowansalkę i chyba jakaś mysz tam nasiono zatargała bo nie wiem skąd inaczej by się tam wzięło.

Błażej a tak, są polskie perły, nie próbowałam jakoś ich nigdy. Nie złożyło się, choć wiele osób je chwali.
Maju Garden Pearl do donicy, tak, żeby mogła się przewieszać, w gruncie będzie Ci się pędami tarzała po ziemi. Dzieckij to właśnie taki krzaczor, kompletnie na drugim biegunie, wielki z kupą listowia, ale owoców też mu nie brak

Mistrz

vivien tu jest artykuł o bobie http://balkonowywarzywnik.pl/bob-w-donicach/ ale uzupełniając : sama sobie zadałam kłam, wysadzając go w tym roku

W donicy można gęsto

A dynie, tak na początku maja. Dlatego ja jakoś zbytnio się nie spinam, na razie ramki zostały nawiezione obornikiem i mączką rogową i przykryte włókniną ciemną. Niech się ogrzewa ziemia. I tak jakaś samosiejka mi już wylazła w jednej ze skrzyń

- Foxowa
Powt?rzysz durniowi ze sklerozą ile najlepiej żeby miała donica dla Perły?
gdzieś mi to pisałaś i za diabła nie wiem gdzie,przeszukałam posty i pw i ni mo....
gdzieś mi to pisałaś i za diabła nie wiem gdzie,przeszukałam posty i pw i ni mo....